Barátságos elegancia

Publikálás dátuma
2018.01.13 08:00
FOTÓ: ANTONIO FEKETE
Fotó: /

Soha nem tudok betelni a New York Kávéház békebeli, pompázatos szépségével, és az ennek jobb szárnyából leválasztott Salon Étterem finomságaival. Különös kontraszt a hatalmas ablakokon kibámulni a Nagykörút zaklatott, nyüzsgő forgatagára, a rohanó emberekre, mert itt bent végtelen nyugalom van, csend és a személyzet nagy-nagy figyelme. A falakból magától értetődő, természetes elegancia árad, és mindig eszembe jut, hogy a magyar művészeti élet milyen nagyságainak volt ez a hely második otthonuk és alkotó közegük. Meg mindig gondolok arra a legendára is, hogy nyitáskor a később világhíressé lett drámaíró, Molnár Ferenc - társaival együtt - a Dunába dobta a kávéház kulcsát, hogy soha ne legyen zárva. Ma már kevésbé közege ez a hely a művészeknek, mint valaha, miközben a Salon a művészi színvonalú gasztronómia egyik hazai fellegvára.

A jeles séf, Wolf András nevéhez fűződik az úgynevezett esszenciális magyar gasztronómia fogalmának megteremtése, aminek lényege, hogy igencsak építve a hagyományokra, az ízeket megőrzi, de a formákon, a tálaláson, az elkészítés módján változtat, hogy az ételek megfeleljenek a korszerű követelményeknek, és akár világszinten is versenyképesek legyenek. Persze, mint az éttermek zömének, gondot okoz a megfelelő hazai alapanyagok beszerzése, hiszen szinte állandósult, régi panasz, hogy kevés a megbízható beszállító, aki nem csak mutatóba hoz jó portékát, hanem hónapok múlva is garantálja ugyanazt a minőséget, és totálisan üzembiztosan, időben is szállítja. Azt mondja Wolf András, hogy kettőn áll a vásár, ha sikerül találni egy kiváló termelőt vagy tenyésztőt, akkor hosszútávú kapcsolatra törekednek vele, tehát ha lelnek olyat, aki remek fürjet hoz, másvalakit, aki őzet és szarvast, akkor mindig étlapon tartják ezeket, így biztosítják a tenyésztőnek, hogy nem dolgozik hiába, számíthat arra, hogy ide az áruja egy részét rendszeresen eladhatja, nyugodtan tervezhet előre. Nem hétfőn kell kitalálni, mit kínálnak kedden, legfeljebb a húsnak, a szezonalitásnak megfelelően, változik a köret, de az alapanyag marad.

A Salon kísérleti műhely is, ahol fantáziadús ötletességgel, külföldön szerzett szép számú tapasztalattal, a szakmai irodalom búvárlásával, sok minden kipróbálható. A konyhán a második ember, Kiss Krisztián, aki fiatal kora dacára már hetedik éve itt dolgozik, ahogy a minket leginkább kiszolgáló Palotai Péter szintén - bármelyik fogásról meglehetősen kedvcsinálóan beszél - ismerős arc, 2010-ben került ide. Korábban a Parlamentben, a protokoll szigorú szabályainak megfelelően szolgált ki külföldi delegációkat. Ott ugyancsak észrevétlennek kellett maradni, a lehető legkevesebbet kommunikálni a vendéggel, itt diskurálós, közvetlenebb a stílus, azért is, hogy oldják a feszélyezettséget, amit az elegáns közeg okozhat. Árva Istvánnal, a borok nagy szakértőjével is kedves ismerősökként üdvözöljük egymást, magyar nedűket szolgál fel, beleértve határon túliakat is, nagy lelkesen, valóságos kis esszéket kerekít róluk szóban. Ifjú, kedves felszolgáló Hargitai András, aki csillogó szemmel mondja, hogy mindkettőjüktől bőven van mit tanulni.

FOTÓ: ANTONIO FEKETE

FOTÓ: ANTONIO FEKETE

Bevezetésül többféle ízesítésű, meleg, lágyan ropogós, remek pogácsákat kapunk, aztán kétféle kenyeret, kétféle sót, vajat. Kenyérből sütöttek egykor vagy tíz fajtát, de aztán annyira finomak voltak, hogy nem lehetett nekik ellenállni, velem is előfordult, hogy szinte már ezekkel elteltem, így aztán tudatosan csökkentették a választékot. Egy hétfogásos és három négyfogásos menüt kínálnak, borsorokkal vagy azok anélkül, de természetesen szabadon is lehet választani. A hideg libamáj lefegyverzően puha és ízletes, narancs és hajdina fokozza a hatást. A fürj combja itt zamatos, nem szárad ki, mint jó néhány helyen, saját levével és üdítő retekkel érkezik. A lepényhal körete könnyed burgonyafőzelék hab. Fölöttébb izgalmas a hagymaleves ponttyal és kaviárral. És tán még ennél is érdekesebb a bableves consommé, aminek erőteljes levébe valósággal belesűrűsödik a bab íze, és még rakott borjúnyelv is lubickol benne. A puliszkához igen jól passzolnak a különböző gombák meg a sütőtök. Az omlós kecsegéhez csicsóka, és tintahalból nyert színezékkel feketévé tett tészta dukál. A kacsacombfilé formájában, téglalap alakban tanyázik a tányéron, májával és tarhonyával hozzák.

A barna más-más árnyalatában pompázó kerámiatányérok harmonizálnak a helyiség színeivel, mindegyik kézimunka, Néma Júlia művészetét dicsérik. A gusztusosan szeletelt szarvasgerinc szinte elomlik a szájban, dödölle és szilvás céklapüré társul hozzá. Kimondottan szép az ételek megjelenítése, de nincs agyonbonyolítva, túlcsicsázva semmi. Finom a tehén- és a kecskesajt egyaránt. Túróból, mézből, szezámból is desszertet komponáltak, de ennél is elementárisabbak a csokigömböcskék, némi kávéval meg homoktövis fagylalttal.

A Salon abszolút tartja formáját, rendkívül magas színvonalát, kimondottan építve a tradíciókra, újragondolja, újrateremti az ételeket, és barátságosan, hozzáértően szolgálja ki vendégeit.

* Sorozatunkban az ország legjobb éttermeit mutatjuk be.

Szerző
2018.01.13 08:00

Minden a régi a Nemzetbiztonsági Bizottságban, a Black Cube ügyét meg tologatják

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:50

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Fidesz ott folytatta a munkát a Nemzetbiztonsági Bizottságban, ahol áprilisban abbahagyta. Magyarán: a kormánypárt mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse a testületet munkáját, ennek szellemében a grémium fideszes tagjai szerdán sem engedtek napirendre venni az érdemi kérdéseket – kommentálta a testület szerdai ülését Molnár Zsolt.
A Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista tagja (az előző ciklusban elnöke) kifogásolta, hogy aktuális nemzetbiztonsági kockázatot sejtető ügyekben sem tehették fel kérdéseiket a szolgálatok képviselőnek. "Nyilvánvaló, a kormánypárt célja, hogy ne derüljön ki az igazság, és csak az általa fontosnak vélt ügyekről lehessen beszélni", magyarázta Molnár. Ezért a szocialista politikus, miután minden érdemi napirendet leszavazott a kormánypárt, ott is hagyta a bizottság ülését.
A bizottsági ülés meghívója szerint a testület aktuális nemzetbiztonsági ügyekkel kezdte volna munkáját, majd meghallgatták volna az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ és a Nemzeti Biztonsági Felügyelet beszámolóját. Végül csak az utolsó napirendi pontot, a belügyminiszter által benyújtott, a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelmeket tárgyalták meg.
Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke az ülés után azt mondta: korábban abban maradtak, az ősszel hallgatják meg a szolgálatok beszámolóit. Emellett Halász János (Fidesz) alelnökkel abban is megállapodtak, hogy a napirendekről előre egyeztetnek. A bizottságnak azonban közbeszerzés alóli mentesítés iránti kérelmet kellett tárgyalnia, ezért gondolta Mirkóczki, hogy egyúttal a szolgálatok beszámolóit is meghallgatják.
Halász viszont úgy vélte, semmi nem indokolta napirendre venni a szolgálatok beszámolóit. Szél Bernadett, LMP-s tag szerint a Fidesz-KDNP meghekkelte az ülést, emiatt az ellenzéki párt társelnöke levélben fordul közvetlenül az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, hátha ők közvetlenül válaszolnak a kérdéseire. Az ellenzéki politikus arra kíváncsi, hogy a szolgálatok mit tudnak arról, hogy a Black Cube nevű izraeli ex-kémekből álló cég magyar civil szervezetek és állampolgárok ellen dolgozott a választási kampány során.
2018.07.18 18:50

Marx és Engels hűlt helyére költöztetik Nagy Imrét

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:24

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a Vértanúk terén álló szobra, jelentette be Wachsler Tamás. A Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint új helyén az alkotóval folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állíthatják fel a mártír-miniszterelnök szobrát.
A vértanúk tere, ahol most Nagy Imre szobra áll, várhatóan 2019 végére újul meg, és gyalogosoké lesz. Wachsler álláspontja szerint - az Országgyűlés vonatkozó határozata szellemében - a Vértanúk tere rehabilitációja során "a második világháború utáni szoborrombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani". Ennek megfelelően az 1936-ben felavatott és 1945 szeptemberéig a téren álló Nemzeti vértanúk emlékművét korabeli fényképek, dokumentumok alapján tervezik rekonstruálni.
Emlékeztetőül: Szakály Sándor történész korábban arról beszélt, érdemes elgondolkodni azon, hogy az 1919-es „vörösterror” áldozatainak emlékműve váltsa fel Nagy Imre szobrát. A VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatóját azt követően kereste meg a Népszava, hogy az Országgyűlés Hivatala lapunk kérdésére közölte: a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) előzetes hozzájáruló nyilatkozata szükséges a kiemelt nemzeti emlékhelynek számító Vértanúk tere átépítéséhez. Szakály Sándor tagja a bizottságnak. A szobor "helyben tartásáért" a DK indított akciót, petícióját eddig közel 40 ezren írták alá, azt követelve, a magyarok szabadságakaratára emlékeztető szobrot ne vigyék sehova.
A Jászai Mari téren korábban Marx és Engels szobra állt, a kommunista duót 1992-ben bontották el
2018.07.18 18:24
Frissítve: 2018.07.18 18:24