Csalódás a krokodilokban

Publikálás dátuma
2018.01.12 11:00

Fotó: /
Mi az igazság a krokodilkönnyek körül? Egy bogaras angol kipróbálta – könnygázzal. Csalódnia kellett.

Rettenetes állkapcsai között összemorzsolja, majd fölfalja a szerencsétlen áldozatot a szörnytestű hüllő. A monda szerint azután sajnálja az elfogyasztott prédát, bánkódik és krokodilkönnyeket hullat. Ennek a cinikus álszenteskedésnek a révén emlegetik a legtöbbször a különben csak a bőrűkért értékelt krokodilokat.

Akadnak olyan emberek, akik mindennek a végére akarnak járni. Természetesen mennél kevesebb kockázattal, Így tett egy bogaras angol is, aki addig hallott és olvasott a krokodilkönnyekről, amíg végül is a londoni állatkertben tanulmányozni kezdte ezeket az állatokat. Vizes és nagy, de kifejezéstelen szemeikben sohasem látott könnyeket, mire a jól öltözött, szakállas, de főleg kíváncsi ember gondolt egy merészet és nagyot, és kutatása sikerének megkönnyebbítésére igénybe vette a haditechnika egyik legújabb remekét.

Könnygázbombái szerzett be és behajította a krokodilok medencéjébe. A bomba hatása meglepő volt. A medence körül álló emberek mind sírógörcsöt kaptak, a krokodilokon azonban a meghatottságnak a legcsekélyebb jele sem volt észlelhető.

Az állatkerti botrány főhősét bevitték a rendőrségre, ahol a bombavető bácsi bevallotta, hogy igen, mindent azért követett el, mert szeretett volna krokodilkönnyeket látni. ,.Sajnos, csalódtam a krokodilokban", jelentette ki szomorúan, de akkor kiderült, hogy a rendőrségben is csalódott, mert letartóztatták.

Kénytelen volt ő maga krokodilkönnyeket hullatni.

Népszava 1935. január 12.

Szerző
Témák
2018.01.12 11:00

Így akarták felmorzsolni a magyar kisebbséget

Publikálás dátuma
2018.07.14 12:00
A képen látható feliratok; Felül: Olyan ember mint ő 500 évente egyszer születik. Alul: Azt akarta, hogy Románia a Szűzanya (szó
Fotó: AFP/ Daniel Mihailescu
Ceausescu terve a csaknem kétmilliós magyarság erőszakos asszimilálása volt, az eszköze pedig a falufelszámolás
Romániában megkezdődött az erőszakos urbanizálásra, és az aprófalvak felszámolására vonatkozó terv végrehajtása. Az éles nemzetközi bírálatot kiváltó elképzelések megvalósításának első lépéseiről a román sajtó számolt be, elismerve, hogy az komoly nehézségeket okozott a lakosságnak — jelentette szerdán az AFP francia hírügynökség.

A Bukarest környéki Ilfov körzetében az 1986 közepétől kezdődően 11 településen felépített 3400 lakásba már beköltöztek a 3000 lakosnál kisebb lélekszámú és felszámolásra ítélt falvak lakói. „Az átköltözést könnyebben viselték a hátrányos helyzetű Buda és Ordoreanu falu fiatal lakói, mint az idős emberek” — jelentette a Scinteia, a párt lapja.

Mint a francia hírügynökség a nemzetiségi kisebbségek vezetőire hivatkozva megállapítja, a terv következménye a 220 ezer fős német és az 1,7-2 millió fős magyar kisebbség erőszakos asszimilálása.

Népszava 1988. július 14.

2018.07.14 12:00
Frissítve: 2018.07.14 16:01