Áttörés Németországban: bajba kerülhetnek Orbánék

Publikálás dátuma
2018.01.12 12:49
FOTÓ: JOHN MACDOUGALL / AFP
Fotó: /
Megállapodott a további négy évig tartó kormányzati együttműködésről a CDU/CSU és az SPD. A tényleges programról szóló tárgyalások ezután kezdődnek el.

A német uniópártok és a szociáldemokraták megállapodtak a nagykoalíció folytatásáról. Egy 28 oldalas dokumentumban rögzítették azokat a legfőbb alapelveket, amelyek a tényleges kormányprogram alapjául szolgálhatnak. A megállapodást még a szociáldemokraták jövő heti, január 21-én esedékes rendkívüli kongresszusán is jóvá kell hagynia a mintegy hatszáz küldöttnek. Amennyiben ez az akadály is elhárul, következhetnek a koalíciós tárgyalások.

A megegyezés az utolsó pillanatig nyitott volt. Még a kora reggeli órákban is azt jelentették a német hírközlő szervek, hogy távolinak tűnik az egyezség. Eredetileg ugyan csütörtök estére kellett volna felszállnia a fehér füstnek, ám a határidőt meg kellett hosszabbítani.

Az uniópártok küldöttsége egyhangúan adta áldását a megállapodásra. Eredetileg az SPD megbízottjai azt közölték, még el tudnak képzelni bizonyos javításokat, később azonban ők is áldásukat adták a megállapodásra. Martin Schulz, a szociáldemokraták elnöke azt közölte, „nagyszerű eredményeket” értek el. Ezért arra kéri a küldötteket, adjanak zöld utat a nagykoalíciós tárgyalások megkezdéséhez. Horst Seehofer, bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke reményét fejezte ki, hogy húsvétig feláll az új kabinet. Egyben „rendkívül elégedettnek” mondta magát a dokumentummal kapcsolatban. Kifejtette, jelezni kívánták, hogy megértették a választók üzenetét. (A tavaly szeptemberi választáson történelmi összevetésben is nagyon rosszul szerepeltek az uniópártok és a szociáldemokraták, s azóta is lefelé araszol népszerűségi mutatójuk.)

Az Európai Unió szempontjából is rendkívül fontos dokumentum született. A pártok ugyanis megállapodtak abban: javítani kívánják az EU pozícióit. „Erősebbé akarjuk tenni pénzügyileg is az EU-t, hogy jobban eleget tehessen feladatainak. Erről már a következő több éves uniós költségvetés megszerkesztésekor is gondoskodni fogunk” - szerepel a papírban. Arról ugyan egyelőre nincs szó, hogy az egyes uniós államok támogatását összekössék-e az EU alapnormáinak tiszteletben tartásával, ám erről már a tényleges koalíciós tárgyalások során részletesen is szó eshet. Mindez azt sejteti: nehéz helyzetbe kerülhet a magyar kormány, ha létrejön az új nagykoalíció.

Angela Merkel kancellár azt közölte, a megállapodás „új kezdet Európa számára”. Martin Schulz pedig azt emelte ki, hogy a tárgyalások kezdetétől fogva arra törekedtek: a megállapodásban különös hangsúllyal szerepeljenek az EU-t érintő kérdések. Az Európáról szóló fejezet lendületet adhat Európának – emelte ki.

A kancellár azt mondta, „komolyan dolgozunk azon, hogy a következő tíz, tizenöt évben is jó legyen Németországban élni”. Mint megjegyezte,a digitális témákban valamelyest „fel kell gyorsulniuk”.

A dokumentum előirányozza, hogy évente 180-220 ezer menekültet engednek az ország területére, ez utóbbinál több bevándorló nem jöhet be az országba. Ez komoly engedmény a jobboldal számára, bár az utóbbi évben – a Törökországgal 2016-ban megkötött megállapodásnak és a balkáni útvonal lezárásának köszönhetően - már nem érte el a 200 ezret a Németországba érkezett bevándorlók száma, így a felső határ kitűzése nem jelent súlyos kockázatot a szociáldemokraták részéről.

Ami a menekültek családegyesítési programját illeti, ideiglenes megoldásként havonta ezer menekült hozzátartozó számára teszik lehetővé, hogy csatlakozzon a smár Németországban élő családtagjához.

A koalíció nem tervez adóemelést. Ez szintén komoly fegyvertény az uniópártok számára, hiszen eredetileg az SPD azt követelte, hogy a legjobban keresők adóterheit 42-ről 45 százalékra emeljék fel. Ez volt az egyik legvitatottabb kérdés a tárgyalópartnerek között.

Ami a betegbiztosítást illeti, ennek összegét egyenlő arányban finanszírozzák a munkaadók és a munkavállalók. A gazdasági élet szereplői szerint ez a rendszer összességében mintegy 5 milliárd euró plusz terhet jelent a munkaadók számára, ez pedig a növekedésre is kihathat. A megállapodás szerint az alkalmazottak által fizetett járulékos költségeket felszámolják.

Hírek szerint az uniópártok és az SPD vezetése megegyezett a szolidaritási adó fokozatos, összesen 10 milliárd euró értékű csökkentéséről a 2021-es esztendőig. Jelentősen csökkentik a glifozát tartalmát a növényvédő szerekben. Egyetértettek abban, teljesen ki kell vonni a forgalomból azon anyagokat, amelyek glifozátot tartalmaznak.

Emelik a német iskoláknak szánt támogatásokat is.

Szerző
2018.01.12 12:49
Frissítve: 2018.01.12 19:01

Még ki sem hűlt Trump ölelése, Putyin máris beszólt a NATO-nak, és gúnyolódott egy kicsit

Publikálás dátuma
2018.07.17 12:33

Fotó: AFP/ Aleksey Nikolskyi
 "Nem akarom megsérteni Trump urat, talán durván hangozhat, de nem volt számunkra fontos ember, mielőtt bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson". Hozzátette: Trump "az építőipari bizniszben utazott, szépségversenyeket szervezett és soha senkinek eszébe sem jutott, hogy fontolgatná az indulást az elnöki posztért", mondta a csúcstalálkozó után a Fox News-nak adott interjújában Putyin, írja az Index. Úgyhogy az orosz elnök szerint Moszkvának nincsenek terhelő információi amerikai kollégájáról. És azt is deklarálta, hogy a NATO Grúzia és Ukrajna irányában történő esetleges bővítését Oroszország rossz néven venné és negatívan reagálna rá. Putyin egyébként már azt is nehezményezte, hogy a NATO a Szovjetunió összeomlása után egyáltalán felvetette a keleti irányú esetleges terjeszkedést.
2018.07.17 12:33

Helsinkiben tárgyalt először hivatalosan Trump és Putyin - a találkozó képekben

A két elnök korábban nemzetközi rendezvényeken már többször találkozott egymással, az első hivatalos megbeszélés viszont Putyin késése miatt csúszással indult.

Szerző

Megosztás
2018.07.17 12:16
Frissítve: 2018.07.17 12:35
Trump és Putyin találkozója miatt fél Helsinkit lezártákAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
A finn főváros tele volt a két nagyhatalom vezetőjének köszöntésévelAFP/ Dmitriy Vinogradov
Putyin repülőgépe a tervezettnél később szállt le Helsinkiben, ezért csúszott az egész programAFP/ Kremlin Press Office
Az amerikai elnök már vasárnap megérkezettAFP/ Kyle Mazza
Helsinkiben a vadonatúj orosz elnöki limuzinAFP/ Mihail Metzel
Trump is szokás szerint a saját autójával utazikAFP/ HEIKKI SAUKKOMAA
A képen Trump szimpatizánsok, de voltak tüntetők is szép számmalAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
Az amerikai elnöki pár látogatást tett a finn elnöknél, Sauli NiinistónálAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Fokozott biztonsági készültség a találkozó helyszínénAFP/ Dmitriy Vinogradov
Az orosz elnök elleni tüntetők HelsinkibenAFP/ JONATHAN NACKSTRAND
A négyszemközti találkozót nagyon jó kezdetnek nevezte Donald TrumpAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Több mint két órán át tartott a meeting, és utána kezdődött meg az amerikai és az orosz delegáció közös munkaebédjeAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Érkezés a sajtótájékoztatóraAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Trump a tárgyalások témái közt a kereskedelmet, a védelmet, a rakétákat, a nukleáris fegyvereket és Kínát említetteAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A sajtótájékoztatóról egy tiltakozót kivezettekAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A sikeresen zárult foci-vb után mit is adhatna a rendező ország elnöke ajándékba?AFP/ YURI KADOBNOV
Trump egy hanyag mozdulattal a feleségének dobta a labdátAFP/ YURI KADOBNOV
A megmozdulás általános derültséget keltettAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Trump hárított a kémügyre és az elnökválasztásba való orosz beavatkozásra irányuló kérdéseketAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Putyin szerint eljött az ideje a kétoldalú viszony és a világ különböző „forró pontjaival” kapcsolatos kérdések megvitatásáraAFP/ YURI KADOBNOV
Donald Trump „az Egyesült Államok ostobaságának” tulajdonította, hogy megromlottak Washington és Moszkva kapcsolataiAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
Érkezés a Fehér HázbaAFP/ Oliver Contreras