Megkísértett franciák

Kísérteties szellemi kalandba keveredett az elmúlt hetekben Franciaország. Az antiszemita hullám ismételt föltámadása idején a nagynevű párizsi könyvkiadó, a Gallimard azzal állt elő, hogy jó háromnegyed évszázaddal az eredeti után ismét piacra dobja Louis-Ferdinand Céline három antiszemita esszéjét.

A korábban orvosként dolgozó író a mai napig az irodalomtörténet legnagyobb alakjai közé tartozik, a tehetségét Zoláé mellett említik, Utazás az éjszaka mélyére című regénye a maga idejében csaknem elnyerte a Goncourt-díjat, és az angolszász szerzők egész nemzedékének vált alapélményévé. Az író az ország felszabadulásakor azonban a három, határozottan gyűlölködő írás miatt menekülni kényszerült, csupán 1951-ben mert hazatérni, és egy évtizeddel később, 67 éves korában meghalt. Özvegye 105 esztendősen ma is él, és a Gallimard azzal az ürüggyel is indokolta a könyv föltámasztásának ötletét, hogy a hölgy nyomorog, támogatása indokolná az „akciót”. Vannak azonban, akik szerint nyerészkedési szándékok vezették, még akkor is, ha nem puszta újranyomtatásról, hanem kritikai kiadásról esett szó.

A rossz politikai pillanat az elmúlt hetekben nemzetközi botrányt fakasztott az esetből. A Macron-kormányzat annak ellenére, hogy a korlátlan irodalmi szabadság híve, karácsony táján meghívta a Gallimard vezetését, üljenek le, kíséreljenek meg egyetértésre jutni. A kiadó azonban mozgósította az irodalomtudomány jeleseit, és a főműveknek a kánonban elfoglalt kitüntetett helyére hivatkozva biztatta őket, hogy a teljes szabadság jegyében álljanak mellé, ne engedjenek újfent a tiltás csábításának, a forgalmazásban a cég jusson korlátlan szabadsághoz.

Mivel a társadalmat kétségtelenül foglalkoztatta a kérdés, a hangadó újságok (Le Figaro, Le Monde) is kénytelenek voltak, néha a legjobb törekvésük ellenére is, címlapsztorit prezentálni belőle. Ezek a közlemények tovább szították a közhangulatot, támogató és ellenző táborokat mozgósítottak.

Végül a demokrácia hívei látszanak, ha végleges győzteseknek még nem is, de fölénybe kerülni. Pontosabban azok, akik most mérsékletre és főként higgadtságra intenek. Habár a publikálás ellen hangosan tiltakozott Serge Klarsfeld, a II. világháború idején deportált francia családok szószólója, és Frederic Potier, a kormány megkülönböztetés ellen fellépni hivatott tárcaközi megbízottja is óvott a szövegek alapos kritikai megjegyzések és magyarázatok nélkül való újranyomtatásától, Edouard Philippe miniszterelnök nem a fenntartásait hangsúlyozta. "Nem tartok e pamfletek kiadásától, de fontos a megfelelő, pontos magyarázat" - mondta a Journal du Dimanche című vasárnapi hetilapnak, hozzátéve: "Ezek most jó ürügyül szolgálhatnak arra, hogy meggyűlöljük miattuk az írójukat, de Céline központi szerepe a francia irodalomban ettől még tagadhatatlan."

Szerző
2018.01.13 07:03

Gólzáporos döntő: Franciaország a világbajnok

Publikálás dátuma
2018.07.15 18:55

Fotó: AFP/ FRANCK FIFE
Franciaország határozott játékkal, 4-2-re nyerte a labdarúgó-világbajnokság döntőjét a keményen küzdő Horvátország ellen.
Győztes csapaton ne változtass – tartja a mondás. Didier Deschamps francia kapitány és Zlatko Dalic horvát tréner is ugyanazt a kezdőt küldte pályára, mint tette az elődöntőben.
Az első negyedóra nem tartogatott sok izgalmat, a horvátok többet birtokolták a labdát, ám érdemi lehetőség egyik csapat kapuja előtt sem adódott. A 18. percben aztán Brozovic állította meg Antoine Griezmannt, a franciák 33 méterre az ellenfél kapujától végezhettek el szabadrúgást. A labda mögé a sértett állt, középre tekert, majd Mario Mandzukic pechére saját kapujába bólintott. (1-0) Világbajnoki döntőben egyébként még egyetlen játékos sem szerzett öngólt.
Nem örülhettek sokáig a franciák, a 29. percben egy szabadrúgást követő kavarodásban Perisichez került a labda, aki kicselezte a tétova Kantét, és a lassú Pavard elől tizenöt méterről a hosszú alsóba lőtt. (1-1)
A 35. percben egy francia szöglet után Perisic kézzel ért a labdához, a játékvezető a videobíró segítségével visszanézte a képsorokat, majd büntetőt ítélt a franciáknak. A labda mögé Griezmann állt, aki értékesítette is a lehetőséget. (2-1)
A térfélcsere után megélénkült a játék, mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek, majd az 54. percben négy ember is a pályára futott, megszakítva a játékot. Mint utóbb kiderült, az oroszországi rendszer ismert kritikusai, a Pussy Riot tagjai voltak. A biztonságiak eltávolították őket a gyepről.
Az 59. percben Griezmann passzolta vissza a labdát Pogbának, akinek első lövése még elhalt egy védőben, de a labda visszapattant hozzá, másodjára pedig a hosszú alsóba tekert. (3-1)
A 66. percben pedig oda lett a horvátok minden reménye, Kylian Mbappé 24 méterről a jobb alsóba tekert, így a francia tini a legendás Pelé után a második legfiatalabb gólszerző a vb-döntők tekintetében. (4-1)
A horvátok azonban háromgólos hátrányuk ellenére sem törtek meg teljesen, Mandzukic rontott rá Lloris kapusra, aki nem tudta lecselezni a támadót, Mandzukic lábáról a hálóba pattant a labda. (4-2) A hajrában ugyan a horvátok még mentek előre, újabb gól már nem született.
A franciák 1998 után másodszor lettek világbajnokok, míg a horvátok így is a legjobb eredményüket érték el, korábban sosem játszottak döntőt.

Világbajnoki döntő

Franciaország–Horvátország 4-2 (2-1)
Gólszerzők: Mandzukic (öngól, 18.), Griezmann (büntetőből, 38.), Pogba (59.), Mbappé (65.), illetve Perisic (28.), Mandzukic (69.)

2018.07.15 18:55
Frissítve: 2018.07.15 20:05

Nagy dobásra készülnek a horvátok

Publikálás dátuma
2018.07.14 08:10

Fotó: AFP/
A mindössze 4 millió lakosú Horvátország labdarúgó-válogatottja korábban semmilyen nagy tornán nem jutott döntőbe, ha a lelkesedés döntene, akkor megnyerné a franciák elleni döntőt a vb-n.
Horvátország nem rendelkezik olyan stadionnal, amely alkalmas lenne az ősszel induló Nemzetek Ligája találkozóinak megrendezésére. Ettől függetlenül van egy válogatottja, amely vasárnap a világbajnoki döntőben léphet pályára. A magyar kormány a sajátjának is érzi a sikert, ebben az esetben azon is érdemes elgondolkoznia, valóban a megfelelő létesítmények hiánya miatt kell immár Andorrától és Luxemburgtól is tartania a magyar válogatottnak?
„Történelmet írtunk, lehet, hogy nincs olyan stadionunk, amelyben a Nemzetek Ligájában fogadhatjuk az ellenfeleket, de van szívünk és büszkeségünk” – mondta Zlatko Dajic, az angolok ellen hosszabbításos csatában 2-1-re megnyert meccs után.
„Senki sem hitt abban, hogy eljuthatunk idáig, mi az első pillanattól hittünk magunkban – jelentette ki Ivan Perisic, a horvátok támadója. – Azzal a céllal jöttünk ide, hogy jól szerepeljünk, és örömöt okozzunk a szurkolóinknak. Azt akartuk, hogy a hazánk legyen büszke ránk. Nagyon csalódottak lennénk, ha nem nyernénk meg a világbajnokságot.”

Argentin sportoktató vezeti a döntőt

Az argentin Nestor Pitana és asszisztensei, Hernan Maidana, illetve Juan Pablo Baletti vezetik a vb-döntőt. A 43 éves sportoktató az oroszországi vb-n négy találkozón működött eddig közre: ő fújta a sípot az orosz-szaúdi nyitó meccsen, a Mexikó-Svédország csoporttalálkozón, a nyolcaddöntőben a dán-horvát, a négy közé jutásért pedig a francia-uruguayi párharc jutott neki. Pitana 2010 óta működik közre nemzetközi meccseken, szerepet kapott a 2014-es tornán is, ezzel Norberto Coerezza (1970 és 1978) ő a második argentin sípmester, aki két vb-n jutott szóhoz. Argentín sípmester eddig egyszer, 2006-vezetett vb-döntőt: az olasz-francia meccsen Horacio Ellizondo volt a bíró.

A francia válogatott úgy jutott el a fináléig, ahogy egy igazi nagycsapatnak kell. Egyetlen pillanatig nem forgott veszélyben a továbbjutása a csoportban, még akkor sem, ha Ausztrália ellen szerencsés körülmények között, a hajrában esett öngóllal szerezte meg a győzelmet. A nyolcaddöntőben látványos, jó mérkőzésen nyert Argentína ellen, a folytatásban azonban sem gólt sem kapott, hátrányba sem került.
„Nagyon boldogok vagyunk, hogy eljutottunk idáig, egész Franciaország futball-lázban ég, megemelem a kalapom a játékosaim teljesítménye előtt” – hangsúlyozta Didier Deschamps szövetségi kapitány, aki játékosként szerepelt az 1998-ban hazai pályán vb-t nyert francia együttesben.
„Nagyon büszke vagyok a csapatra, arra, amit együtt elértünk – emelte ki Samuel Umtiti, a belgák elleni elődöntő egyetlen gólját szerző védő. – Óriási lehetőség kapujába értünk, mindenképpen élni akarunk vele.”

Út a fináléba

A franciák a csoportban Ausztráliát 2-1-re, Perut 2-0-ra győzték le, majd gól nélküli döntetlenre végeztek Dániával. A nyolcaddöntőben a torna egyik legjobb meccsén 4-3-ra nyertek Argentína ellen, a négy közé jutásért Uruguaynál bizonyultak jobbnak 2-0-ra. Az elődöntőben Belgiumot verték meg 1-0-ra. A horvátok a Nigéria elleni 2-0-s sikerrel kezdték a tornát, majd 3-0-ra verték Argentínát, a záró körben Izlandot múlták felül 2-1-re. A nyolc közé kerülésért Dániát, a negyeddöntőben Oroszországot is tizenegyespárbaj után ejtették ki (a rendes játékidőt és hosszabbítást követően mindkétszer 1-1 volt az eredmény). A döntőbe jutásért Angliánál bizonyultak jobbnak 2-1-re.  

Az 1998-as hazai sikerrel zárult franciaországi tornán (ez a franciák egyetlen vb-győzelme) az elődöntőben találkozott egymással a két együttes. A horvátok a futballszövetségük jelenlegi elnökének, Davor Sukernek a góljával szereztek vezetést, ám a franciák Lilian Thuram két góljával a maguk javára fordították a mérkőzést. 
Az idei vb fináléja vasárnap 17 órakor kezdődik (Tv: M4 Sport) a horvát és francia válogatott részvételével.

Ismét találkoznak

Szombaton 16 órától (Tv: M4 Sport) az elődöntő vesztesei, Anglia és Belgium játszik egymással a bronzéremért. A két együttes a csoportkörben találkozott egymással, igaz, annak a találkozónak csupán a csoportelsőség volt a tétje, hiszen előtte mindkét gárda hozta a kötelezőt, legyőzte Panamát és Tunéziát. A csoporttalálkozót Belgium nyerte 1-0-ra. A torna legerősebb csapatának tartott brazilok kiejtése után (a belgák a negyeddöntőben 2-1-re nyertek a dél-amerikaiak ellen), meglepetés, hogy a belgák nem játszhatnak döntőt.

2018.07.14 08:10
Frissítve: 2018.07.14 09:52