Hülyén mennek haza a nézők

Publikálás dátuma
2018.01.13 06:52
Fotó: AFP/Thomas Eisenhuth/DPA
Fotó: /
A stadionban lévő futballszurkolók nem tudják, mi alapján dönt a játékvezető a kétes helyzetekben.

A Bayer Leverkusen a címvédő, listavezető Bayern Münchent fogadta tegnap esti lapzártánk után a német labdarúgó-bajnokság tavaszi idényének rajtján. A szokatlanul korai folytatásnak a nyári oroszországi világbajnokság az oka. A videóbíró és a játékvezetők teljesítménye ősszel rengeteg vitát okozott a német futballban, és a kedélyek a szünetben sem csillapodtak le.

Az állóvizet Manuel Gräfe, 44 éves FIFA-bíró kavarta fel, aki a bíróküldés manipulálásával vádolta meg a játékvezetői testület korábbi irányítóit – akik szintén FIFA-bírók voltak -, Herbert Fahndelt és Hellmut Krugot. A Bundesliga élvonalában a mai napig közreműködő Gräfe két évvel ezelőtt indított harcot a két vezető eltávolításáért. A leváltásukat a vezető pozíciókból elérte, de Krugék továbbra is tagjai a játékvezetői testületnek, Gräfe azonban a kizárásukat akarja elérni. A német szövetség (DFB) etikai bizottsága vizsgálja a vádakat. Gräfét felszólította a DFB, hogy a vizsgálatok lezárásáig ne nyilatkozzon a sajtónak, ellenkező esetben kizárhatják az élvonalbeli játékvezetői keretből.

A német állami televíziós csatorna, a ZDF sportműsorában a svájci Urs Meier (szintén egykori FIFA-játékvezető), a Bundesliga-meccsek egyik állandó elemzője azt mondta, a német bíróküldési rendszert nem ismeri, az viszont nyilvánvaló, hogy a játékvezetők irányítóinak óriási hatalom van a kezükben.

„Ez hatalmas felelősséggel is jár, emberi sorsokat, életpályákat lehet befolyásolni egy-egy döntéssel, ezért rendkívül fontos az átláthatóság, a hitelesség – vélekedett Meier. – Ha valaki elveszti a bizalmat, akkor távoznia kell, még akkor is, ha nem követett el semmi hibát. Nem lehet olyan légkörben eredményesen és jól dolgozni, ahol nincs bizalom.”

Meier hozzátette: a német élvonalban jelenleg a videóbíró okozza a legnagyobb gondot.

„Minél jobban megismerjük a rendszert, annál több a kérdőjel – hangsúlyozta Meier. – A szabálytalanságok megítélése nem egységes, ez megnehezíti a csapatok és a nézők dolgát is. Az új rendszer vesztesei egyébként a helyszínen szurkolók, akik megveszik a drága belépőket és a videóbíróból annyit látnak, hogy többször áll a játék, majd születik egy döntés, de nem tudják, milyen felvétel alapján. A nézők hülyén mennek haza a stadionból, végignéznek egy meccset, amelynek a kulcsfontosságú jeleneteit nem értik, majd otthon kereshetnek rá az interneten, hogy mi történt azon a találkozón, amit láttak. Ez nem normális. A felvételeket ki kellene vetíteni az eredményjelzőre és a stadionban ülők is értenék, mi, miért történik.”

Reinhard Grindel, a DFB elnöke elismerte, hogy a videóbírós rendszeren lehet még fejleszteni. Több csapat nehezményezte, hogy a kezezések megítélésében nagy különbségek tapasztalhatók a felvételek megtekintése után is. A sportvezető elmondta, dolgoznak egy mindenki számára világos és egységes szabályrendszer elkészítésén.

Nem működik a gólkamera
A francia labdarúgó-bajnokságban felfüggesztették a gólkamera használatát, ugyanis a technológia szerdán két meccsen is rosszul működött. Az egyik az Amiens-PSG volt, ahol az egyik gól után nem rezgett a bíró órája és a videós asszisztensnek kellett megadnia a találatot, az Angers-Montpellier összecsapáson pedig éppen az ellenkezője történt, olyankor rezgett az óra, amikor nem kellett volna neki.
"Ez a két hiba elfogadhatatlan, főleg azután, hogy nemrég figyelmeztettük a technológiát biztosító GoalControlt a korábbi hibák miatt – mondta Didier Quillot, az a Francia Labdarúgó Liga igazgatója, aki szerint a rendszer jelenlegi állapotában nem megbízható." Franciaországban egyébként a Ligakupa negyeddöntőjétől a videóbírót is tesztelik, ha pedig jól működik, akkor be is vezethetik majd a Ligue 1-ben.

Bundesliga, 18. forduló:

Szombat: Augsburg-Hamburg, Frankfurt-Freiburg, Hannover-Mainz, Stuttgart-Hertha, Werder Bremen-Hoffenheim 15.30 (Tv: Eurosport 2), Leipzig-Schalke 18.30 (Tv: Eurosport 2). Vasárnap: Köln-Mönchengladbach 15.30 (Tv: Eurosport 2), Dortmund-Wolfsburg 18.00 (Tv: Eurosport 2)

Az állás: 1. Bayern München 41 pont, 2. Schalke 30, 3. Dortmund 28.

2018.01.13 06:52

Nikolics gólja juttatta tovább a Chicagót

Publikálás dátuma
2018.07.19 09:14
Nikolics Nemanja
Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
Sallói Dániel együttese, a Sporting Kansas City pedig idegenbeli vereséggel búcsúzott a kupasorozattól.
Nikolics Nemanja gólt szerzett a Chicago Fire csapatában az észak-amerikai labdarúgókupa (US Open Cup) szerdai negyeddöntőjében – írja az MTI. Klubja honlapjának beszámolója szerint a magyar válogatott csatár a harmadosztályú Louisville City elleni mérkőzés 16. percében fejjel volt eredményes. Gólöröme nem lehetett felhőtlen, mert felugrás közben az ellenfél védője könyökkel eltalálta a fejét, de folytatni tudta a meccset, amelyet végigjátszott.
A vajdasági születésű játékosnak ez volt a 13. gólja a mostani idényben. A Chicago házigazdaként 4–0-ra győzött és elődöntőbe jutott. Sallói Dániel együttese, a Sporting Kansas City idegenbeli vereséggel búcsúzott a kupasorozattól.
2018.07.19 09:14
Frissítve: 2018.07.19 09:15

A kardozók mehetnek nagyot a világbajnokságon

Publikálás dátuma
2018.07.19 07:30
Fotó: AFP
Fotó: /
Leginkább a férfi kardozóktól várható kiemelkedő szereplés a csütörtöktől jövő péntekig tartó kínai világbajnokságon, Vuhsziban, ahol más szakágakban is van magyar éremesély.
A tavaly ősszel kezdődött világkupaszezonban akadtak szép számmal sikerek, a magyarok közel húsz érmet nyertek és volt köztük négy arany is. Novemberben a párbajtőröző Rédli András győzött Legnanóban, áprilisban a kardozó Szilágyi Áron Szöulban, májusban a férfi párbajtőrcsapat Párizsban és a párbajtőröző Szász-Kovács Emese Caliban.
A júniusi, újvidéki Európa-bajnokságon viszont csak egyetlen érem jutott a magyar küldöttségnek, de az arany volt a férfi kardválogatott jóvoltából, amely 27 év szünet után harcolt ki ebben a szakágban Eb-címet. Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány bizalma ugyanakkor töretlen, az egy hónappal ezelőtti kontinensviadalon szerepelt válogatott névsorában egyetlen változást eszközölt: a női tőrözőknél Szalai Szonját a vb-n Kondricz Kata váltja.
A férfi kardcsapata kimagasló eredménye önbizalomnövelőnek is nevezhető, ugyanakkor ebből korántsem következik, hogy a magyar együttes az első számú esélyes a vb-n. Decsi András, a férfi kardozók vezetőedzője szerint ugyanakkor a magyar küldöttségből tanítványai érhetik a legjobb eredményt. „Tudjuk, hogy a németekkel vívunk a negyeddöntőben, de a két évvel ezelőtti vb-n legyőztük őket. Miért ne tennénk meg most is ugyanezt?” – tette fel a költői kérdést Decsi a vívószövetség oldalán. Mint mondta, a felkészülés zökkenőmentesen alakult, tudatos döntés volt, hogy a sikeres Eb után nem mentek sehová, s Budapesten edzettek. – A két esemény között rövid volt az idő, a munka javát korábban elvégeztük, Moszkvában és Németországban edzőtáboroztunk, nem akartunk ismét elutazni – folytatta.
Ami az egyéni eredményességet illeti, Szilágyi mellett Szatmári András – akinek a jóvoltából tavaly ugyancsak 27 év elteltével avattak ismét magyar vb-győztest férfi kard egyéniben – szintén állt dobogón a vk-sorozatban, továbbá szerzett érmet az ugyancsak kardozó Márton Anna és Pusztai Liza, valamint a párbajtőröző Berta Dániel. A magyarok tavaly egy-egy első, második, illetve harmadik helyezéssel az észtekkel holtversenyben negyedikként végeztek a lipcsei vívó-világbajnokság éremtáblázatán. Győzött a már korábban említett kardozó Szatmári András, ezüstöt szerzett ugyanő Szilágyi Áronnal, Gémesi Csanáddal és Decsi Tamással csapatban, míg a bronzot a párbajtőröző Rédli András harcolta ki.
Vuhsziban a vb első három napján az egyéni versenyek selejtezőjét rendezik meg, majd vasárnaptól következnek az egyéni 64-es táblák asszói, azután pedig a csapatversenyek.

A vb-csapat

Férfi kard: Decsi Tamás (KVSE), Gémesi Csanád (GEAC), Szatmári András (Vasas), Szilágyi Áron (Vasas)
Férfi párbajtőr: Bányai Zsombor (Vasas), Berta Dániel (Honvéd), Peterdi András (Honvéd), Rédli András (Honvéd)
Férfi tőr: Dósa Dániel (Törekvés), Frűhauf Benjámin (Törekvés), Mészáros Tamás (UTE), Németh András (Honvéd)
Női kard: Katona Renáta (Vasas), László Luca (UTE), Márton Anna (MTK), Pusztai Liza (BVSC)
Női párbajtőr: Budai Dorina (Honvéd), Kun Anna (Tata), Szabó Réka (AVA), Szász-Kovács Emese (Vasas)
Női tőr: Kreiss Fanni (UTE), Lupkovics Dóra (Honvéd), Mohamed Aida (UTE), Kondricz Kata (Honvéd)

2018.07.19 07:30
Frissítve: 2018.07.19 07:30