Thaiföld, az élet paradicsoma

Publikálás dátuma
2018.01.15 06:39
A komplexum téglalap alakú, területe 218 400 négyzetméter és négy fal veszi körül. Itt helyezkedik el a Smaragd Buddha temploma
Fotó: /
Itt mindenki megtalálja a számítását, legyen egyedülálló, szerelmes pár vagy akár egy család. Itt aztán a férfi tényleg mondhatja a kedvesének, hogy drágám, mindent megvehetsz, amit csak akarsz, hiszen az árak még mindig rendkívül kedvezőek.

Az egykori Sziám olyan óriási kultúrkincsekkel rendelkezik, hogy a legrámenősebb történelemtanár is csak ámuldozhat. Bangkokban például kihagyhatatlan a Királyi Palota. Sárkányok és démonok őrzik az uralkodó egykori rezidenciáját, melynek egy része múzeum. Egy szegmensét ma is használja a köztiszteletnek örvendő thai királyi család. A fővárosban található a világ leghosszabb fekvő buddhája, téglából készült, bevonata arany. Ha valaki kéthetes nyaralásakor minden bangkoki nevezetességet meg szeretne nézni, lehetetlenre vállalkozik. Nem csak a sok látnivaló miatt, hanem azért is, mert olyan óriási forgalmi dugók vannak a fővárosban, amelyek Budapesten még a legnagyobb hóesés idején is ritkák. A közlekedés mégsem a fővárosban, hanem Észak-Thaiföldön a legizgalmasabb. Néhány iskolában úgy döntöttek a tanárok, példát mutatnak a környezet megóvása érdekében, és elefántháton járnak dolgozni. A nagyobb üdülőparadicsomok környékén elefántfarmokat hoztak létre, ahol lehet elefántogolni, vagy megnézni a kiselefánt etetését.

Bangkokból repülővel juthatunk el Phuketre vagy Koh Samuira. Pattaya, mely kedvelt célpont a turisták körében, a transzvesztiták fővárosa. Gyönyörű mellű, hibátlan alakú férfiakat lehet itt látni, sőt van két színház, a Tiffany és az Alcatraz, ahol bemutatkoznak a nagyérdeműnek a művészek. Érdemes megnézni a híres tigrisparkot, ahol mindig születnek kistigrisek, meg is lehet őket simogatni, de a bátrabbak kis cumival is szoptathatják a mini fenevadakat.

Phi Phi szigete nagyjából Krabitól és Phukettől is egyenlő távolságra van, ott forgatták a Beach című filmet, hihetetlenül népszerű, főleg egynapos túrákra érkeznek hajókkal, lerohanják a híres Maya Bay-t, ahol a filmet is forgatták.

Hihetetlenül barátságosak a thai-ok, szinte mindent meg lehet kapni, amit csak egy turista kívánhat. A magyar pénztárcához képest az ország még mindig olcsó, bár azért az elmúlt években drágult. Thaiföld és Magyarország között a kilencvenes évek közepe óta élénk a kapcsolat, a magyar turisták egyik legkedveltebb egzotikus téli úti célja, de a 67 milliós ország számos egyéb gazdasági-kereskedelmi lehetőséget rejt. A közelmúltban kezdte meg működését itt a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ, mely a magyar vállalkozók piacra jutását segíti és a kulturális kapcsolatokért is sokat tesz.

Szerző
2018.01.15 06:39

Rendőröket vettek őrizetbe Macron verekedő testőrének ügyében

Publikálás dátuma
2018.07.21 15:10
Alexandre Benalla
Fotó: AFP/ Christope Archambult
Állítólag felvételeket adtak át Alexandre Benallának.
Őrizetbe vettek három francia rendőrt Emmanuel Macron egykori biztonsági embere, Alexandre Benalla ügyében – derül ki a BBC cikkéből. Mi is beszámoltunk arról, hogy a május elsejei párizsi tüntetésen a francia államfő korábbi testőre tettleg bántalmazott egy tiltakozót – ezt egy, a Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja. Az elnöki hivatal pénteken kirúgta a férfit. Francia médiahírek szerint a három rendőrt már ki is hallgatták és mindannyiukat felfüggesztették. A beszámolók szerint azzal gyanúsítják őket, hogy olyan rendőrségi felvételeket adtak át Benallának, amelyeket a saját védelmében akart felhasználni.
2018.07.21 15:10
Frissítve: 2018.07.21 20:23

Washingtontól Jeruzsálemig ível az illiberális románc

Publikálás dátuma
2018.07.20 20:15

Fotó: Facebook/Orbán Viktor/
Az Amerikai Zsidó Tanács döbbenten bírálta az Orbán-vizit idején elfogadott új izraeli nemzetállamtörvényt, a magyar miniszterelnöknek viszont csak dicsérő szavai voltak vendéglátója, Benjamin Netanjahu irányába.
A judaizmus szent helyét, a Nyugati Falat látogatta meg péntek reggel Orbán Viktor. Ez volt a kormányfő szerdán kezdődött hivatalos izraeli látogatásának záróprogramja. A falnál tett látogatásával olyan fontos vezetők nyomdokaiba lépett, mint Donald Trump amerikai elnök, Mike Pence alelnök vagy Vilmos herceg, a brit (2. számú) trónörökös. 
A Jerusalem Post izraeli konzervatív napilap beszámolója szerint a magyar miniszterelnököt fogadta a létesítmény alapítványának igazgatója, Mordechai Eliav, majd a nyugati fal rabbija, Shmuel Rabinowitz megáldotta, hogy a Síratófalba elhelyezett papírcetlire felírt kívánsága teljesüljön. Az alapítvány igazgatója a történelmi háttér ismertetése mellett arról is beszélt, mit jelent és mit jelentett mindig a világ zsidóságának Jeruzsálem, a rabbi pedig az áldás előtt elszavalta számára a 21. zsoltárt. Orbán Viktor elmondta, mennyire elbűvölték az előző két nap során látottak. A két nap viszont nagyon rövidnek bizonyult, szívesen visszatérne családjával egy hosszabb izraeli kirándulásra, számolt be Jerusalem Post. 
A konzervatív napilap azonban azt is kiemelte, hogy a migrációellenes magyar miniszterelnök megítélése „ellentmondásos”, és emlékeztetett arra, hogy az izraeli-magyar államközi kapcsolatok soha nem voltak ilyen jók. A tavaly július 19-én Budapestre látogató Benjamin Netanjahu volt az első izraeli kormányfő, aki az izraeli-magyar diplomáciai kapcsolatok felvétele óta Magyarországra látogatott, és Orbán Viktor az első magyar miniszterelnök, aki hivatalos látogatást tesz Izraelben. A magyar kormány feje ez alkalommal azt is előrebocsátotta, hogy 2019-ben, a diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulóját meg fogják ünnepelni. Hangsúlyozta azt is, örül, hogy mostani látogatása Izrael Állam létesítésének 70. évfordulóján került sorra. 
A magyar-izraeli kapcsolatok javulása valóban üdvözlendő tény, de ezen túlmenően több szépséghibája is van az Orbán-Netanjahu szövetségnek. Mindenekelőtt az, amit maga Orbán Viktor is hangsúlyozott a csütörtöki, Netanjahuval közösen tartott sajtótájékoztatón, hogy „azonosan látják a 21. század” nagy kérdéseit. Merthogy mindez elsősorban az Orbán Viktorral szemben kritikus izraeli média és civil szervezetek által is hangsúlyozott illiberális, a demokratikus alapelvekkel szembe menő nézetazonosságban, vagyis abban nyilvánul meg, hogy mindkét miniszterelnök tudatosan és következetesen próbálkozik a jogállam lebontásával saját országában. Az ellenzéki Haaretz értékelésében tovább ment, és a Washingtontól Jeruzsálemig ívelő illiberális románcról írt. 
Amint arról az Orbán-vizit kapcsán beszámoltunk már, csütörtök hajnalban fogadta el az izraeli törvényhozás azt a nemzetállamtörvényt, amelyet még izraeli ellenzékiek is az apartheid jelzővel illettek. Bár végső változatában a hazai és nemzetközi felháborodás következtében némiképp módosult a jogszabály legvitatottabb része, a kizárólagosan zsidó települések létesítését ösztönző passzus, számos olyan rendelkezése maradt, amely világszerte tiltakozást szült. Az Európai Unió, amely előzetesen is tiltakozott a diszkriminatív előírások miatt, többek között azért fejezte ki aggodalmát, mert a kétállamos megoldás ellehetetlenítését látja a törvényben az arab kisebbség jogainak csorbulása mellett. Tiltakozott az Amerikai Zsidó Tanács is: az ynetnews portál beszámolója szerint azt emelték ki, hogy ez a Netanjahu által is szorgalmazott törvény árt a zsidóságnak és Izraelnek egyaránt.
A környező országok közül elsőként Törökország állt ki a törvény ellen, többek között azt kifogásolva, hogy Jeruzsálemet a zsidó nép osztatlan fővárosaként határozza meg.
2018.07.20 20:15