Új arcok és kegyvesztettek a Jobbikban

Publikálás dátuma
2018.02.03 06:09
Népszava fotó
Fotó: /
Egyéni jelöltjei közel felét leváltotta a Jobbik. Juhász Attila politológus szerint a mérséklődés ellenére a párt változatlanul teret ad a szélsőségeseknek.

Összehasonlítottuk a négy évvel ezelőtti és a mostani jelöltek listáját: a 106 egyéni választókerületből 51-ben új indulóval vág neki a választásnak a Jobbik. A „régiek” közül kilencen másik körzetben próbálkoznak. A személycserék mellett a folytonosságot hivatott szolgálni, hogy a jelenlegi 24 fős parlamenti frakcióból majdnem mindenki egyéni jelölt lesz. Egyedül Kulcsár Gergely nem kapott ismétlési lehetőséget. Hiányával nem okoz súlyos veszteséget a magyar közéletnek, legnagyobb feltűnést keltő cselekedete az volt ugyanis, hogy beleköpött a vészkorszak áldozatainak emléket állító Duna-parti cipők egyikébe. Vona Gábor pártelnök közbenjárására aztán bocsánatot kért, és virágot vitt az emlékhelyre.

Vannak megyék, ahol – ahogyan arra a hvg.hu is felhívta a figyelmet – a párt teljes sorcserét hajtott végre. Tegyük hozzá: ahhoz képest, hogy a főváros a Jobbik kifejezetten gyenge pontjának számít, Budapesten kisebb a mozgás. A jelöltek kétharmadával már az előző választáson is találkozhattunk. (Igaz, a „zsidólistázós” beszédéről elhíresült Gyöngyösi Mártonnal nem Budapest 3., hanem Bács-Kiskun megye 1. választókerületében.)

A jelöltállítás a Jobbikban sem volt mentes a feszültségektől. Egyik informátorunk szerint Veszprémben a jobbikosok egy része kifogásolta a Simicska emberének tartott Varga-Damm Andrea indítását, mások szerint azonban kizárt, hogy Simicska kedvéért Vona Gábor bárkit is engedne a Jobbik képviselőjelöltjévé válni.

A párt 2016 tavaszán tartotta azt a viharos tisztújító kongresszusát, amely előtt Vona felszólította Apáti Istvánt, Szávay Istvánt, Hegedűs Lorántnét és Novák Elődöt: ne pályázzanak az alelnöki posztra, mert hatáskörével élve úgyis vétót emel ellenük. Novák ennek ellenére nem lépett vissza, erre nem csupán az elnökségből, a parlamenti frakcióból is eltávolították. Apáti, Szávay és Hegedűsné viszont most is képviselőjelölt.

Juhász Attila politológus, a Political Capital szakmai vezetője a Népszavának nyilatkozva emlékeztetett rá, hogy 2010-ről 2014-re is nagyon jelentős mértékben átalakult a Jobbik egyéni jelöltjeinek névsora. Ennek – és az elmúlt egy-két évben még inkább felgyorsított „néppártosodásnak” – a fényében szerinte nem olyan meglepő, hogy 2014-hez képest a választókerületek csaknem felében új arcokat indít a párt.

A fő cél – hangsúlyozta Juhász Attila –, hogy a Jobbik komoly, kompetens pártnak mutassa magát, mert állandó a vád, hogy nem kormányképesek. A párt ezért igyekszik magasan képzett, tekintélyes és akár ismert embereket indítani, például Kovács Tamás vívót.

Sok választókerületben ugyanakkor kifejezetten szélsőséges politikusok a Jobbik egyéni jelöltjei. Juhász Attila név szerint Hegedűs Lorántnét említette. A párt tehát – az elsősorban Vona Gábor által megjelenített mérséklődés ellenére – továbbra is teret ad a szélsőségeseknek. Másrészt az úgynevezett radikálisok vagy szélsőségesek változatlanul elfogadják Vona stratégiáját és vezető szerepét.

A Jobbik vélhetően mintegy 40 választókerületre koncentrál kiemelten, hogy melyek ezek, a belső mérések alapján pontosan csak a pártban tudják, de a korábbi eredmények alapján többségük Észak- és Kelet-Magyarországon lehet, néhány a Dunántúlon. Biztosan ilyen a tapolcai kerület, amely – jegyezte meg Juhász Attila – a 2015 áprilisában tartott időközi választáson Rig Lajos révén az eddigi egyetlen egyéni győzelmét hozta a Jobbiknak.

2018.02.03 06:09

Pénzt ígért a magyar sajtónak az amerikai külügy, de most mégsem ad

Publikálás dátuma
2018.07.22 20:42

Fotó: /
Még tavaly novemberben írták ki a pályázatot, hogy 700 ezer dollárral támogassák a vidéki, objektív sajtót. Mostanra arra jutottak: inkább „más megközelítést alkalmaznak”.
Semmi sem került le a napirendről, a benyújtott pályázatok alapos vizsgálatát követően azonban az amerikai külügyminisztérium úgy döntött, más megközelítést alkalmaz – nyilatkozta a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja, Richard Damstra a Nyomtass te is! hetilapnak, amikor a korábban meghirdetett, a szabad vidéki sajtót támogató pályázatról érdeklődtek. Az Index emlékeztetett rá, hogy az „Objektív média támogatása Magyarországon” címmel kiírt 700 ezer dolláros, mintegy 190 millió forintos amerikai külügyminisztériumi pályázat eredményét már rég ki kellett volna hirdetni. Ez az a pályázat, amelynek hírére a magyar külügy tavaly bekérette David Kostelancik ideiglenes nagykövetségi ügyvivőt. Nemrég a Népszava is foglalkozott a témával, kérdésünkre akkor a nagykövetség úgy reagált, hogy egyelőre nincs további közlendője. Korábban, május végén azt a választ kaptuk, hogy a washingtoni külügyminisztériumban folyik a pályázatok értékelése, támogatás odaítéléséről szóló döntés még nem született. Az Index amerikai forrásból úgy tudja, vannak olyan tervek, hogy a 700 ezer dollárt – amit egyes tisztségviselők a külügyi vezetés támogatása nélkül szántak magyar, vidéki sajtóra – valamiféle régiós projekteket támogató alapba csatornáznák át, és azon keresztül egy fokkal indirektebb módon Magyarországra is juthatna a pénzből. Döntés még nincs. A Nyomtass te is!-nek az amerikai sajtóattasé azt mondta: „Folytatjuk a hatékony megoldások felkutatását olyan magánszemélyek és szervezetek támogatására, akik plurális médiakörnyezetet szeretnének Magyarországon és a tágabb régióban. Semmi sem került le a napirendről”.
Témák
médiaUSA
2018.07.22 20:42

Budapesten hagyta a csomagokat a Ryanair, fellázadtak az utasok

Publikálás dátuma
2018.07.22 16:21
FOTÓ: PAUL FAITH / AFP
Fotó: /
Másodszor fordult elő, hogy a fapados társaság Las Palmas-i járata egyszerűen nem viszi el az utasok csomagjait, túlsúlyra hivatkozva.
Kellemetlen meglepetés érte a Ryanair Budapest-Las Palmas járatának utasait vasárnap: azt közölték a már a fedélzeten ülő utasokkal, hogy a gép túlsúlyos, ezért leszedik a csomagokat – írja az Index. Egy utas szerint választás elé állították őket: vagy maradnak a gépen, és szerdán kapják meg a csomagjaikat kint, vagy szálljanak le.  Ez már a második eset, egy hete ugyanakkor nem is szóltak, csak a Kanári-szigeteken közölték az utasokkal, hogy a csomagok Budapesten maradtak, és leghamarabb három nap múlva, szerdán kaphatják meg azokat. Most vasárnap az utasok egy része fellázadt, leszállt és üvöltözve elállta a gép útját. A helyszínre kiérkezett a rendőrség is. Végül a pilóta bejelentette, hogy azoknak, akiknek a csomagja Budapesten marad, nem kell szerdáig várniuk rá, vagy ma, vagy legkésőbb holnap az is meg fog majd érkezni.  AZ Index szerint valószínű, hogy a Ryanair nem a távolságnak, üzemanyag-szükségletnek, utasszámnak, csomagszámnak megfelelő géppel működteti ezt a járatát, ezért kellett hátrahagyni a csomagokat, de a légitársaság nem nyilatkozott legutóbb sem.  
2018.07.22 16:21