Exszovjet vők és oligarchák

Publikálás dátuma
2018.02.13 06:14
Kirill Samalov - A válással a részvények is elúsztak Fotó: AFP/Kirill Kallinikov/RIA Novosti-Sputnik
Fotó: /
Két kanállal falatozhat kaviárt, aki exszovjet vezető vejének szegődik, ám a jólét jövője bizonytalan, mint a kutya vacsorája.

Kirill Samalov orosz üzletember a maga 34 esztendejével a világ egyik legfiatalabb dollármilliárdosa: vagyonát 1,3 milliárdra becsülik - írta még 2016 tavaszán a Forbes magazin. Samalov szerencséjének kovácsa legfőképpen az volt, hogy közeli kapcsolatba került Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Már apja is Putyin régi barátja és üzlettársa volt. Az ifjú Kirill karrierje 2002-ben indult. Még csak tanulta a jogot a szentpétervári egyetemen, amikor húsz évesen, a diploma megszerzése előtt kinevezték a Gazprom gázipari óriásvállalat külgazdasági tevékenységével foglalkozó vezető jogi tanácsadóvá.

Miután lediplomázott, 2004-ben a Gazprombank jogi osztályának vezető jogtanácsosa lett. Ezután a védelmi felszerelések külkereskedelmével foglalkozó, Putyin által felügyelt ügynökség egyik regionális osztályának a szakértőjeként dolgozott. Tanácsadója volt a pénzügyminisztériumnak is. Huszonhat éves korában, 2008-ban alelnökként bekerült a Szibur petrolkémiai vállalat üzleti irányításába. Ott alaposan megszedte magát, 2011 és 2013 között megvásárolta a Szibur részvényeinek 4,3 százalékát.

Samalov 2013 februárjában nőül vette Putyin legkisebb lányát, Katyerina Tyihonovát. A lagzit titkos helyen, állítólag egy Igor nevű síüdülőhelyen tartották, az ifjú pár három fehér ló vontatta szánon – trojkán – érkezett a helyszínre, a száz meghívottnak pedig biztonsági okokból le kellett adnia a mobiltelefonját.

Egy évvel a esküvő után Samalov további 17 százalékos Szibur-részvénycsomagot vett meg Gennagyij Tyimcsenkótól, aki szintén Putyin egyik barátja.

Idővel aztán Putyin veje több más üzletbe is belevágott, majd 2015 márciusában bejelentette: távozik a Szibur menedzsmentjéből, hogy kizárólag a többi vállalkozásának szentelhesse a figyelmét.

A múlt hónapban aztán a Bloomberg arról adott hírt, hogy Putyin lánya elvált Samalovtól, aki kénytelen volt újra munkába állni a Sziburnál, igaz, felsővezetőként. Előzőleg eladta az összes Szibur-részvényét. Az értékpapírokért azonban - egy kilétét feledni nem kívánó forrás szerint – egyetlen kopejkát sem kapott: a részvények csak a Putyin-család tagja iránt megnyilvánuló bizalom jeleként parkolhattak nála – addig, amíg családtag volt.

Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök lányai – Leila és Arzu – a szingli létet választották. Körülöttük nem nyüzsögnek férjek, legalábbis azóta nem, hogy Leila elvált Emin Agalarovtól, aki azeri üzletember és egyben popsztár volt. (A pár Moszkvában lakott, de azért volt egy Hyde Parkra néző luxuslakása a Londonban is.) Leila a válás után Arzuval együtt céget alapított a Brit Virgin-szigeteken, amely adózási szempontból is offshore-nak számít a javából.

A vállalkozás hatalmas ingatlanbirodalomra tett szert Nagy-Britanniában. De az elnöki lányok már 2003, vagyis apjuk hatalomra kerülése óta folyamatosan vásárolnak fel ingatlanokat Dubajban és Párizsban is. A most 30 éves Leila egy elég szép, 17 millió fontot érő udvarházat birtokol a londoni Hampstead Lane-en, és jelentős „szalont visz”, a társaságba bejáratos többek közt Elisabeth Murdoch, Lord Mandelson, sőt, András királyi herceg is.

Az Alijev család legnagyobb „üzletembere” azonban Mehriban, az elnök felesége, akinek lényegében a gazdaság összes szektorában vannak érdekeltségei, és szemmel láthatóan az a szerepe, hogy ne maga az államfő legyen bejegyezve tulajdonosként az irdatlan vagyonon.

A fentebb említett Emin Agalarov apja, Arasz Agalarov, az ingatlanfejlesztő mogul külön történet. Bakuban születt 1955-ben és 1989-ben alapította meg szovjet-amerikai vegyesvállalatként a Crocus Internationalt, amelyből idővel kinőtt a Crocus Group. Ő építette 2002-ben Moszkva legnagyobb luxus-szupermarketjét. Vagyonát mintegy 2 milliárd dollárra becsülik. Kiváló személyes viszonyt ápol Vlagyimir Putyinnal, és vállalkozása számos vonzó megrendelést kapott a Kremltől.

Agalarov egyúttal közvetítőként is eljárt Putyin és egy bizonyos Donald Trump nevű ingatlanvállalkozó között. Közreműködött a 2013-as moszkvai Miss Universe rendezvény lebonyolításában, ami zsíros üzletet jelentett Trumpnak. A leendő amerikai elnök a Ritz Carlton hotelben szállt meg Moszkvában, ahol állítólag egy olyan produkciót is megtekintett orosz prostituáltak előadásában, amelynek a mibenléte nem, csak az elnevezése ismert: „aranyzuhany”. Csak nagyon kevesek tudhatják, milyen felvételeket rögzített ott az orosz titkosszolgálat.

Végül röviden egy másik Alijevről, aki nem azeri, hanem kazah – volt. Vezette a kazah adórendőrséget, főnökhelyettesként szerepelt a titkosszolgálatnál, de külügyminiszter-helyettesi, végül pedig bécsi nagyköveti tisztséget is ellátott. De legfőképpen: egy ideig a veje volt Nurszultan Nazarbajev kazah elnöknek.

Hogy pontosan min különböztek össze, máig nem tisztázott. De tény, hogy 2015-ben két bankár Kazahsztánban történt meggyilkolása ügyében Alijev inkább feladta magát az osztrák hatóságoknak, semmint hogy hazatérjen. Az ügyben Ausztriában tartottak tárgyalást, és mielőtt Alijev a vád tanújaként megszólalhatott volna, olyan öngyilkosságot követett el a cellájában, amiről senki nem hiszi el, hogy valóban öngyilkosság volt.

2018.02.13 06:14

Putyin elkésett, de Trump szerint nagyon jó volt a kezdet

Publikálás dátuma
2018.07.16 17:12

Fotó: AFP/
Némi csúszással kezdődött Helsinkiben az amerikai és az orosz elnök csúcstalálkozója. Trump korábban soha nem volt ilyen rossz a viszony Oroszországgal, de ideje ezen túllépni.
Nagyon jó kezdetnek nevezte Donald Trump amerikai elnök az első, négyszemközti – vagyis csak a tolmácsok jelenlétében tartott - megbeszélését orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal. Ez a találkozó a tervezett másfél óra helyett több mint két órán át tartott, és utána kezdődött meg az amerikai és az orosz delegáció közös munkaebédje. 
A csúszás már korábban garantált volt, hiszen eleve közel egy órás késéssel kezdődött meg a finn államfői palotában a csúcstalálkozó, mivel Putyin repülőgépe a tervezettnél később szállt le Helsinkiben. Ez nem teljesen meglepő, az orosz elnök korábban elkésett már a brit királynőtől és a római pápától is. Trump már vasárnap este a finn fővárosba érkezett.    A két elnök korábban nemzetközi rendezvényeken már többször találkozott egymással, de ez most az első hivatalos kétoldalú találkozójuk.  A négyszemközti megbeszélést megelőzően, még a kamerák előtt Trump arról beszélt, hogy a világ azt várja tőlük, jöjjenek ki egymással. Az elnök szerint adott a lehetőség a „rendkívüli viszony” kialakítására. A tárgyalások témái közt a kereskedelmet, a védelmet, a rakétákat, a nukleáris fegyvereket és Kínát említette. Putyin arról beszélt, hogy eljött az ideje a kétoldalú viszony és a világ különböző „forró pontjaival” kapcsolatos kérdések alapos megvitatásának.

Az orosz kémek árnyéka

Elemzők szerint a helsinki csúcstalálkozó egyik megkerülhetetlen témája a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányba történt orosz beavatkozás is, bár az ezzel kapcsolatos újságírói kérdést Donald Trump - aki korábban jelezte, hogy fel kívánja vetni a témát - ezúttal elhárította. Washingtonban éppen a múlt pénteken emeltek vádat távollétükben az orosz katonai hírszerzés 12 tisztje ellen, a Demokrata Párt számítógépes hálózatának a feltörése miatt. A vádirat szerint az oroszok a megszerzett adatokkal befolyásolni kívánták az elnökválasztás kimenetelét. Előzőleg az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága is arra a következtetésre jutott, hogy az orosz titkosszolgálat Putyin utasítására Donald Trump republikánus elnökjelölt javára próbált beavatkozni a választási folyamatba.  A vádemelés alapjául szolgáló bizonyítékokat annak a Robert Mueller különleges ügyésznek a hivatala tárta fel, aki az orosz befolyásolási kísérletek, illetve a Trump-kampánystábbal való esetleges összejátszás ügyében vizsgálódik.

Amerika ostobasága

Néhány órával a helsinki csúcstalálkozó előtt, Twitter-bejegyzésében Donald Trump „az Egyesült Államok ostobaságának” tulajdonította, hogy megromlottak Washington és Moszkva kapcsolatai. Úgy fogalmazott, hogy Oroszországgal soha nem volt ilyen rossz a viszony, mégpedig Amerika hosszú éveken át tanúsított ostobasága, illetve az általa boszorkányüldözésnek nevezett Mueller-vizsgálat miatt.  Erre reagálva Hillary Clinton, aki a 2016-os elnökválasztáson Trump demokrata párti ellenfele volt, szintén Twitter-bejegyzésben azt kérdezte az elnöktől, tudja-e egyáltalán, hogy melyik csapatban játszik.  Oroszország következetesen tagadja, hogy beavatkozott volna az elnökválasztási folyamatba. A helsinki csúcstalálkozó előtt a RIA orosz állami hírügynökség azt jelentette: Moszkva kész megvitatni, hogy a felek kölcsönösen vállaljanak kötelezettséget arra, tartózkodni fognak a másik fél belügyeibe való beavatkozástól.
2018.07.16 17:12
Frissítve: 2018.07.16 18:07

Megdorgálta a legnagyobb európai lakáskiadó vállalkozást az EU

Publikálás dátuma
2018.07.16 15:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az uniós szabályok követésére szólították fel a vállalatot.
Egyebek mellett az árak átlátható feltüntetésére szólították fel az online piacterét üzemeltető, írországi központú Airbnb-t az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok és az Európai Bizottság – közölte az MTI összefoglalója szerint az uniós bizottság. A tájékoztatásban szerepel: a döntés oka, hogy az Airbnb árainak bemutatása és számos feltétele nem felel meg a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat tiltó uniós irányelvnek, a tisztességtelen szerződési feltételeket tiltó irányelvnek, valamint a polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról szóló rendeletnek. Az Airbnb-nek egyebek mellett módosítania kell az árak bemutatását a weboldalán a keresés kezdetétől, hogy a fogyasztó azonnal a teljes árat lássa, amely tartalmaz valamennyi kötelező költséget és díjat, például a takarítási díjakat. Ha nem lehetséges előre kiszámítani a végső árat, egyértelműen tájékoztassák a fogyasztót a további díjakról. Emellett egyértelműen meg kell jelölni, hogy magán- vagy hivatásos vendéglátó tette-e az ajánlatot, mivel érvényben lévő fogyasztóvédelmi szabályok eltérőek. A vállalat nem vezetheti félre a fogyasztókat azzal, hogy a lakóhelyük szerinti tagállamtól eltérő országban fordul bírósághoz. Egyoldalúan és indokolás nélkül nem határozhat arról, hogy mely feltételek maradnak hatályban valamely szerződés megszüntetése esetén. Nem foszthatja meg a fogyasztókat attól az alapvető törvényes joguktól, hogy személyes kár vagy egyéb kár esetén pert indítsanak a vendéglátó ellen. Nem változtathatja meg egyoldalúan a feltételeket anélkül, hogy erről előzetesen egyértelműen tájékoztatná a fogyasztókat és lehetőséget adna számukra a szerződés felmondására, a szolgáltatási feltételek nem biztosíthatnak korlátlan mérlegelési jogkört az Airbnb-nek a tartalom eltávolítása tekintetében - sorolták.  Az Airbnb visszatérítésre, kártérítésre és a kártérítési követelések érvényesítésére vonatkozó politikáját egyértelműen meg kell határozni, és e politika nem foszthatja meg a fogyasztókat attól a joguktól, hogy éljenek a rendelkezésükre álló jogorvoslati lehetőségekkel. Végezetül az Airbnb-nek az online vitarendezési platformra mutató, könnyen hozzáférhető linket kell biztosítania a weboldalán, valamint az ide vonatkozó rendeletnek megfelelően meg kell adnia a vitarendezésre vonatkozó valamennyi szükséges információt. A vállalatnak augusztus végéig kell előterjesztenie javaslatait. Miután az Airbnb megoldási javaslatokat tett a fentiek orvoslására, a Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok felülvizsgálják a javasolt változtatásokat. Ha nem tekintik azokat kielégítőnek, jogérvényesítési eljárást alkalmazhatnak az Airbnb-vel szemben. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) június második felében fogadta el az Airbnb Ireland korlátlan felelősségű társaság magyarországi kötelezettségvállalását, amelynek alapján a társaság köteles módosítani a fogyasztóknak nyújtott tájékoztatásait a díjairól. A GVH 2016 októberében azért indított eljárást az Airbnb-vel szemben, mert feltételezhetőnek találta, hogy díjakkal, költségekkel kapcsolatos tájékoztatásai megtévesztik a fogyasztókat. Az Airbnb a döntésre reagálva az MTI-hez eljuttatott közleményében megerősítette: minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy az ügyfelek azt az árat lássak foglaláskor, amelyet majd fizetniük kell. 
2018.07.16 15:08
Frissítve: 2018.07.16 15:30