Törvénytelen a Facebook adatgyűjtése

Publikálás dátuma
2018.02.13 12:07
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /

Egy német bíróság kimondta: illegális, ahogy a Facebook személyes adatainkat használja. A berlini regionális bíróság döntése három fontos kérdéskört érint, írja a Német Fogyasztói Szervezetek Szövetsége (VZBV) közleményében.

Az első az alapértelmezett beállításokkal kapcsolatos. A Facebook elrejti, hogy alapértelmezetten kiszolgáltatják felhasználói magánéletét, mondta erről Heiko Dünkel, a VZBV jogásza. Erre példa, hogy ha valaki a Messenger applikáción keresztül levelezik, a helyzetét kérdés nélkül megosztja partnerével a chat-program, melyben első indításkor eleve minden helymeghatározó szolgáltatás be van kapcsolva. Erre viszont semmi sem hívja fel a figyelmet – az ilyen jellegű hiányos tájékoztatás sérti a németországi fogyasztói jogokat. Hasonló problémákat vet fel, hogy ugyanilyen módon, alapértelmezetten engedélyezettek olyan beállítások is, amikkel a közösségi médián kívüli internetes keresőoldalak is látják a Facebook-felhasználók személyes profilját.

Szintén törvénytelen, hogy a vállalat a valós adatok megadására kötelezi, illetve olyan nyilatkozatok elfogadására veszi rá használóit, amivel elfogadják, hogy nevüket, képmásukat, adataikat az egyesült államokban üzleti céllal használja a Facebook. A nyilatkozatok tartalma, és azok elfogadtatásának módja egyaránt jogsértő, továbbá, a német bíróság szerint a platformnak biztosítania kell az anonimitás lehetőségét is.

Mint Dünkel elmondta, azt is kifogásolták, hogy míg a Facebook azt állítja, ingyenes, és mindig is az lesz, ez nem igaz: ha nem is pénzzel, de adatokkal mindenképpen fizetni kell a szolgáltatásért. A bíróság ezzel kapcsolatban a Facebooknak adott igazat: szlogenjük nem félrevezető.

Már múlthónapban megszületett az ítélet, de csak tegnap tette közzé a VZBV, tudósít a Verge. Mint írják, az ítélet ellen mindkét fél fellebbezik.

A Facebook közleményben reagált, azt hangsúlyozva, az ügy 2015-ös kezdete óta sok mindent megváltoztattak. „Keményen dolgozunk, hogy biztosítsuk, irányelveink világosak és könnyen érthetőek legyenek, és hogy a Facebook által kínált szolgáltatások teljes összhangban legyenek a törvényekkel” – nyilatkozták a Reuters hírügynökségnek, hangsúlyozva, a júniusban szigorodó Európai Uniós követelményeket is figyelembe veszik.

Nem ez az első eset, hogy a kétmilliárdnál is több felhasználóval bíró közösségi oldal adatkezelési gyakorlatát kifogásolják. Szintén Németországban jelenleg is tart egy másik vizsgálat annak kapcsán, ahogy a bejelentkezett felhasználók internetes mozgását követi a vállalat.

Szerző
2018.02.13 12:07

Izzig vérig

Szeretek leveleket kapni ismeretlenektől, azokból egészen szórakoztató történetek tudnak kibontakozni. A minap például a társadalmi párbeszéd fontosságára szolgáltatott kiváló példát a közösségi média üzenetküldő felülete.
„Ha nincsenek baloldali vagy liberális kötődéseid, bizonyára kedvelni fogom az oldaladat” – írja nekem László. (Nem László, de őrizzük meg inkognitóját.) Így, tegezve írja, ami eleve kérdéseket vet fel bennem, hiszen akárhogy is nézem, kettőnk közül én vagyok a nő, de hát oda se neki, kit érdekel az etikett 2018-ban.
Gondolkodom egy darabig, mit lehet egy ilyen üzenettel kezdeni – egyáltalán: hogyan születhet meg egy efféle üzenet, és legfőképpen miért. Aztán úgy döntök, terítem a lapjaimat. Kedves László, írom tömören és udvariasan, a Népszabadság egykori és a Népszava jelenlegi újságírójaként ezt nemigen állíthatom magamról.
A chatablakban három pötty ugrál, a túloldalon László gépel. Aztán mégsem jön válasz, újabb ugráló pöttyök, újabb csend. László hezitál. Végül mégis megnyomja az entert: „Sajnálom! Nagyon szép a neve, kedvelhettem volna önt!”
Itt látom meg a kihívást az ügyben. Mert ilyen szürreális válasz egyszerűen nincs. Szóval elhatározom, hogy leások az averzió gyökeréig. Esetleg olvassa el néhány írásomat, azok mégiscsak többet mondanak rólam, mint bármiféle előítélet, indítványozom Lászlónak, ám ő elég nyakasnak bizonyul. „Tudja én egy egyszerű vidéki családban nőttem fel. A szüleim izzig vérig (sic!) magyar emberek voltak! Keményen dolgoztak, soha nem panaszkodtak, jószándékú istenfélő család, ilyenek voltunk és ilyenek vagyunk!” Hát ez remek, írom rögvest Lászlónak, én egy apró falucskában nőttem fel, nézze csak, küldök egy képet, ez itt én vagyok szatmári népviseletben, az Európa-bajnokságon. A nyomaték kedvéért csatolom egy írásomat málékásás töltött káposztáról, honvágyról, erdőháti nyelvjárásról.
László ugyan nem marad teljesen érzéketlen a szakmai értékeimmel kapcsolatban – „Ön igazán kellemes szép hölgy” –, azért igyekszik felhívni a figyelmet a közöttünk tátongó szakadékra: „a világnézetünk ellentétes!”
Fogalmam sincs, mit tudhat az én világnézetemről az, akinek három perccel ezelőttig még arról sem volt fogalma, ki vagyok, úgyhogy a saját fegyverét igyekszem László ellen fordítani, és a Bibliáról írok neki, a nem ítélés és nem ítéltetés vonatkozásában azonban újfent beleállok a földbe. Miért nem él igei módon, ha egyszer vallásos, kérdezem, mire erős érveket sorakoztat: „Istenfélő ember vagyok, kálvinista! A baloldali eszmét valló emberekből nagyon sok hiányzik, ami nekem fontos, na és a liberálisok pedig kész katasztrófa!”
Igyekszem nem a lelkemre venni, hogy László lekatasztrófázott, és teszek még egy tétova kísérletet a világnézeti szakadék betemetésére. Megkérem: ne általánosítson. Őt azonban az sem zavarja meg, hogy önmagát cáfolja – „Ön egy szimpatikus hölgy” –, és folytatja: a világot máskép (sic!) látjuk, ezért külömbözően (sic!) látunk és ítélünk! Én már elmultam 60 éves és magyarként szeretnék meghalni itt ebbe az országba amiért oly sok magyar vér folyt 1 (sic!)”
Nincsenek válaszaim.
Igyekszem nem a lelkemre venni, hogy László lekatasztrófázott
2018.07.17 14:15
Frissítve: 2018.07.17 14:18

Még ki sem hűlt Trump ölelése, Putyin máris beszólt a NATO-nak, és gúnyolódott egy kicsit

Publikálás dátuma
2018.07.17 12:33

Fotó: AFP/ Aleksey Nikolskyi
 "Nem akarom megsérteni Trump urat, talán durván hangozhat, de nem volt számunkra fontos ember, mielőtt bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson". Hozzátette: Trump "az építőipari bizniszben utazott, szépségversenyeket szervezett és soha senkinek eszébe sem jutott, hogy fontolgatná az indulást az elnöki posztért", mondta a csúcstalálkozó után a Fox News-nak adott interjújában Putyin, írja az Index. Úgyhogy az orosz elnök szerint Moszkvának nincsenek terhelő információi amerikai kollégájáról. És azt is deklarálta, hogy a NATO Grúzia és Ukrajna irányában történő esetleges bővítését Oroszország rossz néven venné és negatívan reagálna rá. Putyin egyébként már azt is nehezményezte, hogy a NATO a Szovjetunió összeomlása után egyáltalán felvetette a keleti irányú esetleges terjeszkedést.
2018.07.17 12:33