Országos hiány - Hó végén lesz újabb vakcina a rotavírus ellen

Publikálás dátuma
2018.02.13 16:43
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Hiány van az egyik rotavírus elleni védőoltásból, és bár a másik fajtája elérhető a gyógyszertárakban, a két vakcina nem felcserélhető egymással. A nem kötelező védőoltások sok szülőnek nagyon drágák, pedig súlyos betegségek megelőzésére lennének alkalmasak.

Országos hiány van a rotavírus elleni – RotaTeq nevű – védőoltásból, amit március végéig nem is lehet megrendelni – értesült a Magyar Nemzet. A hiány azoknak okozhat komoly gondot, akik a három részből álló oltássorozat első két darabját már megkapták, a teljes sorozatot pedig nyolc hónapos korig lehet beadni. Ebből a fajta vakcinából az első két részlet összesen majdnem 30 ezer forintba kerül, a harmadik elmaradása pedig azt eredményezheti, hogy nem alakul ki a teljes védettség a kisgyerekekre különösen veszélyes, hányást és hasmenést okozó betegség ellen.

Februárban érkezik
Február végén újabb, több hétre elegendő rotavírus elleni vakcina érkezik a patikákba állítja közleményében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A hatóság közleménye szerint: Magyarországon a rotavírus-fertőzés megelőzésére pillanatnyilag két védőoltás, a RotaTeq (forgalmazó: MSD) és a Rotarix (forgalmazó: GSK) érhető el. Ezek közül az egyik, a Rotarix gond nélkül beszerezhető a patikai forgalomban. Azért, hogy a másik vakcina esetében is elegendő oltóanyag álljon rendelkezésre, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet januárban másfél hónapra elegendő mennyiség behozatalára kontingens engedélyt adott ki a második legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő cégnek. A mai napig ennek a tételnek a felét már behozták és értékesítették, február végén érkezik egy jelentősebb adag, több hétre elegendő vakcina. A kiegyensúlyozott és biztonságos gyógyszerellátás érdekében az OGYÉI és a gyógyszer-nagykereskedők folyamatosan tárgyalnak.

A Népszavának nyilatkozó gyermekorvosnak a piacon elérhető másik típusú, két részletből álló vakcináról vannak információi, amelyből jelenleg nincsen hiány, ugyanakkor ez nem segít azokon a gyerekeken, akik a másik fajtából kaptak oltást, a kettő ugyanis nem kiváltható egymással. „Biztosan nem alakul ki akkora védettség a betegség ellen, ha a gyermek nem kapja meg az összes oltást, de elképzelhető, hogy enyhébb lefolyású lesz a betegség, amennyiben megkapja. Vagyis nem lehet kijelenteni, hogy teljesen a feleslegessé válnak a korábban beadott vakcinák, de mindenképpen az a jó, ha az összes részletet megkapja a gyermek” – mondja Dr. Korausz Etelka pomázi gyermekorvos, aki azt tapasztalja: viszonylag kevesen kérik a rota elleni – egyébként nem kötelező – védőoltást, a borsos ára miatt. Ugyanakkor úgy tudja, vannak olyan helyek, ahol magas az átoltottság, vagyis sok szülő kéri a rota elleni vakcinát. Ennek következtében kialakulhat „másodlagos hiány”, ha a korábban RotaTeq vakcinát felíró gyermekorvosok elkezdik nagyobb számban a másik oltóanyagot adni.

A nem kötelező védőoltások árai a gyermekorvos szerint nagyon magasak, pedig a véleménye szerint ha egy betegséget ki lehet védeni, akkor azt érdemes megtenni. „Soha nem lehet tudni, hogy melyik, védőoltással kivédhető betegség okoz súlyos, akár halálos szövődményeket, amelyeket fontos lenne elkerülni. A Meningococus B baktérium által okozott agyhártyagyulladás például súlyos betegség, az oltás mégsem kötelező, darabja 35 ezer forintba kerül, és három vagy négy kell belőle két éves korig a védettség kialakulásához. A szülőknek ez nagyon komoly anyagi megterhelést jelent, és egyelőre szó sincs arról, hogy kötelezővé vagy legalább olcsóbbá tennék” – mondja Dr. Korausz Etelka, aki szerint a legjobb az lenne, ha ezek a védőoltások ingyenessé válnának, ehhez képest az áruk inkább emelkedik az utóbbi években.

1,5 milliárdba kerülne
A bárányhimlő elleni védőoltás kifejezetten „népszerű” a szülők körében, sokan szeretnék megvédeni a gyereküket a lázzal, és sokszor hegeket hagyó kiütésekkel járó, akár 2-3 hétig is elhúzódó betegségtől. A védőoltás szintén nem olcsó, darabja 11 ezer forint körül van, és kettő kell belőle az immunitás kialakulásához. Éppen ezért a kormány több mint egy évvel ezelőtt azt ígérte: ingyenessé és kötelezővé teszik a bárányhimlő elleni védőoltást. Egyelőre ez még csak ígéret maradt, a bevezetés dátumát még egy másfél héttel ezelőtti hír szerint „mérlegeli” a kormány, pedig a betegség elleni fellépés sürgős lenne: évente 1,8-1,9 milliárd forintos kiesést jelent a gazdaságnak a betegség. Az összeg harmadát az egészségügyi ellátás költségei, kétharmadát a munkából kiesett napok száma teszi ki. Az ingyenes védőoltás bevezetése 1,5 milliárd forintba kerülne.

Szerző
2018.02.13 16:43

Minden a régi a Nemzetbiztonsági Bizottságban, a Black Cube ügyét meg tologatják

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:50

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Fidesz ott folytatta a munkát a Nemzetbiztonsági Bizottságban, ahol áprilisban abbahagyta. Magyarán: a kormánypárt mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse a testületet munkáját, ennek szellemében a grémium fideszes tagjai szerdán sem engedtek napirendre venni az érdemi kérdéseket – kommentálta a testület szerdai ülését Molnár Zsolt.
A Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista tagja (az előző ciklusban elnöke) kifogásolta, hogy aktuális nemzetbiztonsági kockázatot sejtető ügyekben sem tehették fel kérdéseiket a szolgálatok képviselőnek. "Nyilvánvaló, a kormánypárt célja, hogy ne derüljön ki az igazság, és csak az általa fontosnak vélt ügyekről lehessen beszélni", magyarázta Molnár. Ezért a szocialista politikus, miután minden érdemi napirendet leszavazott a kormánypárt, ott is hagyta a bizottság ülését.
A bizottsági ülés meghívója szerint a testület aktuális nemzetbiztonsági ügyekkel kezdte volna munkáját, majd meghallgatták volna az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ és a Nemzeti Biztonsági Felügyelet beszámolóját. Végül csak az utolsó napirendi pontot, a belügyminiszter által benyújtott, a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelmeket tárgyalták meg.
Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke az ülés után azt mondta: korábban abban maradtak, az ősszel hallgatják meg a szolgálatok beszámolóit. Emellett Halász János (Fidesz) alelnökkel abban is megállapodtak, hogy a napirendekről előre egyeztetnek. A bizottságnak azonban közbeszerzés alóli mentesítés iránti kérelmet kellett tárgyalnia, ezért gondolta Mirkóczki, hogy egyúttal a szolgálatok beszámolóit is meghallgatják.
Halász viszont úgy vélte, semmi nem indokolta napirendre venni a szolgálatok beszámolóit. Szél Bernadett, LMP-s tag szerint a Fidesz-KDNP meghekkelte az ülést, emiatt az ellenzéki párt társelnöke levélben fordul közvetlenül az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, hátha ők közvetlenül válaszolnak a kérdéseire. Az ellenzéki politikus arra kíváncsi, hogy a szolgálatok mit tudnak arról, hogy a Black Cube nevű izraeli ex-kémekből álló cég magyar civil szervezetek és állampolgárok ellen dolgozott a választási kampány során.
2018.07.18 18:50

Marx és Engels hűlt helyére költöztetik Nagy Imrét

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:24

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a Vértanúk terén álló szobra, jelentette be Wachsler Tamás. A Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint új helyén az alkotóval folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állíthatják fel a mártír-miniszterelnök szobrát.
A vértanúk tere, ahol most Nagy Imre szobra áll, várhatóan 2019 végére újul meg, és gyalogosoké lesz. Wachsler álláspontja szerint - az Országgyűlés vonatkozó határozata szellemében - a Vértanúk tere rehabilitációja során "a második világháború utáni szoborrombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani". Ennek megfelelően az 1936-ben felavatott és 1945 szeptemberéig a téren álló Nemzeti vértanúk emlékművét korabeli fényképek, dokumentumok alapján tervezik rekonstruálni.
Emlékeztetőül: Szakály Sándor történész korábban arról beszélt, érdemes elgondolkodni azon, hogy az 1919-es „vörösterror” áldozatainak emlékműve váltsa fel Nagy Imre szobrát. A VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatóját azt követően kereste meg a Népszava, hogy az Országgyűlés Hivatala lapunk kérdésére közölte: a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) előzetes hozzájáruló nyilatkozata szükséges a kiemelt nemzeti emlékhelynek számító Vértanúk tere átépítéséhez. Szakály Sándor tagja a bizottságnak. A szobor "helyben tartásáért" a DK indított akciót, petícióját eddig közel 40 ezren írták alá, azt követelve, a magyarok szabadságakaratára emlékeztető szobrot ne vigyék sehova.
A Jászai Mari téren korábban Marx és Engels szobra állt, a kommunista duót 1992-ben bontották el
2018.07.18 18:24
Frissítve: 2018.07.18 18:24