„Nagyobb a tét, mint gondolnánk”

Publikálás dátuma
2018.02.13 15:23
Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /
A voksolásra buzdítás mellett szakpolitikai és miniszterelnök-jelölti vitát is szeretne a Válasszunk 2018! csoport.

- Senkinek sincs előjoga a hatalomra, bármelyik jelölt megszerezheti vagy elvesztheti a bizalmat. Ahol nincsen nyilvános vita a választáson induló pártok programjáról, elképzeléseiről, az nem teljes értékű demokrácia. A miniszterelnök-jelöltek közötti vita a választópolgárok megbecsülése. A döntés pedig egyedül a választóké – jelentette ki Balázs Péter a Válasszunk 2018! (V18) keddi sajtótájékoztatóján. A volt külügyminiszter, a csoport vezetője a napokban a V18 (Andor László volt EU-biztos, Bod Péter Ákos az MNB volt elnöke, Göncz Kinga volt külügyminiszter, Holoda Attila volt államtitkár, Mellár Tamás, a KSH volt elnöke, Pusztai Erzsébet volt államtitkár, Raskó György agrárközgazdász, Székely Tamás volt egészségügyi miniszter) nevében tárgyalna valamennyi érintett párttal a jelölti vitáról. Arra a kérdésre, hogy kiknek kellene a vitán részt venniük, Balázs azt mondta: ha a Fidesz drótvágós plakátjára Soros György helyére Orbán Viktort tennék, akkor nagyjából megvan a mezőny.

Az ország miniszterelnök-jelöltjei 2006 óta nem álltak ki nyilvános vitára, Orbán Viktor pedig továbbra is elutasít minden hasonló invitálást. (A miniszterelnök-jelölti vitát az MSZP és a Párbeszéd most törvényben írná elő.) Balázs Péter szerint szörnyen hiányzik a választásokon az első forduló, egy ilyen vita pedig, ha nem pótolja is, de valamennyit segít a helyzeten.

- Aki kitalálta az egyfordulós rendszert, azt különösen kötelezi a helyzet – fogalmazott a volt külügyminiszter. A csoportnak arra is van forgatókönyve, ha Orbán nem venne részt a vitán – videón vetítenék ki a Fidesz programját, amire reagálhatnak majd a jelöltek. - Nagy a tét, nagyobb, mint gondolnánk. Mi most április 8-áig befelé figyelünk, közben Európa és a világrend átalakul. Nem mindegy ki vezeti majd Magyarországot – mondta Balázs Péter.

A volt külügyminiszter szerint az 1989-es kerekasztal óta ők a legszélesebb csoportosulás Magyarországon. Megalakult a V18 tanácsa is, ahová köztiszteletben álló személyeket hívtak meg, Nahalka István oktatáskutatót, Kajdi Józsefet, az Antall- és a Boross-kormány miniszterelnökségi közigazgatási államtitkárát, Somogyvári István jogtudóst, volt államtitkárt, Nagy Zoltán közgazdászt, volt államtitkárt, valamint Érsek Ákos jogi szakközgazdászt.

A volt külügyminiszter úgy vélte, alakul a választási mezőny is, billegő körzetekben pedig – ha kell –, a V18 a legesélyesebb jelölt mellé áll. A Népszavának Balázs Péter azt mondta, ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy személyes jelenlétükkel is segítik az indulót. Arra a kérdésünkre, hogy kormányfőjelölt mögé is beállnának-e, a csoport vezetője azt mondta, ha kell, természetesen igen. Az már biztos, hogy Mellár Tamást és Magyar Györgyöt készek támogatni, a közgazdászprofesszor Pécsen, az ügyvéd pedig Siófokon indul, mindketten baloldali pártok támogatásával. A csoport azt sem zárja ki - amennyiben a jelölt osztja a V18 elképzeléseit és elfogadja a januárban lefektetett 8 pontjukat -, hogy támogassák a Jobbik politikusait.

A januári zászlóbontáskor még csoporttag volt Lévai Katalin is. A Medgyessy-kormány esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli minisztere azonban felfüggesztette tagságát, mert a Lendülettel Magyarországért nevezetű párttal indulni akar a választáson. Lévai abban az egyéni körzetben méretettné meg magát, ahol a szocialista Tóth Csaba nyert 2014-ben. Balázs szerint közös megegyezéssel távozott Lévai, „mert eltért attól, amiben a kezdetekkor megegyeztek.” Kérdésre válaszolva a volt külügyminiszter leszögezte, hogy Lévai pártját zavaró tényezőnek tartja, ugyanis “semmi nem hiányzik kevésbé most, mint új pártok megjelenése.”

Az újjászülető Magyarország programja
A V18 csoport alapítói, valamint a V18 Tanács tagjai kidolgozták azokat a szakpolitikai koncepciókat, amelyek a nemzeti alapértékekből kiindulva megalapozhatják az újjászülető Magyarország programját, és ezáltal is vitára, állásfoglalásra sarkallják a politikai pártokat is. Ezeket folyamatosan töltik fel a kedden indult weblapjukra. Jelenleg Bod Péter Ákos: A nemzetgazdaság ügyeiről, Nahalka István: Az oktatásról, valamint Balázs Péter: Vissza Európába! című dolgozata érhető el.
2018.02.13 15:23

Kiadták a figyelmeztetést – Viharos szél jöhet

Publikálás dátuma
2018.07.18 07:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Többfelé eső, zápor, zivatar is lehet. 30 fok körüli maximumokat mérhetünk.
A fővárosra és Pest, valamint Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az érintett területeken a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 70 kilométert. Az OMSZ előrejelzése szerint többnyire erősen felhős idő várható, inkább csak rövidebb napos időszakokra számíthatunk. Főként a Dunától keletre több helyen várható eső, zápor, néhol zivatar is lehet. Az erős északnyugati szelet nagy területen viharos lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet általában 24 és 30 fok között várható, de az Alföldön helyenként hűvösebb lehet. Késő estére 17 és 22 fok közé hűlhet le a levegő. 
2018.07.18 07:03
Frissítve: 2018.07.18 07:03

Kiutálták a fideszes lakók a Magyar Hang szerkesztőségét

Publikálás dátuma
2018.07.18 07:00
György Zsombor a szerkesztőségként szolgáló lakásban
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Költözni kénytelen a Magyar hang szerkesztősége, miután a társasház lakói olyan ellenséges hangulatot teremtettek körülöttük, hogy az ingatlan tulajdonosa inkább megkérte a lap munkatársait, hogy keressenek új helyet. Az újságírók minimálbérért dolgoznak jelenleg.
Egy kétszobás, Bartók Béla úti lakásban készül június óta a Magyar Hang. A Magyar Nemzet megszüntetése után a lap munkatársai által a „semmiből” életre hívott polgári szemléletű hetilapnak ez már a második szerkesztősége, kezdetben ugyanis egy budai sörkertben ülésezett a szerkesztőség, itt dőlt el, hogy ki, miről ír cikket, a munkatársak otthon dolgoztak, a tördelés is egy otthoni gépen folyt. Ez az állapot nyilván nem volt sokáig tartható, így nagy segítséget jelentett, hogy Lukács Csaba lapigazgató egyik barátja felajánlotta üresen álló kétszobás lakását. Ez tartós megoldásnak tűnt, még ha a szerkesztőség tagjainak nagy része így is otthon kénytelen dolgozni, hiszen egyszerűen nem férnének el ennyien ekkora helyen. Csakhogy – mint György Zsombor főszerkesztő a Népszavának elmondta – nemrég levelet írt nekik a közös képviselő, hogy a lakók panaszkodnak. Szerintük a Magyar Hang munkatársai „gyakran este nyolc után is hangosan nevetnek”, és néha „dől a cigarettafüst ki az ablakon”. György Zsombor szerint ebből semmi nem igaz. A főszerkesztő szerint azért kell menniük, mert néhány, a lakóközösségre nagy befolyással bíró, kormánypárti érzelmű lakónak egyszerűen csípi a szemét a kormánykritikus Magyar Hang. – Természetesen nem akarunk konfliktust, elmegyünk, de szomorú, hogy ez megtörténhet – mondta a főszerkesztő lapunknak. Most egy olyan helyiséget keresnek, ami előbb-utóbb közösségi térként is működhet majd az olvasók számára. A Magyar Hang egyébként 6500 példányban fogy, a standokon 4300-4700 darabot adnak el minden héten a lapból és van már 2100 előfizetőjük is. Bár ez jóval több, mint számos kormányközeli sajtótermék példányszáma, hirdetőt mégsem találtak eddig. Most már aktívan nem is keresnek, tisztában vannak vele, hogy a piaci szereplők félnek a lapban megjelenni. Az újságírók közül egyébként mintegy húszan minimálbér körüli fizetést kapnak, néhányan teljesen ingyen, társadalmi munkában végzik a munkát. Idén nyáron szabadságra sem nagyon mennek a szerkesztőség tagjai, György Zsombor szerint a legnagyobb nyaralásuk az lesz, hogy egy saját sátorral lesznek jelen majd a Kapolcson a Művészetek Völgyében. 
2018.07.18 07:00
Frissítve: 2018.07.18 07:37