Jön a barlangok hónapja

Publikálás dátuma
2018.02.26 16:18
Illusztráció: pexels.com
Fotó: /
Gyalogos, kerékpáros és extrém túrákkal, kedvezményekkel és számos izgalmas programmal készülnek egész márciusban a nemzeti parkok, hogy a magyarországi barlangokat a közönség jobban megismerhesse.

A Magyar Nemzeti Parkok Barlangoljunk! elnevezésű márciusi kampányának célja, hogy ismertebbé tegyék a magyar barlangokat, ezért a hónap során különleges programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat - közölte a Magyar Nemzeti Parkok igazgatósága az MTI-vel. Március folyamán mind a kiépített, kényelmesen bejárható, világítással és korlátokkal ellátott magyarországi barlangok, mind a kiépítetlen, kalandturisztikai barlangok megismerésére különleges lehetőségek nyílnak. 

Az Aggteleki Nemzeti Park legnépszerűbb barlangjában, a Baradla-barlangban aggteleki rövidtúra, vörös tói középtúra és jósvafői rövidtúra lesz, valamint 20 százalék kedvezményt is biztosítanak egész hónapban a programok árából. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Szemlő-hegyi barlangjában örvény túrával, a Pál-völgyi barlangban pedig számos kedvezménnyel készülnek.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, Szentgáli-kőlikban, valamint a Lóczy- és Csodabogyós-barlangokban szintén kedvezményes jegyárakkal és kalandtúrákkal várják a látogatókat, a Duna-Dráva Nemzeti Parkban pedig családi programokkal készülnek: az Abaligeti-barlangban manótúra és "denevérkaland" is lesz.

A Bükki Nemzeti Park területén több mint ezer barlang található, amelyek közül a legtöbb csak szakképzett barlangász túravezetővel látogatható. A nemzeti park ezért március folyamán mind a kiépített, mind a kiépítetlen, kalandturisztikai barlangjai megismerésére is különleges lehetőségeket biztosít. Az Esztáz-kői barlangban gyalogos és kerékpáros túrát szerveznek, a Bükk Kis-fennsíkján, a Csókás-réti leágazás közelében található kiépítetlen Kő-lyukban pedig izgalmas ősrégészeti leletekkel, a barlangi élővilág nyomaival és cseppkövekkel találkozhatnak a résztvevők. A Létrási-víznyelőbarlangban és a Bolhási-víznyelőbarlangban extrém overallos barlangtúrát szerveznek, a Hór-völgyben pedig a Bükkalja geológiai értékeivel lehet megismerkedni. A Lillafüred-környéki ősemberbarlangokat, a Szeleta-barlangot, a Büdös-pestet, a Kecske-lyukat, a Felső-forrási-barlangot és a Lilla-barlangot ősrégészeti szakvezetés során lehet bejárni.

Szerző
2018.02.26 16:18

Napokon belül hazatérhetnek a thaiföldi barlangból kimentett gyerekek

Publikálás dátuma
2018.07.14 12:52
Jól vannak, július 19-én már haza is mehetnek a thaiföldi barlangból kimentett gyerekek
Fotó: AFP / Ministry of Health / Chiang Rai Prachanukroh Hospital/
A thaiföldi focicsapat tagjai 18 napot töltöttek a mélyben: jól vannak, de így is hetekig tarthat, mire teljesen felépülnek.
Még kórházban ápolják őket, de csütörtökön már hazaengedik a thaiföldi gyerek focicsapat tagjait, akit közel három hetet töltöttek egy vízzel elöntött barlangban.
A kórházi illetékesek szerint az elsőként kimentett négy fiú 11 napot, a következő két csoport pedig 10, illetve 9 napig szorult ápolásra, de most már mindannyian jó erőben vannak – komoly fertőzést nem kaptak el a barlangban töltött 18 nap alatt, étvágyuk és testsúlyuk is visszatért a kezelés során, családtagjaik pedig végre maszk nélkül is velük lehetnek.
Hazatérésük után a fiúk várhatóan még néhány hétnyi pihenésre szorulnak; orvosaik azt sem tanácsolják, hogy ők vagy családtagjaik felvegyék a kapcsolatot a médiával, mert így vádakkal, kritikákkal is szembesülnének, ami helyzetükben fokozott veszélyt jelenthet - írja az ABC News.
Ettól próbálják megóvni a fiúk edzőjét, a 25 éves Ekkapol "Ake" Chantawongot is, aki meggondolatlanul, a figyelmeztető táblák ellenére is levitte a barlangba a csapatot a monszun időszakban. Ake mindent megtett a gyerekek védelmében, meditációs technikákra tanította őket, hogy be tudják osztani energiájukat, és – az első külső mentőexpedíciók érkezése után – ételadagját is elosztotta a fiúk között.   
A családtagok közül épp ezért sokan hősnek tartják, mások viszont felelőtlenségét emlegetik: az orvosok szerint esetében van a legnagyobb kockázata teljes pszichikai felépülésnek, hiszen a külső kritikák mellett saját bűntudata is nyomaszthatja. 
A focicsapat és edzőjük június 23 -rekedt egy barlangteremben, mivel az áradásszerű esővíz pillanatokon belül elvágta menekülési útvonalukat. Tíz napig tartott, mire sikerült lokalizálni helyzetüket, és egy hétbe telt, amíg az utolsó fiút is sikerült speciálisan képzett mentőbúvárok segítségével kimenekíteni a barlangból. Mindannyian túlélték a történteket, a eset mégis tragédiával végződött: a thaiföldi haditengerészet egyik képzett búvárja mentés közben vízbe fulladt a barlangrendszer  szűk és tekervényes járataiban.
2018.07.14 12:52
Frissítve: 2018.07.14 12:59

Filmet készítenének a barlangban rekedt gyerekekről (videón a mentés)

Publikálás dátuma
2018.07.11 13:26

Fotó: AFP/ LILLIAN SUWANRUMPHA
Már a forgatókönyvírókat keresi a producer.
A Pure Flix Entertainment produkciós cég filmet tervez a thaiföldi barlangban rekedt, majd onnan kimentett gyerek focicsapat történetéből – írja a The Hollywood Reporter cikkére hivatkozva az MTI. A cég a God's Not Dead című, vallásos indíttatású filmjeiről vált ismertté. Igazgatója, Michael Scott napokon át tartózkodott a mentőakció helyszínén, mivel részben Thaiföldön él „Hihetetlenül inspiráló a bátorság és hősiesség, amit a mentők tanúsítottak, ezért film lesz a történetből” – mondta el telefonon a lapnak. Valószínű, hogy a stúdió Pinnacle Peak nevű, szélesebb közönségrétegnek szóló mozikat jegyző brandjének filmjeként kerülhet vászonra a történet. „Nem feltétlenül kell keresztény filmnek lennie, fontos, hogy inspiráló legyen” – tette hozzá. Mint mondta, beszélt a mentőcsapat 90 búvárja közül néhánnyal, thai kapcsolatain keresztül a kis focisták családtagjai közül is volt, akit utolért. A kimentett gyerekekkel és edzőjükkel nem találkozhatott, hiszen megmenekülésük után azonnal kórházba vitték őket.

„Nemcsak egy filmről van szó”

A producer forgatókönyvírókat keres a következő néhány hétben a filmhez, amelyet a tervek szerint 30-60 millió dolláros (8,3-16,6 milliárd forint) költségvetésből készítenek a Kaos Entertainmenttel közösen. Az összeg nagyobb, mint amennyit a Pure Flix és a Pinnacle általában költeni szokott egy-egy produkcióra. Scott öt filmet forgatott Thaiföldön 2008 és 2011 között, és megpróbálja a barlangi mentésről szóló mozit is az országban készíteni. Elmondta, hogy Szarman Kunan thaiföldi búvár pénteken, mentés közben bekövetkezett halála óta még közvetlenebbül érinti a történet, hiszen a volt haditengerész a felesége közeli barátja volt. „Nemcsak egy filmről van szó. Tiszteletünket akarjuk leróni mindenki előtt, aki részt vett a mentésben” – fűzte hozzá.

Közzétették a mentésről készült videót

A tizenhárom fős csoport egy áradást követően rekedt a Bangkoktól 1000 kilométerre északra fekvő Tham Luang barlangrendszerben június 23-án. A 11 és 16 év közötti gyerekekre és 25 éves edzőjükre kilenc napig tartó kutatás után találtak rá búvárok. Kedden a felszínre hozták az utolsó gyereket és az edzőt is.
2018.07.11 13:26
Frissítve: 2018.07.11 18:38