Nyugdíjas kártya

A számos nyugdíjas szervezet közül csak az Idősek Tanácsának tagjait hívta találkozásra a kormány – tudhattuk meg a Népszava 2018. március 3-i számából. Nem véletlenül, hiszen ennek az egyesületnek az elnöke, Kusovszky Imréné 2016 decemberében már hűségesküt tett a végrehajtó hatalomnak: „A kormány családbarát politikájának része, hogy a nyugdíjasokon is segít. (…) Fontos gesztusnak nevezte azt is, hogy még karácsony előtt minden nyugdíjas és fogyatékkal élő 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kap. Ez mintegy 2 millió 800 ezer embert érint – mondta Kusovszky Imréné, megjegyezve: soha egy kormány, egy miniszterelnök nem jelentett még be ilyet” – tudósított az MTI. Annyira nagy volt az izgalom a mostani fórum megkezdése előtt, hogy az egyik – a március 6-i rendezvényre nem meghívott – nyugdíjas szervezet vezetője már előzetesen a „Nők 40” nyugdíjprogram férfiakra való kiterjesztéséről ábrándozott, aminek bevezetése kb. évi 200 milliárd költségvetési forintba kerülne. Ennyit azért még kampányfinisben sem akart költeni a kormányzó párt az idősebbekre, így ez a variáció nem került szóba a tanácskozáson. Már csak azért sem, mert ez nem a nyugállományban lévőket kedvezményezné, hanem a még dolgozó, 40-42 éves munkaviszonnyal rendelkező férfiakat.

Hiába, nagyon közeleg a Nagypéntek. A munkavállalók boldogságára már munkaszüneti nap (négynapos pihenés), viszont a nyugdíjasok nagy részének ez nem ajándék. Nyakunkon az április 8-i választás is, amely lehetne a demokrácia igazi – elsősorban nem pihenéssel, hanem választói aktivitással töltött - ünnepe, de nálunk ez csak az acsarkodás és az eszement rivalizálás egyik állomása.

Nincs mese, adni kell valamit gyorsan a nyugdíjas társdalomnak: kézzel foghatót és olyat, ami nem épül be járandóságszerűen a nyugellátás összegébe. Mindenekelőtt – igen szerénytelenül – idézek a január 23-i Népszava-írásomból: „Szabad az idősebb korosztály kiszolgáltatott helyzetével visszaélni? (….)Tényleg csak vaklicitet és szemfényvesztést érdemel ez a 2,7 millió ember? Megkérdezem máshogy: jó most nyugdíjasnak lenni?” Ezekkel a kérdésekkel zártam azt a jegyzetemet, amelyben a demokratikus ellenzéki pártok nyugdíjprogramjait teljesíthetetlen ígérethalmaznak minősítettem.

Másfél hónappal ezelőtti mondataim mai is aktuálisak, azzal a különbséggel, hogy most a kormányzó párt akciózik felelőtlenül, azzal a behozhatatlan előnnyel, hogy nála van a kassza kulcsa. Az utalványok összértéke 27 milliárd forint, a hozzájuk kapcsolódó dologi költségek összege további 2,4 milliárd forint. Ismét igazolódik, hogy a választási győzelemért semmi nem drága. A kockázat mindössze annyi, hogy a megajándékozott idősebb honfitársaink – tekintettel az ünnepekre is – vélhetően gyorsan levásárolják a fejenként tízezer forintnyi utalványt, viszont az már egyáltalán nem biztos, hogy a nyugdíjasok az adományozó jótevő akarata szerint voksolnak. Hódmezővásárhelyi kortársaik is így tehettek: kaptak Erzsébet áldásából, aztán mi lett a szavazása vége!

Nagy vita természetesen nem volt a március 6-i értekezleten. A generációk közötti szolidaritás jegyében – az állami költségvetés terhére - kiosztották a húsvéti ajándékot, amit a nyugdíjasok jelenlévő képviselői bizonyára örömmel fogadtak, majd rögtön rá is döbbentek, hogy milyen jó dolguk van. Most nem karácsonyi csomagot kapnak, hanem kampánycélzatú húsvéti sonka-tojás hozzájárulásban részesülnek. Ennél szerintem sokkal többet, jobbat érdemelnének a nyugállományban lévők, legelőször is azt, hogy – sovány pénztárcájuk és védtelenségük ellenére - tekintsék őket öntudatos és gondolkodó állampolgároknak. Vajon miként vélekedik erről a differenciálatlan választás előtti osztogatásról az Állami Számvevőszék, a Költségvetési Tanács és Árpád-házi Szent Erzsébet, a szegények és elesettek igaz gyámolítója?

2018.03.13 07:01

Uniós felszólítást kapott Putyin: vállalják a felelősséget a maláj gép lelövéséért

Publikálás dátuma
2018.07.17 21:48
A malájutasszállító orrészének maradványai. A közel 300 főt szállító gépet egy oroszbarát szakadárok ellenőrizte területről érte
Fotó: AFP/ Emmanuel Dunand
Kemény üzenetet küldött Oroszországnak Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője: felelősségvállalást kért a maláj utasszállító 2014-es tragédiája miatt, és felszólította az orosz kormányt, hogy vegyen részt a tettesek elszámoltatásában.
Oroszországnak, és főként Vlagyimir Putyin kormányának címzett üzenetet küldött kedden Federic  Mogherini a közel 300 főt szállító maláj utasszállító lelövésének negyedik évfordulóján. az uniós főképviselő kijelentette, az Európai Unió támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely előírja, hogy minden államnak együtt kell működnie a felelősök elszámoltathatóságára irányuló erőfeszítésekben.
Mogherini emlékeztetett, a katasztrófák vizsgálatában illetékes holland hatóság (biztonsági tanács) szerint Oroszországnak közvetlen felelőssége van a maláj légitársaság utasszállító repülőgépe négy évvel ezelőtti lelövésében - idézi közleményét az MTI.
Mint írta, a nemzetközi vizsgálócsoport megállapításai egyértelműen bizonyítják, hogy közvetlen kapcsolat van a repülőgép lelövésére használt BUK-rakétarendszer telepítése és az orosz hadsereg között. A maláj gép megsemmisítése helyrehozhatatlan szenvedést okozott, amely jóvátételt követel.
2014. július 17-én, a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépének pilótafülkéje mellett egy rakéta robbant tíz kilométeres magasságban Kelet-Ukrajna felett. Fémrészecskék ezrei fúrták át a Boeinget, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant. A négy évvel ezelőtti tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas, valamint a legénység életét veszette. Oroszország végig tagadta, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez – ugyanakkor a BUK-rakétarendszer kezelése olyan szakértelmet igényel, amit a szakadár katonák nem, csak egy csak egy kiképzett rakétás különítmény tudott biztosítani; ez pedig orosz közreműködésre utal.  
2018.07.17 21:48

Soros György: Túl sokat veszítek, túl sok helyen

Publikálás dátuma
2018.07.17 19:04
Soros György egy 2014-es, brüsszeli sajtóeseményen
Fotó: AFP/Nurphoto/ Wiktor Dabrowski
Az orbáni, putyini autokráciák hatékonyabbak, mint a nyílt társadalmak – mondta a Soros György a The New York Times-nak. A 87 éves üzletember, aki egykor dollárszázmilliókat költött Kelet-Európában a civil társadalom és a liberális társadalom erősítésére, most úgy érzi, ügye bukásra áll.
Soros György úgy érzi, elvein mára felülkerekedtek a nacionalizmusra, törzsi hiedelmekre építő autokráciák – az idős mágnás erről egy portrébeszélgetés során vallott a The New York Times újságírójának. Az egykori üzletember mára inkább filantróp gondolkodónak tekinti magát, és kissé zavarja is, hogy a média inkább gazdasági előrejelzéseire, mintsem társadalomkritikájára figyel. A szerző emlékeztet, Soros Györgyre leginkább Karl Popper nyitott társadalom-elmélete, liberális demokráciák iránti szimpátiája hatott, a pénzember pedig ezt a tézist próbálta a gyakorlatba is átültetni saját vagyonának segítségével.  
Hiába költött azonban a jelek szerint több száz millió dollárt a posztszovjet országok fejleszésére – így 440 millió dollárt magyar egészségügy és oktatás fellendítésére – most azt látja, hogy elveit már nem fogadják szívesen: Magyarország és Lengyelország is a putyini autokrácia útjára lépett, Donald Trump hatalomra jutásával pedig a Soros által legfontosabbnak tartott értékek az Egyesült Államokban is veszélybe kerültek.
Túl sok helyen veszítek túl sokat – jegyezte meg a beszélgetés során Soros György, aki annak sem örül, hogy ennyi ellenséget gyűjtött össze, de elvei mellett akkor is kitart. ha végül elbukik; harcának része, hogy vagyonának nagyobb részét, 18 milliárd dollárt a Nyílt Társadalom Alapítványoknak (OSF) adta, a  Mint mondta, csalódott a korábban Soros-ösztöndíjjal Angliában tanuló Orbán Viktorban is, aki fiatalként még demokratának látszott, az üzletember pedig ekkor még szívesen támogatta anyagilag pártját, a Fideszt is. 
Ehhez képest, ma Soros György a magyar kormánypárti propaganda főgonoszának számít – emlékeztet a lap. Mint hozzáteszik, Soros a jelen körülmények között nem is látogatna Magyarországra, amit most mérgező élménynek érezne; elhagyja Budapestet az O.S.F központi irodája is; pedig Soros 1994-ben, egy moldovai egyetemen még arról beszélt, azért önti a pénzt a magyar intézményrendszerbe, mert olyan olyan országgá fejlesztené Magyarországot, ahonnan másodjára már nem emigrálna, mint ahogy 1946-ban tette.
2018.07.17 19:04
Frissítve: 2018.07.17 19:10