Semjént nem zavarják az erősödő korrupciós vádak, sőt...

Publikálás dátuma
2018.03.13 06:02

Fotó: /
Egy közpénzekkel kitömött vállalkozó fizethette Semjén Zsolt milliókba kerülő svéd luxus vadásztúráit. A miniszterelnök-helyettes magyarázkodásai egyre több sebből véreznek.

A vele szemben felhozott korrupciós vádak megválaszolása helyett már inkább csak Amerikába menne vadászni Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettesről a Magyar Nemzet írta meg, hogy egy állami közmegrendelésekből busásan részesülő vállalkozó, Farkas József fizette ki az éveken át eltitkolt svéd luxus vadásztúráit. Semjént viszont nem hozták zavarba az erősödő korrupciós vádak: hétfő délután érdemi válasz helyett már csak egy videót tett fel a Facebook-oldalára, amelyen a Parlamentben fogadta az éppen itt járó Paul Babaz-t, a Safari Club International (SCI) vadászati világ-és lobbiszervezet elnökét, aki amellett, hogy méltatta Semjént a „nagy vadászt és természetbarátot” meghívta magához vadászni az Egyesült Államokba, amit Semjén egy mosolygós jellel kommentált.

Pedig csöppet sem könnyed a vád: a napilap szerint Semjén 2012 óta jár ki titokban Svédországba vadászni jávor-és rénszarvasra, siketfajdra és az alkalmanként 4-5 millióba kerülő kiruccanások árát a kiadóvállalatot és szállodákat üzemeltető Farkas utalta át, akinek a cégei több tucat állami közbeszerzést és 530 millió forintnyi európai és állami támogatást kaptak meg. A vállalkozó egyik ügylete már korábban reflektorfénybe került: Hadházy Ákos 2015-ben derítette ki róla, hogy egy hozzá köthető kiadó 25 millió forintot kapott uniós pénzből egy nyúltenyésztésről és kerttervezésről szóló kísérleti tananyag megírására, ám a kiadó megspórolta a munkát és egy amerikai egyetem kiadványát fordította le magyarra.

A lap most egy újabb fényképet is közöl, ahol két, frissen elejtett siketfajd mögött pózoló Semjén mellett Farkas József áll. Kinti vadászati prospektusokból tudni lehet, hogy a siketfajd vadászatért is 1700-2300 euró közötti összeget kell leszurkolni, két madár kilövése összesen bőven több, mint egymillió forintba kerül. Semjén ismert jövedelme viszont havonta csak 1,1 millió forint. Az ügyben a Jobbik feljelentést tett hivatali vesztegetésért, illetve vagyonbevallási eljárást kezdeményezett a KDNP-elnök Semjénnel szemben.

Korábban Semjén azzal próbálta kimagyarázni a bérelt helikopteres svéd vadászatáról készült fotókat, hogy ő csak a rokonait látogatta meg Svédországban, ő maga nem vadászott, az óránként százezrekért bérelt helikopterre pedig csak az elejtett vad elszállítása miatt volt szükség. Azonban Semjén magyarázkodása számos ponton sántít. Török Zoltán, Svédországban élő és a területet jól ismerő természetfilmes is leszögezte egy Facebook-bejegyzésében: a térség vadászainak nincs szükségük méregdrága helikopterre, jellemzően quaddal szállítják el a kilőtt vadat. Azt is megírtuk, hogy a fotókon Semjén – aki az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke is - egyértelműen úgy pózol a lelőtt vad mögött, ami a vadászetikett szerint csak a vadat kilövőnek dukál. Továbbá beazonosítottuk a Semjén mögött látható légi járművet és így a vélhető vadászat helyét is, ami bő 700 kilométerre fekszik a svéd fővárostól, azaz ha családlátogatáson volt Semjén, akkor igencsak nagy kitérőt tett.

Ami lemondással jár
Tavaly szeptember 29-én lemondott tisztségéről Thomas Edmund Price amerikai egészségügyi miniszter, miután kiderült, hogy 26 alkalommal összesen 400 ezer dollárt költött el az adófizetők pénzéből magánrepülőgépek használatára. Emellett katonai gépeket is előszeretettel igénybe vett utazásaihoz.
Ugyancsak tavaly, június 20-án volt kénytelen távozni Sylvie Goulard francia védelmi miniszter, mert vizsgálat indult pártja ellen, európai parlamenti pénzekkel való visszaélés gyanújával. Alig egy hónapig látta el miniszteri teendőit. Néhány nappal korábban Emmanuel Macron köztársasági elnök másik kormánytagja, Richard Ferrand területfejlesztési miniszter mondott le, nepotizmus és pénzügyi szabálytalanságok ügyében ellene indult vizsgálat miatt.
Ausztrália legnépesebb államának, Új-Dél-Walesnek a miniszterelnöke 2014. április 16-án távozott hivatalából, miután elmulasztotta bejelenteni, hogy 2800 amerikai dollár értékben bort kapott ajándékba egy Nick Di Girolamo nevű üzletembertől.
Liam Fox brit védelmi miniszter 2011. október 14-én nyújtotta be lemondását, Adam Werrity skót üzletemberrel fenntartott, tisztázatlan jellegű viszonya miatt. Üzlettársak voltak az egészségügyi szolgáltató szektorban. Werrity sok külföldi útjára elkísérte Foxot tanácsadói minőségében, és a miniszter kinevezte őt egy atlantista elemző műhely vezetőjévé. Fox egyébként ma újra kormánytag, a külkereskedelmi tárcát irányítja.
David Laws brit pénzügyminiszter 2010-ben adta fel rekordrövidségű, mindössze 18 napos miniszterségét. A sajtó kiderítette róla, hogy képviselőként egy második, titkos partnere által tulajdonolt lakás után is igénybe vett jogellenesen költségtérítést.
És végül ismét Ausztrália. Joel Fitzgibbon a canberrai szövetségi kormány védelmi minisztere 2009. június 4-én volt kénytelen megválni posztjától, miután elismerte: elmulasztotta annak bejelentését, hogy eltöltött egy éjszakát egy 450 dolláros hotelben, és a számlát egy olyan egészségügyi alapítvány fizette, amelyet saját testvére irányított. Ausztráliában a 300 dollár fölötti ajándék bejelentésköteles. A miniszternek nem ez volt az első kisiklása: nem sokkal korábban azt sem vallotta be, hogy egy ausztrál-kínai üzletasszony, bizonyos Helen Liu kínai utazásra fizette őt be, sőt, öltönyt is ajándékozott neki.

2018.03.13 06:02

Pénzt ígért a magyar sajtónak az amerikai külügy, de most mégsem ad

Publikálás dátuma
2018.07.22 20:42

Fotó: /
Még tavaly novemberben írták ki a pályázatot, hogy 700 ezer dollárral támogassák a vidéki, objektív sajtót. Mostanra arra jutottak: inkább „más megközelítést alkalmaznak”.
Semmi sem került le a napirendről, a benyújtott pályázatok alapos vizsgálatát követően azonban az amerikai külügyminisztérium úgy döntött, más megközelítést alkalmaz – nyilatkozta a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja, Richard Damstra a Nyomtass te is! hetilapnak, amikor a korábban meghirdetett, a szabad vidéki sajtót támogató pályázatról érdeklődtek. Az Index emlékeztetett rá, hogy az „Objektív média támogatása Magyarországon” címmel kiírt 700 ezer dolláros, mintegy 190 millió forintos amerikai külügyminisztériumi pályázat eredményét már rég ki kellett volna hirdetni. Ez az a pályázat, amelynek hírére a magyar külügy tavaly bekérette David Kostelancik ideiglenes nagykövetségi ügyvivőt. Nemrég a Népszava is foglalkozott a témával, kérdésünkre akkor a nagykövetség úgy reagált, hogy egyelőre nincs további közlendője. Korábban, május végén azt a választ kaptuk, hogy a washingtoni külügyminisztériumban folyik a pályázatok értékelése, támogatás odaítéléséről szóló döntés még nem született. Az Index amerikai forrásból úgy tudja, vannak olyan tervek, hogy a 700 ezer dollárt – amit egyes tisztségviselők a külügyi vezetés támogatása nélkül szántak magyar, vidéki sajtóra – valamiféle régiós projekteket támogató alapba csatornáznák át, és azon keresztül egy fokkal indirektebb módon Magyarországra is juthatna a pénzből. Döntés még nincs. A Nyomtass te is!-nek az amerikai sajtóattasé azt mondta: „Folytatjuk a hatékony megoldások felkutatását olyan magánszemélyek és szervezetek támogatására, akik plurális médiakörnyezetet szeretnének Magyarországon és a tágabb régióban. Semmi sem került le a napirendről”.
Témák
médiaUSA
2018.07.22 20:42

Budapesten hagyta a csomagokat a Ryanair, fellázadtak az utasok

Publikálás dátuma
2018.07.22 16:21
FOTÓ: PAUL FAITH / AFP
Fotó: /
Másodszor fordult elő, hogy a fapados társaság Las Palmas-i járata egyszerűen nem viszi el az utasok csomagjait, túlsúlyra hivatkozva.
Kellemetlen meglepetés érte a Ryanair Budapest-Las Palmas járatának utasait vasárnap: azt közölték a már a fedélzeten ülő utasokkal, hogy a gép túlsúlyos, ezért leszedik a csomagokat – írja az Index. Egy utas szerint választás elé állították őket: vagy maradnak a gépen, és szerdán kapják meg a csomagjaikat kint, vagy szálljanak le.  Ez már a második eset, egy hete ugyanakkor nem is szóltak, csak a Kanári-szigeteken közölték az utasokkal, hogy a csomagok Budapesten maradtak, és leghamarabb három nap múlva, szerdán kaphatják meg azokat. Most vasárnap az utasok egy része fellázadt, leszállt és üvöltözve elállta a gép útját. A helyszínre kiérkezett a rendőrség is. Végül a pilóta bejelentette, hogy azoknak, akiknek a csomagja Budapesten marad, nem kell szerdáig várniuk rá, vagy ma, vagy legkésőbb holnap az is meg fog majd érkezni.  AZ Index szerint valószínű, hogy a Ryanair nem a távolságnak, üzemanyag-szükségletnek, utasszámnak, csomagszámnak megfelelő géppel működteti ezt a járatát, ezért kellett hátrahagyni a csomagokat, de a légitársaság nem nyilatkozott legutóbb sem.  
2018.07.22 16:21