400 milliós luxusvillában tengődik - Leleplezték Matolcsy úrhatnámságát

Publikálás dátuma
2018.03.13 09:07
Nemzeti kamarát! És 240 milliós luxusvillát mindenkinek! - Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a Magyar
Fotó: /
Nem bírnak magukkal, noha Orbán - saját hellóröfis gesztusaival is - erősen próbálta elhitetni, hogy ő egy plebejus kormány plebejus miniszterelnöke. Eddig sem nagyon sikerült, a luxusimádat eleinte csak mondjuk úgy "apróságokban" Louis Vuitton- táskákban, Pasa-parki varázslatos területnövelő lakásokban, vagy épp csehországi fácánvadászatokban mutatkoztak meg, aztán jöttek a hírek zavaros tulajdonosi hátterű Mészáros-yachtokról, tengerparti nyaralókról - egyre nőtt a mohóság. 

A közeli napok botránytörténete Semjén Zsolt svédországi vadászata, ami a Fidesz-KDNP működésének állatorvosi lova is lehetne, olyan sok benne a sunyiság, hazudozás, kétszínűség, etikátlanság. A lehulló leplek legutóbbi darabja után kiderült: a miniszterelnök-helyettes luxus vadásztúráit egy közpénzekkel kitömött vállalkozó fizethette. Semjén válasza pedig a szokásos pökhendi, a népet - amelynek pedig szolgálója - mélyen lenéző reakció, az "üzenetet" az egyik legszomorúbb lakájmédiává alázott Origóban juttatta el, majd megosztotta azt a közösségi portálon. 

És hát lehet versenyezni a Fidesz-KDNP és a haverok felső szintjén, ki dob nagyobbat, ki mutatja meg leghatásosabban, hogy "mennyit ér", mert hát Lázár hamar ( már 2011-ben) kiadta a jelszót: akinek nincs semmije, az annyit is ér.

Nos, a versenyben most nagyot ment Matolcsy jegybankelnök, aki legutóbb azzal került a Népszava oldalaira, hogy egyre kínosabbá válik az unokatestvére érdekeltségében lévő gyárban készülő, a BKV-nak szánt csuklós buszok kálváriája. Ma pedig a 24.hu újságírója, Baksa Roland nyúlt az ásóhoz, hogy mélyítsen egy jókora darabot azon a gödrön, amelybe - ha csak morálisan és szimbolikusan is - süllyednek országunk, életünk megbízott vezetői. 

400 milliós luxusvillába vette be magát Matolcsy és családja - jelent meg reggel a portálon az oknyomozó újságírás eredményeként kiderülő sunyiság. 

És miért "sunyi"? 

Mert - mint írják - az álomotthont úgy veszi igénybe a Magyar Nemzeti Bank (MNB) első embere, hogy amennyire csak lehetséges, rejtve legyen a nyilvánosság elől, így mindeddig el tudta kerülni, hogy számot adjon arról, miből futja az ingatlan használatára.

"Március 5-én, hétfőn reggel negyed 9 után a házhoz érkezett egy Mercedes-kisbusz, a sofőr kiszállt, kinyitotta a kaput, betolatott, majd úgy 20 perc múlva elindult. A sötétített üvegű kisbuszt nem sokkal később, 9 óra körül a Magyar Nemzeti Bank főbejárata előtt, a felsővezetőknek fenntartott parkolóhelyen látta a 24.hu forrása. (Majd másnap szintén.) Pár perccel később egy másik autó tolatott ki, a kisautó sofőrje kiszállt, hogy becsukja a kaput. Ő pedig nem volt más, mint Matolcsy György felesége, Matolcsy Zita. Másnap, március 6-án kedden reggel 9 óra tájban ugyanaz a Mercedes-kisbusz megállt az MNB főbejárata előtt, és - nahát! - Matolcsy György pattant ki belőle."

A család mindenek előtt

Matolcsy György fiának cége megvette, Matolcsy György unokatestvérének bankja meghitelezte, Matolcsy György pedig használja a 430 millióért hirdetett II. kerületi luxusrezidenciát. A jegybank szerint semmi közünk ahhoz, hogy hol lakik az elnök, Matolcsy Ádám viszont a 24.hu kérdésére elismerte: édesapja használja az ingatlan egy részét, és ezért bérleti díjat fizet.

A szülői lakosztály nagyobb mint más család egész lakása - volt olvasható a II. kerületi Páfránykert utcai házat hirdető, Bár a budai luxusingatlanokra specializálódott ingatlaniroda aktuális ajánlatai között, ahonnan a hirdetés már eltűnt, de a tárolt változata még elérhető - írja a 24.hu, amely feltárja a történet "üzleti" hátterét is, és ahol a villáról készült fotókat is megnézheti. 

Szerző
2018.03.13 09:07

Pénzt ígért a magyar sajtónak az amerikai külügy, de most mégsem ad

Publikálás dátuma
2018.07.22 20:42

Fotó: /
Még tavaly novemberben írták ki a pályázatot, hogy 700 ezer dollárral támogassák a vidéki, objektív sajtót. Mostanra arra jutottak: inkább „más megközelítést alkalmaznak”.
Semmi sem került le a napirendről, a benyújtott pályázatok alapos vizsgálatát követően azonban az amerikai külügyminisztérium úgy döntött, más megközelítést alkalmaz – nyilatkozta a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja, Richard Damstra a Nyomtass te is! hetilapnak, amikor a korábban meghirdetett, a szabad vidéki sajtót támogató pályázatról érdeklődtek. Az Index emlékeztetett rá, hogy az „Objektív média támogatása Magyarországon” címmel kiírt 700 ezer dolláros, mintegy 190 millió forintos amerikai külügyminisztériumi pályázat eredményét már rég ki kellett volna hirdetni. Ez az a pályázat, amelynek hírére a magyar külügy tavaly bekérette David Kostelancik ideiglenes nagykövetségi ügyvivőt. Nemrég a Népszava is foglalkozott a témával, kérdésünkre akkor a nagykövetség úgy reagált, hogy egyelőre nincs további közlendője. Korábban, május végén azt a választ kaptuk, hogy a washingtoni külügyminisztériumban folyik a pályázatok értékelése, támogatás odaítéléséről szóló döntés még nem született. Az Index amerikai forrásból úgy tudja, vannak olyan tervek, hogy a 700 ezer dollárt – amit egyes tisztségviselők a külügyi vezetés támogatása nélkül szántak magyar, vidéki sajtóra – valamiféle régiós projekteket támogató alapba csatornáznák át, és azon keresztül egy fokkal indirektebb módon Magyarországra is juthatna a pénzből. Döntés még nincs. A Nyomtass te is!-nek az amerikai sajtóattasé azt mondta: „Folytatjuk a hatékony megoldások felkutatását olyan magánszemélyek és szervezetek támogatására, akik plurális médiakörnyezetet szeretnének Magyarországon és a tágabb régióban. Semmi sem került le a napirendről”.
Témák
médiaUSA
2018.07.22 20:42

Budapesten hagyta a csomagokat a Ryanair, fellázadtak az utasok

Publikálás dátuma
2018.07.22 16:21
FOTÓ: PAUL FAITH / AFP
Fotó: /
Másodszor fordult elő, hogy a fapados társaság Las Palmas-i járata egyszerűen nem viszi el az utasok csomagjait, túlsúlyra hivatkozva.
Kellemetlen meglepetés érte a Ryanair Budapest-Las Palmas járatának utasait vasárnap: azt közölték a már a fedélzeten ülő utasokkal, hogy a gép túlsúlyos, ezért leszedik a csomagokat – írja az Index. Egy utas szerint választás elé állították őket: vagy maradnak a gépen, és szerdán kapják meg a csomagjaikat kint, vagy szálljanak le.  Ez már a második eset, egy hete ugyanakkor nem is szóltak, csak a Kanári-szigeteken közölték az utasokkal, hogy a csomagok Budapesten maradtak, és leghamarabb három nap múlva, szerdán kaphatják meg azokat. Most vasárnap az utasok egy része fellázadt, leszállt és üvöltözve elállta a gép útját. A helyszínre kiérkezett a rendőrség is. Végül a pilóta bejelentette, hogy azoknak, akiknek a csomagja Budapesten marad, nem kell szerdáig várniuk rá, vagy ma, vagy legkésőbb holnap az is meg fog majd érkezni.  AZ Index szerint valószínű, hogy a Ryanair nem a távolságnak, üzemanyag-szükségletnek, utasszámnak, csomagszámnak megfelelő géppel működteti ezt a járatát, ezért kellett hátrahagyni a csomagokat, de a légitársaság nem nyilatkozott legutóbb sem.  
2018.07.22 16:21