Szárnyas fejvadász

Így vadászik a posztmodern magyar úr: helikopterrel, távcsöves puskával megy a félig háziasított rénszarvasra. Még szerencse, hogy SMS-el nem lehet ölni, különben néhány kalandozó fideszes oligarchánk már a ferihegyi váróból legyilkolná a fél Serengeti Nemzeti Parkot, hogy odaérkezve rögtön odaállhasson a kibelezett vad mellé fotózkodni.

Pedig nem volt ez mindig így. Párducos eleink még fokossal a kézben, lóhátról hajtották a kárpáti bölényt, lándzsával a kézben állták el a bakonyi vaddisznó útját. Azonban a magyar történelem éppen elég példával szolgált arra, hogy vadat űzni nem mindig életbiztosítás. Ki tudhatja például, hogyan alakult volna a magyar függetlenségi mozgalom története, ha nem gázolja le 1664-ben le Zrínyi Miklóst holmi oktalan vadkan?

Na ugye. Nem csoda, ha fideszeseink, illetve Semjén Zsolt inkább a biztosra mennek. Belegondolni is rossz, hogy holmi buta vaddisznó miatt nemzetünk oly erős támasz nélkül maradjon, mint a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, vagy megrendüljön a magyar nép legfőbb reménye, fellegvára, a KDNP. Így legfeljebb azért kell szurkolnunk, hogy ne fogyjon ki az üzemanyag Semjén helikopteréből a tajga felett.

Mondhatjuk, hogy ez a posztmodern vadászat. Pont annyira vadászat, mint amennyire a déli határon a háborús menekültek orra elé húzott szögesdrótnak tapsikoló Semjén keresztény. Vagy amennyire nemzeti a letelepedési kötvényesekből meg ukrán importnyugdíjasok szavazataiból élő politika. Az pedig csak technikai kérdés, hogy a Fidesz udvari dalnokai, így a legújabb amerikai vadász szafarira Semjén mellé odacsicskáztatott Bayer Zsolt hogyan fogja rímekbe faragni az amerikai rénszarvasok felett aratott hőstetteket is. „Vérébe bukott fel az Aérospatiale AS 350-ről lelőtt migráns vad” - írhatja majd az újabb luxusvadászatról szerzett novelláskötet bevezetőjébe.

Merthogy a legfontosabbat el is felejtettük mondani. Tulajdonképpen ezzel kellett volna kezdenünk: a rénszarvas közismerten vándorló fajta. Migráns. Nincs több kérdés. Vele szemben minden módszer megengedett.

2018.03.14 07:09

Itt a szarvas, hol a Semjén? - Törvényben bújtatna el mindenkit a kormány

Publikálás dátuma
2018.07.01 13:20
Semjén Zsolt. Illusztráció: Népszava
Fotó: /
Üzembiztosan nyerhető perekkel kényszerítheti öncenzúrára a nem kormánypárti sajtót a hatalom, amennyiben a Tisztelt Ház fideszes többsége rábólint a magánélet védelméről szóló javaslatra. A tervezetet holnap tárgyalja az Országgyűlés.
Egyetlen törvénnyel lehetetlenítené el a kormány a korrupciós ügyletek - vagy legalábbis következményeik - bemutatását, illetve fojtaná el a tüntetéseket (utóbbiról itt olvashat bővebben). A parlamentben kedden tárgyalandó expeditív jogszabály hivatalosan a magánélet védelméről szól, és lényege, hogy „a közéleti szereplőt is megilleti a magánélet védelme és az otthon nyugalma”, és csak „közéleti tevékenységével összefüggésében köteles” többet tűrni, mint az átlagember.
Ez a mondás pedig a nemzetközi (értsd: amerikai és nyugat-európai), illetve a hazai joggyakorlási elvekkel egyaránt szembe megy. Hiszen a közszereplőknek – főként, de nem kizárólag a választott politikusoknak – többet kell tűrniük, mint az átlagembernek. Ezt az Alkotmánybíróság is számos határozatban megerősítette, mondván: a közügyek szabad megvitatása olyan érdek, ami miatt adott esetben a közszereplőknek még a hamis (vagy legalábbis túlzó) állításokat is el kell viselniük. 
Csakhogy a jelek szerint a kormány megelégelte a fideszes politikusok vagy a kormánypárthoz köthető személyek gazdagodásáról, utazásairól, drága ingatlan- vagy ingó vagyonukról szóló cikkeket, és kiterjesztően használja a magánélet fogalmát. A jövőben nem biztos, hogy közügy például, amikor a miniszterelnök kabinetfőnöke (és családja) helikopterrel repül egy sorozatsztár esküvőjére. (Holott a "miből telik" típusú kérdések alól eddig is kibújhatott, hiszen a képviselői vagyonbevallásokból bármit ki lehetett hagyni, elég volt például egy családtagra testálni bizonyos javakat.) És nem biztos, hogy a jogszabály hatályba lépése után közszereplő-e a kormányfő helyettese, amikor Svédországban rénszarvasra vadászik (egy, állami támogatásokkal bőben ellátott vállalkozó pénzéből).
A magánélet megsértését jelentheti a javaslat szerint különösen „az egyén által megőrizni kívánt személyes adattal, titokkal, képmással, hangfelvétellel való visszaélés”. Ha tehát Semjén Zsolt nem szeretné, hogy a vadászfotói nyilvánosságra kerüljenek, hivatkozhat arra: ő ott épp nem közéleti tevékenységet végez, azaz magánember.
Perelni, kártérítést vagy sérelemdíjat követelni ugyan eddig is lehetett hasonló esetekben, de a bírói és alkotmánybírósági gyakorlat alapján erősen bizonytalan volt az eljárás kimenetele. Miután elfogadták és kihirdették az új törvényt, megindulhatnak azok a perek, amelyekben „jogsértéssel előállított dolog megsemmisítését”, vagyis például a cikkek és képek törlését követelhetik, vagy épp „a jogsértéssel elért vagyoni előny” átengedését, például egy újság napi bevételét. 
A javaslat a fentiek alapján egyértelműen a hazai, nem kormánypárti sajtó megregulázását szolgálja - és képtelen lesz megakadályozni a valódi zaklatást. A Facebookon közzétett tartalmakra például nehéz lesz alkalmazni, hiszen nem lesz kit beperelni. De elég az is, ha egy másik országban bejegyzett orgánum hozza a kínos eseteket. Egy korábbi nemzetközi példa: Olaszországban nem lehetett lehozni a Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök villájában folyó partikról készült felvételeket, de a spanyol El País gond nélkül közölhette azokat, ma is elérhetőek.
2018.07.01 13:20
Frissítve: 2018.07.01 15:17