Merkel negyedszer is kancellár, és már kormánya is van

Publikálás dátuma
2018.03.14 11:46
Forrás: AM/Facebook
Fotó: /
Hosszas alkudozások, drámák után Angela Merkelt negyedszerre is megválasztották Németország kancellárjának. A berlini parlamentben, a Bundestagban 364 képviselő voksolt rá, ami azért érdekes, mert az uniópártok és a kereszténydemokraták alkotta nagykoalíció összesen 399 mandátummal rendelkezik.

Németországban soha nem fordult még elő, hogy a választás után 171 napot kelljen várni az új kancellár megválasztására. Most ez is megtörtént. Európa fellélegezhet, hiszen végre nyugodtan lehet készülni az Európai Unió elengedhetetlen reformjára. Átalakításra szorul az euróövezet, de ami a mi szempontunkból ennél sokkal fontosabb: el kell dönteni, milyen feltételekhez kössék a következő, 2021-től esedékes hét éves uniós költségvetési időszak alatt a támogatások kifizetését. Merkel többször is hangoztatta: ha egy ország nem szolidáris a menekültkérdésben, s nem tartja magát az EU alapértékeihez, akkor ne is számítson annyi pénzre, mint eddig. Ez teljesen egyértelmű üzenet volt a magyar és a lengyel kormány számára. Ebben teljességgel támogatja őt Emmanuel Macron francia köztársasági elnök is.

Az elmúlt majdnem fél év kissé megtépázta a német politikai élet szereplőit, az SPD népszerűsége a nyilvánosság elé vitt belső viták miatt megindult lefelé a lejtőn, most azonban végre nyugalom költözhet mind a párt, mind Németország életébe. A parlamenti szavazáson a 709 képviselőből 702-en voltak jelen, köztük 692-en szavaztak. Merkel ellen voksolt 315 képviselő, kilencen tartózkodtak.

A kancellár 35 vokssal kapott kevesebbet annál, mint amennyivel a CDU/CSU és az SPD szövetsége rendelkezik. Mennyire lehet ebből messzemenő következtetéseket levonni? Szinte semennyire. Már a 2005-ös kancellárválasztáson 397 szavazatot kapott, ami 51-el volt kevesebb annál, mint amennyit az akkori nagykoalíció magáénak mondhatott. 2009-ben kilenc, legutóbb, 2013-ban pedig 42 volt a „mínusz".

Wolfgang Schäuble, a parlament, a Bundestag elnöke, volt kereszténydemokrata pénzügyminiszter, közvetlenül Merkel megválasztása után erőt, sikereket és Isten áldását kívánta a kancellárnak ahhoz, hogy teljesítse kitűzött céljait. Hozzátette, az eredményt közlio Frank-Walter Steinmeier államfővel is. Merkel személyesen is elmegy az államfőhöz, aki hivatalosan is kinevezi őt Németország kancellárjának. Egy biztos, Merkel újabb kancellári megválasztása új fejezetet jelent Európa életében is.

Megalakult Merkel negyedik kormánya

A miniszterek szövetségi parlamenti (Bundestag-) eskütételével véget ért szerdán délután a második világháború utáni német történelem leghosszabb kormányalakítási folyamata, és megalakult Angela Merkel negyedik kormánya. Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Horst Seehofer vezette bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és az Olaf Scholz vezette Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kormányának 15 minisztere van, köztük két eddigi tartományi kormányfő. 

Horst Seehofer a bajor miniszterelnöki tisztség után szövetségi belügyminiszterként, Olaf Scholz a tartományi rangú Hamburg polgármesteri tisztsége után pénzügyminiszterként és alkancellárként folytatja pályafutását.

A 16 tagú kabinetben 7 nő dolgozik, a nők aránya így minden korábbinál magasabb, 43,75 százalékos. Az első kormányülést szerdán késő délután tartják meg. (MTI)Szerző
2018.03.14 11:46
Frissítve: 2018.03.14 15:16

Elsüllyedt egy kacsahajó, tizenegy halott Missouriban

Publikálás dátuma
2018.07.20 08:14
Mentőcsapatok keresik a Table Rock-tavi tragédia túlélőit és áldozatait
Fotó: AFP/ Southern County Fire Protection Disctrict/
Elmerült egy kétéltű turistahajó Missouri állam egyik taván, a balesetben gyerekek is meghaltak.
A helyi hatóságok eddig hét embert mentettek ki a vízből, további 13 személyt pedig eltűntként keresnek, de az idő múlásával egyre kevesebb az esély arra, hogy életben találják őket.  Az amerikai hírcsatorna idézi a Stone megyei Doug Rader helyi seriffet, aki szerint egyértelműen az időjárás állt a tragédia hátterében – a megyében helyenként 101 kilométer/órás szél fújt, a tavon pedig semmi sem tompíthatta erejét; Rader elmondta, jelenleg is folynak a mentési munkálatok búvárok, és önkéntes felderítő csapatok kutatnak az áldozatok után. A CNN úgy tudja, hogy a hajó helyi idő szerint csütörtök este hét körül merülhetett el, a tragédia előtt félórával pedig ismételt viharjelzést adtak ki Branson város térségére. A szeles-viharos időben ráadásul több turista hajó is tartózkodott a Table Rock vizén, ezek azonban biztonságban visszaértek a kikötőbe.  
2018.07.20 08:14
Frissítve: 2018.07.20 08:20

A „Stop Soroson” túl hat új eljárás indult Magyarország ellen

Publikálás dátuma
2018.07.19 15:13
Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker egy 2015-ös, rigai találkozón
Fotó: AFP/ Janek Skarzynski
Uniós bírósághoz fordul Brüsszel a energiahálózati díjakat szabályozó magyar jogszabály ügyében; a kormánynak felelnie kell a harmadik országból érkező állampolgárok munkajogi sérelmei, sőt, a tengeri közlekedés szabályainak megsértése miatt is.
Egymást érik a magyar kormány politikája miatt kirótt kötelezettségszegési eljárások: alig derült ki, hogy a Brüsszel eljárást indított a „Stop Soros” törvénycsomag miatt, és már bírósági szakaszban van a hazai menekültügyi szabályozás kapcsán indított vizsgálat – az Európai Bizottság most fél tucat másik ügyben is kérdőre vonja Magyarország vezetőit.
Az EB az Európai Unió Bíróságához fordult a hazai energiahálózati díjakra vonatkozó jogszabályok miatt, ami szerintük kizárnak bizonyos költségtípusokat a hálózati villamosenergia- és földgázdíjak számításából – másrészt, korlátozzák a piaci szereplők azon jogát, hogy bírósági felülvizsgálatot kérjenek a hálózati díjakra vonatkozó határozatokról.
Brüsszel – más országok mellett – Magyarországgal szemben is kötelezettségszegési eljárást indított további öt ügyben, így légi járművek üzemben tartására vonatkozó, a tengeri közlekedéshez és közúti fuvarozáshoz kapcsolódó szabályok, valamint a huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkezőkről szóló uniós irányelv nem megfelelő végrehajtása miatt.
Utóbbi pont kapcsán Brüsszel felszólító levelet küld az Orbán-kabinetnek: szabálysértésnek tekintik, hogy magyar jog nem teszi lehetővé az állatorvosi képesítéssel rendelkező nem uniós állampolgárok számára, hogy állatorvosként praktizáljanak Magyarországon – még azok számára sem, akik Magyarországon szereztek diplomát. Jogsértő az is, hogy a magyar állam – 15 más uniós tagállamhoz hasonlóan –nem számolt be arról, hogyan ültette át saját jogszabályi rendszerébe a nem uniós állampolgárok beutazásának és tartózkodásának uniós irányelveit; ez azokra vonatkozik, akik tanulni, kutatni, esetleg diákcsereprogram keretében érkeznek az országba. 
Az uniós bizottság Magyarországnak és másik kilenc tagállamnak küldött felszólító levelet, amiért azok nem végezték el az úgynevezett TACHOnet rendszerhez való kapcsolódásra vonatkozó teszteket. Mint közölték, a TACHOnet egyik fő célja annak ellenőrzése, hogy a különböző tagállamok nem állítanak-e ki két vagy több engedélyt ugyanazon gépjárművezetőnek. Noha a tagállamok csatlakoztak a rendszerhez, nem végezték el sikeresen az előzetes teszteket, amelyek kimutatnák, hogy a kapcsolódás megfelel-e a műszaki követelményeknek.  
Magyarországnak és a többi tagállamnak két hónapja van arra, hogy válaszoljon a felvetett érvekre. Ellenkező esetben az Európai Bizottság indokolással ellátott vélemény küldéséről határozhat, írja az MTI.
2018.07.19 15:13