(H)idegháború

Úgy érezhetjük magunkat, mintha visszaforgatták volna az idő kerekét. A kettős ügynök, Szergej Szkripal és lánya brit területen történt megmérgezése után ismét visszatért a hidegháborús retorika. London 23 orosz diplomata kiutasításáról döntött, amire a Kreml brit diplomaták kiutasításával válaszolt.

Az ügy számos kérdést vet fel. Nehezen magyarázható az, ha valóban az orosz titkosszolgálat áll a mérgezés mögött, miért használtak olyan anyagot, amelyről egyértelműen kimutatható, hogy egykor orosz területen fejlesztették ki. „Olyan, mintha valaki szándékosan hagyta volna a helyszínen az ujjlenyomatát” – közölte egy biztonsági szakértő. Theresa May keddi beszédéig a hajmeresztő túlzásokra képes brit sajtó is visszafogottan értékelte az oroszok esetleges szerepét. Egy tory képviselő azzal magyarázta a furcsaságokat, hogy Moszkva így akarta mindenki tudomására hozni: bármit megtehet.

A kételyek azért megmaradtak, bár az is igaz, Oroszországot sem kell félteni. A Kreml még azt is tagadja, hogy a szovjet érában vagy utána létezett egyáltalán ideggáz kifejlesztésére vonatkozó program - ami azért elég megmosolyogtató állítás. Tény viszont, hogy belpolitikai szempontból May számára nem jött rosszkor a botrány. Népszerűségi mutatói hónapok óta negatív rekordokat döntögetnek, a Munkáspárt már 7 százalékkal előzi meg a torykat. A brit kormányfő azonban mostani határozott fellépésével azokat az erényeit csillogtathatta, amelyek révén egykor belügyminiszterként oly népszerű lett: igazi vasladyként viselkedik.

Mostani határozottsága azonban nem jellemzi őt a Brexit-tárgyalások során. A Szkripal-üggyel lehet, hogy ideiglenesen képes lesz feljebb hozni a torykat, a brit kormányfő sorsa azonban már hónapokkal ezelőtt megpecsételődött. A toryk csak a Brexit-tárgyalások végéig tartanak ki mellette, utána rögvest megszabadulnak tőle.

2018.03.17 07:09

Szerződhetünk

A kisvárosban, ahol felnőttem, a hetvenes években két nagy bölcsőde is működött. Három gyár szívta fel a dolgozókat, jöttek a pesti mérnökök a kicsi gyerekeikkel, el kellett őket is helyezni valahol. Mindenki tudta a dolgát: a város vezetői addig mentek, míg meggyőzték az iparpolitikusokat, hogy hozzánk irányítsák a hajó- és darugyárat, az alumíniumgyárat és a gyógyszercsomagolót, kilobbizták az új gyermekintézményeket, iskolákat. Az anyukák és a nagymamák unszolás nélkül dolgoztak, a bölcsődéknél megálltak a munkásbuszok, a kerítésnél sok tucat bringa várta a nőket, míg átadták a kicsiket a gondozónőknek. A húszezerhez közeledett a lélekszám. Ma alig 13 ezren élnek ott, ipar semmi. Az egyik bölcsődében hosszú ideje idősotthon működik.
Amióta a mi miniszterelnökünk a sorban harmadik győzelme után azt mondta a szebb emlékű Kossuth adó reggeli műsorában, hogy leszerződne a magyar nőkkel egy kicsit több gyerek szülésére, folyton az jár a fejemben: vajon mire kötne magállapodást a városkám asszonyaival? Kaptok magas családi pótlékot, csak jöjjön a gyerek? Kiröhögnék, hisz tíz éve nem emelt egy vasat se rajta. Kaptok még több családi adókedvezményt? Na hiszen! A keleti végeken hányan visznek haza annyit, hogy jogosultak lennének rá? Építsetek vidáman, adom a csokot? Viccnek is rossz, eladhatatlan ingatlanok tömege stresszeli az ottaniakat, minek építenének újakat és miből? A bölcsifejlesztő projektre meg minek szerződnének az asszonyok, tízezer fő felett eddig is kötelező volt megtartani a településnek.
De ha véletlenül tényleg megmondhatnák, mi kellene nekik, hogy gyereket vállaljanak, nem kizárt, hogy azt felelnék a kormányfő unszolására: munka, biztos megélhetés, normális oktatási rendszer és felnőttképzés, elérhető idősgondozó hálózat és olyan szociális rendszer, ami mellett gyereket szülni nem egyenlő az elszegényedéssel. Ja, és olyan ország, ahol nem rúgják ki őket, ha tagjai egy ellenzéki pártnak vagy civil szervezetnek. 
Leszerződik erre a leendő anyákkal, miniszterelnök úr?
Folyton az jár a fejemben: vajon mire kötne magállapodást Orbán Viktor az én városkám asszonyaival?
2018.07.18 08:34
Frissítve: 2018.07.18 08:34

Megszűnik a győri Rába ETO futsalcsapat

Publikálás dátuma
2018.07.17 21:52

Fotó: eto.hu/
Biztossá vált, hogy a címvédő és nyolcszoros magyar bajnok Rába ETO nem indul az élvonalbeli futsalbajnokság következő idényében. A kisalfold.hu információ szerint a Rába-parti együttes – mely a hétfő déli határidőig nem adta le nevezését az NB I-re –  400 millió forintos adósságot halmozott fel az elmúlt években. A győriek spanyol trénere, Javi Rodríguez a csapattól már korábban, a stábtól múlt pénteken búcsúzott el.
Az ETO az elmúlt kilenc évben nyolcszor hódította el a magyar bajnoki címet, s hétszer lett itthon kupagyőztes. A nemzetközi porondon, a Bajnokok Ligájában idén érte el legnagyobb sikerét, ugyanis első magyar együttesként szerepelhetett a sorozat négyes döntőjében. A futsalcsapat utánpótláskorú játékosainak sorsa – a klubban az U7-estől kezdve az U20-as korosztályig bezárólag mintegy 130 gyerek teremfutballozott – egyelőre nem dőlt el, elképzelhető, hogy ők az ETO színeiben szerepelhetnek tovább – írja a honlap. A felnőtt együttes játékosai közül többeknek már van új klubja, de több volt győri futsalos jövője még kérdéses. A a győriek NB I-ben megüresedő helyét a másodosztályból fel nem jutottak közül a legjobb helyen végzett Szigetszentmiklós veheti át.
Szerző
2018.07.17 21:52