Zsarnoki szó a Kossuth téren

Publikálás dátuma
2018.03.16 20:48
Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /
Az MSZP-Párbeszéd kormányfő-jelöltje szerint diktátorok fenyegetőznek úgy, ahogyan a miniszterelnök tette a Kossuth téren.

A miniszterelnök a március 15-i beszédében újabb határt lépett át azzal, hogy erkölcsi, politikai, jogi szankciókat helyezett kilátásba a változást akaró emberekkel szemben – jelentette ki Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd kormányfő-jelöltje.

Karácsony szerint a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választásból tudható, hogy a változást akarók vannak többségben. A Fidesz pedig szervezett kisebbség, amely nemcsak az adófizetők pénzét lopja el, hanem a nemzeti büszkeségünket is ki akarja sajátítani. „Csak diktátorok fenyegetik az ellenzéket politikai és jogi szankciókkal” – idézte a távirati iroda Karácsony Gergely szavait.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője úgy vélte, hogy a balliberális pártok akarnak antidemokratikus eszközöket alkalmazni, az ellenzék kirekesztő és gyűlöletkeltő. A politikai és erkölcsi elégtétel a választás eredménye lesz. A jogi elégtétel a becsületsértő kijelentésekre vonatkozó jogállami eljárások megindításának lehetőségét jelenti – fejtegette a fideszes politikus.

Kósa Lajos 1300 milliárd forintos ügyében Gulyás arra következtetésre jutott, hogy Kósa nem elkövetője, hanem áldozata a bűncselekménynek. A 444.hu tudósítása szerint a kérdésre, hogy Kósa Lajos miért mondott rövid időn belül egymással szöges ellentétben álló dolgokat a történetben szereplő csengeri nőről, Gulyás megállapította: ha férfiak nőkről beszélnek, gyakran túlzásokba esnek.

Közben más frontokon is javában zajlik a kampány. Szabó Tímea, az MSZP-Párbeszéd jelöltje közösségi oldalán adta hírül, hogy feljelentést tett a rendőrségen, miután több mint száz plakátját tépték le és tették tönkre Óbudán. „Orbán emberei semmilyen erőszaktól nem riadnak vissza, ha a vesztüket érzik” – kommentálta az eseményt Szabó Tímea. Mivel a kerület érintett részein térfigyelő kamerák működnek, reméli, hogy a rendőrség kézre keríti az elkövetőket. A DK-s Oláh Lajos, aki Erzsébetvárosban és Terézvárosban indul a baloldal jelöltjeként, szintén közösségi oldalán számolt be arról: lakossági bejelentés alapján megtalálták azt a furgont, amit azok használtak, akik „szisztematikusan letépték és tönkretették a választási plakátjaimat”. Az osztrák rendszámú, bérelt furgon sofőrjét is azonosították.

A Zugló.hu-n közzétett jegyzőkönyv nyomán az Index írta meg, hogy elindult a rendőrségi nyomozás Lévai Katalin és a Fidesz ajánlásainak egyezősége miatt. Lévai Katalinnak – aki esélyegyenlőségi miniszter és szocialista EP-képviselő is volt – az általa alapított Lendülettel Magyarországért párt színeiben nem jött össze a jelöltté válás Zuglóban. Ajánlóíveit összevetették ugyanis a Fidesz jelöltjének íveivel, és 27 esetben teljes volt az egyezőség, még az ajánlások sorrendje is megegyezett. Sok esetben ugyanaz a választópolgár kétszer szerepelt az íveken.

Az ellenzéki térfélen zajló mozgásokat nem könnyű követni. Gyurcsány Ferenc DK-s elnök vasárnapra egyeztetésre hívta az ellenzéki pártokat, közöttük azt a Jobbikot is, amellyel sokáig mereven elutasította az együttműködést. A Jobbik viszont a DK-tól kapott meghívást és az együttműködést utasította el.

Ennek ismeretében Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke közölte: a 106 egyéni körzet elosztásáról az MSZP-vel már megállapodtak, most az LMP-vel is tárgyalni akarnak. Jelen állás szerint az LMP képviselteti magát a Gyurcsány-féle találkozón. Pedig az LMP volt az, amely feltételül szabta, hogy mielőtt ilyesfajta koordinációról tárgyalna, előbb az MSZP-Párbeszéd és a DK állapodjon meg a Jobbikkal.

Szél Bernadett LMP-társelnök péntek este az ATV-ben azt mondta: hétfőn találkozik Vona Gábor Jobbik-elnökkel is, mert országos megállapodásra van szükség.

Trükközés a roma névjegyzékkel
Könnyen előfordulhat, hogy ebből rendőrségi ügy lesz – közölte lapunkkal Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselője. Lakatoshoz több megyéből olyan információk futottak be, hogy a nemzetiségi névjegyzékben szereplő romák levelet kaptak az ORÖ hivatalától: ebben azt kérik tőlük, hogy töröltessék magukat. Azok, akik nemzetiségi választóként regisztráltak a választásra, csak nemzetiségi listára szavazhatnak, pártlistára nem.
Valószínű – jegyezte meg Lakatos Oszkár –, hogy Farkas Flórián áll a háttérben. A Lungo Drom fideszes elnöke korábban felszólította a romákat, hogy csak a parlamenti választás után regisztráljanak (így a későbbi kisebbségi önkormányzati választáson részt vehetnek, a Fidesz viszont nem veszít szavazókat). Lakatos Oszkár felháborítónak és aljasnak tartja az eljárást. Tudni szeretné, hogy az ORÖ-ben ki engedélyezte a levél kiküldését, mennyibe kerül mindez, ki és honnan szerezte meg a névjegyzékben szereplő romák adatait.
A visszajelentkezések elkezdődtek. Nemrég még több mint 20 ezren szerepeltek a roma névjegyzékben, számuk péntek délután már csak 19 754 volt. Ahhoz, hogy a nemzetiségek éljenek a kedvezményes mandátum lehetőségével, és szavazati joggal felruházott képviselőt küldjenek a parlamentbe, az általános részvételi aránytól függően nemzetiségenként 20-25 ezer szavazatra van szükség. Máskülönben az adott nemzetiség korlátozott jogkörű szószóló révén képviseltetheti magát a parlamenti munkában.

Szerző
2018.03.16 20:48

Szenvedve jutott tovább a Vidi a BL-ben

Publikálás dátuma
2018.07.17 22:11

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A Felcsúton, 1500 néző előtt pályára lépő fehérvári együttes a Bajnokok Ligája 1. selejtezőkörét abszolválta nyögvenyelős győzelemmel, végig benne volt a pakliban a kiesés szégyene.
Amikor a luxemburgi Dudelange labdarúgói alig 45 perccel a magyar bajnok MOL Vidi FC elleni, 1-1-ről folytatódó BL-visszavágó kezdete előtt elsőként melegíteni kezdtek a Pancho Arénában, már nagyjából sejthető volt, hogy félig tele lesz az a bizonyos pohár, a Budapest Honvéd labdarúgói ugyanis a főváros XIX. kerületében 3-0-ra vezettek a macedón Rabotnicki ellen, azaz továbbjutásra álltak az El első selejtezőkörében. Kisvártatva megérkeztek a házigazda labdarúgói is a felcsúti gyepre, a zárt kapus büntetés miatt ürességtől kongó Bozsikban viszont teljes lett az öröm, miután Holender Filip után Danilo is duplázott a hajrában. A kispestiek az idegenbeli 1-2 után végül fölényesen, 4-0-ra nyertek, így 5-2-es összesítéssel jutottak tovább. A találkozó krónikájához hozzátartozik, hogy a román játékvezetőt sérülés miatt a 28. minutumban lecserélték Kispesten.
Felcsúton tárva-nyitva voltak a stadion kapui, a széksorok azonban teljesen a kezdésre sem teltek meg. A bajnokcsapat mérkőzéseit a névváltoztatás után tett ígéretnek megfelelően bojkottáló ultrák hiánya hangulatban erősen éreztette hatását; noha jó 1500-an azért így is összeverődtek a lelátón, kezdetben erősen edzőmeccs-hangulatú volt az összecsapás, még a taktikai utasításokat, a játékosok egymás közti kommunikációját is tisztán lehetett hallani. A közönség legfeljebb egy-egy felhördülés erejéig hallatta hangját, a néhány vendégszurkoló pedig csak elvétve kiabálta be a luxemburgi csapat nevét.
A selejtező 1. fordulójához képest egyébként kissé tán elhamarkodott, de mindenképpen szokatlan módon a középkezdés előtt a Bajnokok Ligája himnuszára vonultak ki a csapatok, az viszont már kevésbé volt meglepő, hogy játék korántsem idézte az elitligában megszokott színvonalat. Kezdetben kezdeményezőbb volt az idegenben lőtt Huszti-gólnak köszönhetően „virtuálisan” továbbjutásra álló Vidi, amely a 18. percben a pályán is előnybe került: Jonathan Joubert Nego lövését még védte, ám a kipattanóra lesipuskásként lecsapó Danko Lazovic tízről a jobb alsóba célzott löketénél már tehetetlen volt. Az 1-0-s állás egyben azt is jelentette, hogy összesítésben 2-1-re vezetett a Videoton, pardon: a MOL Vidi FC. 
Hogy az előny birtokában megnyugodtak-e a fehérvári klub labdarúgói, azt nem tudni, tény azonban, hogy a gól után a Dudelange közelebb állt az újabb találathoz. Az átigazolási ügyekben mértéktartó hivatkozási alapként kezelhető Transfermarkt adatai szerint alig 3 millió euróra taksált összértékű kerettel kiálló vendégek komoly helyzetet is kialakítottak, miközben a Vidi labdarúgói alig-alig jutottak el a vendégkapu elé a folytatásban. Csupán a teljesség kedvéért: a magyar együttes neve mellett 14 millió eurót ír a fentebb említett portál.
Noha a szünetben átmenetileg az áhított második körben érezhette magát a magyar bajnok, a Vidi a látottak alapján még meglehetősen messze volt a továbbjutástól, de egyáltalán az elfogadható játéktól is. Marko Nikolic hiába kért jobb játékot az összecsapás előtt – és valószínűleg a félidőben is – az 54. percben egy csúnya védelmi hiba után megtörtént, amire az előzmények okán számítani lehetett: Couturier egyenlített, hosszabbításra állt a parti. Habár négy perc múlva újra a Vidinél volt az előny (Marko Scepovic közelről volt eredményes), a hátralévő fél órában „meleg perceket” élt át a csapatáért aggódó hazai publikum: bizony, jócskán benne volt a levegőben egy újabb Dudelange-gól, és az azzal együtt járó szégyen. 
Az égést végül elkerülte a MOL Vidi FC, amely 3-2-es összesítéssel ejtette ki a luxemburgiakat.
2018.07.17 22:11

Megszűnik a győri Rába ETO futsalcsapat

Publikálás dátuma
2018.07.17 21:52

Fotó: eto.hu/
Biztossá vált, hogy a címvédő és nyolcszoros magyar bajnok Rába ETO nem indul az élvonalbeli futsalbajnokság következő idényében. A kisalfold.hu információ szerint a Rába-parti együttes – mely a hétfő déli határidőig nem adta le nevezését az NB I-re –  400 millió forintos adósságot halmozott fel az elmúlt években. A győriek spanyol trénere, Javi Rodríguez a csapattól már korábban, a stábtól múlt pénteken búcsúzott el.
Az ETO az elmúlt kilenc évben nyolcszor hódította el a magyar bajnoki címet, s hétszer lett itthon kupagyőztes. A nemzetközi porondon, a Bajnokok Ligájában idén érte el legnagyobb sikerét, ugyanis első magyar együttesként szerepelhetett a sorozat négyes döntőjében. A futsalcsapat utánpótláskorú játékosainak sorsa – a klubban az U7-estől kezdve az U20-as korosztályig bezárólag mintegy 130 gyerek teremfutballozott – egyelőre nem dőlt el, elképzelhető, hogy ők az ETO színeiben szerepelhetnek tovább – írja a honlap. A felnőtt együttes játékosai közül többeknek már van új klubja, de több volt győri futsalos jövője még kérdéses. A a győriek NB I-ben megüresedő helyét a másodosztályból fel nem jutottak közül a legjobb helyen végzett Szigetszentmiklós veheti át.
Szerző
2018.07.17 21:52