Moldova György dühös - Mi meg elolvassuk, hogy miért

Publikálás dátuma
2018.03.20 06:46
Fotó: Népszava
Fotó: /
Szatírának tartja most megjelent új könyvét Moldova György, de a történet éppen annyira szomorú, mint amennyire nevetséges.

Moldova György nem érzi jól magát a mai Magyarországon. Ez persze nem új jelenség nála, mondhatjuk, több évtizedes hagyománya van. Mint annak is, ahogyan védekezik eme érzés ellen: ír. Kiírja magából a dühét. Ettől ugyan nem változik semmi, még ő maga sem lesz jobban, de legalább másokat szórakoztat vele. Megpróbálja ráébreszteni az embereket, hogy nem kell mindent úgy elfogadniuk, ahogy jön. Régóta kísérletezik ezzel, maga is tisztában van vele, mekkora sikerrel. De nem adja fel.

Legújabb könyvében sem kímél senkit és semmit. Az új császár új ruhája parabola. A cím alá azt is odaírta, hogy szatíra, de több is ennél. Paródia, gúnyirat, szomorú helyzetkép. Mese Haváriáról, amely onnan kapta nevét, hogy történelme nem állott másból, mint az egymást követő szerencsétlenségekből. Megismerkedünk a régi császárral, I. Jánossal, aki kénytelen elfogadni a szomszédos muszkák által gyártott légruhát. S amikor végigvonul az új semmiben a városon, csak egy gyerek merészel felkiáltani: "A császár meztelen".

A történet nem véletlenül ismerős. Moldova az egészet azért kopírozta Haváriára, mert az érdekelte, mi lett a bátor fiúval, aki ki merte mondani az igazságot. Nos, Hektor - mert így hívják a fiút - lett I. János kései utóda. Olyan császár, aki átvette elődjétől, amit jónak tartott, s tökélyre fejlesztette az uralkodást. Ám a muszkáktól neki is jár a légruha, a vonulásakor újra akad egy bátor fiú, aki kimondja, hogy nincs rajta semmi. Ez azonban nem zavarja Hektort. Moldova így zárja a történetet: "Jó reggelt, gyerekek, ideje volna felkelnetek, nehogy késő legyen már".

A befejezés méltó a könyvhöz, egy komoly írástudó biztos kézzel, nagy történelmi tudással kitalált alkotásához. Amelyben semmi sincs túlbeszélve és sziporkázó ötletek garmadája található. Minden fejezetet más-más mesemondó tálal: Andersen, Grimm, Seherezáde, a X. rész szóvivője pedig Joseph Göbbels. Ő ki is lép szerepéből, tanácsokkal is ellátja Hektor császárt. Neki köszönheti az uralkodó, hogy Sátán György - aki egykor pénzzel támogatta taníttatását - a soros: megteszik a nép ellenségének, mivel az hozhat leginkább a konyhára.

Moldova úgy gondolja, a szatírának nincs határa és ebben a könyvben ehhez is tartja magát. Hozzáteszi: a magyar nép ebből lényegében semmit sem lát. "Ez a szokása" - véli. Példaként említi a nyugdíjasokat, akikről nemrég háromkötetes riportot jelentetett meg. Amikor megkérdezte tőlük, miért nem emelik fel szavukat amiatt, hogy egyre rosszabb helyzetbe kerülnek, arra hivatkoztak: félnek, az unokáik ihatják meg ennek a levét. Hát ezért tartunk itt - mondja az író.

Moldova György a maga módján igazán mindent megtett - eddig is, és új könyvével is -, hogy felnyissa az emberek szemét. A többi igazán nem rajta múlik.

Múlt és jelen
Moldova György azon kevesek közé tartozik, akik nyíltan Kádár János hívének vallják magukat. Új kötetében azonban pont olyan szatírikusan ír az egykori pártvezér koráról, mint napjainkról. Úgy gondolja, Kádár idején az emberek sokkal jobban éltek és neki csak ez számít. A mai fideszes uralmat pedig sok tekintetben az egykori rendszer másolójának tekinti. A lényeges különbséget abban látja, hogy Orbán és társai minden tekintetben tudtak élni azzal a hatalommal, amelyet megszereztek.

2018.03.20 06:46

Magyar előadás lett minden idők legjobb Britain's Got Talent produkciója

Publikálás dátuma
2018.07.16 14:37

Fotó: Facebook/ Attraction Látványszínház
Még mindig mindenkinek könnyeket csal a szemébe az Attraction Látványszínház 2013-as előadása. 700 ezer jelentkező közül választották ki a társulatot nyertesnek.
"Tudtuk, hogy akkor öt évvel ezelőtt valami különlegeset alkottunk, és megnyertük a versenyt, de az hogy a BGT összes eddigi produkciója közül a mi előadásunk lett a legjobb, az óriási elismerés"
 - írja Facebook-oldalán az Attraction Látványszínház hivatalos oldala.
Több mint 700.000 jelentkező közül, 12 év legnevesebb győzteseivel megküzdve bizonyult a társulat előadása minden idők legjobbjának a Britain's Got Talent tehetségkutató bajnokságán. Az utolsó fordulóban a közönség szavazatainak nagyjából háromnegyedét megszerezve, toronymagasan nyert a társulat.

A két döntős előadás:
2018.07.16 14:37
Frissítve: 2018.07.16 14:54

„Tom Waits dalait megszólaltatni kifogyhatatlan örömforrás”

Publikálás dátuma
2018.07.16 09:10

Fotó: / Erdélyi Gábor
A Braindogs tizenöt éve jött létre, hogy koncertekkel, örömzenéléssel tisztelegjen nagy kedvence és példaképe, Tom Waits életműve előtt. Varga Liviusszal, a csapat ütősével – a Quimby és A Kutya Vacsorája alapemberével – beszélgettünk.
„Ez a zenekar úgy alakult, hogy Podlovics Péter koncertrendező szeretett volna egy 55. születésnapi Tom Waits-bulit Budapesten; Waits azonban végül sajnos nem jött el Magyarországra. Péter ezért egy tisztelgő koncertet kezdett szervezni, és felhívta Tom Waits-kedvelő zenész barátait Londontól Grazig, Antwerpentől Szigetszentmiklósig. Ez a buli olyan frenetikus siker lett, hogy rámutatott a rajongók körében tomboló Tom Waits-éhségre. Mi, zenészek is pontosan ugyanígy éreztük. Azóta úgy tűnik, ha akarnánk, sem tudnánk abbahagyni a koncertezést” – mondja Varga Livius. A zenekar vezetője Ian Siegal londoni énekes-gitáros, aki a kritikusok szerint az egyik leghetségesebb fehér soul-blues énekes. Livius szerint Siegal „lehengerlő előadásával és oltári orgánumával tökéletes vezető. A legkisebb kézmozdulatából azonnal ért mindenki a színpadon: pontosan tudhatod, hogy mit vársz tőle, mégis képes minden koncerten meglepni. Hol érdekesen búgó baritonját használja, hol pedig – mint egy defektes gőzgép – fújtat, hogy a következő pillanatban extrém sípoló hangot csaljon ki a torkából.” Siegal mellett a másik külföldi muzsikus a gitáros Ripoff Raskolnikov, „a grazi blues-fenomén, akinek saját, semmivel nem összekeverhető stílusa tökéletesen kirajzolódik, miközben Tom Waits-dalokat énekel. Annyi szeretettel és fájdalommal játszik, hogy olyan talán még a Mississippi-deltában sem található.”
A hazai zenészek közül a Quimby frontembere, Kiss Tibi a közelgő óbudai koncerten (július 18., szerda, 19:30, Kobuci kert) nem lesz színpadon – a holland Mischa den Haring helyettesíti, aki Varga Livius véleménye szerint „a saját világát ülteti bele ebbe a tribute-ba. Nem pótolni akarja Tibit, hanem alternatívát nyújtani, de éneke és gitárhangzása tökéletesen passzol a szövedékbe.” Állandó tag a Pál Utcai Fiúkból ismert Varga Laca basszusgitáros, valamint a dobos Frenk (Budapest Bár, ex-Hiperkarma). „Laca a blues-nak, a groove-os tánczenéknek és a kísérletező zenének is kiváló ismerője; éppen ezért Tom Waits extrém hangszereléseinek remek tolmácsolója. Frenkkel pedig olyan ritmusszekciót adnak, amelyet a világ bármely zenekara megirigyelhetne. Aztán jön a csavar: Frenk kilibben a mikrofonhoz egy szál gitárral és egyedül előad egy dalt. Némi durván húzós dobolás után pedig újra megteszi ezt – de immár a zongora mögé ülve.” A Braindogs alapembere, szürke eminenciása a zongorista Nagy Szabolcs, aki – Livius szerint – „mindezt az egészet összefűzi, fenntartja, továbblendíti és a háttérből igazgatja. Mindent tud a bluesról és a környéki műfajokról, s amikor egy-egy szólója megvillan, akkor felkiált az idegrendszer. Mindezt oly könnyedséggel teszi, hogy a néző elhiszi: nagyszerűen zongorázni nem is olyan nehéz. Fanyar humorát jelzik zenei tréfái, utalásai, amelyeket pókerarccal sző bele varázslatosan pulzáló játékába.” A Braindogs jövőjéről, terveiről Varga Livius mindössze annyit mond: minden azon múlik, hogy a publikumot meddig érdekli a Tom Waits-repertoár. „A közönség egyelőre nő, mi pedig bármeddig bírjuk. Tom Waits dalait megszólaltatni kifogyhatatlan örömforrás. Nagyon tudunk figyelni egymásra, érezzük egymás rezdüléseit. Ez nem is csoda, hiszen különböző zenekarokban és összetételekben, de egyébként is játszunk együtt.”

Whiskys tartály, füstölő, autó-motor

A jövőre hetvenéves Tom Waits 1972-ben jelentette meg debütáló lemezét, s azóta folyamatosan színpadon van. Zeneszerzőként is jelentős sikereket aratott: a nyolcvanas-kilencvenes években sorra írta a filmzenéket Francis Ford Coppola számára. Hangja összetéveszthetetlenül egyéni: monográfusa, Gary Graff szerint olyan, „mintha Bourbon-whiskys tartályban áztatták volna, majd a füstölőben lógatták volna néhány hónapig, és végül áthajtottak volna rajta autóval vagy egy erős Harley Davidsonnal.” Egy másik kritikusa szerint „ami Charles Bukowski a költészetben, Jack Kerouac a prózában és Edward Hopper a festészetben, az a zenében egyértelműen Tom Waits.” Az amerikai zene olyan ikonjai is példaképüknek tartják, mint Rod Stewart vagy Bruce Springsteen. Waits többszörös Grammy-díjas, emellett filmes munkáiért Arany Glóbusz-díjban és Oscar-jelölésben is részesült. Kaliforniában él feleségével és három gyermekével.

2018.07.16 09:10
Frissítve: 2018.07.16 09:10