Kezdődik a kivéreztetés: Esztergom lehet Hódmezővásárhelyből

Publikálás dátuma
2018.03.20 11:21
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
A bevételeket csökkentette, a kiadásokat növelte Hódmezővásárhely közgyűlésnek fideszes többsége, miközben azokat a területeket, amikért korábban a testület felelt, rátolta a polgármesterre.

A közbeszerzésekért és az önkormányzat működéséért is felelhet a polgármester a jövőben, míg korábban a testületé volt a felelősség ezekben az ügyekben, a bevételek növelését jelentő előterjesztéseket nem szavazta meg a kormánypárti többségű közgyűlés, a csökkentéseket viszont támogatták - azaz Hódmezővásárhely városatyáinak fideszes többsége elkezdte beszorítani a nemrég megválasztott Márki-Zay Péter polgármester. Minél kevesebb segítség, minél több felelősség, minél több munka, így összegezte Márki-Zay Péter az első közgyűlés tanulságait, írja a hvg.hu.

Az előterjesztések közül két lényegesebb volt. Az egyik arról szólt, hogy a 101 négyzetméter alatti ingatlanok esetén eltörlik az építményadót. Márki-Zay júniustól vezette volna ki ezt a terhet, a kormánypárti képviselők viszont januártól, tehát visszamenőlegesen javasolták, majd meg is szavazták ezt. Azaz erőteljesebben csökkent a város bevétele, mint ahogy azt  a polgármester szerette volna. A második előterjesztés a bérlakások kedvezményes árú értékesítését állította volna le, mert Márki-Zay szerint ezzel a város folyamatosan veszít a vagyonából. Ráadásul, a vonatkozó rendelet szerint azok is élhetnek a kedvezménnyel, akik legfeljebb egy napja bérlői a lakásoknak. A fideszes többség végül nem állította el a lakások értékesítését, csak annyit mondott: a jövőben azok vehetik meg, akik már legalább három éve bérlőként laknak az önkormányzati bérlakásban.

Szerző
2018.03.20 11:21

Lázár már nyíltan fűrészeli Márki-Zay alatt az ágat

Publikálás dátuma
2018.07.14 13:10
Lázár János, egy meghiúsult – vagy meghiúsított – találkozó helyszínén. Forrás: Facebook/ Lázár János hivatalos oldala
Fotó: /
A hódmezővásárhelyi választások után a Miniszterelnökség egykori vezetője még kenetteljesen együttműködésre buzdított, most viszont nyíltan nyomja a fideszes városatyákat, szabadulnának meg a polgármestertől.
A képviselőtestületnek kell eldönteni, hogy Hódmezővásárhelyen is napirenden van-e egy időközi választás, idézi Lázár Jánost a vasarhely24.com. A kormány második emberéből alföldi képviselővé szelídülő fideszes politikus azonban nem hagyta kétségek között vergődni Hódmezővásárhely városatyáit, és deklarálta: ideje polgármestert váltani. Egész pontosan egy csanádpalotai esettel példálózott a Rádió 7 műsorának Vásárhelyen. Arról beszélt, hogy a csődöt elkerülő Csanádpalotán mégiscsak időközi választást tartanának - persze Lázár szerint minden ilyen döntést a képviselőtestületeknek kell meghozni. Majd deklarálta, hogy Vásárhelyen is rendszeresen napirenden van a kérdés (mármint az időközi választásé), de ebben ő nem foglalna is foglalna állást. Úgyhogy a semlegesség jegyében figyelmébe is ajánlotta a mindenkinek a józsefvárosi időközi mérkőzést, ahol majdnem kétharmaddal tarolt a kormánypárti jelölt. És hogy senki ne érthesse félre az egyértelmű áthallást, hozzátette: Vásárhelyen nagyon kevés embert érdekel a város jövője, mi lesz a várossal 10-20 év múlva. Itt most nem építkezés, hanem rombolás zajlik, ez pedig csak kevesek érdeke.
2018.07.14 13:10
Frissítve: 2018.07.14 13:11