Értünk tüntetnek

A Független Egészségügyi Szakszervezet arra szólít fel, hogy március 24-én Budapesten demonstráljunk az egészségügyben, a szociális ellátásban dolgozók mellett.

Annak ellenére, hogy Magyarországon is alapvető jog az egészségügyi és a szociális ellátáshoz, a mentéshez való megfelelő hozzáférés, ezt a kormány nap mint nap elfelejti. A döntéshozókat nem érdekli, hogy a kórházakban minden további, a létszámnorma feletti beteg megnöveli a személyzet munkaterheit. Valamilyen ellátás elmarad, vagy hibát követ el a dolgozó. Csökken a betegelégedettség, nő a fertőzés veszélye, a pszichiátriai beteg és környezete veszélybe kerül. Eközben az orvosok, ápolók több intézményben is dolgoznak különböző jogviszonyokban, így nem csoda, ha megjelenik a kiégés, a pályaelhagyás. Az ápolók korfája idősebb lesz, az új belépőket nincs, aki tanítsa.

A szakmai konferenciák állandó témája, hogy romlott a betegbiztonság. De dolgozói biztonság sincs: fogalomköre kimerül a tűszúrásos balesetek számlálásában. De senki sem törődik mondjuk azzal a két ápolóval, akiknek egy 60 ágyas osztályon kell biztonságosan dolgozni, orvosi jelenlét nélkül. Az intézmények felsővezetői csak csukott ajtó mögött mernek kritikát mondani, vagy azt meghallgatni. A szociális ellátásban az ápolók azt találgatják, ha egy túlsúlyos beteget kell két embernek megemelni az otthonában, azt vajon melyikük „normájába” lehet beleszámítani.

A nálunk boldogabb országokban tudják, hogy megfelelő személyzettel szignifikánsan magasabb a betegek gyógyulási esélye. Ott a dolgozók szavát meghallgatják, részt vehetnek a döntéshozatalban. Ott a hatalom magától is megérti annak szükségességét, hogy minden szakembert képviselő szervezet jelen legyen a bértárgyalásokon, és legyenek szakmai egyeztetések. Akik szombaton tüntetni mennek, megértették, hogy ami itt folyik az egészségügyben és a szociális ágazatban, az demoralizálja és veszélyezteti a szakmai értékeket.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége az utolsó pillanatban „ellépett” a demonstrációból. Közleményükben úgy vélik, a tüntetés teret ad a politikai pártoknak, hogy az egészségügyi dolgozók helyzetét kihasználják. Ők csak később akarnak egy új kormánnyal tárgyalni. Azok a szakemberek viszont, akiknek nap mint nap a hivatás értékei és a személyes értékek között kell választaniuk, mégis kimennek az utcára. Mert az egészségügy hibás menedzselése, a dolgozók megbecsülésének hiánya miatt az ellátás egyre rosszabb és rosszabb. Már senkinek sincs ideje várni, remélni.

Hiányzik a rend és felelősség, az ellenőrzés és számonkérés iránti igény, mindaz, amit az államtitkárságnak saját magán és háttérintézményein kellene elkezdeni. Miért nem kapja meg egy családorvos mellett dolgozó asszisztens 2014 óta a kiegészítő szakdolgozói díjazását? Hogy fordulhat elő, hogy akár egyetlen egy szakember ne kapja meg a számára már kialkudott összeget? Mennyire taksálja az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozókat a hatalom?

Meg kellene végre érteniük, hogy a 24-én tüntetőket emberként kellene kezelni, nem pedig objektumként, két lábon járó robotként, akiket manipulálni tudnak. A társadalomnak pedig minden nap meg kellene ölelnie őket, és büszkén ott kellene állnia mögöttük. Akik az egészségügyért felelősséget éreznek, azoktól a jó erkölcs azt kéri, gyűjtsék össze a bátorságukat, tegyék félre a félelmeiket. Álljanak ki magukért, a betegekért, a gondozottakért, minden rászorulóért.

2018.03.21 07:05

Gyermekkereskedelemmel foglalkozott egy klinika Ukrajnában

Publikálás dátuma
2018.07.16 19:29
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A hatóságok külföldi szervekkel is kapcsolatba léptek, hogy feltárják, hány gyermek került ki az országból.
Az ukrán hatóságok lelepleztek egy mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikát Kijevben, amely éveken át hamis dokumentumokkal külföldre adott el ukrán béranyák által megszült gyermekeket – hozta nyilvánosságra Szerhij Knyazjev országos rendőrfőnök hétfőn Kijevben. Az MTI összefoglalója szerint Jurij Lucenko főügyésszel közösen tartott sajtótájékoztatóján a rendőrségi vezető elmondta, hogy a hatóságok több száz béranya kilétét azonosították. A klinikát egy 41 éves külföldi állampolgárságú férfi hozta létre Ukrajnában még 2011-ben. Knyazjev ugyanakkor nem fedte fel sem a klinika, sem a férfi nevét. A klinika úgy működött, hogy a külföldi párok több esetben a béranya mesterséges megtermékenyítésekor nem is tartózkodtak Ukrajnában, és az eljáráshoz szükséges saját biológiai anyagot – spermát, illetve petesejtet – sem adtak. A meghamisított dokumentumokban viszont úgy szerepeltek, mint a gyermek biológiai szülei. Ez alapján állították ki nekik a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, és vihették ki az újszülöttet külföldre. A főügyész példaként hozott egy olasz párt, akik 2011 októberében vittek ki ily módon egy újszülött gyermeket az országból. A klinika a „szolgáltatásért” 32 ezer eurót kapott, a béranya 6 ezer eurót – tette hozzá. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ukrán hatóságok megállapították azoknak a személyazonosságát is, akik toborozták és kifizették a béranyákat, legalizálták a befolyó pénzt, továbbá azokét, akik a külföldiekkel foglalkoztak, illetve reklámozták a klinikát. Az ukrán hatóságok külföldi partnerszervekkel is kapcsolatba léptek, hogy feltárják, konkrétan hány gyermek került ki az országból illegálisan külföldre. Eddig 16 hivatalos megkeresést küldtek más államokba, hogy DNS-teszteket és egyéb vizsgálatokat kérjenek olyan konkrét személyektől, akik esetében felvetődött a gyanú, hogy nem a biológiai szülei az általuk nevelt gyermeknek. „Amikor megkapjuk a válaszokat derül majd ki, mekkora volumenű is ez a bűncselekmény” – jegyezte meg Knyazjev. Arra is rámutatott, hogy éppen ez a nyomozás derített fényt arra, hogy az ukrán jogszabályokban is vannak hiányosságok. „A parlamenthez fordulunk, hogy az egészségügyi minisztériummal együttműködve dolgozza ki a világos jogi szabályozási keretet, amely pontosan meghatározza, hogy az ehhez hasonló esetekben mi bűncselekmény, és mi nem az” – tette hozzá a rendőrfőnök. 
2018.07.16 19:29
Frissítve: 2018.07.16 19:29

Veszélyes skorpiók lepték el a brazil városokat

Publikálás dátuma
2018.07.16 19:28
Sárga skorpió (Tityus serrulatus)
Fotó: Shutterstock/
Ellenszérumot küldenek szét az államokban, hogy azok osszák szét a városok egészségügyi intézményeiben.
A brazil városokban elszaporodtak a skorpiók, amelyek alkalmazkodtak a városi élethez. A szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a skorpiócsípés okozta halálozások megduplázódtak az utóbbi négy évben – adta hírül a The Guardian című brit napilap. A Tityus serrulatus halálos csípésű brazil skorpiófajta hagyományos, szavannai életmódját elhagyva alkalmazkodott a városi léthez, csatornákban, a szemétben és a sittben is jól eléldegél. Brazil szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a halálos mérgű skorpiók egyre nagyobb veszélyt jelentenek a városlakókra, egyre több halálesetet jelentenek, amelyet skorpiók csípése okozott. Az elmúlt négy évben a skorpiók okozta halálesetek megduplázódtak: 2013-ban 70, 2017-ben pedig már 184 halálozást regisztráltak az egészségügyi rendszerben. A skorpiócsípések száma 2007-ben 37 ezer volt, tavaly pedig már 126 ezer esetet jelentettek. Sao Paulo államban a múlt héten egy négyéves kislány halt meg skorpiócsípéstől, mivel nem jutott időben ellenszérumhoz, ugyanis sok kisebb városban nem tartanak ellenszérumot.

Ellenszérumot küldenek szét

A skorpiók az erdőirtások következtében jelentek meg nagyobb számban a városokban, Brazíliában négy veszélyes skorpiófaj él, de a sárga skorpió, a Tityus serrulatus csípése különösen végzetes.  Rogério Bertani, egy Sao Pauló-i Butantan Intézet skorpiószakértője hangsúlyozta: személy szerint úgy véli, hogy a helyzet rosszabbodni fog. A sárga skorpió nősténye megtermékenyítés nélkül is képes a szaporodásra, rovarokkal és csótányokkal táplálkozik. Ugyanakkor az anyagcseréje nagyon lassú, akár hónapokig is elél táplálkozás nélkül – mondta Bertani. José Brites Neto állatorvos, aki egy négy fős skorpióvadász csoportot vezet a Sao Pauló-i Americanában, elmondta, hogy idén már nyolcezer skorpiót fogtak be ultraibolya-lámpákkal, éjszaka vadászva rájuk. Brites Neto szerint a sárga skorpiók a szennyvíz- és esőcsatorna-rendszeren keresztül terjednek el, mivel ott bőséggel találnak csótányokat. „Ez a faj uralkodik, hódít és nagyon alkalmazkodó” – magyarázta. A brazil egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta: szétküldik az ellenszérumot az államokba, hogy azok osszák szét a városok egészségügyi intézményeiben. A szóvivő megerősítette, hogy a skorpió okozta halálozások főleg a gyermekeket érintik és a legtöbb ilyen halálos csípés a sárga skorpiótól származik. Az összes skorpiócsípések 87 százalékában nincs szükség ellenszérumra – tette hozzá.
2018.07.16 19:28
Frissítve: 2018.07.16 19:28