Revans - Büntetik a községeket, amelyek legyőzték az államot

Publikálás dátuma
2018.03.21 06:03
A zempléni Komlóskát is megbüntették egy olyan előírásra hivatkozva, amelyről a kistelepülési polgármesterek nem is tudtak
Fotó: /
Millióktól eshetnek el azok a kistelepülések, amelyek az elhíresült falubusz-ügyben ellent mertek mondani az államapparátusnak és pert nyertek a kincstár ellen.

Hiába nyerte meg nemrégiben a pár száz lelkes, ukrán határszéli Uszka a Magyar Államkincstár (MÁK) ellen indított pert, s hiába mondta ki a bíróság, hogy jogellenesen követelték tőlük a falubuszok működtetésre felvett állami támogatás visszafizetését, a MÁK most újabb támadást indított ellenük. A 2015-ös pénzek után – amelyek ügyében a kincstár elvesztette a pert – most a 2016-os üzemeltetési keretet követelik vissza. A formál-logika szerint ennek az eljárásnak is hasonló vége lesz, mint az előzőnek, hisz ugyanannak a rendszernek ugyanarról az eleméről van szó, ám az ügy alkalmas arra, hogy feszültséget keltsen az egyébként is kivéreztetett költségvetésű kistelepüléseken.

A falubuszok körül kialakult kálváriáról elsőként a Népszava írt: tavaly nyáron Köteles László, a zempléni Komlóska polgármestere fordult lapunkhoz azzal, hogy a Magyar Államkincstár milliós nagyságrendben büntetett meg több mint kétszáz, zömmel kistelepülési önkormányzatot, mert késve jelentették be a lecserélt, s a falugondnoki ellátást biztosító új kisbuszok rendszámát. Körkérdésünkből kiderült: az érintett polgármesterek közül – egészen 2017-ig – senki sem tudott arról, hogy a MÁK a rendszám alapján külön nyilvántartást vezet, s többen is kifejtették, hogy egy polgárbarát állam esetében egy ilyen mulasztásra időben figyelmeztették volna az önkormányzatokat, lehetőséget adva az utólagos adatszolgáltatásra. Ráadásul az is tény, hogy az új buszok mindjárt megérkezésük után másnap szolgálatba álltak, betegeket vittek, iskolás csoportokat utaztattak, ebédet hordtak velük, vagyis arra a célra használták azokat, amelyekre pályázati pénzen elnyerték a járműveket. Az pedig már csak hab a tortán – miként arra Feledi László nyugdíjas közgazdász hívta fel lapunk figyelmét –, hogy a falubuszokat uniós forrásból szerezték be a falvak, vagyis a magyar államnak nem került pénzébe ezek finanszírozása. A Magyar Államkincstár egyébként korábban lapunkat arról tájékoztatta, hogy a visszafizetési kötelezettség időarányosan azokat a hónapokat érinti, amelyekben nem volt lejelentve az új rendszám. Kétszázhét önkormányzatot köteleztek a pénz visszafizetésre, s közel 120 millió forint folyt vissza ilyen módon az államkasszába.

Uszka azonban úgy döntött, nem hagyja annyiban a milliós bírságot. Miként megírtuk, az államkincstár első körben elutasította fellebbezésüket, a nyíregyházi közigazgatási bíróság azonban nekik adott igazat, s hatályon kívül helyezte a Magyar Államkincstár követelését, ami a 2015. utolsó három hónapjában felvett 650 ezer forintra vonatkozott. Sértő-Radics István a szabolcsi falu polgármestere ezt úgy kommentálta: a nyertes per után a MÁK vélhetően nem követeli vissza tőlük a 2016-ra kifizetett közel 2 millió forintos működési támogatást, mert jól láthatóan erre nincs jogalapja, s ezt jogerős bírósági döntés erősíti meg.

Nos, Sértő-Radics István tévedett. A napokban kapták meg az államkincstár újabb levelét, amelyben – szintén a be nem jelentett rendszám miatt – immár közel 2 millió 300 ezer forintot, és annak kamatait követelik vissza az önkormányzattól, ezúttal a 2016-os évre vonatkozóan. A polgármester szerint ez a korábbi nyertes per fényében meglehetősen otromba és cinikus eljárás, de nem tehetnek mást, újból fellebbeznek, s ha kell, újból perre mennek az igazukért.

2018.03.21 06:03

Látszatmegoldás a kamupártok ellen, valódi akadály a plakátolók elé

Publikálás dátuma
2018.07.17 20:50

Fotó: MTI/ MAlogh Zoltán
A pártok képviselőjelöltjeinek is felelősséget kell vállalniuk a kampánytámogatás visszafizetéséért – döntött a parlament, de ez biztos nem hatja meg a csak a pénzre hajtó kamupártokat. A valódi ellenzéknek viszont tényleg fájhat a vadplakátolás betiltása vagy az aláírásgyűjtés szigorítása.
Választási szabályok módosításáról döntött kedden a parlament. A Gulyás Gergely, Bajkai István, Zsigmond Barna Pál, Kocsis Máté és Németh Szilárd fideszes képviselők által benyújtott javaslatot 134 igen és 34 nem szavazattal fogadták el a honatyák.
A kormánypárti politikusokon kívül Ritter Imre német nemzetiségi képviselő támogatta a javaslatot, a jobbikosok nem voksoltak, míg az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd nemmel szavazott. Ez annak fényében nem meglepő, hogy a módosítás még nehezebb helyzetbe hozhatja az ellenzéki pártokat. Betiltják például a vadplakátolást, így a pártok vagy óriásplakátokon, vagy az önkormányzatok által kihelyezett felületeken hirdethetnek, minden más plakát törvényellenes lesz. Az ellenzéki pártok komoly bajba kerülhetnek, hiszen legtöbben már most is vadplakátokon hirdettek, mert vagy nem kaptak óriásplakát-felületet, vagy nem tudták ezeket megfizetni. Ugyancsak kihívás elé állítja a nem hatalmon lévőket az is, hogy mostantól nem gyűjthető aláírás a tulajdonos engedélye nélkül „a közforgalom számára nyitva álló magánterületen”. Itt érdemes megemlíteni, hogy a Momentum korábban a Kúriához fordult amiatt, hogy gyűjthet-e ajánlásokat a Tesco előtt. Bár a testület úgy döntött gyűjthetnek, a jövőben ez tilos lesz. 
Hárommilliárd forinttal tűntek el
A javaslatot benyújtó kormánypárti képviselők újra nekifutottak a kamupártok kivégzésének. A jövőben nemcsak a párt vezető tisztségviselőinek, hanem a párt listás és egyéni képviselőjelöltjeinek is felelősséget kell vállalniuk a kampánytámogatás visszafizetéséért. A módosítást azt is előírja, hogy az a párt, amely az előző országgyűlési választásokon nem számolt el az állami kampánytámogatással, nem tarthat igényt újabbra. Ez annak fényében különösen indokolt, hogy az áprilisi voksoláson 16 párt nem érte el az egyszázalékos küszöböt, amely miatt vissza kell fizetniük a támogatást. Csupán hárman, az Együtt, a MIÉP és a Munkáspárt fizette vissza a pénzt, a többi érintett szervezet általában elérhetetlenné vált, és így  nagyjából három milliárd forint hiányt okoztak a Magyar Államkincstárnak. Fontosabb változás még, hogy megszűnik az a gyakorlat, amely szerint a szavazatszámláló bizottság tagjainak 40 nappal a választás előtt esküt kell tenniük, mostantól elég lesz három nappal előtte is. Így a vártnál nagyobb átjelentkezés esetén több szavazatszámláló állhat munkába. Nem lesz kötelező egy légtérben tartózkodni az összes szavazatszámlálónak. Vagyis ha túl sokan állnak sorba, ki lehet nyitni egy másik termet is a szavazáshoz. 

Lenne megoldás, de nem akarják

A Political Capital választási szakértője, László Róbert korábban hasonló állásponton volt, mint most az ellenzéki pártok többsége. – A forgatókönyv változatlan: megjelenik egy kampányfinanszírozási törvényt módosító kormánypárti javaslat, ami nyomokban előremutató elemet tartalmaz, de a probléma gyökerét véletlenül sem oldják meg. Hiába közismert a megoldás 2013 októbere óta. Ez László Róbert és a Transparency International Magyarország szerint is az lenne, hogy az egyéni jelöltekhez hasonlóan a pártoknak is csak kincstári kártyán folyósítsák a támogatást, ahogy a jelöltekre vonatkozó beszámolási szigort sem terjesztik ki a pártokra. – Ha ezek nem valósulnak meg, továbbra is biztosak lehetünk benne, hogy 2022-ben is nyúlni fogják a közpénzmilliárdokat a kamupártok – vélekedett a szakértő.

Nem hatotta meg a tiltakozás a kétharmadot

Hiába a hazai és nemzetközi tiltakozási hullám a Magyar Tudományos Akadémia költségvetési támogatását áthelyezték Palkovics László újonnan felállt minisztériuma alá. Az Országgyűlés 134 igen, 58 ellenében szavazta meg a kormánypárti törvénymódosítást. A szakképzés is bekerült az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá.
A parlament megszavazta azt a kormánypárti javaslatot is, amely a képviselői fizetésemelésről szólt. A kormánypártiakon kívül az összes jobbikos és öt szocialista képviselő is igennel voksolt. – Menjetek nyaralni, addig legalább nem sok kárt okoztok. A fagylalttal vigyázzatok. Azt nyalni kell.. – reagálta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a Facebookon.

2018.07.17 20:50

Népszavazást akar Hadházy a kormánypropaganda betiltásáról

Publikálás dátuma
2018.07.17 15:31
Hadházy Ákos
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A volt LMP-s képviselő három kérdést nyújtott be a választási irodához a közpénzből fizetett propaganda betiltásáért vagy legalábbis szigorú szabályozásáért.
Három népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) Hadházy Ákos független (korábban LMP-s) képviselő és Kassai Dániel (aki korábban szintén az LMP képviselőjelöltje volt, de felfüggesztették tagságát), amelyek a mindent eluraló, közpénzből fizetett kormánypropaganda tiltását, illetve komoly korlátozását célozzák.  Ez a népszavazás egy „ hülyeség gátló népszavazás” – mondta kedden, a választási iroda épülete előtt Hadházy, aki korábban adott be hasonló tárgyú törvényjavaslatot is, de nincs kétsége afelől, hogy azt a kormánypárti többség lesöpri az asztalról, ezért kell népszavazással kikényszeríteni. A beadott kérdések:
„Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés törvényben tiltsa meg a fizetett kormányzati hirdetéseket?”
„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés 2019. január 1-jétől tiltsa meg azt, hogy a Kormány és az irányítása alatt álló szervek fizetett hirdetéseket tegyenek közzé?”
„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés törvényben írja elő, hogy költségvetési szerv és köztulajdonban álló gazdasági társaság reklám- és egyéb fizetett kommunikációs tevékenysége kizárólag a címzettek számára a jogaik gyakorlásához és kötelezettségeik teljesítéséhez más módon nem biztosítható tájékoztatásra irányulhat?
A kormány százmilliárdos nagyságrendben nyomja a propagandát – mondta a képviselő –, ami nem csak az agymosást célozza, de ebből a pénzből tartják el a kormány emberei által megvásárolt sajtót is. „A kormánypropaganda maga a klasszikus korrupció: felesleges dolgot vásárol az állam feleslegesen drágán a kormányhoz szemtelenül közeli emberektől” 0 fogalmazott a képviselő.
Hadházy szerint versenyt futnak az idővel, mert szinte biztos, hogy Patyi Andrást, az NVB elnökét választják majd a Közigazgatási Felsőbíróság elnökévé, ami azt is jelenti, hogy a következő években nem engedi majd a kormánynak nem tetsző népszavazások kiírását (a Kúria helyett ugyanis az új közigazgatási bírósághoz lehet majd fordulni jogorvoslatért egyebek mellett népszavazási ügyekben is - a szerk.)
2018.07.17 15:31
Frissítve: 2018.07.17 15:33