Utolérték a fizetések tíz évvel ezelőtti önmagukat

Publikálás dátuma
2018.03.21 13:20
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Egyelőre nincs még itt a munkavállalói kánaán, noha a nettó átlagfizetés 206 ezer forintra hízott januárban – az más kérdés, hogy ennek köze sincs a piachoz.

Átugrotta a nettó átlagkereset a 200 ezer forintot: egy átlagos munkavállaló a KSH adatai szerint ennél éppen 6 ezer forinttal visz többet haza. Összehasonlításképpen: 2016 végén ez a szám 175 ezer forint volt, azaz majdnem 40 ezer forint pluszt mutat a statisztika. Az persze szépséghiba, hogy a növekedés kétharmadát-háromnegyedét nem a piac (értsd: nem a gazdasági növekedés) termelte ki, hanem az állami akarat generálta. Hiszen 2017-ben illetve 2018-ban összesen 23 százalékkal ugrott a minimálbér, illetve a garantált minimálbér esetében ez az arány 37 százalék. Magyarán annyi történt, hogy az állam a legkisebb béreket (szociális szféra, építőipar, és így tovább) kigyúrta. 

373,5 ezer forintot keresnek átlagosan a pénzügyi, biztosítási területen dolgozók

De a minimálbér (valamint a garantált bérminimum) emelése sem hozta el a munkavállalói kánaánt. Pontosabban érdemes egy finom distinkciót tenni. A multiknál elhelyezkedő munkavállalók egyértelmű nyertesei az utóbbi két évnek. A kormány által sokat szapult nemzetközi cégek ugyanis képesek kitermelni a pluszköltségeket – olyannyira, hogy nem csak a „a legkisebb fizetéseket” tornászták fel, de azokhoz igazították bértáblájukat. A hazai kis és középvállalkozási szektor viszont bajban van: hogy kiizzadja a meghízott bérkiadásokat sokszor trükközni kényszerül: más munkakörbe sorolja vagy részidős alkalmazottként jelenti be embereit, akik viszont nyolc órában továbbra is ugyanazt a munkát képesek végezni. Ennek ellenére egyelőre a kis- és középvállalkozások elevickélnek valahogy – igazán nehéz helyzetbe akkor kerülhetnek, ha az EU valamiért elzárja a támogatási csapokat.

És a helyzet az, hogy a bérek – pontosabban a vásárlóértékük – most kezdi elérni a 2008-as, azaz a válság előtti szintet. Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy 6 millió embernek nem változott vagy nehezedett a sorsa az utóbbi nyolc-tíz évben. Vannak az úgynevezett középmagyarok (legalábbis a statisztika így hívja őket) aki a társadalom 5-6 leggazdagabb deciliséhez (értsd: tíz százalékához tartozik), ami azt jelenti, hogy fejenként 82-94 ezer forintból él. A növekedés tagadhatatlan, hisz 2010 előtt ez a summa 60-70 ezer forint volt, azaz 25-27 százalékkal többől gazdálkodhat most ez a két millió ember – de csak elvileg: az árak ugyanis 25 százalékkal nőttek. Következésképpen egyelőre még nem áll be a jólét.

Szerző
2018.03.21 13:20

Szenvedve jutott tovább a Vidi a BL-ben

Publikálás dátuma
2018.07.17 22:11

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A Felcsúton, 1500 néző előtt pályára lépő fehérvári együttes a Bajnokok Ligája 1. selejtezőkörét abszolválta nyögvenyelős győzelemmel, végig benne volt a pakliban a kiesés szégyene.
Amikor a luxemburgi Dudelange labdarúgói alig 45 perccel a magyar bajnok MOL Vidi FC elleni, 1-1-ről folytatódó BL-visszavágó kezdete előtt elsőként melegíteni kezdtek a Pancho Arénában, már nagyjából sejthető volt, hogy félig tele lesz az a bizonyos pohár, a Budapest Honvéd labdarúgói ugyanis a főváros XIX. kerületében 3-0-ra vezettek a macedón Rabotnicki ellen, azaz továbbjutásra álltak az El első selejtezőkörében. Kisvártatva megérkeztek a házigazda labdarúgói is a felcsúti gyepre, a zárt kapus büntetés miatt ürességtől kongó Bozsikban viszont teljes lett az öröm, miután Holender Filip után Danilo is duplázott a hajrában. A kispestiek az idegenbeli 1-2 után végül fölényesen, 4-0-ra nyertek, így 5-2-es összesítéssel jutottak tovább. A találkozó krónikájához hozzátartozik, hogy a román játékvezetőt sérülés miatt a 28. minutumban lecserélték Kispesten.
Felcsúton tárva-nyitva voltak a stadion kapui, a széksorok azonban teljesen a kezdésre sem teltek meg. A bajnokcsapat mérkőzéseit a névváltoztatás után tett ígéretnek megfelelően bojkottáló ultrák hiánya hangulatban erősen éreztette hatását; noha jó 1500-an azért így is összeverődtek a lelátón, kezdetben erősen edzőmeccs-hangulatú volt az összecsapás, még a taktikai utasításokat, a játékosok egymás közti kommunikációját is tisztán lehetett hallani. A közönség legfeljebb egy-egy felhördülés erejéig hallatta hangját, a néhány vendégszurkoló pedig csak elvétve kiabálta be a luxemburgi csapat nevét.
A selejtező 1. fordulójához képest egyébként kissé tán elhamarkodott, de mindenképpen szokatlan módon a középkezdés előtt a Bajnokok Ligája himnuszára vonultak ki a csapatok, az viszont már kevésbé volt meglepő, hogy játék korántsem idézte az elitligában megszokott színvonalat. Kezdetben kezdeményezőbb volt az idegenben lőtt Huszti-gólnak köszönhetően „virtuálisan” továbbjutásra álló Vidi, amely a 18. percben a pályán is előnybe került: Jonathan Joubert Nego lövését még védte, ám a kipattanóra lesipuskásként lecsapó Danko Lazovic tízről a jobb alsóba célzott löketénél már tehetetlen volt. Az 1-0-s állás egyben azt is jelentette, hogy összesítésben 2-1-re vezetett a Videoton, pardon: a MOL Vidi FC. 
Hogy az előny birtokában megnyugodtak-e a fehérvári klub labdarúgói, azt nem tudni, tény azonban, hogy a gól után a Dudelange közelebb állt az újabb találathoz. Az átigazolási ügyekben mértéktartó hivatkozási alapként kezelhető Transfermarkt adatai szerint alig 3 millió euróra taksált összértékű kerettel kiálló vendégek komoly helyzetet is kialakítottak, miközben a Vidi labdarúgói alig-alig jutottak el a vendégkapu elé a folytatásban. Csupán a teljesség kedvéért: a magyar együttes neve mellett 14 millió eurót ír a fentebb említett portál.
Noha a szünetben átmenetileg az áhított második körben érezhette magát a magyar bajnok, a Vidi a látottak alapján még meglehetősen messze volt a továbbjutástól, de egyáltalán az elfogadható játéktól is. Marko Nikolic hiába kért jobb játékot az összecsapás előtt – és valószínűleg a félidőben is – az 54. percben egy csúnya védelmi hiba után megtörtént, amire az előzmények okán számítani lehetett: Couturier egyenlített, hosszabbításra állt a parti. Habár négy perc múlva újra a Vidinél volt az előny (Marko Scepovic közelről volt eredményes), a hátralévő fél órában „meleg perceket” élt át a csapatáért aggódó hazai publikum: bizony, jócskán benne volt a levegőben egy újabb Dudelange-gól, és az azzal együtt járó szégyen. 
Az égést végül elkerülte a MOL Vidi FC, amely 3-2-es összesítéssel ejtette ki a luxemburgiakat.
2018.07.17 22:11

Megszűnik a győri Rába ETO futsalcsapat

Publikálás dátuma
2018.07.17 21:52

Fotó: eto.hu/
Biztossá vált, hogy a címvédő és nyolcszoros magyar bajnok Rába ETO nem indul az élvonalbeli futsalbajnokság következő idényében. A kisalfold.hu információ szerint a Rába-parti együttes – mely a hétfő déli határidőig nem adta le nevezését az NB I-re –  400 millió forintos adósságot halmozott fel az elmúlt években. A győriek spanyol trénere, Javi Rodríguez a csapattól már korábban, a stábtól múlt pénteken búcsúzott el.
Az ETO az elmúlt kilenc évben nyolcszor hódította el a magyar bajnoki címet, s hétszer lett itthon kupagyőztes. A nemzetközi porondon, a Bajnokok Ligájában idén érte el legnagyobb sikerét, ugyanis első magyar együttesként szerepelhetett a sorozat négyes döntőjében. A futsalcsapat utánpótláskorú játékosainak sorsa – a klubban az U7-estől kezdve az U20-as korosztályig bezárólag mintegy 130 gyerek teremfutballozott – egyelőre nem dőlt el, elképzelhető, hogy ők az ETO színeiben szerepelhetnek tovább – írja a honlap. A felnőtt együttes játékosai közül többeknek már van új klubja, de több volt győri futsalos jövője még kérdéses. A a győriek NB I-ben megüresedő helyét a másodosztályból fel nem jutottak közül a legjobb helyen végzett Szigetszentmiklós veheti át.
Szerző
2018.07.17 21:52