Titkosszolgálati háttérrel próbálták lejáratni a Migration Aidet?

Publikálás dátuma
2018.03.21 13:45
Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /

Titkosszolgálati háttérrel próbálták lejáratni és illegális cselekményekre buzdítani a Migration Aid-et - legalábbis Siewert András, a civilszervezet vezetője szerint. Siewert a magyar kormányt sejti a háttérben. Konkrét bizonyíték egyelőre nem támasztja alá a sejtést, csak egy némiképp zavaros próbálkozásból vont le következtetés Siewert. Hogy azok helytállóak-e azt nem tudni, ám a sztoriban számos amatőr hiba bukkant elő, ami arra enged következtetni, hogy nem szolgálatok állnak a háttérben. Íme a történet:

A kormányközeli Magyar Időkben a napokban jelent meg Bayer Zsolt fideszes publicista tollából egy nagy leleplezésként aposztrofált Soros-hálózatról szóló cikk.  - Tűkön ültünk az eddigi két napban, ugyanis megvártuk, hogy átmenjen az egész kormánysajtón a cikk, valamint bekerüljön a fideszesek kampányába is - mondta a civilszervezet vezetője.

- 2017 decemberében kaptam a privát e-mail címemre egy levelet egy Grigorij Alexandrov nevű férfitól, amelyben szakértőnek kért fel egy angol Smart Innotech nevű cég menekültek beazonosításához szükséges eljárásaihoz - magyarázta Siewert. Rövid internetes keresés után kiderült: ilyen nevű cég nem volt Angliában. - Gyanúsnak tűnt a dolog, nem is válaszoltam az e-mailre. Két napra rá, azonban érkezett egy újabb, tovább győzködött, majd bécsi találkozóra hívott teljes költségtérítéssel - fogalmazott a Migration Aid vezetője, hozzátéve: idén január 9-én létre is jött a találkozó, a bécsi Intercontinental szállodában. Ekkor Siewert már úgy vélte, hogy beszervezési kísérlet is állhat a háttérben, külföldi titkosszolgálatok részéről. Mindezt például arra alapozta, hogy három e-mailben három különböző módon írta alá a levelet az állítólagos Alexandrov.

- A mi háromórás hangfelvételünk nem olyan vágott és rossz minőségű, mint Bayer Zsolté – utalt Siewert arra, hogy a fideszes újságíró hangfelvételekkel is előállt a cikkben. Kétszer találkozott egyébként Alexandrovval és egy női munkatárásával Bécsben, mindkét találkozóra válaszokkal is készült, hogy mondjon is valamit, és ne is. Siewert szerint az izraeli akcentussal beszélő férfi először további magyar menekültekkel foglalkozó kérdésekkel állt elő, majd politikai síkra terelte a témát. Már az illegális ellenállás módjairól esett szó, - Alexandrov szerint, ami ma illegális, az holnap, már lehet legális - azután pedig a menedékkérők adatbázisba gyűjtéséről.

- Több 10 millió forintba kerülhetett az egész akció – mondta Siewert, újra hangsúlyozva, hogy külföldi titkosszolgálatok is érintettek lehetnek.

Alexandrovék arról is beszéltek, szeretnének bejutni a tranzitzónába, és ebben tud-e segíteni a Migration Aid. De nemcsak a Siewerték szervezete érdekelte őket: a Magyar Helsinki Bizottságot is be szerették volna vonni az ügybe. Siewert állítása szerint az első találkozó után feljelentést tett a magyar hatóságoknál, ezután pedig már csak az érdekelte őket ki lehet a külföldi férfi megbízója. Február végén Alexandrov nem jelentkezett és eltűnt a Smart Innotech kezdetleges weboldala is. A következő említésre méltó dátum pedig Siewert szerint március 19-e, amikor megjelent a Bayer Zsolt-féle cikk.

-  Ki fizette az akciót? Ki bólintott rá erre a Fideszen belül? – sorolta a kérdéseit a Migration Aid vezetője.

Vizsgálatot indít a NAIH
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálatot indít a tranzitzónákban történt adatgyűjtések ügyében - közölte a hatóság elnöke szerdán.
A tranzitzóna Magyarország területén van, így az ottani adatkezelésekre is vonatkozik az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény - ismertette a hatóság elnöke, hozzátéve: a NAIH nyilvántartásában nem szerepel ez az adatgyűjtés. Ezért a hatóság felkeresi az érintett szervezetet: igaz-e, hogy a menekültekről adatbázist vezetnek. Minden részletkérdést tisztázni kell - szögezte le Péterfalvi Attila sorolva: kiket érint az adatgyűjtés, erről milyen adatbázist vezetnek; mi az adatkezelés jogalapja, célja; s továbbítják-e az adatokat valahova.    
Mindezeknek szerepelnie kellene a NAIH adatvédelmi nyilvántartásában, de abban nem találták nyomát - jegyezte meg a hatóság elnöke, hozzátéve: ezt az ügyet ki kell vizsgálni.

Szerző
2018.03.21 13:45

Túlterjeszkedő vagyonbevallás: a fideszes politikust nem érdekli a bíróság, a sajátjának nyilvánította testvére földjeit

Publikálás dátuma
2018.07.18 08:21
Korábbi felvétel
Fotó: / Molnár Ádám
Vesztesként jött ki a birtokmegosztási perből, de szerepeltette az ingatlanokat a képviselői bevallásában. Öccse Orbán Viktorhoz fordult.
Vesztesként jött ki L. Simon László a testvérével folytatott hosszas birtokmegosztási perből, a bíróság tavasszal megfosztotta a Velencei-tó mellett fekvő családi szőlőbirtok jelentős részétől. A Fidesz politikusa azonban szokatlan húzással azokat az ingatlanokat is beleírta parlamenti képviselői bevallásába, amik már jogerősen nem az ő tulajdonát képezik – írja a 24.hu. L. Simon László június 1-jén adta le az új parlamenti ciklusra szóló első képviselői vagyonnyilatkozatát, amelyhez négy extra lapot is csatolt, hogy legyen elég hely az ingatlanjai felsorolásához. A 31 ingatlan között viszont felsorolt számos olyan birtokelemet is, amelyekről az év elején bíróság mondta ki, hogy vissza kell adnia az öccsének. A portál felidézi, hogy az ítélet egy 2010 óta zajló családi vitára tett pontot, kimondva, hogy nem L. Simon László a Gárdony mellett található bikavölgyi szőlőföldek és gyümölcsösök jogos tulajdonosa, hanem az öccse, Simon Gábor. A Simon Panzió körüli birtok eredetileg Simon Gábor tulajdonában volt, de ő más irányú elképzelései miatt belement, hogy eladja testvérének. A papírozás meg is történt, csakhogy a fideszes képviselő nem fizette ki a szóbeli megegyezésben meghatározott összeget, ebből indult a pereskedés. A bírósági eljárás februárban ért véget. Az akkor született jogerős ítélet alapján a Fejér Megyei Kormányhivatal földhivatali osztálya április 10-én meghozta azt a határozatot, amellyel átvezette a tulajdonos személyének változását a területek tulajdoni lapján. L. Simon viszont júniusban még mindig sajátjaként tüntette fel az Országgyűléshez leadott dokumentumban a földeket, pedig a vagyonnyilatkozatnak elvileg a májusi állapotot kellene tükröznie.

Orbánhoz fordult L. Simon öccse

A portál szerint L. Simon öccse az elmúlt időszakban hiába próbálta felszólítani L. Simont és a politikus családi cégét, hogy vonuljanak le a területről, nem történt érdemi lépés az ügyben. Simon Gábor az elmúlt hetekben még a miniszterelnöknek is írt levelet, amelyben azt kérdezi Orbán Viktortól: „Hogyan lehet az, hogy L. Simon sajátjaként tünteti fel a földjeimet a legutóbbi vagyonnyilatkozatában, miközben földhivatali határozat van arról, hogy Simon Gábor tulajdonát képezik, hogyan lehet az, hogy pályázati pénzből az én földemre a megkérdezésem nélkül építkezik?” A kérdésekre nem érkezett válasz a kormányfő irodájától. A 24.hu megkereste L. Simon Lászlót, hogy megtudja, miért szerepelteti vagyonnyilatkozatában a bírósági döntéssel elvesztett földeket és a többi területet. A képviselő szerint azért, mert „a vagyonnyilatkozat egy pillanatnyi állapotot tükröz, a rajta szereplő dátumkori állapotot kell rögzíteni”. „Az új ciklusban leadott vagyonnyilatkozatom kitöltésekor a közhiteles ingatlan-nyilvántartásban még én voltam tulajdonosként feltüntetve, tehát addigra nem vezette át a földhivatal a bírósági ítélet miatti változást. Ha ma adnék le vagyonnyilatkozatot, akkor már ezek az ingatlanok nem szerepelnének a vagyonnyilatkozatomban” – állította. A képviselő szerint egyébként a pernek semmi köze politikusi, közéleti munkájához, ezért a sajtónak nem kellene foglalkoznia az üggyel.
2018.07.18 08:21
Frissítve: 2018.07.18 08:21

Kiadták a figyelmeztetést – Viharos szél jöhet

Publikálás dátuma
2018.07.18 07:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Többfelé eső, zápor, zivatar is lehet. 30 fok körüli maximumokat mérhetünk.
A fővárosra és Pest, valamint Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az érintett területeken a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 70 kilométert. Az OMSZ előrejelzése szerint többnyire erősen felhős idő várható, inkább csak rövidebb napos időszakokra számíthatunk. Főként a Dunától keletre több helyen várható eső, zápor, néhol zivatar is lehet. Az erős északnyugati szelet nagy területen viharos lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet általában 24 és 30 fok között várható, de az Alföldön helyenként hűvösebb lehet. Késő estére 17 és 22 fok közé hűlhet le a levegő. 
2018.07.18 07:03
Frissítve: 2018.07.18 07:03