Csalás, már megint

Egyre hosszabb azoknak a választókörzeteknek a listája, ahol kiderült, hogy a Fidesznek köze van a kamupártokhoz. Néhány helyen rendőrségi nyomozás is indult - úgy tűnik, van még állami szerv, ahol adnak a formaságokra. Azt majd meglátjuk, hogy a lényeget illetően is teljesíti-e törvényes feladatát, mindenesetre az első lépést megtette. Nem véletlen, hogy nyugati diplomatákkal beszélgetve gyakran felmerül Pintér Sándor neve, mint akitől eddig általában professzionális hozzáállást tapasztaltak.

Szükség is van a szakmaiságra, mert komoly aggodalmak merültek fel a választás tisztaságát illetően. Hatvantól Zuglóig, Csepeltől Paksig, Pestszentlőrinctől Orosházáig egyeznek aláírások a kamupártok és a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltjeinek ajánlólistáján. Ennyi egyforma csalási kísérlet nem lehet a véletlen műve. A kormánypárt helyi szervezetei nyilvánvalóan tudatosan, központi utasításra igyekeznek a Fidesz javára torzítani az eredményt, megakadályozni a választói akarat szabad érvényesülését. Ez olyan körülmény, amelyet nem hagyhatnak szó nélkül a hazai és külföldi választási megfigyelők - tágabb értelemben pedig a demokrácia magyarországi állapotával foglalkozó jogászok és elemzők. Ezt választási csalásnak hívják ugyanis.

Négy évvel ezelőtt a Fidesz nem egészen 45 százalékos szavazataránnyal úgy szerzett kétharmados parlamenti többséget, hogy kamupártok nagyjából féltucatnyi körzetben több voksot vittek el, mint amennyivel ott a kormánypárti jelölt nyert. A Fidesz alkotmányozó többsége akkor egyetlen parlamenti helyen múlt, Orbánék mégis úgy állították be, mintha az ország kétharmada állna mögöttük. Ráadásul a kamupártokat és a gátlástalan ajánláshamisítást éppen a Fidesz - és csak a Fidesz - által elfogadott új szabályok tették lehetővé. Tehát már akkor is igaz volt, hogy a Fidesz tudatos, tervezőasztalon előkészített és precízen kivitelezett csalással csavarta ki a hatalmat a nép kezéből.

Vlagyimir Putyin esetében már előző, most pedig múlt vasárnapi győzelme kapcsán is felmerült, hogy az urnákba sok törvénytelen szavazat is került. A választóbizottságokban szemérmetlenül csaltak, volt, ahol ez olyan jól sikerült, hogy több szavazócédulát sikerült összeszámolni, mint ahányan az adott körzetben egyáltalán élnek. Van, aki erre azt mondja, hogy na bumm, nem számít, úgyis nyert volna. Csakhogy ki dönti el, milyen szavazatarányig elhanyagolható és mikortól döntő a csalás? Mint láttuk, idehaza négy éve elég fontos volt: több mandátum múlt rajta, mint a szintén a Fidesz kedvéért becsatornázott erdélyi és vajdasági szavazatokon vagy az ugyancsak a Fidesz javára átrajzolt választási térképen.

Szakértők szerint az ellenzéknek eleve öt-hat százalékos különbséggel kellene nyernie ahhoz, hogy kiegyenlítse a rendszerbe beépített egyensúlytalanságot. És akkor még nem említettük a csalást, amely, mint láttuk, jóval több puszta feltételezésnél. A Fidesz számára persze tragédia lenne a választási vereség. Az országnak viszont az lenne tragédia, ha a győztes csalással nyerne. Már megint.

2018.03.22 07:15

Külföldiekkel töltenék fel a német hadsereg üres posztjait

Publikálás dátuma
2018.07.22 11:48
Német ejtőernyősök ugráshoz készülnek egy gyakorlaton
Fotó: DPA/ Wolfgang Minich
A Bundeswehr komoly válságban van, egyebek mellett emberhiánytól szenved. Az értesülést a védelmi minisztérium nem cáfolta, azt mondták, minden lehetséges opciót megvizsgálnak.
Külföldi, európai uniós állampolgárok felvételét mérlegeli a német hadseregbe a berlini védelmi minisztérium a haderőnél, a évek óta fennálló létszámhiány megoldásaként – írja az MTI a hétvégi a német sajtóra hivatkozva. „A német honvédség felnőtté válik. Ehhez képzett emberekre van szükség. Ehhez minden lehetséges opciót mérlegre fogunk tenni” – erősítette meg a védelmi minisztérium az Augsburger Allgemeine című bajor lap értesülését a ZDF német közszolgálati televíziónak. A ZDF honlapján megjelent beszámoló szerint az elképzelés már a védelmi tárca 2016-os úgynevezett fehér könyvében is szerepelt, és most a hadkiegészítési stratégia újragondolásakor vetődött fel ismét. A ZDF-nek nyilatkozó Erich Vad biztonságpolitikai szakértő szerint jó és helyes, hogy a védelmi tárca új, gyakorlatias megoldásokon gondolkozik, mert a Bundeswehr évek óta súlyos problémákkal küzd a toborzás terén. Két héttel ezelőtt a Bild című német tömeglapnak sikerült megszereznie a védelmi minisztérium egyik bizalmas jelentését, melyből az derült ki, hogy a német hadsereg a teljesítőképessége határára ért, jelenleg nem tud a mostaniak mellett további feladatokat vállalni, és minden haderőnemnél problémát okoz a létszámhiány.  
2018.07.22 11:48

Izrael mentette ki Szíriából a fehér sisakos életmentőket

Publikálás dátuma
2018.07.22 08:59
Fehér sisakosok egy korábbi, 2016-os képen a lázadók ellenőrizte Duma városában
Fotó: AFP/ Sameer Al-Doumy
A hét éve dúló polgárháború emblematikus hősei a fehér sisakot viselő polgári védelmisek, akik közül sokan áldozták életüket a mentés során. Nyolcszázan most megmenekültek.
A szíriai polgári védelem körülbelül nyolcszáz tagját, illetve családtagjaikat evakuálta a polgárháború dúlta ország délnyugati részéről az izraeli hadsereg, hogy megmentse őket az orosz csapatok által támogatott damaszkuszi kormányerők támadásától. Az izraeli közlemény szerint a fehér sisakosok közvetlen életveszélyben voltak, ezért az Egyesült Államok és több európai állam kérésére egy meg nem nevezett szomszédos országba vitték őket.  A jordániai hivatalos hírügynökség közleménye szerint a polgári védelem tagjai a királyságban vannak, egyelőre zárt területen, innen helyezik át őket hamarosan nyugati országokba, Nagy-Britanniába, Németországba és Kanadába.  A Szíriai Polgári Védelem fehér sisakjukról ismertté vált tagjai folyamatosan dolgoznak a lázadók által megszállt, a kormányerők és az orosz légierő által támadott térségekben is a civilek mentésén – gyakran a saját életüket kockáztatva. A damaszkuszi kormányhoz hű csapatok nagy offenzívát indítottak Quneitra tartomány visszafoglalására, ahonnan péntektől megkezdték 140 ezer civilt evakuálását az ENSZ kérésére megnyitott humanitárius folyosón keresztül. 
2018.07.22 08:59