Karácsony: A Jobbikban csak a kampány alatt szüneteltetik a nácikat

Publikálás dátuma
2018.03.22 11:54
Fotó: Draskovics Ádám
Fotó: /
El kell kezdeni a rendszer lebontását, máskülönben a pesti utca népe fogja kikényszeríteni a Fideszből, hogy menjen bele a változásokba – mondta a Magyar Narancsnak adott interjújában Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

A Jobbikot ugyanúgy Magyarország rosszabb feléhez sorolom, mint a Fideszt – közölte Karácsony Gergely a hetilap kérdésére. „Szeretném, ha ezt az egész jobbikos összefogás-diskurzust, ami a baloldalról érkezett, és elhiteti a választók egy részével, hogy lehet a Jobbikra szavazni listán, mielőbb abbahagynánk” – kérte az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Abban, ami az elmúlt nyolc évben történt, a Jobbikot társtettesnek tartja.

Ettől még az egyéni körzetekben helyi szövetségek kialakulhatnak a baloldal és a Jobbik között. Karácsony ugyanakkor figyelmeztetett rá, hogy a Jobbikban szerinte most is vannak nácik, csak éppen nem gyakorolják a nácizmusukat, mert be van nekik tiltva.

Meggyőződött-e arról, hogy nincsenek fideszes „vakondok”, azaz kollaboránsok az MSZP-ben? A kérdésre Karácsony elmondta: szerinte nincsenek ilyenek, az elmúlt hónapokban senki nem akadályozta abban, hogy miniszterelnök-jelöltként valamit megtegyen. „Nem láttam olyat, akinek álláspontját az MSZP-n belül vélt, vagy valós fideszes érdek határozza meg” – mondta.

Külön is beszélt Molnár Zsoltról, akinek Karácsony szerint nincs akkora befolyása a pártban, mint amit terjesztenek róla. „Amióta ismerem, Molnárral semmilyen konfliktusom nem volt, a legapróbb jelét nem láttam annak, hogy azt, amit csinálni akarok, ő akadályozná”. Karácsony Gergely állítja, hogy Botka Lászlót nem belülről buktatták meg. Botka bukása azért következett be, mert a jelöltsége elején ugyan felfelé húzta az MSZP-t, de a vége felé a párt már mélyrepülésben volt.

Karácsony reméli, hogy az LMP-vel teljes körű együttműködés lesz a választásra, adott esetben sikerül megállapodni az Együttel és a Momentummal is. A Jobbikkal pedig „legyen egy gentlemen's agreement, hogy mozgósítjuk a szavazóinkat”. Világossá kell tenni azonban, hogy milyen világnézeti szakadék van „köztünk és a Jobbik közt. Vagy azt, hogy most a Jobbik Simicska Lajos lopott pénzén arról kampányol, hogy ő egy antirasszista párt, amit nem kell feltétlenül elhinni”.

Arra az esetre, ha a Fidesz a legnagyobb párt lesz, de nem szerez többséget, fontos lenne, hogy az összes ellenzéki párt már most deklarálja: semmiképpen nem segíti ki a Fideszt. Miután a kormányfő megfenyegetett minden ellenzékit, van egy közös érdek abban, hogy a Fidesz ne tudjon kormányozni.

Azt, hogy Vona Gábor akár egy percig is miniszterelnök legyen ebben az országban, az én szavazatommal biztos nem éri el – jelentette ki Karácsony Gergely. Ügyvivő kormányfőnek egyébként Orbán Viktort javasolja: „szeretném, ha végignézné, ahogy lebontjuk a NER-t a feneke alól”.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: el kell kezdeni a rendszer lebontását, máskülönben a pesti utca népe fogja kikényszeríteni a Fideszből, hogy menjen bele a változtatásokba. Politikai nyomás alatt kell tartani a kormányt, ha nincs abszolút többsége, akkor ez a rendszer össze fog omlani, mint egy kártyavár. „Az a logikája, hogy mindig megy előre, harap egy nagyot, a lopott pénzt pedig szétosztja belül. Ha ez a logika megakad, és van egy erős társadalmi nyomás a rendszer lebontására, akkor a rendszer bele fog roppanni” – állapította meg Karácsony Gergely.

Szerző
2018.03.22 11:54

Kívül a skatulyákon

Publikálás dátuma
2018.07.17 10:00

Fotó: Népszava/ Vajda József
Sam Havadtoy egyedülálló sakkjátszmára csábítja a látogatót alkotásaival. A művész Disney-figurái és színes ajtói segítenek eligazodni az életműben.
Magát festőnek nevezi, de végletekig sarkított csipkefetisizmusa a csak festő, vagy csak szobrász kategóriáit messze felülmúlja – kezdte dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója Sam Havadtoy Huszárlépésben című kiállításán, amely az alkotó New York-ban eltöltött éveit állítja középpontba. A magyar származású, londoni születésű Havadtoy 1972-ben érkezett az amerikai nagyvárosba, s belsőépítészként kezdett ott dolgozni. Ebben az időszakban a város meghatározó művészeivel alakított ki kapcsolatot munkái révén, s ekkor ismerkedett meg többek közt Andy Warhollal, Keith Haringgel és Yoko Onóval. A tárlat ezen együttműködéseknek eredményeit, és Havadtoy egy-egy későbbi munkáját is bemutatja, remekül reflektálva a művész alkotói felfogásának, elképzeléseinek ívére. Havadtoy Yoko Onóval való kapcsolata meghatározó volt művészi pályája alakulásában is, jellegzetes hófehér sakktáblái, és ahhoz fűződő alkotásai ennek lenyomatai. „Az összes kondoleáló üzenet és ajándék közül, mely John Lennon halála után a Dakota házba érkezett, kevés volt furcsább és meghatóbb, mint az a kézzel készített, 5x5 cm-es bőr sakktábla, melyet a sakkvilágbajnok Bobby Fischer küldött. Így kezdtünk Yokóval sakkozni” – emlékezett vissza a művész. A sakkot tematizáló alkotások az életmű és a kiállítás jelentős hányadát teszik ki: Bobby Fischer 1972-es, Borisz Szpasszkij ellen vívott 41 lépéses csatáját Havadtoy 41 darabból álló festménysorozaton örökítette meg – ennek egy része van csupán kiállítva – amelyben a lépések a fehér egy-egy árnyalatában jelennek meg.
A becsomagolás, a beborítás és az elrejtés a művész jellegzetes technikái közé tartozik, s ennek legfontosabb eszköze a csipke. A tárlaton bemutatott alkotások jelentős részét is ez az anyag, az azzal való játék, és a hozzá fűződő egyedi nyelvezet, művészi kifejezésmód uralja. A csipke nem csupán a festményeken, a különféle objektumokon is nagy szerepet kap; s ezen alkotásokat látva könnyű elképzelni, hogy Havadtoy keze és némi csipke alatt még a szemét is műalkotássá változik. Ahogy ezt a XX. században már több kiemelkedő művész esetében is megtapasztalhattuk. Erre az alkotásmódra mutatnak rá az Ajtók című sorozat darabjai is, amelyek életszakaszok megnyílását vagy lezáródását jelentik a művész számára. Holott az anyag meglehetősen távolról érkezett: a becsomagolt, és különféle technikák során megdolgozott ajtók Budapest utcáiról, lomtalanításokból származnak, magukon hordozva a város, és az ott élő emberek múltját is. Épp úgy, ahogy a csipkekesztyűk, amelyek anyagukban őrzik készítőik, valamint viselőik keze nyomát. A rétegek mögött megbúvó történetfoszlányokat a néző saját percepcióinak tükrében tudja csak felfejteni, vagy azokkal kapcsolatot létesíteni. A kiállítás számos további különlegességet is nyújt a látogatóknak: a Disney mesékből jól ismert különféle méretű és kinézetű Mickey egerek, egy beburkolt hófehér Fiat 500-as, vagy a művész egyik legújabb munkája, egy hatalmas kacsás szőnyeg is látható a galériában. Havadtoy munkáiban minden ponton kísérletezés, játékosság, ugyanakkor pontos, aprólékos és tudatos kidolgozottság lelhető fel. Belsőépítészként, lakberendezőként is e törekvéseinek nyitott utat, Keith Haring – pop-art és graffitiművész, társadalmi aktivista – lakásának berendezésében is eszerint járt el. A tárlaton kiállított kandallóelőlap szintén ezt a technikát, hangnemet tükrözi vissza, amely ugyanakkor Haring művészetének egyfajta újraértelmezése, becsomagolása is a számára. Az újrateremtés, el- és felfedés, más színben, más formában való közelítés kiemelkedő szerepet kap Havadtoy művészi létében, s alkotásai e technika mentén gyakran kölcsönös viszonyban, párbeszédben is állnak egymással.
A kiállított darabok olyan szerteágazó, mégis nagyon összetett attitűdöt, gondolkodásmódot tárnak fel előttünk, amelynek megértéséhez nem elég látni az egyes alkotásokat, közel kell férkőzni hozzájuk, bebújni a rétegek, a becsomagolt formák mögé, s meglátni a színek különböző, de nagyon apró, észrevétlen eltéréseit. Csak így érhetjük meg annak a gondolatnak felszabadító igazságát, amelyet Fabényi Julia megnyitóbeszédében hangsúlyozott: Havadtoy az a művész, akit sok skatulyába, vagy egyetlen skatulyába sem lehet szorítani.

Havadtoy háromszor

Az érdeklődők Sam Havadtoy további két magyarországi kiállítására is ellátogathatnak a nyár során. A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban Memory of Love – A szeretet emléke címmel a művész legújabb festményei és szobrai láthatóak július 14. és szeptember 30. között. A budapesti Kálmán Makláry Fine Arts galériában július 16-tól augusztus 10-ig a művész grafikai munkásságába kaphatunk mélyebb betekintést; szitanyomatai mellett, új, kollázs technikával bővített egyedi nyomatai is láthatóak lesznek a tárlaton.

2018.07.17 10:00
Frissítve: 2018.07.17 10:00

Magyar előadás lett minden idők legjobb Britain's Got Talent produkciója

Publikálás dátuma
2018.07.16 14:37

Fotó: Facebook/ Attraction Látványszínház
Még mindig mindenkinek könnyeket csal a szemébe az Attraction Látványszínház 2013-as előadása. 700 ezer jelentkező közül választották ki a társulatot nyertesnek.
"Tudtuk, hogy akkor öt évvel ezelőtt valami különlegeset alkottunk, és megnyertük a versenyt, de az hogy a BGT összes eddigi produkciója közül a mi előadásunk lett a legjobb, az óriási elismerés"
 - írja Facebook-oldalán az Attraction Látványszínház hivatalos oldala.
Több mint 700.000 jelentkező közül, 12 év legnevesebb győzteseivel megküzdve bizonyult a társulat előadása minden idők legjobbjának a Britain's Got Talent tehetségkutató bajnokságán. Az utolsó fordulóban a közönség szavazatainak nagyjából háromnegyedét megszerezve, toronymagasan nyert a társulat.

A két döntős előadás:
2018.07.16 14:37
Frissítve: 2018.07.16 14:54