Jönnek a németek!

Publikálás dátuma
2018.03.22 15:21
Népszava fotó
Fotó: /

A nemzetiségi választópolgároknak péntek délutánig van lehetőségük bejelentkezni az úgynevezett nemzetiségi névjegyzékbe. Csak így szavazhatnak ugyanis az adott nemzetiség választási listájára. A nemzetiségi listákról egy-egy jelölt kedvezményes mandátumot szerezhet az Országgyűlésben. Azok viszont, akik nemzetiségi listára szavaznak, nem szavazhatnak pártlistára.

Magyarországon tizenhárom törvényben elismert nemzetiség van. Nem sokkal a regisztrációs határidő lejárta előtt a németek toronymagasan vezetnek: közel 33 ezer választójuk jelentkezett be a névjegyzékbe.

Az, hogy a kedvezményes mandátum elnyeréséhez hány szavazatra van szükség, az általános részvételi aránytól függ. Négy éve ez a szám 22 ezer körül mozgott. A papírforma szerint a 33 ezer szavazó bőven elegendő a mandátum megszerzéséhez. A rendszerváltás óta nem volt rá példa, hogy valamely nemzetiség saját jogon mandátumhoz jusson az Országgyűlésben.

A legnagyobb lélekszámú magyarországi kisebbség, a cigányság választóinak száma közben jócskán 20 ezer alá csökkent. Ennek az a magyarázata, hogy a Farkas Flórián vezette Lungo Drom kérte a romákat: iratkozzanak le a névjegyzékről (és a parlamenti választáson szavazzanak a Fideszre).

A többi nemzetiségnek – létszámából adódóan – nincs esélye mandátumra. Képviseletüket szavazati jog nélküli szószóló látja el a parlamenti munkában.

Jelenleg a tizenhárom nemzetiségnek összesen 60 ezer regisztrált választója van, ennyivel csökken azok száma, akik pártokra szavazhatnak.

Szerző
2018.03.22 15:21