Dohányzik? - Nem akarjuk ijesztegetni, de ez érdekelni fogja

Publikálás dátuma
2018.03.22 19:06
Fotó: PHILIPPE HUGUEN / AFP
Fotó: /
Néhány óra alatt csak a debreceni plázában csaknem száz embert megvizsgáltak, és tíz ember orvosi beutalót is kapott alaposabb érvizsgálatra. Többségük úgy lett potenciális páciens, hogy mindeddig nem is sejtette: érszűkülete van – osztotta meg a Népszavával Soltész Pál professzor, a Debreceni Egyetem Angiológia tanszékének vezetője a lakossági szűrőnap tapasztalatait. Csütörtökön a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság szervezésében az ország hat nagyvárosának bevásárlóközpontjában várták az orvosok és a segítőik érvizsgálat-szűrésre leendő pácienseiket.

A maihoz hasonló „érzékenyítő” akciókra azért is szükség van, mert az érszűkület sokáig maradhat észrevétlen. Ezért a betegek későn, illetve menthetetlen állapotban- amikor terápiaként már csak az amputáció marad – jutnak el az orvoshoz. A professzor emlékeztettet arra, hogy az évi 6000 amputáció jó részére úgy kerül sor, hogy a műtét előtt a beteg ereit senki nem vizsgálta. Pedig ha ez időben megtörténik, lehet, hogy a láb levágása is elmarad. Az előző évekhez hasonlóan ingyenes kockázatfelméréssel, önpulzustapintás-oktatással tanácsadással és tájékoztató kiadványokkal várták a potenciális betegeket. Idén a dohányzásra, mint a legfontosabb kockázatra próbálták felhívni a figyelmet.

A lábakban az erek éppúgy meszesednek, mint a szívben vagy az agyban. Ha pedig az erek meszesednek, szűkül az átmérőjük, egyre kevesebb vért képesek átengedni. Ennek következménye, hogy először csak terhelésre, később már nyugalmi állapotban is jelentkezik a fájdalom. Súlyosabb esetben elhalhatnak a szövetek.

A magas vérnyomással, a magas vérzsír-szinttel élők, a cukorbetegek, és akik ezen kórok mellett még dohányoznak, keveset is mozognak – a betegségre hajlamos kockázati csoportba tartoznak. Nekik ajánlott a perifériás érvizsgálat. Ezt a háziorvosuktól kérhetik. Van olyan családorvos aki maga is elvégezheti a szűrővizsgálatot, de adhat beutalót is az angiológia szakrendelésre.

Az erek állapotától függően sokféle megoldás létezik a betegség kezelésére - magyarázza Soltész Pál professzor. Az első lépésben életmódváltásra próbálják rávenni a beteget, gyógyszerrel beállítják a vérnyomását, a vérzsír-szintjét, több mozgást ajánlanak és kalóriaszegényebb étrendet. Ha ez nem működik, és tovább romlik az erek állapota, akkor képalkotó diagnosztikai eszközökkel megkeresik a problémát okozó szűkületeket, majd ezeket tágítják, vagy a szűk részt áthidaló műeret ültethetnek be a beteg lábába, esetleg más érsebészeti megoldást keresnek.

Idén a magyarországi Érszűkület Napot az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés részeként szervezték meg. Most külön figyelmet szenteltek a dohányzásnak, mint az egyik legfontosabb kockázatnak.

A dohányzás abbahagyása az érszűkületben szenvedő betegeknél mérsékli a tüneteket. A nyugalmi fájdalom, a kritikus végtagi keringészavar a dohányzás abbahagyása után csökken.

Tesztelje le, mennyire függ a cigarettától!

1. Mennyi idő telik el ébredés után, amíg rágyújt?
5 percnél kevesebb 3 pont
6-30 perc 2 pont
31-60 perc 1 pont
2. Nehezére esik nem rágyújtani ott, ahol ez tilos?
Igen 1 pont
Nem 0 pont
3. A nap melyik cigarettájáról mondana le a legnehezebben?
A reggeli elsőről 1 pont
Bármelyik másikról 0 pont
4. Hány szál cigarettát szív el egy nap?
30 felett 3 pont
21-30 2 pont
11-20 1 pont
10 alatt 0 pont
5. Több cigarettát szív el az ébredés utáni órákban, mint az azt követőkben?
Igen 1 pont
Nem 0 pont
6. Dohányzik-e ha olyan beteg, hogy a nap nagyobb részét ágyban tölti?
Igen 1 pont
Nem 0 pont
Kiértékelés:
8-10 pont: nagyon súlyos függőség
6-7 pont: súlyos függőség
5 pont: közepes fokú függőség
3-4 pont: enyhe fokú függőség
0-2 pont: igen enyhe függőség
Szerző
2018.03.22 19:06

Gera Zoltán is segíti majd Marco Rossit a válogatottnál

Publikálás dátuma
2018.07.21 14:04
Gera Zoltán
Fotó: AFP/ ISZA FERENC
A júniusban visszavonult játékos másodedzői feladatokat lát majd el.
Hivatalosan is munkába állt Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya – írja az MTI. Az olasz szakember csütörtök estig még az Európa Ligában szereplő DAC vezetőedzői feladatait látta el, de emellett – amint arról a hazai szövetség (MLSZ) honlapja szombaton beszámolt – a válogatottal kapcsolatos információkat is elkezdte gyűjteni, az új szakmai stáb tagjai pedig szombaton már a helyszíneken tekintik meg az OTP Bank Liga új idényének első mérkőzéseit. Az MLSZ június 19-én jelentette be, hogy Marco Rossi váltja a belga Georges Leekenst. Az új szakvezető, aki tavaly 24 év után bajnoki címre vezette a Budapest Honvédot, 2020 nyaráig szóló szerződést kötött. A szövetség akkor hangsúlyozta: továbbra is az a legfontosabb cél, hogy a válogatott kijusson a 2020-as Európa-bajnokságra – amelynek három csoportmérkőzését és egy nyolcaddöntőjét Budapesten rendezik –, emellett leszögezte, hogy az új kapitány feladata változatlanul egy versenyképes csapat kialakítása fiatal játékosok beépítésével. Marco Rossi a szeptemberben rajtoló Nemzetek Ligájában mutatkozik majd be a magyarok kispadján, így tétmérkőzéseken kell kialakítania annak a csapatnak a gerincét, amely az MLSZ elvárásai szerint képes lesz a selejtezősorozat végéig a kijutó helyekért harcolni. A szövetségi kapitány az MLSZ honlapján úgy fogalmazott: izgatottan várja, hogy együtt legyen a játékosokkal és elkezdjék a felkészülést. „Nagyon sokat kell majd beszélnünk egymással, miközben azon dolgoznunk, hogy minél hamarabb arcot, identitást adjunk a csapatnak. Szeretném a játékosokon ugyanazt az önbizalmat, ugyanazt a testbeszédet látni, amit a 2016-os Eb-n és utána láttam rajtuk. A legfontosabb, hogy ezt az önbizalmat visszaadjuk nekik” – mondta.

„Teljesen más lesz edzőként visszajönni”

Rossi klasszikus másodedzője az olasz Cosimo Inguscio lesz. Ugyancsak másodedzőként, illetve videoelemzőként dolgozik a szintén olasz Giovanni Costantino, és másodedzői feladatokat lát majd el a júniusban visszavonult, 97-szeres Gera Zoltán. Az mlsz.hu emlékeztet rá, hogy Gera sérüléssel bajlódott az elmúlt időszakban, de mind Szélesi Zoltán, mind Georges Leekens meghívta a keretbe, mivel „nyugalma, tapasztalata és alázata nagy segítséget jelentett a mindenkori szövetségi kapitány számára”. Ezt az utat folytatja Marco Rossi is, amikor számít rá, immár a szakmai stáb tagjaként. „Számomra ez egy megszokott közeg, viszont mégis teljesen más lesz edzőként visszajönni, mint játékosként. Bár a Fradinál már elkezdtem a munkát, de ez mégis a magyar válogatott, úgyhogy biztos kell majd idő, hogy megszokjam, de nagyon örülök a lehetőségnek, nagyon várom már a munkát” – nyilatkozott Gera, hozzátéve, hogy a játékosok talán eddig is odafigyeltek arra, amit mondott a pályán vagy a pályán kívül, úgyhogy ebből a szempontból szeretne minél nagyobb hasznára lenni a stábnak és a csapatnak. A kapusedző az olasz Enrico Limone lesz, erőnléti edzőként pedig honfitársa, Luigi Febbrari segíti majd Marco Rossi munkáját. Továbbra is négy fizioterapeuta gondoskodik a rehabilitációról, a csapatorvos pedig ezután is Szilas Ádám lesz. Csapatmenedzserként ezentúl is Tömő Attila tevékenykedik, és folytatja munkáját a válogatott sajtófőnökeként Szabó Gergő.
2018.07.21 14:04
Frissítve: 2018.07.21 16:34

Ingyen mehetnek be a nézők a junior műszó-vb hétvégi versenyeire

Publikálás dátuma
2018.07.21 13:38
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A szervezőbizottság tájékoztatása szerint a döntés célja a sportág további népszerűsítése.
Ingyen engedik be a nézőket a budapesti Duna Arénában zajló junior műúszó-világbajnokság hétvégi versenynapjain. A szervezőbizottság tájékoztatása szerint a döntés célja a sportág további népszerűsítése.
Szombaton 16 órakor kezdődik a vegyespárosok technikai számának döntője, 18 órától pedig a csapat szabadprogram fináléjára kerül sor.
Vasárnap a szabadkombinációs csapatverseny selejtezői délelőtt 11-kor kezdődnek, a vegyespáros szabadprogram döntője 16, a szabadkombinációs csapatverseny fináléja 17 órakor kezdődik. 
A budapesti vb-t a gála zárja 19 órától.
Szerző
2018.07.21 13:38
Frissítve: 2018.07.21 13:39