Száz éve írtuk: Megindult a végső nagy küzdelem

Publikálás dátuma
2018.03.23 09:00

Fotó: /
Ez volt a híres Kaiserschlacht, avagy a tavaszi offenzíva  

A versaillesi tanácskozás határozatainak értelmében megkezdte az ántánt a harci készülődést a nyugati fronton. Ugyanígy cselekedett Németország is, amit annál könnyebben megtehetett, merthogy Keletről nagyszámmal vonhatta el csapatait. Az osztrák-magyar monarchia hadainak nagyrésze szintén fölszabadult az orosz frontról és — amint a hivatalos jelentésekből tudjuk — tüzérsége már szintén a nyugati fronton van, és együtt harcol a németekkel.

Az osztrák-magyar külügyminiszter lapja, foglalkozván a nyugaton megindult nagy küzdelemmel, azt mondja, hogy a középhatalmak, miután a háború megfékezéséhez vezető minden eszközt kimerítettek, a megegyezéshez nyújtott kezüket visszautasították: kénytelenek a kardot segítségül hívni és a fegyverrel kiküzdeni a békét.

Megindult tehát — amint mondják — a végső, a döntő harc. A belga tengerparttól a svájci határig húzódó több száz kilométeres fronton működésbe hozták a tömeggyilkolásnak legkipróbáltabb, legrafináltabb eszközeit. A német vezérkar jelentései szerint az egész fronton végig rendkívül erős ágyúharcok folynak. Ugyanezt megerősíti a francia jelentés is.

Az Arrastól délkeletre fekvő vidéktől La Fereig megmozdult azonban már a német gyalogság is és széles szakaszokon elfoglalta a védők első vonalait. Hogy milyen események történhetnek ezen a fronton, megrendülten elgondolhatjuk, ha elolvassuk a német vezérkar esti jelentését, amely közli, hogy az Arras—La Fere-i csatában idáig tizenhatezer foglyot és kétszáz, ágyút zsákmányoltak.

Népszava 1918. március 23.

Szerző
2018.03.23 09:00

Márton Anita nem indul a berlini Eb-n

Publikálás dátuma
2018.07.18 09:07
Márton Anita
Fotó: AFP/ BEN STANSALL
Sérülése miatt már a Gyulai Memorialon sem tudott indulni.
Amint az várható volt, a súlylökő Márton Anita nem indul az augusztus 6-án kezdődő berlini Európa-bajnokságon – írja az MTI. „Sajnos, le kellett mondanom az augusztusi Európa-bajnokságot” – nyilatkozta a Digi Sport híradójának a magyar atlétika első világbajnoka, aki sérülése miatt már a Gyulai Memorialon sem tudott indulni. Mostanra biztossá vált, hogy a sikeres 2019-es folytatás érdekében a teljes idei szezont kihagyja.  „Nagyon nehéz volt meghozni ezt a döntést, hiszen az elmúlt 18 évben, amióta atletizálok, még nem volt olyan komolyabb sérülésem, ami hátráltatta volna a felkészülésemet. De szerencsém van, mert mind a békéscsabai klubom, mind az atlétikai szövetség támogatott, és biztattak, hogy ezt az évet inkább hagyjam, és a következő évre készüljek” – mondta Márton Anita, aki az MTI-nek nyilatkozva már július 9-én jelezte, hogy kevés az esély az Eb-részvételére. Márton Anita az elmúlt években fantasztikus sorozatot produkált: 2014-ben bronzérmet szerzett a zürichi szabadtéri Európa-bajnokságon (19,04 m – országos csúcs), 2015-ben első lett a prágai fedettpályás Eb-n (19,23 m – ocs), és negyedik a pekingi vb-n (19,48 m – ocs). Tavalyelőtt ezüstöt nyert a fedett vb-n (19,33 m – ocs) és a szabadtéri Eb-n is, majd a dobogó harmadik fokára állhatott fel a riói olimpián (19,87 m – ocs). Az elmúlt évben újabb fedett Eb-aranyat szerzett, a londoni szabadtéri vb-n pedig ezüstérmet nyert. Idén márciusban országos csúccsal (19,62 m) lett világbajnok a birminghami fedett vb-n, és az európai szövetség március legjobbjának választotta a nőknél. 
2018.07.18 09:07
Frissítve: 2018.07.18 09:07

Nagy hazugság, hogy a magyaroknak semmi keresnivalójuk a foci vb-n, nagyon is van

Publikálás dátuma
2018.07.18 09:05
Illusztráció/Népszava
Fotó: /
És kerestek is: csak a francia-horvát döntőn másfél milliárdot.
A labdarúgó-világbajnokság alatt több mint 84 millió fogadást regisztrált rendszerében a Szerencsejáték Zrt., önmagában a francia–horvát döntő milliárdos nagyságrendű nyereményt hozott a játékosoknak, írja a vilaggazdasag.hu.
A fináléra 1,3 millió fogadást kötöttek a Tippmixen és a TippmixPrón, a fogadók ezzel az egy meccsel 1,5 milliárd forint nyereményt könyvelhettek el.  Az összecsapás győztesére fogadók tippjeinek 50 százaléka a franciák győzelmére, 19 százaléka döntetlenre, a fennmaradó 31 százalék pedig a horvát sikerre érkezett.
A Szerencsejáték Zrt. szerint megállapítható, hogy az egész futballtorna ideje alatt egyfolytában magas volt a fogadói aktivitás, ez alól csak a hét szünnap volt kivétel. A mérkőzések számának csökkenésével az egy eseményre beérkező tétek összege emelkedett.
A sportesemény alatt tapasztalt kiemelkedő játékkedv révén az idén is rekordforgalmat érhet el a Szerencsejáték Zrt., bevételein belül pedig tovább nőhet a sportfogadásból származó összeg, pedig már a tavalyi 436 milliárd forintos csúcsévhez is 45 százalékkal járult hozzá az üzletág. Igaz, az előző évhez képest csak egy százalékponttal nőtt a fogadások súlya a teljes, akkor 386 milliárdos értékesítéshez viszonyítva, vagyis a 2016-os csaknem 170 milliárd forint után az elmúlt évben 196 milliárdot költött a lakosság sportesemények eredményének megtippelésére.
2018.07.18 09:05