Orwell világa

Sokszor éri az a vád a jelenleg 751 tagú Európai Parlamentet, hogy csak viszi a pénzt, miközben gyakorlati haszna korlátozott. A kínai törvényhozás, a Népi Gyűlés négyszer népesebb, értelme azonban tényleg nincs sok. A nem demokratikusan megválasztott tagok a kommunista párt indítványait bólogató Jánosokként fogadják el, ami persze érthető, mert a nem szavazat után „elégtételt” vehet a hatalom.

A parlament közfelkiáltással szavazta meg az alkotmánymódosítást, amely papíron is diktatúrává alakította át az országot. S nemcsak azzal, hogy Hszi Csin-ping korlátlan ideig, akár élete végéig maradhat az ország élén, de azzal is, hogy olyan az igazságszolgáltatás felett álló szuperhatóságot hoznak létre, amely akár mondvacsinált okok miatt vonhat felelősségre bárkit, aki a közszférában dolgozik. A hivatalos indoklás szerint a korrupció elleni harcot mélyítik el, ám Hszi ezzel várhatóan a politikai ellenfelekkel való leszámolást gyorsítja fel.

Visszatér a Mao-éra? Nyilván nem, hiszen amellett, hogy Hszi Csin-ping politikai szempontból totális teljhatalmat akar, minden elődjénél nagyobb sebességgel építi ki a piacgazdaságot. Inkább arról van szó, hogy az elnök az ország összeomlását akarja meglehetősen sajátos eszközökkel megoldani. A hatalmas ingatlanárrobbanás miatt sokan figyelmeztettek: nagy baj történhet, mert egyre többen nem tudják visszafizetni a hitelüket.

A közszféra teljes ellenőrzésével valójában a rossz adósokat akarják kiszűrni. A bíróság ilyen esetekben vagyonelkobzást rendelt el, ám ha időben sikerült átmenteni a vagyont, akkor ez az eszköz teljesen hatástalan. Végső esetben a „fekete bárányoknak” nevezett kínaiak nem hagyhatták el az országot. A kisvárosokban már tesztelték is azt a rendszert, amely alapján pontokat kapnak az emberek szociális magatartásuk, illetve hitelképességük alapján. Most olyan, szinte mindenkire kiterjedő online adatbankot fejlesztenek, amelyből hamar kiszűrhetőkké válnak a „közveszélyes” adósok.

Úgy látszik, Orwell világát még mindig tovább lehet fejleszteni.

2018.03.24 07:12

Helyreállt a rend a ferihegyi repülőtéren

Publikálás dátuma
2018.07.16 12:04

Fotó: /
Többé-kevésbé vaklárma volt az eset, egy muszlim férfi imádkozni kezdett - és elszabadult a pánik
A Népszava információi szerint egy zavarodottan viselkedő utas miatt ürítették ki a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2/A terminálját hétfőn délelőtt. A muszlim férfi imádkozni kezdett az egyik beléptető pultnál, mire elvették és átvizsgálták a csomagját.
- Az ellenőrzés idejére elrendelték a terminál kiürítését – mondta lapunk megkeresésére Hardy Mihály, a Budapest Airport (BA) szóvivője. - A zavarodottnak tűnő utasnál nem találtak semmit.
Úgy tudjuk, az utas a lengyel légitársaság, a LOT egyik járatával akart elutazni Budapestről. A procedúra végeztével helyre állt a rend a repülőtéren, az utas és repülőforgalom zavartalan.
2018.07.16 12:04

Tömegek hagyják el az országot - Egy órát kell várni Röszkénél

Publikálás dátuma
2018.07.16 10:31
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A hétvégén 4 órát is várni kellett - több mint 342 ezer utazó használta a Csongrád megyei határátkelőhelyeket.
Röszkén, a hétvégén a kilépők száma meghaladta a 144 ezret, az országba belépők több mint 51 ezren voltak - írja a police.hu. Csanádpalotán kilépő irányban csaknem 72 ezren vették igénybe a határátkelőhelyet, Romániából Magyarország felé több mint 44 ezer utast regisztráltak.
Az átkelőhelyeket teljes kapacitáson működtették.
Egy átlagos nyári napon 15-20 ezer utas veszi igénybe a Röszke Autópálya-határátkelőhelyet, a nyári szabadságok időszakában ez a szám akár 60 ezerre is nőhet. Ezt az utóbbi években Csanádpalota is megközelítette.
A megnövekedett forgalom oka, hogy egyszerre indultak a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások szabadságra, és a turisták pedig nyaralni.
 Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a legkritikusabbak kilépő irányban július második felének hétvégéi, majd augusztus utolsó két hetében már a belépő forgalom lesz erősebb.
A határátkelőhelyek nyitva tartásáról és az ott várható várakozási időkről a rendőrség Határinfó-oldalán, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak az utazók. Szükség esetén a gyorsabb átlépés érdekében Szerbia felé célszerű Tompa, Tiszasziget vagy Ásotthalom felé kerülni - utóbbi két átkelő naponta 7 és 19 óra között vehető igénybe. Akik Romániába szeretnének utazni, választhatják a 24 órás nyitva tartással működő kiszombori vagy battonyai határátkelőt.
2018.07.16 10:31