A vásárlók paradicsoma

Kínában minden eladó, a nyitvatartási idők rugalmasak, minden árból lehet alkudni, minden cserélhető, visszacserélhető, javítható, és mindig a vásárlónak van igaza. Az Ikea hatalmas pekingi áruházában rengetegen bolyonganak, ebéd után lefekszenek aludni a pamlagokra és az ágyakra, nem szól érte senki. Ha egy készülék meghibásodik, az ember bemegy a legközelebbi szakboltba, ott az eladó csak rápillant a termékre, és ad helyette újat. A kínaiak az üzleti életben céltudatosak, nem bíbelődnek a papírmunkával. Hogy abba a boltba megy-e, ahol vette, nem érdekes, a fontos, hogy a vásárló visszatérjen. Ha egy vendéglőben nincs szabad asztal, a pincér percek alatt szerez egyet valahonnan, hozzá székeket, és már hozza is a terítéket. Az sem számít, hogy a kívánt étel szerepel-e az étlapon, egy jó szakács majd megoldja a problémát. Néha igyekeztem próbára tenni az idegeiket, de nem sikerült.

- Krumplipürét kérnék, de krumpli nélkül – rendeltem egyszer.

- Megoldható – felelte a pincér szemrebbenés nélkül. A „nem” vagy a „nincs” nem szerepel a szolgáltatások szótárában.

Elromlott az internetünk, és miután az elektronikus levelezés volt a mi szellemi köldökzsinórunk, azonnal cselekednem kellett. Hajnali kettőkor telefonáltam a közelünkben éjjel-nappal működő „Hipp-Hopp Computer Clinic and Workshop” nevű kis üzletbe, ahonnan perceken belül robogóval megérkezett Tony, a fiatal, jókedvű szerelő, hóna alatt hordozható számítógépével, övén mobiltelefonokkal. Mari szerint ugyan fokhagymaszaga volt, ami meglehetősen általános Kínában, viszont kitűnően beszélt angolul. Követhetetlen gyorsasággal bekapcsolta a gépet, majd megállapította, hogy ki kell cserélni a hálózati tápegységet.

- És van nálad tartalék hálózati tápegység? – kérdeztem.

- Természetesen van – felelte. Elővett a táskájából egy berendezést, bekötötte, a rendszer működött.

- Eredeti vagy eredeti hamisítvány? – Kínában az ilyesmit nem árt tisztázni.

- Eredeti. Ellenőrizheti a gyári számát.

Kitöltötte a papírokat, megírta a számlát. Tíz perc alatt végeztünk.

- Tíz dollár – mondta.

- És a tápegység? – kérdeztem.

- Azzal együtt.

Erről azért eszembe jutott, hogy amikor tíz évvel korábban Londonban számítógépet vásároltunk, feltételként szabták, hogy az alkalmazottjuk dugja a konnektort a falba, amiért üzembehelyezési díjként 50 fontot kért. Tony nem fogadott el borravalót, nem is tudta, mi az, és miután törzsvevők lettünk, havonta telefonált, hogy minden rendben van-e.

Miután gyakran jártunk a környékbeli „eredeti olasz” pizzériába, egyszer megkérdeztem a vezetőt, olasz szakácsuk van-e.

- Természetesen – hazudta a pincér gondolkodás nélkül. Egy téli estén házhozszállítást rendeltünk tőlük, és miután tréfás kedvemben voltam, hozzátettem, hogy csapolt sört kérnénk hozzá. Ők nem voltak tréfás kedvükben. Tíz perc múlva egy triciklin érkezett a futár, két pizzával és két korsó csapolt sörrel.

- A korsókat majd holnap visszaviszem – mondtam, azért nem kis meglepetéssel.

- Felesleges – legyintett a futár. – Ajándék.

2018.03.26 08:08

Berlin nyújt menedéket az üldözött özvegynek

Publikálás dátuma
2018.07.11 08:30

Fotó: AFP/ TOBIAS SCHWARZ
Férje halálának első évfordulóját a szeretteitől távol, de szabadságban fogja tölteni Liu Hszia, aki Németországban kezd új életet közel nyolc, kínai házi őrizetben töltött év után.
 A festő és költő ellen sosem emeltek hivatalosan vádat semmiért, egyetlen bűne az volt, hogy kitartott a demokráciapárti aktivista férje, Liu Hsziao-po mellett azután is, hogy a férfit 11 év börtönbüntetésre ítélték a hatalom megdöntése érdekében tett állítólagos kísérletei miatt.
A férje bebörtönzése után az asszony barátok által publikált internetes videóüzenetekben és közleményekben igyekezett felhívni a nemzetközi közösség figyelmét politikai fogolyként élő férje sorsára, s fogva tartásának kegyetlen körülményeire. A Nobel-békedíjas férfi tavaly júliusban halt meg májrákban, napokkal azután, hogy engedélyezték számára a kórházi kezelést. Elemzők szerint azonban a hatóságok az utolsó pillanatig vártak ezzel, míg semmi esélye nem volt már a felépülésre.
Felesége már halála előtt is igen súlyos klinikai depresszióval küzdött – idézte ismerőseit a CNN amerikai hírtelevízió. Most Berlinben vár rá új élet. „Hálás vagyok mindazoknak, akik törődtek vele és segítettek neki az elmúlt években. Imádkozom a szüleimhez és a sógoromhoz, hogy áldásuk kísérje őt” – nyilatkozta Liu Hszia bátyja, aki egyúttal megerősítette, hogy a nő elhagyta Kínát. Nem meglepetés, hogy Németország nyújt az asszonynak menedéket, hiszen a külügyminisztérium már korábban jelezte, várják őt, s Kínából való elutazása előtti napon Angela Merkel német kancellár Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel tárgyalt Berlinben. 
A német fővárosban egy összetartó kínai közösség várja, amelynek számos művész – így Aj Vej-vej is –, és hazáját elhagyni kényszerülő politikai aktivista a tagja. Ők azt nyilatkozták az amerikai hírtelevíziónak, hogy nagyon várják Liu Hszia érkezését. Jogvédő szervezetek azonban attól tartanak, hogy a nőre a Kínában maradt családján keresztül gyakorolnak majd nyomást, így próbálva meg őt elhallgattatni. „Liu Hszia sosem hagyta cserben az igazságtalanul bebörtönzött férjét, s ezért kegyetlenül megbüntették… csodálatos hír, hogy végre szabad… de a családja zaklatásának is véget kell érnie” – kommentálta a szabadon bocsátás hírét Patrick Poon, az Amnesty International Kína-szakértője.
Témák
Kína
2018.07.11 08:30
Frissítve: 2018.07.11 10:05

Kína dobja a Belgrád-Budapest vasútvonal beruházást?

Publikálás dátuma
2018.07.10 19:10

Fotó: / Ujvári Sándor
Elengedheti Kína a Belgrád-Budapest vasútvonal beruházást, ha az a legcsekélyebb mértékben is zavarná Peking és Brüsszel közötti kapcsolatokat. A múlt hét végén a 11 új uniós és 5 balkáni ország, valamint Kína vezetői találkoztak Szófiában az úgynevezett 16+1-ek tanácskozásán. Li Köcsiang, az ázsiai nagyhatalom miniszterelnöke, a kínai diplomáciában szokatlan nyíltsággal üzent az Európai Unió vezetőinek: szívesen erősítené az együttműködést - idézi a 24.hu a hétvégén történteket.  A kínaiak sietsége érthető, ugyanis Donald Trump amerikai elnök gazdasági háborúja alaposan átrajzolhatja a világgazdaság térképét. Kína alapvetően egy erős Európai Unióban érdekelt és nem nézné jó szemmel, ha bárki aláásná a közösség stabilitását – mondta a Népszavának Inotai András, közgazdász. Peking XXI. századi világképébe a multipoláris, vagyis a több központú világ illeszkedik, és ebben rendkívül fontos, stratégiai szövetségesi szerepet szán az uniónak a Trump-féle Amerikával szemben. Ettől reméli Peking, hogy az erősödő uniós kapcsolat ellensúlyozhatja Washington protekcionista vámpolitikájának negatív hatásait.  Valószínűleg erről is szó esik a mai, budapesti tanácskozáson, ahol a 16+1 Együttműködés szakértői szinten tart egyeztetést. A sokat bírált Belgrád-Budapest vasútvonal építése politikai lufi volt kezdettől fogva, legalábbis a jelenlegi formájában – vetette fel Inotai András. Része volt annak az Orbán Viktor fémjelezte zsaroló politikának, amit a magyar miniszterelnök az unióval szemben folytatott. Orbán azt üzente Brüsszelnek, ha nem adnak pénzt, akkor kínai hiteleket vesz fel. Ez ideig, óráig be is jött, amíg Peking és Brüsszel között feszültebb volt a viszony, most azonban e zsarolási potenciál veszít erejéből.  A Belgrád-Budapest vasútvonalnak is lenne értelme, ha az európai észak-déli közlekedési folyosó részeként épülne. Ez megoldaná az új tagállamok közötti kapcsolatok fejlesztését a Baltikumtól a Balkánig, s ez Kínának is érdeke – jegyezte meg Inotai András. A Belgrád-Budapest vasútvonal legkevesebb 500 milliárd forintos kínai hitel felvételét jelentené, plusz a kamatokat. Ha a kínaiak a vasúttal kapcsolatos brüsszeli kifogásokat megszívlelik és elállnak az építéstől, ez nettó megtakarítás lesz a magyar adófizetők számára. 
2018.07.10 19:10
Frissítve: 2018.07.10 19:15