2 év "búvárkodás" után került elő egy fotómasina, és működött!

Publikálás dátuma
2018.03.29 15:38
Thaiföldi tengerpart. Illusztráció: GUIZIOU Franck / hemis.fr / hemis.fr / Hemis
Fotó: /
Több mint két éven át hánykolódott a tengeren egy búvártokba zárt fényképezőgép, mielőtt működőképesen partra vetődött egy thaiföldi strandon: a kagylókkal benőtt, alig felismerhető tárgyra kisiskolások találtak rá, akik a gép tulajdonosát is felkutatták, írja az MTI.

"El sem hiszem" - mondta a BBC Newsnak a fényképezőgép tulajdonosa, Cubakihara Szerina, hozzátéve, hogy nagyon megdöbbent, amikor a barátai elküldték neki az elveszettnek hitt fényképeivel teli Facebook-bejegyzést. A japán egyetemista még 2015 szeptemberében vakációzott barátaival az Okinava prefektúrabeli Isigaki-szigeten, mintegy 250 kilométerre keletre Tajvantól, amikor könnyűbúvárkodás közben elejtette a fényképezőjét. Cubakihara akkor úgy hitte, hogy örökre elveszítette a gépet.

A búvártokban lévő fényképezőgép azonban több száz kilométeres kalandra "indult" és végül egy tajvani strandon sodorta szárazföldre a víz, ahol egy csapatnyi általános iskolás diák talált rá, akik épp a partszakaszt takarították. "Egy 11 éves fiú találta meg a fényképezőgépet" - idézte fel Park Li, a gyerekeket kísérő tanár. Hozzátette: először azt gondolták, hogy tönkrement, ám a tokról akkor hirtelen lepattant egy kacsakagyló, feltárva a gombot, amely a szerkezetet nyitotta.

Egyetlen csepp víz sem volt a tokban és a jelek szerint maga a gép is jó állapotban volt. Nem sokkal később pedig az is kiderült, hogy még mindig fel van töltve. Az iskolába visszatérve aztán a diákok és Li megvitatták, hogy mi legyen a "lelet" sorsa. Először arra gondoltak, hogy nem kellene megnézni és kiposztolni a fotókat, ám végül úgy tűnt, ez az egyetlen módja, hogy megtalálják a tulajdonost.

Mivel a felvételek egy része Japánban készült, arra gondoltak, hogy japán lehet a gép tulajdonosa, ezért kínai és japán nyelvű bejegyzést tettek közzé a Facebookon. A posztot több mint tízezerszer osztották meg a felhasználók és mindössze egyetlen nap alatt Cubakiharához is eljutott a híre.

A lány azt tervezi, hogy júniusban Tajvanra látogat, hogy személyesen mondjon köszönetet a diákoknak és tanárjuknak és hazavigye a kalandos sorsú fényképezőgépét.

Szerző
2018.03.29 15:38

A világ GDP-jének harmadáról állapodott meg Európa és Japán

Publikálás dátuma
2018.07.17 14:02

Fotó: AFP/
A világ GDP-jének harmadáról szól a 640 millió embert érintő egyezmény.
Az egyezményt, ami lehetővé teszi, hogy a két fél ezentúl vámmentesen kereskedhessen egymással, négy év előkészület előzte meg - írja beszámolójában az Euronews. Japán az Európai Unió második legnagyobb kereskedelmi partnere Ázsiában - az unió összes partnere közül sorban a hatodik legjelentősebb.
Az Európai Unió jelenleg 58 milliárd euró értékben exportál árut Japánba - főleg tejtermékeket, mint azt a BBC írja -, és 28 milliárd euró értékben nyújt szolgáltatás a szigetországnak. Az EU-ban több mint 600 ezer munkahely kötődik a japán exporthoz. Japán elsősorban autókat exportál az unióba.
A szabadkereskedelmi egyezmény szinte minden vámterhet megszüntet. Ennek összege csak az Európai Unióban éves szinten az 1 milliárd eurót is elérheti.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a valaha volt legnagyobb jelentőségű kereskedelmi megállapodásnak nevezte a szerződést. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője azt hangsúlyozta, hogy a szerződés példával mutatja meg, hogy a kereskedelem együttműködés, és kölcsönösen előnyös megoldások megtalálásáról szól. Toshimitsu Motegi japán gazdasági miniszter szerint a protekcionizmus korában különösen nagy jelentőséggel bír az egyezség partnereinek elkötelezettsége a szabadkereskedelem mellett.
2018.07.17 14:02
Frissítve: 2018.07.17 14:23

Napokon belül hazatérhetnek a thaiföldi barlangból kimentett gyerekek

Publikálás dátuma
2018.07.14 12:52
Jól vannak, július 19-én már haza is mehetnek a thaiföldi barlangból kimentett gyerekek
Fotó: AFP / Ministry of Health / Chiang Rai Prachanukroh Hospital/
A thaiföldi focicsapat tagjai 18 napot töltöttek a mélyben: jól vannak, de így is hetekig tarthat, mire teljesen felépülnek.
Még kórházban ápolják őket, de csütörtökön már hazaengedik a thaiföldi gyerek focicsapat tagjait, akit közel három hetet töltöttek egy vízzel elöntött barlangban.
A kórházi illetékesek szerint az elsőként kimentett négy fiú 11 napot, a következő két csoport pedig 10, illetve 9 napig szorult ápolásra, de most már mindannyian jó erőben vannak – komoly fertőzést nem kaptak el a barlangban töltött 18 nap alatt, étvágyuk és testsúlyuk is visszatért a kezelés során, családtagjaik pedig végre maszk nélkül is velük lehetnek.
Hazatérésük után a fiúk várhatóan még néhány hétnyi pihenésre szorulnak; orvosaik azt sem tanácsolják, hogy ők vagy családtagjaik felvegyék a kapcsolatot a médiával, mert így vádakkal, kritikákkal is szembesülnének, ami helyzetükben fokozott veszélyt jelenthet - írja az ABC News.
Ettól próbálják megóvni a fiúk edzőjét, a 25 éves Ekkapol "Ake" Chantawongot is, aki meggondolatlanul, a figyelmeztető táblák ellenére is levitte a barlangba a csapatot a monszun időszakban. Ake mindent megtett a gyerekek védelmében, meditációs technikákra tanította őket, hogy be tudják osztani energiájukat, és – az első külső mentőexpedíciók érkezése után – ételadagját is elosztotta a fiúk között.   
A családtagok közül épp ezért sokan hősnek tartják, mások viszont felelőtlenségét emlegetik: az orvosok szerint esetében van a legnagyobb kockázata teljes pszichikai felépülésnek, hiszen a külső kritikák mellett saját bűntudata is nyomaszthatja. 
A focicsapat és edzőjük június 23 -rekedt egy barlangteremben, mivel az áradásszerű esővíz pillanatokon belül elvágta menekülési útvonalukat. Tíz napig tartott, mire sikerült lokalizálni helyzetüket, és egy hétbe telt, amíg az utolsó fiút is sikerült speciálisan képzett mentőbúvárok segítségével kimenekíteni a barlangból. Mindannyian túlélték a történteket, a eset mégis tragédiával végződött: a thaiföldi haditengerészet egyik képzett búvárja mentés közben vízbe fulladt a barlangrendszer  szűk és tekervényes járataiban.
2018.07.14 12:52
Frissítve: 2018.07.14 12:59