Kitiltják a műanyagszatyrokat Romániából is

Publikálás dátuma
2018.04.04 18:14
Illusztráció: Patrick Lefevre / BELGA MAG / BELGA
Fotó: /
Júliustól tilos vékony műanyagszatyrokat importálni, jövő évtől kezdődően pedig tilos ezeket forgalmazni is Romániában, számol be az MTI. Az erről rendelkező törvényt szerdán hirdette ki a román államfő.

A jogszabály azt a 2015-ben elfogadott törvényt szigorítja, amellyel Románia beültette a hazai jogrendbe a könnyű műanyag hordtasakok felhasználásának csökkentését célzó európai uniós irányelvet. A szigorítást egyhangúlag fogadta el márciusban a bukaresti képviselőház.

A törvény az 50 mikronnál vékonyabb műanyagból készült füles, illetve ingvállas tasakokat tiltja ki Romániából. Az egyszerű (fül nélküli) nejlonzacskókra a jogszabály hatálya nem terjed ki.

A törvény arra kötelezi a kereskedőket, hogy - a környezettudatos vásárlás megkönnyítése érdekében - jelöljék meg az újrahasznosítható csomagolóanyagokat, illetve ezek visszaváltását vagy cseréjét is lehetővé kell tenniük.

A jogszabály előírja, hogy május 27-étől a bukaresti környezetvédelmi minisztériumnak jelentést kell összeállítania az Európai Bizottság számára az évente elhasznált nejlonzacskó-mennyiségről, a környezetvédelmi ügynökségeknek pedig tájékoztató kampányokat kell szervezniük a felhasználók és kereskedők számára a csomagolóanyagok begyűjtéséről, értékesítéséről és újrahasznosításáról.

Olaszország még 2011-ben tiltotta be a biológiailag nem lebomló zacskók gyártását és használatát, de rendeleti szinten a világ nagyvárosai egymás után hoznak korlátozó rendeleteket. A legkeményebb nejlonzacskó-ellenes, környezetvédelmi törvényt eddig Kenyában hozták meg, ahol tavaly óta 40 000 dollár pénzbüntetés vagy 4 év börtön fenyegeti azt, aki ilyeneket használ vagy árusít.

Szerző
2018.04.04 18:14