Franciaország a csalódott britek menedéke

Publikálás dátuma
2018.04.05 07:33
Eymetben egész brit kolónia él, saját törzshelyük is van Fotó: AFP/Philippe Roy
Fotó: /

Épp egy éve, hogy Liz és Gary Trow lányukal együtt búcsút intett az Egyesült Királyságnak, és Franciaországban, a Loire-völgyben telepedett le. Elsősorban nem a kíváncsiság vezette őket, hanem a csalódottság: úgy érezték, a Brexit-népszavazás után otthon már semmi sem lesz a régi, és szerették volna, hogy 12 éves lányuk egy nyitottabb, multikulturálisabb közegben nőjön fel.

„A gyerekek itt mind tökéletesen beszélnek angolul és franciául. Vannak Holland barátaink is. Csodálatos ilyen közegben gyereket nevelni. Annyival másabb, mint az Egyesült Királyságban” – vallott új életükről Liz.

A The Guardiannek nyilatkozó brit család a sorsdöntő referendumig a többségében fehérek lakta, dél-angliai Poole-ban élt, ahol a lakosság 58,2 százaléka az unióból való távozásra szavazott. Ez az arány bőven az egyesült királysági átlag (51,9 százalék) fölött volt.

A Trow családhoz hasonlóan sokan döntöttek a távozás mellett. Pontos számok nem állnak rendelkezésre, hiszen a legtöbb kutatásban az Egyesült Királyságot maguk mögött hagyó uniós állampolgárok számát igyekeznek felmérni. A gyakran Brexodusként emlegetett jelenség azonban érinti a briteket is. A The Guardian összeállításában sokan vallanak a költözés okairól, és új életükről egy nyitottabb, befogadóbb európai országban.

Az egyik igen népszerű desztináció a britek körében a jelek szerint Franciaország, s azon belül is Eymet városa, amely mostanra kiérdemelte a Franciaország „legangolabb szeglete” címet: a 2600 lakosból 400 brit. S ez a szám a közeljövőben várhatóan emelkedni fog. A brit finomságokat kínáló boltokkal, pubokkal teli déli városkában az utóbbi hónapokban ugyanis igencsak felpörgött errefelé az ingatlanpiac. A vásárlók jelentős része brit, s még azelőtt le akarnak itt telepedni, „mielőtt túl késő lenne”, vagyis a 2019 március 29-re tervezett Brexit-folyamat végéig.

„Akadnak, akik készpénzzel jönnek, és alig várják, hogy elköltsék… A telek általában annyira nyugodtak, hogy karácsonykor három hétre be szoktunk zárni. Idén mindössze három szabadnapunk volt” – számolt be tapasztalatairól Jane Fraser-Bryan ingatlanügynök.

„Őrület, ami itt zajlik. Voltak olyan emberek, akik megjelentek az irodában, és azt mondták: egy hétig leszünk itt, s ez idő alatt szeretnénk egy házat venni” – mesélte a brit napilapnak egy másik ingatlanos, Terrie Simpson, az Agence Eleonor munkatársa. Kollégáival minden évben megbeszélik az adott évre vonatkozó kereskedelmi célkitűzéseket, ám olyan nagy a kereslet az ingatlanokra a városban, hogy idén már februárban elérték ezek 30 százalékát. A britek mihamarabb házat akarnak venni, majd pedig beadni a letelepedéshez szükséges kérvényeket. „Úgy érzik, hogy ketyeg az óra, közeleg ugyanis a határidő, ameddig mindezt el kell intézniük” – tette hozzá Simpson, aki 16 éve költözött a Dordogne megyében található francia városba.

Az óra kétségkívül ketyeg, de elvilekben nincs ok a rohanásra. Bár a London és Brüsszel közötti megállapodás értelmében a „válás” jövő márciusban lesz, a türelmi idő 2020 december végéig tart. Az Egyesült Királyságban letelepedni vágyó uniós állampolgárok, és az Európát választó britek ez idő alatt is ugyanazokkal a jogokkal élhetnek, mint a Brexit előtt. Akadnak azonban, akik nem bíznak a westminsteri kormányban.

„A dolgok nem egészen úgy alakultak, ahogy azt a kormány korábban beharangozta. Nem tudom, hogy hiheti bárki is, hogy most így lesz” – nyilatkozta Lisa Reynolds, egy birminghami szabadúszó illusztrátor, aki Eymet közelében keres házat. Reményei szerint már a nyáron beköltözhet, és a legidősebb fia pedig ősszel már el is kezdheti az általános iskolát. „Érezhető a nyomás. Nagy a bizonytalanság… Nagyon feldühít az egész Brexit, mert arra kényszerített, hogy fejest ugorjunk ebbe. Másfelől viszont hálás vagyok ezért.”

Szerző
2018.04.05 07:33

Üzen az Auróra: helló, nyitva vagyunk!

Publikálás dátuma
2018.07.19 13:06

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Nincs az a kétharmados győzelem, amely a hatalom számára elviselhetővé tenné, hogy a Fideszen kívül is van élet.
Tétován nézelődő, szakállas férfi lép az Auróra udvarán beszélgető fiatalokhoz, kezében fotómasina. Engedélyt kér, hogy készítsen néhány felvételt. Rögtön felébred a gyanú.

– A józsefvárosi laptól jöttél? – kérdi merev arccal egy fiú.

– Nem vagyok én rossz ember – rázza fejét a férfi –, civileknek dolgozom.

A bizalmatlanság nem csökken.

– Jó, de milyen civileknek? A CÖF-nek?

– Dehogyis. A Gólyának és a Heti Betevőnek.

A fiú megnyugszik, akkor minden rendben. Az éppen új fészket kereső Gólya hasonló szellemiségű közösségi hely, mint az Auróra, a Heti Betevő hajléktalanoknak oszt ételt. Barát érkezett, nem ellenség.
Az elővigyázatosság érthető. Az Auróra – amely stílszerűen a VIII. kerületi Auróra utcában van – nem számít a NER-kompatibilis létesítmények közé. „Gyanús tevékenységet” folytató civil szervezeteknek ad otthont, olyanoknak, amelyek emberi jogokkal vagy például szociális problémákkal foglalkoznak. A Budapest Pride szervezői is a nyitás, 2014 októbere óta az Aurórában bérelnek irodát.
A közelmúltban időközi polgármester-választást tartottak a kerületben, alacsony részvétel mellett, de toronymagasan győzött Sára Botond, a Fidesz jelöltje. Július 16-án, hétfőn – pontosan azon a napon, amikor az új polgármester letette a hivatali esküjét – a kerület önkormányzat közleményben adta hírül, hogy a „hatóság elrendelte” az Auróra (és a Corvin Club) bezárását. Az Auróra esetében a „közbiztonsági érdek” is a hivatkozások között szerepelt.
Rágalom, hitelrontás, valótlanság – röviden így foglalható össze Csarnó Ellának, az Auróra sajtómunkatársának véleménye. Az önkormányzati közleményben szerinte nincs szinte egyetlen mondat sem, amely ne tartalmazna súlyos csúsztatásokat, vagy éppen tejesen légből kapott állításokat.
Az Auróra elleni hadjáratot a szélsőjobboldal indította. Nick Griffin, a hírhedt brit fajvédő tavaly tavasszal egy budapesti konferencián az Aurórát jelölte meg Soros György magyarországi főhadiszállásaként. Később „vármegyés” ifjak hasonló tartalmú plakátokat ragasztgattak az Auróra bejáratára, feliratokat festettek a járdára. A rendőrök nyáron úgynevezett drograzziát tartottak. Bár csak egészen csekély mennyiségű „anyagot” találtak, az akkor még Kocsis Máté vezette önkormányzat lelkesen lecsapott a lehetőségre, és a szélsőjobboldal kedvére téve megpróbált végleg lakatot tenni a helyre. Az eljárás nem állta ki a törvényesség próbáját.
A mostani hatósági döntésről az Auróra eddig nem kapott hivatalos értesítést, ezért azt a stratégiát követi, hogy úgy csinál, mintha mi sem történt volna. „Újra és újra kinyitunk” – hangsúlyozta Csarnó Ella. Ha majd megérkezik a határozat, nyilván ellenlépéseket tesznek.
A helyi időközi választási kampányban Győri Péter, az ellenzéki jelölt szimpatizánsai támogatói beszélgetést szerveztek az Aurórában. Kérdésünkre, hogy ennek köze van-e az önkormányzat fellépéséhez, Csarnó Ella közölte: bizonyítékok hiányában biztosat nem lehet tudni, de az aurórások cseppet sem lennének meglepve, ha politikai okok állnának a háttérben.
2018.07.19 13:06
Frissítve: 2018.07.19 13:07

Megtalálták a rendőrök az eltűnt ófehértói kislányt

Publikálás dátuma
2018.07.19 12:47

Fotó: police.hu/
A gyerek sértetlenül került elő, hazakísérték az édesanyjához.
Szerdán 11 órakor tett bejelentést egy ófehértói nő a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Baktalórántházi Rendőrőrsén arról, hogy 13 éves kislánya, aki térben és időben csak részlegesen tud tájékozódni, délelőtt kerékpárral elment otthonról és azóta nem adott magáról életjelet – írja a police.hu. A baktalórántházi rendőrök azonnal az eltűnt lány keresésébe kezdtek: elemezték a község térfigyelő kameráinak felvételeit, majd a szomszédos településeken a lehetséges haladási útvonalakat is ellenőrizték. A kislányra végül 15 órakor a lakóházuk közelében, sértetlen állapotban találtak rá a rendőrök. Kérdésükre a gyerek elmondta, hogy délelőtt összeveszett az édesanyjával, ezért végleg el akarta hagyni otthonát, de később meggondolta magát. A rendőrök a lányt biztonsági intézkedés keretében hazakísérték és átadták az édesanyjának.
2018.07.19 12:47
Frissítve: 2018.07.19 12:47