Kilenc munkás megfulladt a folyóba esett furgonban

A Beszterce folyóba esett csütörtök hajnalban egy munkásokat szállító furgon a romániai Piatra Neamt közelében. A jármű tíz utasa közül kilencen meghaltak, egynek sikerült kimenekülnie - írta az MTI.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint az áruszállításra gyártott és személyszállítására törvénytelenül átalakított járműben egy Arad megyei erdőkitermelés munkásait szállították haza Moldvába az ortodox húsvéti ünnepekre. Piatra Neamt közelében a gépkocsi - feltételezhetően egy durrdefekt következtében - lesodródott az útról, átszakította a korlátot és egy csatornába zuhant, amelyikben a Beszterce folyó vize folyik két víztározó között.

A jármű egyetlen utasának sikerült kiszabadulnia, és a partra jutnia. Hét személy holttestét a partra emelt furgonban találták meg, két holttestet pedig a csatorna több méter mély vizében. A munkások feltehetőleg azért nem tudtak kimenekülni a vízbe esett járműből, mert a furgonnak nem voltak ablakai.

Az egyetlen túlélő, a 21 éves Ionuţ Vîrlan könnyebb fejsérülést szenvedett és jelenleg a sebészeten ápolják, írja a Transindex.ro. Mint Vîrlan elmondta, társaival együtt facsemetéket voltak ültetni Arad megyében, és onnan tartottak haza, mikor a baleset történt. A fiatal fiú éppen aludt, mikor a csatornába esett a jármű, és arra ébredt, hogy az elkezdett feltelni vízzel. A baleset során megrepedt a szélvédő, így azt sikerült kirúgnia, és így kiúszhatott a folyó partjára.

Szerző
2018.04.05 12:32
Frissítve: 2018.04.05 18:01

Elillanni látszik a nagy román gázüzlet

Publikálás dátuma
2018.07.17 07:45
Gázvezeték hegesztése - a kép illusztráció
Fotó: ANADOLU AGENCY/ TurkStream Project
Bár Szijjártó Péter még nemrég arról beszél, magyar cégek kötötték le a romániai tengeri gázmezők teljes hozamát, a bukaresti parlament keresztülhúzta ezeket a számításokat. A román korámányt kívülről támogató RMDSZ szerint józan kompromisszum született.
A Fekete-tenger alatt, Románia partjainál talált gáz felének áru- és értéktőzsdei értékesítésére kötelezte a kitermelést végző amerikai ExxonMobilt és osztrák OMV-t a múlt héten a bukaresti parlament. Ennek értelmében a tulajdonosok nem adhatják el külföldre a teljes mennyiséget: legalább a felét romániai felhasználókhoz kell juttatniuk.  Az új jogszabályt figyelembe kell vennie az Orbán-kabinetnek is, amely már korábban erőteljes érdeklődést mutatott a fekete-tengeri gáz iránt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter februárban – mint arra a maszol.ro emlékeztet – úgy nyilatkozott, hogy magyar cégek a mező teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres várható hozamát lekötötték. A román ellenzék erre a nemzeti érdekek elárulásával vádolta meg a szociáldemokrata kormányt, amely ígéretet tett az értékesítést szabályozó törvényre. Ezt annak elfogadása előtt Szijjártó Péter is sürgette, bár az elfogadott változat ismeretében felmerül, érdemes volt-e a nógatás.  Kérdés, köthető-e józan kompromisszum, ami a kitermelés előmozdítása mellett megfelelő mennyiséget biztosít a most részben az orosz gáztól függő lakossági ellátás számára – mondta a törvényről a Népszavának Korodi Attila, a kormányzó szociáldemokratákat kívülről támogató, így ezt a törvényt is megszavazó RMDSZ frakcióvezetője. Az új szabály az eddigi illetékeken felül további gáz- és olajbányászati adóbevételeket biztosít a román állam számára - hangsúlyozta. A kéthetes vita központjában a román háztartások ellátása állt, a „magyar kérdés” nem merült fel – jegyezte meg. Mivel azonban Románia úgyse képes a várható teljes mennyiséget felhasználni, a szabad piacnak is teret kell engedni – vélekedett Korodi Attila. A magyar és a román kabinet között az ügyben kialakult nézeteltérésekről a képviselő annyit jegyzett meg, hogy szerinte ez a két állam energiavállalatai közötti megállapodással rendezhető.  Bár az ExxonMobil-OMV konzorcium a törvény miatt a kitermelés leállításával fenyegetőzött, Korodi Attila szerint ettől nem kell tartani, még ha a kialakult helyzet „valóban nem is kényelmes a számukra”. Egy kitermelő nyilván szívesebben szállít hosszú távú szerződések alapján, mint tőzsdei alapon, még ha az árakban nincs is nagy különbség. A magyar kormány részéről az RMDSZ-hez nem érkezett az ügyben megkeresés, de „erre nem is lett volna ok, hisz a törvény egy józan kompromisszum” - vélekedett a magyar párt frakcióvezetője.  
2018.07.17 07:45
Frissítve: 2018.07.17 07:45

Beismerő vallomást tett az inárcsi családsegítőt megkéselő férfi

Publikálás dátuma
2018.07.13 10:27

Fotó: /
A gyilkosság után átment a polgármesteri hivatalba és bejelentette tettét. Elrendelték a letartóztatását.
Beismerő vallomást tett a rendőrségen az a 61 éves férfi, aki több késszúrással megölte a családsegítőként dolgozó 44 éves háromgyerekes édesanyát – írja a 24.hu. „Cs. Attila végig együttműködő volt. Beismerő vallomást tett az őrizetbe vételt követő kihallgatása során” – mondta a portálnak András Tamás, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Elrendelték a letartóztatást

Pénteken a Budapest Környéki Törvényszék közölte, hogy elrendelték a férfi letartóztatását. Mint írták, az eljárás adatai szerint Cs. A. feleségével inárcsi házukban közösen nevelte három gyermekét, akik közül kettő kiskorú és az egyik fogyatékkal élő. A gyanúsított és felesége többféle jogcímen összesen mintegy 59 millió forint tartozást halmozott fel, emiatt végrehajtási eljárás indult ellenük, melynek során elárverezték a házukat. A férfinak és családjának 2018 júliusában ki kellett volna ürítenie az ingatlant. Mivel a gyanúsított nem tudott a gyermekek elhelyezéséről gondoskodni, segítséget kért a Dabasi Család és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ inárcsi kirendeltségén. Az inárcsi kirendeltség családsegítője próbált szállást találni a gyanúsítottnak és családjának, de nem járt eredménnyel. A férfi július 11-én reggel bement a családsegítői irodába, és megkérdezte a nőt, hogy sikerült-e szállást találnia a számukra. A családsegítő nemleges választ adott neki, egyúttal közölte, hogy értesítenie kell a gyámhatóságot, és ha a gyanúsítottat és a családját kilakoltatják, intézkednie kell, hogy a gyámhatóság helyezze el a gyerekeket. A gyanúsított ettől dühös lett, elővette a magával vitt – mintegy 10 centiméter pengehosszúságú – kést, és egy alkalommal nyakon szúrta a sértettet, aki a helyszínen elhunyt. Ezután átment a közelben levő polgármesteri hivatalba, ahol egy ügyintézővel közölte, hogy megölte a nőt, majd a helyszínen megvárta a rendőrök kiérkezését.
A férfi terhére rótt cselekmény büntetési tétele az akár életfogytig tartó szabadságvesztés. Lakóhelyét adósságai miatt elárverezték, onnan ki kell költöznie, lakhatása nem megoldott, ezért fennáll szökésének, elrejtőzésének veszélye. Továbbá a gyanúsított közvetlenül a gyanúsításban szereplő cselekmény után kijelentette, hogy a végrehajtó és a gyámügyesek megölésére is gondolt, emiatt fennáll az újabb súlyos bűncselekmény elkövetésének veszélye is. A nyomozási bíró pénteken ügyészi indítványra elrendelte a gyanúsított letartóztatását 2018. augusztus 13-ig. A döntés ellen a gyanúsított fellebbezést jelentett be, így a végzés nem vált véglegessé.
A rendőrség szerdán közölte, hogy egy férfi a reggeli órákban, ügyintézés során sebesített meg késsel a hivatalban egy nőt, aki olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. A 61 éves helyi férfit a kiérkező rendőrök a helyszínen elfogták.

Az Emmi saját halottjának tekinti az áldozatot

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma bejelentette, a családdal egyetértésben saját halottjának nyilvánítja az Inárcson július 11-én munkavégzés közben meggyilkolt szociális munkást, a Dabasi Család és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ munkatársát. A tárca szerint a háromgyermekes édesanya hosszú évek óta, nagy szakmai tapasztalattal és alázattal dolgozott családsegítő szociális munkásként. Időt és energiát nem sajnálva karolt fel számára sokszor ismeretlen, rászoruló embereket, akiknek lehetetlent nem ismerve próbált kiutat keresni nehéz élethelyzetükből. „A szociális és gyermekvédelmi területen foglalkoztatottak közfeladatot ellátó személynek minősülnek. Az itt dolgozó mintegy százezer ember nagy elkötelezettséggel fordul minden nap a kihívásokkal küzdőkhöz, és helytáll embert próbáló munkájában. Az inárcsi családsegítő élete utolsó pillanatáig ezt tette, az Emmi munkatársait megrendítette a tragédia. Halála veszteség a teljes szociális szakmának” - áll az Emmi távirati irodának eljuttatott közleményében.  

2018.07.13 10:27
Frissítve: 2018.07.13 14:58