Adatlopás - Magyarokat is érint

Publikálás dátuma
2018.04.06 07:40
Fotó: Nasir Kachroo/NurPhoto
Fotó: /
Világszinten jóval több felhasználót érintett a Facebook adatkezelési botránya, mint amennyiről eddig beszéltek. Több mint 30 ezer magyar adatával is visszaélt a Cambridge Analytica elemző cég.

A Facebook főnöke Mark Zuckerberg a Reuters hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, lélekben egyetért az EU új, szigorú törvényével, amely a személyes adatok biztonságát szavatolja, de nem kívánja alkalmazni az egész világra kiterjedően. Miközben a Facebook egyre inkább próbálja magát távol tartani a milliók személyes adatával történt visszaélésekkel kapcsolatos botrányoktól, azokkal a követelésekkel kell szembenéznie, hogy növelnie kell a biztonságot, tanulva a május 25-én életbe lépő, mérföldkőnek számító új EU-s törvényből. Az Általános Adatvédelmi Szabályozás elnevezésű európai törvény a személyes adatok védelmének legátfogóbb szabályozása az internet születése óta, amely megadja a polgároknak azt a jogot, hogy megtudják, milyen adatokat tárolnak róluk és töröltethessék azokat. Az is lehetséges lesz, hogy személyes adataikat átvigyék más szociális hálózathoz.

Zuckerberg elmondta, a törvény egy olyan változatán dolgoznak, amely az egész világon működőképes lehet, de nem árult el részleteket arról, mely részei lehetnek olyanok, amelyeket át kell alakítani ahhoz, hogy globálisan üzemeljenek. Szerinte a törvény sok eleme, például az, hogy törölni lehet információkat, már megvalósult a Facebookon.

A Google, amely szintén emberek milliárdjainak adatait tárolja, még nem nyilatkozott az ügyben. Az Apple Inc és néhány más technológiai cég azt mondja, ők is tervbe vették, hogy Amerikában és máshol a világon megadják ugyanazokat a jogokat, amelyeket az európaiak megkapnak.

A Facebooknak és versenytársainak sokkal pontosabban meg kell határozniuk, hogyan kezelik az emberek adatait, és pontosan megfogalmazott megegyezésre kell jutniuk. Ugyanakkor az EU törvény komolyan sértheti a Facebook gazdasági érdekeit, mert csökkentheti a hirdetések értékét azáltal, hogy nem használhatók fel szabadon személyes adatok. Ezek képezik a cég hirdetéseinek alapját, és Brian Wieser a Pivotal Research elemzője szerint a Facebook még nem állt elő kielégítő tervvel arról, hogyan kíván megfelelni az új törvényeknek. Ha nem alkalmazkodnak, az éves bevétel 4 százalékát kaphatják büntetésként.

87 millió érintett

Zuckerberg egy szerdai telefonkonferencián azt mondta, a Cambridge Analytica (CA) 37 millióval több Facebook felhasználóról szerezhetett információkat az eddig gondolt 50 millióval szemben. A 24.hu értesülése szerint közöttük 30 067 lehet magyar. Az adatokat először tudományos céllal gyűjtötték, és csak később kerültek a Cambridge Analyticához, megsértve a Facebook törvényeit. A CA tagadja a számokat, ők csak 30 millió felhasználó adatait kapták meg, állítják. A számok kapcsán Zuckerberg azt mondta: „Nem figyeltünk eléggé arra, mi a felelősségünk, és ez nagy hiba volt. Ez az én saram.” Hozzátette, ha valaki olyan példa nélküli dolgot épít fel, mint a Facebook, összezavarodhatnak a dolgok.

Christopher Wylie, a Facebook egyik volt kutatója - aki az egész adatlopási ügyet kirobbantotta - Twitter-bejegyzésben reagált, s közölte, hogy a Cambridge Analytica még 87 millió felhasználóénál is több profilt dolgozott fel. A Cambridge Analytica pszichológiai profilt állított össze az egyes felhasználók adataiból, s ennek segítségével célzott üzeneteket lehetett küldeni a felhasználónak, befolyásolva ezzel a választói viselkedést. A Facebook a múlt hónapban kitiltotta a brit-amerikai céget az oldalról.

A Facebbook jövő héttől kezdi el tájékoztatni az embereket, felhasználták-e jogosulatlanul az adataikat. Zuckerberget április 11-én hallgatják meg a kongresszusban.

2018.04.06 07:40

Uniós felszólítást kapott Putyin: vállalják a felelősséget a maláj gép lelövéséért

Publikálás dátuma
2018.07.17 21:48
A malájutasszállító orrészének maradványai. A közel 300 főt szállító gépet egy oroszbarát szakadárok ellenőrizte területről érte
Fotó: AFP/ Emmanuel Dunand
Kemény üzenetet küldött Oroszországnak Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője: felelősségvállalást kért a maláj utasszállító 2014-es tragédiája miatt, és felszólította az orosz kormányt, hogy vegyen részt a tettesek elszámoltatásában.
Oroszországnak, és főként Vlagyimir Putyin kormányának címzett üzenetet küldött kedden Federic  Mogherini a közel 300 főt szállító maláj utasszállító lelövésének negyedik évfordulóján. az uniós főképviselő kijelentette, az Európai Unió támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely előírja, hogy minden államnak együtt kell működnie a felelősök elszámoltathatóságára irányuló erőfeszítésekben.
Mogherini emlékeztetett, a katasztrófák vizsgálatában illetékes holland hatóság (biztonsági tanács) szerint Oroszországnak közvetlen felelőssége van a maláj légitársaság utasszállító repülőgépe négy évvel ezelőtti lelövésében - idézi közleményét az MTI.
Mint írta, a nemzetközi vizsgálócsoport megállapításai egyértelműen bizonyítják, hogy közvetlen kapcsolat van a repülőgép lelövésére használt BUK-rakétarendszer telepítése és az orosz hadsereg között. A maláj gép megsemmisítése helyrehozhatatlan szenvedést okozott, amely jóvátételt követel.
2014. július 17-én, a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépének pilótafülkéje mellett egy rakéta robbant tíz kilométeres magasságban Kelet-Ukrajna felett. Fémrészecskék ezrei fúrták át a Boeinget, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant. A négy évvel ezelőtti tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas, valamint a legénység életét veszette. Oroszország végig tagadta, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez – ugyanakkor a BUK-rakétarendszer kezelése olyan szakértelmet igényel, amit a szakadár katonák nem, csak egy csak egy kiképzett rakétás különítmény tudott biztosítani; ez pedig orosz közreműködésre utal.  
2018.07.17 21:48

Soros György: Túl sokat veszítek, túl sok helyen

Publikálás dátuma
2018.07.17 19:04
Soros György egy 2014-es, brüsszeli sajtóeseményen
Fotó: AFP/Nurphoto/ Wiktor Dabrowski
Az orbáni, putyini autokráciák hatékonyabbak, mint a nyílt társadalmak – mondta a Soros György a The New York Times-nak. A 87 éves üzletember, aki egykor dollárszázmilliókat költött Kelet-Európában a civil társadalom és a liberális társadalom erősítésére, most úgy érzi, ügye bukásra áll.
Soros György úgy érzi, elvein mára felülkerekedtek a nacionalizmusra, törzsi hiedelmekre építő autokráciák – az idős mágnás erről egy portrébeszélgetés során vallott a The New York Times újságírójának. Az egykori üzletember mára inkább filantróp gondolkodónak tekinti magát, és kissé zavarja is, hogy a média inkább gazdasági előrejelzéseire, mintsem társadalomkritikájára figyel. A szerző emlékeztet, Soros Györgyre leginkább Karl Popper nyitott társadalom-elmélete, liberális demokráciák iránti szimpátiája hatott, a pénzember pedig ezt a tézist próbálta a gyakorlatba is átültetni saját vagyonának segítségével.  
Hiába költött azonban a jelek szerint több száz millió dollárt a posztszovjet országok fejleszésére – így 440 millió dollárt magyar egészségügy és oktatás fellendítésére – most azt látja, hogy elveit már nem fogadják szívesen: Magyarország és Lengyelország is a putyini autokrácia útjára lépett, Donald Trump hatalomra jutásával pedig a Soros által legfontosabbnak tartott értékek az Egyesült Államokban is veszélybe kerültek.
Túl sok helyen veszítek túl sokat – jegyezte meg a beszélgetés során Soros György, aki annak sem örül, hogy ennyi ellenséget gyűjtött össze, de elvei mellett akkor is kitart. ha végül elbukik; harcának része, hogy vagyonának nagyobb részét, 18 milliárd dollárt a Nyílt Társadalom Alapítványoknak (OSF) adta, a  Mint mondta, csalódott a korábban Soros-ösztöndíjjal Angliában tanuló Orbán Viktorban is, aki fiatalként még demokratának látszott, az üzletember pedig ekkor még szívesen támogatta anyagilag pártját, a Fideszt is. 
Ehhez képest, ma Soros György a magyar kormánypárti propaganda főgonoszának számít – emlékeztet a lap. Mint hozzáteszik, Soros a jelen körülmények között nem is látogatna Magyarországra, amit most mérgező élménynek érezne; elhagyja Budapestet az O.S.F központi irodája is; pedig Soros 1994-ben, egy moldovai egyetemen még arról beszélt, azért önti a pénzt a magyar intézményrendszerbe, mert olyan olyan országgá fejlesztené Magyarországot, ahonnan másodjára már nem emigrálna, mint ahogy 1946-ban tette.
2018.07.17 19:04
Frissítve: 2018.07.17 19:10