Mutáns rákok veszik át a hatalmat a világon

Publikálás dátuma
2018.04.07 07:16

Fotó: /
Saját magukat klónozzák azok az édesvízi márványrákok, amelyek 1995-ig nem is léteztek, és ma már úgy tűnik, megállíthatatlanok.

A hazánkban is találkozni a mutáns márványos mintájú, 12-15 centiméteres, tízlábú rákkal, amely barna, kék, zöld színű is lehet. A faj Floridából származik, minden környezethez meglehetősen hamar alkalmazkodik, gyakorlatilag mindent megeszik, gyorsan fejlődik és szaporodik, és már négy földrészen elterjedt. Azért is veszélyes lehet, mert a rákpestist terjesztheti. Az EU-ban és két amerikai államban már betiltották árusításukat, de a természetben tovább szaporodnak.

Világszerte elterjedésének története mintegy két évtizedre nyúlik vissza, amikor egy német akvarista egy kisebb „texasi rák” szállítmányt kapott Amerikából. Nem sokkal később az állatok megnőttek és egy egész tartályra való lett belőlük. Egy márványráknak több száz petéje lehet anélkül, hogy párosodnia kéne. Mivel az utódok elhelyezése problémás, így több akvarista a természetes vizekben engedhette szabadon azokat. Tudósok 2003-ban írták le a fajt, megerősítve, hogy képes szűznemzésre. Ez úgy lehetséges, hogy egy eredetileg floridai nőstény márványráknak, amely hím és nőstény szülőktől származott, volt egy harmadik kromoszómakészlete, amely lehetővé tette számára, hogy megtermékenyítés nélkül szaporodjon anélkül, hogy károsodott utódai születtek volna. „Ily módon egy állatból három hónap múlva akár 200-300 is lehet” – mondta Wolfgang Stein szakértő a kanadai CBC-nek.

Frank Lyko molekuláris biológus és Julian Gutekunst bioinformatikus kutatása a faj különösen gyors terjedésére keresett magyarázatot. A márványrákok élettere Madagaszkáron tíz év alatt ezerről 10 ezer négyzetkilométerre növekedett. A különösen gyors növekedés a rákok nagy alkalmazkodóképességének bizonyítéka. Németországban a faj nagyon magas és nagyon alacsony savtartalmú tavakban is, Madagaszkáron pedig fennsíkokon és mélyen fekvő régiókban is megél – mondta Lyko. Általában az ilyen sokszínű életterek esetében különböző, genetikailag a helyi körülményekhez alkalmazkodó alfajok alakulnak ki, a márványrák esetében azonban nem ez történik.

Annak, hogy ilyen jól alkalmazkodnak, a harmadik kromoszómakészlet lehet az oka, amely elég genetikai anyagot ad ehhez. Német tudósok rámutattak, különös módon haszon is származhat belőlük, szaporodásuk módja és alkalmazkodóképességük segíthet megérteni, hogy a rákos sejtek miként adaptálódnak és fejlesztenek ki ellenállóképességet a gyógyszerekkel szemben.

A tudósok a márványrák genomjának feltérképezését 2013-ban kezdték, ami azért volt nehéz, mert addig senki nem foglalkozott rákokkal. 11 példányt hasonlítottak össze a világ különböző részeiből, és bár színben eltértek, DNS készletük azonos volt.

Ma már megtalálhatók Magyarországon, Horvátországban, Csehországban, a svédeknél és Ukrajnában, valamint Japánban.

2018.04.07 07:16

Minden a régi a Nemzetbiztonsági Bizottságban, a Black Cube ügyét meg tologatják

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:50

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Fidesz ott folytatta a munkát a Nemzetbiztonsági Bizottságban, ahol áprilisban abbahagyta. Magyarán: a kormánypárt mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse a testületet munkáját, ennek szellemében a grémium fideszes tagjai szerdán sem engedtek napirendre venni az érdemi kérdéseket – kommentálta a testület szerdai ülését Molnár Zsolt.
A Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista tagja (az előző ciklusban elnöke) kifogásolta, hogy aktuális nemzetbiztonsági kockázatot sejtető ügyekben sem tehették fel kérdéseiket a szolgálatok képviselőnek. "Nyilvánvaló, a kormánypárt célja, hogy ne derüljön ki az igazság, és csak az általa fontosnak vélt ügyekről lehessen beszélni", magyarázta Molnár. Ezért a szocialista politikus, miután minden érdemi napirendet leszavazott a kormánypárt, ott is hagyta a bizottság ülését.
A bizottsági ülés meghívója szerint a testület aktuális nemzetbiztonsági ügyekkel kezdte volna munkáját, majd meghallgatták volna az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ és a Nemzeti Biztonsági Felügyelet beszámolóját. Végül csak az utolsó napirendi pontot, a belügyminiszter által benyújtott, a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelmeket tárgyalták meg.
Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke az ülés után azt mondta: korábban abban maradtak, az ősszel hallgatják meg a szolgálatok beszámolóit. Emellett Halász János (Fidesz) alelnökkel abban is megállapodtak, hogy a napirendekről előre egyeztetnek. A bizottságnak azonban közbeszerzés alóli mentesítés iránti kérelmet kellett tárgyalnia, ezért gondolta Mirkóczki, hogy egyúttal a szolgálatok beszámolóit is meghallgatják.
Halász viszont úgy vélte, semmi nem indokolta napirendre venni a szolgálatok beszámolóit. Szél Bernadett, LMP-s tag szerint a Fidesz-KDNP meghekkelte az ülést, emiatt az ellenzéki párt társelnöke levélben fordul közvetlenül az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, hátha ők közvetlenül válaszolnak a kérdéseire. Az ellenzéki politikus arra kíváncsi, hogy a szolgálatok mit tudnak arról, hogy a Black Cube nevű izraeli ex-kémekből álló cég magyar civil szervezetek és állampolgárok ellen dolgozott a választási kampány során.
2018.07.18 18:50

Marx és Engels hűlt helyére költöztetik Nagy Imrét

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:24

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a Vértanúk terén álló szobra, jelentette be Wachsler Tamás. A Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint új helyén az alkotóval folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állíthatják fel a mártír-miniszterelnök szobrát.
A vértanúk tere, ahol most Nagy Imre szobra áll, várhatóan 2019 végére újul meg, és gyalogosoké lesz. Wachsler álláspontja szerint - az Országgyűlés vonatkozó határozata szellemében - a Vértanúk tere rehabilitációja során "a második világháború utáni szoborrombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani". Ennek megfelelően az 1936-ben felavatott és 1945 szeptemberéig a téren álló Nemzeti vértanúk emlékművét korabeli fényképek, dokumentumok alapján tervezik rekonstruálni.
Emlékeztetőül: Szakály Sándor történész korábban arról beszélt, érdemes elgondolkodni azon, hogy az 1919-es „vörösterror” áldozatainak emlékműve váltsa fel Nagy Imre szobrát. A VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatóját azt követően kereste meg a Népszava, hogy az Országgyűlés Hivatala lapunk kérdésére közölte: a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) előzetes hozzájáruló nyilatkozata szükséges a kiemelt nemzeti emlékhelynek számító Vértanúk tere átépítéséhez. Szakály Sándor tagja a bizottságnak. A szobor "helyben tartásáért" a DK indított akciót, petícióját eddig közel 40 ezren írták alá, azt követelve, a magyarok szabadságakaratára emlékeztető szobrot ne vigyék sehova.
A Jászai Mari téren korábban Marx és Engels szobra állt, a kommunista duót 1992-ben bontották el
2018.07.18 18:24
Frissítve: 2018.07.18 18:24