Srí Lanka, az utolsó Éden

Publikálás dátuma
2018.04.09 07:39
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Fehér homokos tengerpart, hatalmas teaültetvények, elefántfarm, buddhista szentélyek. Turisták milliói veszik célba évről évre a függetlenségének 70. évfordulóját ünneplő Ceylont.

Az Indiai-óceán politikailag kettéosztott szigetétől a politikai feszültségek és a 2004-es szökőár egy időre távol tartották az utazókat. De csak azért, hogy aztán a korábbinál nagyobb számban térjenek vissza.

A buddhizmus bölcsőjének - így is hívják a csepp alakú szigetet - természete szinte érintetlen maradt az évezredek során. A magyar turisták közül is egyre többen utaznak az egykori Ceylonba, hisz amióta a tamil-szingaléz konfliktus miatt nincsenek terrorcselekmények, rendkívül biztonságos az ország, kulturális látnivalók sokaságával. A varázslatos hangulatú Dambulla sziklakolostor barlangjaiban például rengeteg Buddha-szobrot és freskót csodálhatunk meg. A komplexum öt kisebb-nagyobb barlangba vájt sziklatemplomból áll.

A tuk-tuk népszerű ázsiai taxi

A tuk-tuk népszerű ázsiai taxi

A főváros, Colombo utcái indiai hangulatot árasztanak. Érdemes megnézni a legnagyobb hindu templomot és a központi parkot. Óriási denevérek élnek itt hatalmas csapatban. Először nagyon ijesztőek, mert hasonlítanak a mexikói vámpírdenevérekhez, de velük ellentétben vért nemigen szívnak, inkább gyümölcsöt esznek.

Colombóból keskeny betonút vezet a másik nagyvárosba, Kandybe. Az ottani szentélyben őrzik Buddha egyik szemfogát. Korábban ez a település volt a főváros. Ne lepődjünk meg, ha az út szélén néhány ember tarajos sült sétáltat. Ez a kiskutya nagyságú állat igen békés, harminc centiméteres, félelmetes tüskéi ellenére is barátságos. A sülsimogatásért pénzt kérnek, de az élmény megéri.

Sigiriya valódi geológiai és régészeti csoda. Trópusi gránittömb a földtörténeti őskorból. Tetejére egy király építtetett palotát, aki a legenda szerint megölte a saját apját. A hegytetőről figyelte, mikor jön az öccse bosszút állni. Amikor megpillantotta, átvágta a saját torkát. A sziget belsejében több ezer éves civilizáció nyomaira bukkanhatunk. Az 1070-ben alapított ősi városkomplexum, Pollonaruwa is ilyen.

Beira-tó - Seema Malaka templom Colomboban

Beira-tó - Seema Malaka templom Colomboban

Az utazás, ahol lehetséges, vonattal a legizgalmasabb. A nemrégiben újraindított Jaffna királynője a Colombo-Jaffna útvonalon viszi az utasokat. De Kandyba és Ellába is érdemes vasúton eljutni. A vonatból bámészkodva csodákat lehet látni.

Srí Lanka mélyén végtelennek tűnő teaültetvényeket találunk. A legkiválóbb teacserjékre különös gonddal ügyelnek, a legegészségesebb levelek kerülnek az angol teaszalonokba. A második szüretet az USA-ba és a nyugat-európai országokba szállítják. Ami megmarad a raktárakban, abból filteres teát csinálnak és Közép-Kelet-Európába viszik. De még ez is finom - nem véletlen, hogy Srí Lanka a világ legnagyobb teaexportőre.

A sziget belseje felé egyre több kaucsukfával találkozunk. Ha késsel megvágjuk a fa törzsét, elkezd folyni a gumi alapanyaga. A helybeliek a kaucsukot kis edénykékben gyűjtik össze. Nem messze a kaucsukerdőtől óriási elefánttelepre bukkanunk. Az állatok a fafeldolgozásban segédkeznek, de a csorda turistalátványosságnak sem utolsó. Ha elegendő érdeklődő gyűlik össze, a kis elefántokat látványosan megfürdetik. Ez azért izgalmas, mert ezt nagyon szeretik az elefántbébik, és vidáman hancúroznak a zuhany alatt. Srí Lankán 5800 vad elefánt él és itt laknak a világon a legsűrűbben a leopárdok is. A Yala nemzeti parkban láthatjuk őket, bivalyok és ajakos medvék társaságában. De Kalpitiyán kék bálnákkal is merülhetünk vagy trópusi delfineket nézegethetünk.

A halászok közül sokan még ma is magas gázlólábakon állva fogják kia halakat

A halászok közül sokan még ma is magas gázlólábakon állva fogják kia halakat

A Colombótól 100 kilométerre délre, egy sziklás földnyelven, az Indiai-óceán partján fekvő Galle holland gyarmati építészetével, régi erődjével, ékszerboltjaival, fagyizóival és pezsgő éjszakai életével varázsolja el az utazókat.

Srí Lanka etnikailag rendkívül sokszínű ország. Őslakói, a veddák a sziget belsejének eldugott szegleteiben élnek, alig több mint kétezren. Élnek itt a tamilok és a szingalézek mellett részben arab eredetű, muszlim vallású mórok is és az európai gyarmatosítók utódai, a burgherek.

Curry, hopper, tea
A konyhaművészet alapja a curry (fűszerkeverék és egyben a felhasználásával készült ételek neve). Az ízléstől és az étel jellegétől függően még további fűszereket (kardamom, szegfűszeg, mustármag) is felhasználnak. Az ételek nagyobbrészt zöldségfélékből készülnek. A leggyakoribb alapanyagok: zöldbab, káposzta, burgonya, uborka, cékla és más Magyarországon ismeretlen zöldségek. A curry-t elsősorban főtt rizzsel eszik.
Reggelire gyakran fogyasztják a hoppert, ami rizslisztből és kókusztejből készült, ropogós palacsintaféle. A Srí Lanka-i konyhában a leves gyakorlatilag ismeretlen, de az ebéd vagy vacsora elképzelhetetlen a gyümölcsök sokasága nélkül. A buddhisták és hinduk jelentős része vegetáriánus.
A legjellegzetesebb üdítő ital a kókusz friss leve. Jellemző még a napi többszöri teázás. A sötétre készített teát sok cukorral és gyakran néhány csepp tejjel isszák. Jó minőségű a kávé is, amelyet hosszú lére eresztve isznak. A nemzeti italuk még a kókuszléből erjesztett pálinkaféle, az arak.
Illemtan

Az angol befolyásnak köszönhetően a nyugati üdvözlési formák, így a kézfogás az üzleti életben mindkét nem tagjai között általánosan ismert.

Ujjal mutatni valakire illetlenség. Ha valakit magunkhoz akarunk hívni, lefelé fordított tenyérrel intsünk az ujjainkkal.

A társalgásban ne hozzuk szóba a tamilok és szingalézek közti ellenséges viszonyt, a vallás, a kasztrendszer és a szex témakörét.

Étkezéskor ne használjuk a bal kezünket! Ha a fogást növényi levélen kínálják, azt ne együk meg, hiszen az a tányér.

A fej szent, a láb tisztátalan. Ne érintsük meg senkinek a fejét, a lábunkat ne tegyük fel bútordarabokra stb.

Templom vagy mecsetlátogatáskor a ruházatunk takarja a lábunkat és a karunkat.

Ne adjunk közvetlenül pénzt a buddhista szerzeteseknek. Számukra tilos a pénz érintése, adományunkat a templom előtti dobozba tegyük.

Szerző
2018.04.09 07:39

Uniós felszólítást kapott Putyin: vállalják a felelősséget a maláj gép lelövéséért

Publikálás dátuma
2018.07.17 21:48
A malájutasszállító orrészének maradványai. A közel 300 főt szállító gépet egy oroszbarát szakadárok ellenőrizte területről érte
Fotó: AFP/ Emmanuel Dunand
Kemény üzenetet küldött Oroszországnak Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője: felelősségvállalást kért a maláj utasszállító 2014-es tragédiája miatt, és felszólította az orosz kormányt, hogy vegyen részt a tettesek elszámoltatásában.
Oroszországnak, és főként Vlagyimir Putyin kormányának címzett üzenetet küldött kedden Federic  Mogherini a közel 300 főt szállító maláj utasszállító lelövésének negyedik évfordulóján. az uniós főképviselő kijelentette, az Európai Unió támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely előírja, hogy minden államnak együtt kell működnie a felelősök elszámoltathatóságára irányuló erőfeszítésekben.
Mogherini emlékeztetett, a katasztrófák vizsgálatában illetékes holland hatóság (biztonsági tanács) szerint Oroszországnak közvetlen felelőssége van a maláj légitársaság utasszállító repülőgépe négy évvel ezelőtti lelövésében - idézi közleményét az MTI.
Mint írta, a nemzetközi vizsgálócsoport megállapításai egyértelműen bizonyítják, hogy közvetlen kapcsolat van a repülőgép lelövésére használt BUK-rakétarendszer telepítése és az orosz hadsereg között. A maláj gép megsemmisítése helyrehozhatatlan szenvedést okozott, amely jóvátételt követel.
2014. július 17-én, a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépének pilótafülkéje mellett egy rakéta robbant tíz kilométeres magasságban Kelet-Ukrajna felett. Fémrészecskék ezrei fúrták át a Boeinget, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant. A négy évvel ezelőtti tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas, valamint a legénység életét veszette. Oroszország végig tagadta, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez – ugyanakkor a BUK-rakétarendszer kezelése olyan szakértelmet igényel, amit a szakadár katonák nem, csak egy csak egy kiképzett rakétás különítmény tudott biztosítani; ez pedig orosz közreműködésre utal.  
2018.07.17 21:48

Látszatmegoldás a kamupártok ellen, valódi akadály a plakátolók elé

Publikálás dátuma
2018.07.17 20:50

Fotó: MTI/ MAlogh Zoltán
A pártok képviselőjelöltjeinek is felelősséget kell vállalniuk a kampánytámogatás visszafizetéséért – döntött a parlament, de ez biztos nem hatja meg a csak a pénzre hajtó kamupártokat. A valódi ellenzéknek viszont tényleg fájhat a vadplakátolás betiltása vagy az aláírásgyűjtés szigorítása.
Választási szabályok módosításáról döntött kedden a parlament. A Gulyás Gergely, Bajkai István, Zsigmond Barna Pál, Kocsis Máté és Németh Szilárd fideszes képviselők által benyújtott javaslatot 134 igen és 34 nem szavazattal fogadták el a honatyák.
A kormánypárti politikusokon kívül Ritter Imre német nemzetiségi képviselő támogatta a javaslatot, a jobbikosok nem voksoltak, míg az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd nemmel szavazott. Ez annak fényében nem meglepő, hogy a módosítás még nehezebb helyzetbe hozhatja az ellenzéki pártokat. Betiltják például a vadplakátolást, így a pártok vagy óriásplakátokon, vagy az önkormányzatok által kihelyezett felületeken hirdethetnek, minden más plakát törvényellenes lesz. Az ellenzéki pártok komoly bajba kerülhetnek, hiszen legtöbben már most is vadplakátokon hirdettek, mert vagy nem kaptak óriásplakát-felületet, vagy nem tudták ezeket megfizetni. Ugyancsak kihívás elé állítja a nem hatalmon lévőket az is, hogy mostantól nem gyűjthető aláírás a tulajdonos engedélye nélkül „a közforgalom számára nyitva álló magánterületen”. Itt érdemes megemlíteni, hogy a Momentum korábban a Kúriához fordult amiatt, hogy gyűjthet-e ajánlásokat a Tesco előtt. Bár a testület úgy döntött gyűjthetnek, a jövőben ez tilos lesz. 
Hárommilliárd forinttal tűntek el
A javaslatot benyújtó kormánypárti képviselők újra nekifutottak a kamupártok kivégzésének. A jövőben nemcsak a párt vezető tisztségviselőinek, hanem a párt listás és egyéni képviselőjelöltjeinek is felelősséget kell vállalniuk a kampánytámogatás visszafizetéséért. A módosítást azt is előírja, hogy az a párt, amely az előző országgyűlési választásokon nem számolt el az állami kampánytámogatással, nem tarthat igényt újabbra. Ez annak fényében különösen indokolt, hogy az áprilisi voksoláson 16 párt nem érte el az egyszázalékos küszöböt, amely miatt vissza kell fizetniük a támogatást. Csupán hárman, az Együtt, a MIÉP és a Munkáspárt fizette vissza a pénzt, a többi érintett szervezet általában elérhetetlenné vált, és így  nagyjából három milliárd forint hiányt okoztak a Magyar Államkincstárnak. Fontosabb változás még, hogy megszűnik az a gyakorlat, amely szerint a szavazatszámláló bizottság tagjainak 40 nappal a választás előtt esküt kell tenniük, mostantól elég lesz három nappal előtte is. Így a vártnál nagyobb átjelentkezés esetén több szavazatszámláló állhat munkába. Nem lesz kötelező egy légtérben tartózkodni az összes szavazatszámlálónak. Vagyis ha túl sokan állnak sorba, ki lehet nyitni egy másik termet is a szavazáshoz. 

Lenne megoldás, de nem akarják

A Political Capital választási szakértője, László Róbert korábban hasonló állásponton volt, mint most az ellenzéki pártok többsége. – A forgatókönyv változatlan: megjelenik egy kampányfinanszírozási törvényt módosító kormánypárti javaslat, ami nyomokban előremutató elemet tartalmaz, de a probléma gyökerét véletlenül sem oldják meg. Hiába közismert a megoldás 2013 októbere óta. Ez László Róbert és a Transparency International Magyarország szerint is az lenne, hogy az egyéni jelöltekhez hasonlóan a pártoknak is csak kincstári kártyán folyósítsák a támogatást, ahogy a jelöltekre vonatkozó beszámolási szigort sem terjesztik ki a pártokra. – Ha ezek nem valósulnak meg, továbbra is biztosak lehetünk benne, hogy 2022-ben is nyúlni fogják a közpénzmilliárdokat a kamupártok – vélekedett a szakértő.

Nem hatotta meg a tiltakozás a kétharmadot

Hiába a hazai és nemzetközi tiltakozási hullám a Magyar Tudományos Akadémia költségvetési támogatását áthelyezték Palkovics László újonnan felállt minisztériuma alá. Az Országgyűlés 134 igen, 58 ellenében szavazta meg a kormánypárti törvénymódosítást. A szakképzés is bekerült az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá.
A parlament megszavazta azt a kormánypárti javaslatot is, amely a képviselői fizetésemelésről szólt. A kormánypártiakon kívül az összes jobbikos és öt szocialista képviselő is igennel voksolt. – Menjetek nyaralni, addig legalább nem sok kárt okoztok. A fagylalttal vigyázzatok. Azt nyalni kell.. – reagálta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a Facebookon.

2018.07.17 20:50