Gáztámadás Kelet-Gútában

Publikálás dátuma
2018.04.08 21:25
Fotó: AFP/Saher el Hacci/Anadolu Agency
Fotó: /
Gáztámadás történhetett Kelet-Gútában. A szíriai Duma városa elleni bevetésben, ahol még az utolsó lázadók tartózkodnak, több tucatnyian vesztették életüket.

Példátlan tragédia történt Kelet-Gútában, a legutóbbi vegyifegyver támadásban. Az áldozatok számáról eltérő adatok láttak napvilágot, hírek szerint félezren sérülhettek meg. Állítólag egy helikopter fedélzetéről dobtak le vegyi anyagot. Egész családok fulladhattak meg lakóhelyükön, a pincékben. A halálos áldozatok száma folyamatosan emelkedik, egyes közlések szerint legalább 150 személy vesztette életét, ez azonban messze nem a végleges szám. Az UOSSM segélyszervezet is vegyifegyver támadásra gyanakszik. A szervezet kezdetben 25 halottról és 500 sérültről tett említést. Más források 40 halottról tudnak. Az UOSSM elnöke, Ghanem Tayara azt közölte, az ország történetének egyik legsúlyosabb vegyifegyver támadása történt.

A szíriai Sana hírügynökség tagadta a vegyifegyver támadást. Azt írta, néhány média, „amely terroristák támogatásáról ismert, azt állították, hogy a hadsereg Duma városában vegyi fegyvert vetett be. Ezek a jelentések csak arra szolgálnak, hogy megakadályozzák a katonaság előrehaladását”. A hadsereg előrenyomulását szíriai, illetve feltételezések szerint orosz harci gépek segítették.

Az orosz hadsereg szintén visszautasította a vádakat. Jurij Jevtusenko vezérezredes az Interfax hírügynökségnek azt állította, „koholmányról” van szó. Egyúttal kifejtette, hogy a lázadók Dumából való kivonása vasárnap is rendben folytatódott.

A szíriai katonaság az eltelt hetekben indított pusztító támadást a lázadók utolsó bástyája, Kelet-Gúta ellen. A területet Damaszkusz mellett terül el. A damaszkuszi kormánnyal való megállapodás értelmében a lázadók ide vonulhattak vissza. Duma városát a Dzsais al-Iszlam fegyveresei tartották ellenőrzésük alatt.

Súlyos következményei lehetnek annak, ha bebizonyosodik, hogy valóban vegyifegyver támadás történt - üzente az Egyesült Államok. Donald Trump amerikai elnök elítélte a merényletet. Az eset után komoly nyomás alá helyezhetik az amerikai elnököt: ne vonja ki az amerikai erőket az országból. Heather Nauert, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője kijelentette, rendkívül nyugtalanító híreket kaptak Szíriából. S kiderül, valóban vérfürdő történt, akkor a nemzetközi közösségeknek azonnali választ kell adniuk. Kifejtette, Oroszországot is felelősség terheli a történésekért. Mint fogalmazott, az Egyesült Államok továbbra is minden lehetséges eszközzel azért küzd, hogy felelősségre vonják mindazokat, akiknek szerepük volt vegyifegyver támadásokban, akár Szíriában, akár másutt.

A szíriai légierő pénteken és szombaton tíz hónapnyi szünet után intézett ismételten légitámadást Duma ellen. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíria Megfigyelő Központja szerint hetven személy vesztette életét. Vasárnap pedig újabb légicsapásokról számoltak be.

Közben a Human Rights Watch emberi jogi szervezet súlyos vádakkal illette a szíriai kormánycsapatokat és szövetségeseit a polgári személyekkel szembeni afrini fellépésük miatt. A HRW azt állította, elzárták a menekülési útvonalakat, így a menekültek csapdába kerültek. Beszámolók szerint a menekülteket csak akkor engedik tovább, ha ezer dollárt hajlandóak fizetni a biztonságiaknak.A török hadsereg szövetségesei házakat fosztottak ki, romboltak le. A HRW közel-keleti igazgatója, Lama Fakih közlése szerint súlyos humanitárius katasztrófa fenyeget a térségben. A török hadsereg két héttel korábban vonult be a túlnyomórészt kurdok által lakott Afrin központjába. A térséget addig a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) tartották ellenőrzésük alatt. Ankara azt akarja megakadályozni, hogy a Törökországgal határos régióban összefüggő, kurdok által ellenőrzött terület jöjjön létre.

Közös emlékezés
Éppen a napokban emlékezett Németország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok külügyminisztere közösen a szíriai Han Seihun városa elleni egy évvel ezelőtti vegyifegyver támadásra. Közös nyilatkozatukban elítélték Bassár el-Aszad szíriai elnököt a súlyos emberi jogsértésekért.

2018.04.08 21:25

Szenvedve jutott tovább a Vidi a BL-ben

Publikálás dátuma
2018.07.17 22:11

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A Felcsúton, 1500 néző előtt pályára lépő fehérvári együttes a Bajnokok Ligája 1. selejtezőkörét abszolválta nyögvenyelős győzelemmel, végig benne volt a pakliban a kiesés szégyene.
Amikor a luxemburgi Dudelange labdarúgói alig 45 perccel a magyar bajnok MOL Vidi FC elleni, 1-1-ről folytatódó BL-visszavágó kezdete előtt elsőként melegíteni kezdtek a Pancho Arénában, már nagyjából sejthető volt, hogy félig tele lesz az a bizonyos pohár, a Budapest Honvéd labdarúgói ugyanis a főváros XIX. kerületében 3-0-ra vezettek a macedón Rabotnicki ellen, azaz továbbjutásra álltak az El első selejtezőkörében. Kisvártatva megérkeztek a házigazda labdarúgói is a felcsúti gyepre, a zárt kapus büntetés miatt ürességtől kongó Bozsikban viszont teljes lett az öröm, miután Holender Filip után Danilo is duplázott a hajrában. A kispestiek az idegenbeli 1-2 után végül fölényesen, 4-0-ra nyertek, így 5-2-es összesítéssel jutottak tovább. A találkozó krónikájához hozzátartozik, hogy a román játékvezetőt sérülés miatt a 28. minutumban lecserélték Kispesten.
Felcsúton tárva-nyitva voltak a stadion kapui, a széksorok azonban teljesen a kezdésre sem teltek meg. A bajnokcsapat mérkőzéseit a névváltoztatás után tett ígéretnek megfelelően bojkottáló ultrák hiánya hangulatban erősen éreztette hatását; noha jó 1500-an azért így is összeverődtek a lelátón, kezdetben erősen edzőmeccs-hangulatú volt az összecsapás, még a taktikai utasításokat, a játékosok egymás közti kommunikációját is tisztán lehetett hallani. A közönség legfeljebb egy-egy felhördülés erejéig hallatta hangját, a néhány vendégszurkoló pedig csak elvétve kiabálta be a luxemburgi csapat nevét.
A selejtező 1. fordulójához képest egyébként kissé tán elhamarkodott, de mindenképpen szokatlan módon a középkezdés előtt a Bajnokok Ligája himnuszára vonultak ki a csapatok, az viszont már kevésbé volt meglepő, hogy játék korántsem idézte az elitligában megszokott színvonalat. Kezdetben kezdeményezőbb volt az idegenben lőtt Huszti-gólnak köszönhetően „virtuálisan” továbbjutásra álló Vidi, amely a 18. percben a pályán is előnybe került: Jonathan Joubert Nego lövését még védte, ám a kipattanóra lesipuskásként lecsapó Danko Lazovic tízről a jobb alsóba célzott löketénél már tehetetlen volt. Az 1-0-s állás egyben azt is jelentette, hogy összesítésben 2-1-re vezetett a Videoton, pardon: a MOL Vidi FC. 
Hogy az előny birtokában megnyugodtak-e a fehérvári klub labdarúgói, azt nem tudni, tény azonban, hogy a gól után a Dudelange közelebb állt az újabb találathoz. Az átigazolási ügyekben mértéktartó hivatkozási alapként kezelhető Transfermarkt adatai szerint alig 3 millió euróra taksált összértékű kerettel kiálló vendégek komoly helyzetet is kialakítottak, miközben a Vidi labdarúgói alig-alig jutottak el a vendégkapu elé a folytatásban. Csupán a teljesség kedvéért: a magyar együttes neve mellett 14 millió eurót ír a fentebb említett portál.
Noha a szünetben átmenetileg az áhított második körben érezhette magát a magyar bajnok, a Vidi a látottak alapján még meglehetősen messze volt a továbbjutástól, de egyáltalán az elfogadható játéktól is. Marko Nikolic hiába kért jobb játékot az összecsapás előtt – és valószínűleg a félidőben is – az 54. percben egy csúnya védelmi hiba után megtörtént, amire az előzmények okán számítani lehetett: Couturier egyenlített, hosszabbításra állt a parti. Habár négy perc múlva újra a Vidinél volt az előny (Marko Scepovic közelről volt eredményes), a hátralévő fél órában „meleg perceket” élt át a csapatáért aggódó hazai publikum: bizony, jócskán benne volt a levegőben egy újabb Dudelange-gól, és az azzal együtt járó szégyen. 
Az égést végül elkerülte a MOL Vidi FC, amely 3-2-es összesítéssel ejtette ki a luxemburgiakat.
2018.07.17 22:11

Megszűnik a győri Rába ETO futsalcsapat

Publikálás dátuma
2018.07.17 21:52

Fotó: eto.hu/
Biztossá vált, hogy a címvédő és nyolcszoros magyar bajnok Rába ETO nem indul az élvonalbeli futsalbajnokság következő idényében. A kisalfold.hu információ szerint a Rába-parti együttes – mely a hétfő déli határidőig nem adta le nevezését az NB I-re –  400 millió forintos adósságot halmozott fel az elmúlt években. A győriek spanyol trénere, Javi Rodríguez a csapattól már korábban, a stábtól múlt pénteken búcsúzott el.
Az ETO az elmúlt kilenc évben nyolcszor hódította el a magyar bajnoki címet, s hétszer lett itthon kupagyőztes. A nemzetközi porondon, a Bajnokok Ligájában idén érte el legnagyobb sikerét, ugyanis első magyar együttesként szerepelhetett a sorozat négyes döntőjében. A futsalcsapat utánpótláskorú játékosainak sorsa – a klubban az U7-estől kezdve az U20-as korosztályig bezárólag mintegy 130 gyerek teremfutballozott – egyelőre nem dőlt el, elképzelhető, hogy ők az ETO színeiben szerepelhetnek tovább – írja a honlap. A felnőtt együttes játékosai közül többeknek már van új klubja, de több volt győri futsalos jövője még kérdéses. A a győriek NB I-ben megüresedő helyét a másodosztályból fel nem jutottak közül a legjobb helyen végzett Szigetszentmiklós veheti át.
Szerző
2018.07.17 21:52