Kezdhet aggódni Kaczynski

Publikálás dátuma
2018.04.10 07:32
Kezd megkopni Jaroslaw Kaczynski nimbusza, lassacskán jön fel az ellenzék Lengyelországban Fotó: AFP/Mateusz Wlodarczyk
Fotó: /
Lengyelországban zuhanórepülésbe került a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) népszerűségi mutatója. Felmérések szerint lassan jön fel az ellenzék.

Már trendként figyelhető meg a lengyel közvélemény-kutatások alapján, hogy a kormányzó nacionalista-populista politikai erő ellen fordulnak az emberek. Igaz, az egyes irodák mást és mást mérnek, a lengyel televízió által megrendelt felmérés szerint a PiS még mindig 41 százalékon áll, igaz, hogy a kutatást végző Pollster nevű iroda február végén még 47 százalékon mérte, s szakértők szerint a cég rendre felülméri a PiS-t. Az Estymatornál 39,4 százalékos a kormánypárt népszerűsége úgy, hogy a február 22-én közzétett felmérés szerint még 50,2 százalékon állt. Jelentős visszaesést mutat az IBRiS iroda is, amely a Rzeczpospolita című lap számára végez kutatásokat. A közvélemény-kutató áprilisi felmérése 31,8 százalékon látta a PiS-t, miközben március közepén még 37,1 százalékon mérte. Egészen drámai, 12 százalékos visszaesés figyelhető meg a Kantar irodánál is, itt a párt néhány hét alatt esett vissza 12 százalékkal, 28-ra.

Ezek az adatok mindenképpen aggasztóak lehetnek Kaczynski számára, hiszen a PiS három év óta a legyőzhetetlenség erejét sugározza. A párt uralkodása alatt természetessé vált a gyűlöletbeszéd. A PiS népszerűségét az 500 plusz programnak köszönhette: havi 500 zlotyt adott minden családnak a második és minden további gyermek után, a bevételtől függetlenül. Az állam emellett ingyenessé tett gyógyszereket a nyugdíjasok számára, emelte a nyugdíjakat és csökkentette a nyugdíj korhatárát. A PiS elsősorban abból profitált, hogy a válságot követően néhány évvel a világgazdaság is megindult felfelé a lejtőn, ennek köszönhetően a munkanélküliség 6,8 százalékra csökkent. Jaroslaw Kaczynski mindeközben a keresztény-nacionalista-populista retorikájával összeesküvés-elméleteket terjesztett az elitről, amely „ellopta az emberek pénzét”. El kell űzni őket a hatalomból – hangoztatta. A PiS tudatosan olyan állam képét alakította ki, amely gondoskodik az emberekről erős vezető személyiségeinek köszönhetően, bátran harcol bárki, akár Brüsszel ellen.

A politikai kultúrát ugyan rendkívül alacsony színvonalúvá silányították, de elérték azt, hogy a közvélemény a korábbi kormánypárt, a Polgári Platform (PO) ellen forduljon, amely egyébként kivezette az országot a gazdasági válságból.

Kaczynski számára a menekültpolitika is kapóra jött. Az emberek úgy érezték, megvédi őket a kormány a „migránsoktól”, megvédi munkahelyeiket. Kaczynskinak még azt is sikerült elérnie, hogy sokan modern politikusként tekintsenek rá, mert az 50 pluszhoz hasonló program Németországban és Franciaországban is létezik.

Tavaly év végén Kaczynski azt is megengedhette magának, hogy egy a Brüsszelnek tett gesztusként megszabaduljon a kormány legszélsőségesebbnek tartott két politikusától, Antoni Macierewicztől és az elképesztő kijelentéseiről ismert külügyminisztertől, Witold Waszczykowskitól. Kormányfőnek pedig Mateusz Morawieckit nevezte ki Beata Szydlo helyére.

Mi okozza a PiS jelentős visszaesését? Morawiecki eddig nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Egy nemzetközi botrányt okozott törvényt fogadtatott el arról: büntethetővé teszik, ha valaki Lengyelországot is felelőssé teszi a náci érában elkövetett bűnökért. Így akarta javítani Varsó nem éppen jó megítélését a világban, ezzel azonban éppen az ellenkező hatást érte el, s az ország kapcolata rosszabbodott két fontos stratégiai partnerével, az Egyesült Államokkal és Ukrajnával – írta a Die Zeit.

A kormányzat súlyos hibát követett el azzal is, hogy megemelte a miniszteri fizetéseket. S az sem öregbítette a kabinet hírnevét, hogy bevezették a vasárnapi boltzárat. Közben az abortusztörvényt is szigorítani próbálták, ami országos tiltakozási hullámot váltott ki a nők körében. Még a PiS sok szavazója sem támogatta ezt a lépést.

A PiS lassan kezdi megfizetni a baklövések árát. S ha ez így folytatódik, a 2019-es parlamenti választás akár izgalmas is lehet.

2018.04.10 07:32

Uniós felszólítást kapott Putyin: vállalják a felelősséget a maláj gép lelövéséért

Publikálás dátuma
2018.07.17 21:48
A malájutasszállító orrészének maradványai. A közel 300 főt szállító gépet egy oroszbarát szakadárok ellenőrizte területről érte
Fotó: AFP/ Emmanuel Dunand
Kemény üzenetet küldött Oroszországnak Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője: felelősségvállalást kért a maláj utasszállító 2014-es tragédiája miatt, és felszólította az orosz kormányt, hogy vegyen részt a tettesek elszámoltatásában.
Oroszországnak, és főként Vlagyimir Putyin kormányának címzett üzenetet küldött kedden Federic  Mogherini a közel 300 főt szállító maláj utasszállító lelövésének negyedik évfordulóján. az uniós főképviselő kijelentette, az Európai Unió támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely előírja, hogy minden államnak együtt kell működnie a felelősök elszámoltathatóságára irányuló erőfeszítésekben.
Mogherini emlékeztetett, a katasztrófák vizsgálatában illetékes holland hatóság (biztonsági tanács) szerint Oroszországnak közvetlen felelőssége van a maláj légitársaság utasszállító repülőgépe négy évvel ezelőtti lelövésében - idézi közleményét az MTI.
Mint írta, a nemzetközi vizsgálócsoport megállapításai egyértelműen bizonyítják, hogy közvetlen kapcsolat van a repülőgép lelövésére használt BUK-rakétarendszer telepítése és az orosz hadsereg között. A maláj gép megsemmisítése helyrehozhatatlan szenvedést okozott, amely jóvátételt követel.
2014. július 17-én, a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépének pilótafülkéje mellett egy rakéta robbant tíz kilométeres magasságban Kelet-Ukrajna felett. Fémrészecskék ezrei fúrták át a Boeinget, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant. A négy évvel ezelőtti tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas, valamint a legénység életét veszette. Oroszország végig tagadta, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez – ugyanakkor a BUK-rakétarendszer kezelése olyan szakértelmet igényel, amit a szakadár katonák nem, csak egy csak egy kiképzett rakétás különítmény tudott biztosítani; ez pedig orosz közreműködésre utal.  
2018.07.17 21:48

Soros György: Túl sokat veszítek, túl sok helyen

Publikálás dátuma
2018.07.17 19:04
Soros György egy 2014-es, brüsszeli sajtóeseményen
Fotó: AFP/Nurphoto/ Wiktor Dabrowski
Az orbáni, putyini autokráciák hatékonyabbak, mint a nyílt társadalmak – mondta a Soros György a The New York Times-nak. A 87 éves üzletember, aki egykor dollárszázmilliókat költött Kelet-Európában a civil társadalom és a liberális társadalom erősítésére, most úgy érzi, ügye bukásra áll.
Soros György úgy érzi, elvein mára felülkerekedtek a nacionalizmusra, törzsi hiedelmekre építő autokráciák – az idős mágnás erről egy portrébeszélgetés során vallott a The New York Times újságírójának. Az egykori üzletember mára inkább filantróp gondolkodónak tekinti magát, és kissé zavarja is, hogy a média inkább gazdasági előrejelzéseire, mintsem társadalomkritikájára figyel. A szerző emlékeztet, Soros Györgyre leginkább Karl Popper nyitott társadalom-elmélete, liberális demokráciák iránti szimpátiája hatott, a pénzember pedig ezt a tézist próbálta a gyakorlatba is átültetni saját vagyonának segítségével.  
Hiába költött azonban a jelek szerint több száz millió dollárt a posztszovjet országok fejleszésére – így 440 millió dollárt magyar egészségügy és oktatás fellendítésére – most azt látja, hogy elveit már nem fogadják szívesen: Magyarország és Lengyelország is a putyini autokrácia útjára lépett, Donald Trump hatalomra jutásával pedig a Soros által legfontosabbnak tartott értékek az Egyesült Államokban is veszélybe kerültek.
Túl sok helyen veszítek túl sokat – jegyezte meg a beszélgetés során Soros György, aki annak sem örül, hogy ennyi ellenséget gyűjtött össze, de elvei mellett akkor is kitart. ha végül elbukik; harcának része, hogy vagyonának nagyobb részét, 18 milliárd dollárt a Nyílt Társadalom Alapítványoknak (OSF) adta, a  Mint mondta, csalódott a korábban Soros-ösztöndíjjal Angliában tanuló Orbán Viktorban is, aki fiatalként még demokratának látszott, az üzletember pedig ekkor még szívesen támogatta anyagilag pártját, a Fideszt is. 
Ehhez képest, ma Soros György a magyar kormánypárti propaganda főgonoszának számít – emlékeztet a lap. Mint hozzáteszik, Soros a jelen körülmények között nem is látogatna Magyarországra, amit most mérgező élménynek érezne; elhagyja Budapestet az O.S.F központi irodája is; pedig Soros 1994-ben, egy moldovai egyetemen még arról beszélt, azért önti a pénzt a magyar intézményrendszerbe, mert olyan olyan országgá fejlesztené Magyarországot, ahonnan másodjára már nem emigrálna, mint ahogy 1946-ban tette.
2018.07.17 19:04
Frissítve: 2018.07.17 19:10