Kiderült, a Kongresszus nem is érti a Facebookot

Publikálás dátuma
2018.04.11 17:27
Demonstráció - Egy civil csoport száz életnagyságú papírfigurát állított fel a Capitolium előtt, ezzel hívják fel a figyelmet a
Fotó: /
Botrány nélkül élte túl a szenátusi meghallgatást Mark Zuckerberg a Facebook igazgatója. Ennek nagyrészt az az oka, hogy a szenátoroknak fogalmuk sincs, mi volt a probléma a közösségi oldallal.

Az elnökválasztási kampányt is érintő adatszivárgási botrányt követően az amerikai kongresszus meghallgatta a Facebook első emberét. Bár sokan arra számítottak, hogy alaposan megszorongatják, Mark Zuckerberg botrány nélkül megúszta. A vezérigazgatót azért rendelték a Kongresszus elé, hogy számot adjon a Cambridge Analytica-botrány miatt felmerült aggasztó adatbiztonsági kérdésekről. A politikai elemző cég 87 millió Facebook-felhasználó adataihoz férhetett hozzá jogtalanul.

A keddi meghallgatáson kiderült, a törvényhozók gyakorlatilag írástudatlanok, amikor a 21. századi technika kerül szóba - írja a CNN. Ezért a meghallgatás központi témája az volt, hogyan érvényesülnek a személyiségi jogok a szociális médiában, hogyan történik az adatok felhasználása és a visszaélés azokkal.

Dianne Feinstein szenátor azt kérdezte Zuckerbergtől, milyen intézkedéseket tett/tesz annak érdekében, hogy megakadályozza külföldiek beleavatkozását a választásokba. „Az elsődleges céljaim egyike, hogy ezt a dolgot rendbe tegyük. Nagyon bánom, hogy lassan azonosítottuk azt, ahogy az oroszok az információkat machinálták. Hagyományos támadásokat vártunk, az újfajta információs visszaélésekre nem számítottunk. Vannak emberek Oroszországban, akiknek az a munkájuk, hogy kihasználják a rendszereinket, más internetes hálózatokat és rendszereket. Be kell fektetnünk abba, hogy ezeket jobban kezeljük” – válaszolta. Elmondta, új mesterséges intelligencia eszközöket fejlesztettek ki, hogy eltüntessék a hamis fiókokat, amelyek nem csak az amerikai novemberi időközi választásokon lesznek használatban, hanem már a brazíliai, a mexikói, a pakisztáni, a magyar és az indiai választások idején is működnek.

A nem túl tájékozott szenátorok az esetek többségében arról kérdezgették Zukerberget, hogyan működik a Facebook. „Hogyan tud működtetni egy üzleti modellt, ha a felhasználók nem fizetnek a szolgáltatásért?” – kérdezte Orrin Hatch. „Szenátor, hirdetéseket futtatunk” – hangzott Zuckerberg válasza.

John Kennedy pedig olyan intézkedéseket kért számon az adatok törlésével kapcsolatban, amit a cég már megtett.

Demonstráció - Egy civil csoport száz életnagyságú papírfigurát állított fel a Capitolium előtt, ezzel hívják fel a figyelmet a Facebookon lévő százmillió hamis fiókra Fotó: AFP/ELENI PADDEN/CROWDSPARK

Demonstráció - Egy civil csoport száz életnagyságú papírfigurát állított fel a Capitolium előtt, ezzel hívják fel a figyelmet a Facebookon lévő százmillió hamis fiókra Fotó: AFP/ELENI PADDEN/CROWDSPARK

A szenátorok értetlensége lehetővé tette Zukerberg számára, hogy ne kelljen szembenézni olyan kérdésekkel, amelyek arra vonatkoztak volna, hogy milyen mértékben monitorozza a Facebook az információkat, és miért nem tájékozódhatnak jobban a felhasználók arról, hogyan bánnak az adataikkal. Tudatlanságuk lehetővé tette Zukerberg számára, hogy visszatérjen kedvenc témáihoz: ahhoz, hogy vállalja a felelősséget, és kijavítja a hibákat. Nem kérdeztek rá, miért nem tette ezt évekkel ezelőtt.

Talán Kamala Harris kérdései helyezhették némi nyomás alá, amikor arról érdeklődött, miért nem tette közzé már 2015-ben, adataikat megosztották a Cambridge Analyticával, miért várt ezzel addig, amíg a média feltárta az ügyet ebben az évben. „Tud-e arról, hogy a vezetőségben foglalkoztak-e egyáltalán azzal, tájékoztassák a felhasználókat”. ,,Nem vagyok benne biztos, hogy folyt megbeszélés erről" - hangzott a válasz.

Az ügyvédek és a tanácsadók láthatólag alaposan felkészítették Zuckerberget, nyugodt volt és uralta a beszélgetést, bűnbánóan és tisztelettudóan fogadta a kérdéseket. Annak, hogy nem viselte meg különösebben a meghallgatás, akkor adta jelét, amikor kétórányi kérdésözön után felajánlották neki a szünetet. Erre azt mondta: „Egy kicsit még folytathatjuk”. Magabiztos fellépésének hatása már az első szünet idején megmutatkozott, a cég részvényeinek értéke majdnem 5 százalékkal, mintegy három milliárd dollárral emelkedett.

Változások a jövőben
A "nagyobb profilok" tulajdonosainak igazolni kell majd a nevüket valamilyen kormányzati azonosítóval, és a hirdetések futtatásához egy levélben elküldött kódot is meg kell majd adni - ez utóbbival szűrnék ki, hogy egy orosz amerikainak adja ki magát.
Továbbá az Egyesült Államokban a felhasználók több információt láthatnak majd a politikai hirdetésekről, például ki adta fel, mennyit fizetett érte, ki pontosan a célközönség és hányan látták eddig a reklámot.
Ez utóbbi egy régi adóssága lenne a cégnek, az offline térben ugyanis már a 70-es évek óta jelölni kell a politikai hirdetéseket, az online hirdetéseket azonban egészen eddig elfelejtette szabályozni a Kongresszus.

2018.04.11 17:27

Washingtontól Jeruzsálemig ível az illiberális románc

Publikálás dátuma
2018.07.20 20:15

Fotó: Facebook/Orbán Viktor/
Az Amerikai Zsidó Tanács döbbenten bírálta az Orbán-vizit idején elfogadott új izraeli nemzetállamtörvényt, a magyar miniszterelnöknek viszont csak dicsérő szavai voltak vendéglátója, Benjamin Netanjahu irányába.
A judaizmus szent helyét, a Nyugati Falat látogatta meg péntek reggel Orbán Viktor. Ez volt a kormányfő szerdán kezdődött hivatalos izraeli látogatásának záróprogramja. A falnál tett látogatásával olyan fontos vezetők nyomdokaiba lépett, mint Donald Trump amerikai elnök, Mike Pence alelnök vagy Vilmos herceg, a brit (2. számú) trónörökös. 
A Jerusalem Post izraeli konzervatív napilap beszámolója szerint a magyar miniszterelnököt fogadta a létesítmény alapítványának igazgatója, Mordechai Eliav, majd a nyugati fal rabbija, Shmuel Rabinowitz megáldotta, hogy a Síratófalba elhelyezett papírcetlire felírt kívánsága teljesüljön. Az alapítvány igazgatója a történelmi háttér ismertetése mellett arról is beszélt, mit jelent és mit jelentett mindig a világ zsidóságának Jeruzsálem, a rabbi pedig az áldás előtt elszavalta számára a 21. zsoltárt. Orbán Viktor elmondta, mennyire elbűvölték az előző két nap során látottak. A két nap viszont nagyon rövidnek bizonyult, szívesen visszatérne családjával egy hosszabb izraeli kirándulásra, számolt be Jerusalem Post. 
A konzervatív napilap azonban azt is kiemelte, hogy a migrációellenes magyar miniszterelnök megítélése „ellentmondásos”, és emlékeztetett arra, hogy az izraeli-magyar államközi kapcsolatok soha nem voltak ilyen jók. A tavaly július 19-én Budapestre látogató Benjamin Netanjahu volt az első izraeli kormányfő, aki az izraeli-magyar diplomáciai kapcsolatok felvétele óta Magyarországra látogatott, és Orbán Viktor az első magyar miniszterelnök, aki hivatalos látogatást tesz Izraelben. A magyar kormány feje ez alkalommal azt is előrebocsátotta, hogy 2019-ben, a diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulóját meg fogják ünnepelni. Hangsúlyozta azt is, örül, hogy mostani látogatása Izrael Állam létesítésének 70. évfordulóján került sorra. 
A magyar-izraeli kapcsolatok javulása valóban üdvözlendő tény, de ezen túlmenően több szépséghibája is van az Orbán-Netanjahu szövetségnek. Mindenekelőtt az, amit maga Orbán Viktor is hangsúlyozott a csütörtöki, Netanjahuval közösen tartott sajtótájékoztatón, hogy „azonosan látják a 21. század” nagy kérdéseit. Merthogy mindez elsősorban az Orbán Viktorral szemben kritikus izraeli média és civil szervezetek által is hangsúlyozott illiberális, a demokratikus alapelvekkel szembe menő nézetazonosságban, vagyis abban nyilvánul meg, hogy mindkét miniszterelnök tudatosan és következetesen próbálkozik a jogállam lebontásával saját országában. Az ellenzéki Haaretz értékelésében tovább ment, és a Washingtontól Jeruzsálemig ívelő illiberális románcról írt. 
Amint arról az Orbán-vizit kapcsán beszámoltunk már, csütörtök hajnalban fogadta el az izraeli törvényhozás azt a nemzetállamtörvényt, amelyet még izraeli ellenzékiek is az apartheid jelzővel illettek. Bár végső változatában a hazai és nemzetközi felháborodás következtében némiképp módosult a jogszabály legvitatottabb része, a kizárólagosan zsidó települések létesítését ösztönző passzus, számos olyan rendelkezése maradt, amely világszerte tiltakozást szült. Az Európai Unió, amely előzetesen is tiltakozott a diszkriminatív előírások miatt, többek között azért fejezte ki aggodalmát, mert a kétállamos megoldás ellehetetlenítését látja a törvényben az arab kisebbség jogainak csorbulása mellett. Tiltakozott az Amerikai Zsidó Tanács is: az ynetnews portál beszámolója szerint azt emelték ki, hogy ez a Netanjahu által is szorgalmazott törvény árt a zsidóságnak és Izraelnek egyaránt.
A környező országok közül elsőként Törökország állt ki a törvény ellen, többek között azt kifogásolva, hogy Jeruzsálemet a zsidó nép osztatlan fővárosaként határozza meg.
2018.07.20 20:15

Máris feltámadt a katalán függetlenség főnixmadara

Publikálás dátuma
2018.07.20 20:08

Fotó: AFP/ Tobias Schwarz
Új mozgalmat hirdetett Carles Puigdemont volt katalán vezető, aki a lapunknak nyilatkozó szakértők szerint ismét felkorbácsolhatja az érzelmeket a függetlenségpártiak körében.
Főnixmadarakat megszégyenítő gyorsasággal képes újjászületni Carles Puigdemont volt katalán vezető, akinek köszönhetően új erőre kaphat a függetlenségi mozgalom. A tavaly október 1-jei népszavazás és az elszakadás egyoldalú kikiáltása során betöltött szerepe miatt Spanyolországban egyebek között árulás, zendülés és hűtlen kezelés miatt körözött – és emiatt jelenleg külföldön élő – politikus a héten egy új mozgalmat jelentett be, a Crida Nacionalt. Az alapítók között van a mostani katalán elnök, Quim Torra, és a jelenleg börtönben ülő Jordi Sánchez aktivista is, akit a függetlenségi mozgalomban betöltött szerepe miatt csuktak le. Bár az egyik alapító – Puigdemont saját szavaival élve – önkéntes száműzetésben él, és így többnyire videóüzeneteken keresztül kommunikál a Katalóniában élő hívekkel, a másik pedig a börtönből küldött levelek útján, a jelek szerint nincs kudarcra ítélve a projekt. Sőt, a továbbra is független köztársaságról álmodók között kimondottan nagy népszerűségre tett szert az indulás óta eltelt pár napban. „Úgy tűnik, hogy a Crida erősen indul, máris sok ezren csatlakoztak hozzá... A tömegek egy részének Puigdemont továbbra is hiteles figura” – mondta lapunknak az MTA-KRTK Világgazdasági Intézetének főmunkatársa, Éltető Andrea Carles Puigdemontról, aki vezetőként tavaly igen kockázatos politikát folytatott, kiharcolva az egyoldalú függetlenséget, majd az otthoni káosznak hátat fordítva külföldre menekült, mondván, a börtönből nem tud harcolni az önálló Katalóniáért. Éltető szerint az általa alapított mozgalom célja valószínűleg az, hogy őszre párttá alakuljanak, bár a függetlenséget támogató párt már van, ilyen például a PDeCAT.   „Elképzelhető, hogy később egyesül ezzel a mozgalommal… a Crida Nacional célja épp az összes függetlenséget akaró erőnek az egyesítése lenne. De kérdés, hogy nem éppen a megosztottságot fogja-e növelni.... ezt még nem látni” – tette hozzá.
A héten tartott alapító gyűlésen és sajtótájékoztatón a Crida Nacional céljairól ennél sokkal többet nem is  lehetett megtudni. A felolvasott közleményben újra és újra a függetlenségi erők összefogásának szükségességét hangsúlyozták, s a végső célként a köztársaság megalakítását nevezték meg, „kizárólag békés és demokratikus” eszközökkel. A Népszavának nyilatkozó alkotmányjogász, Xavier Arbós Marín szerint Puigdemontnak lehet egy másik, nem kimondott célja is a Crida Nacionallal: radikálisabb irányba tolni a PDeCAT-ot. A Marta Pascal vezette independentista párton belül jó ideje ideológiai harc dúl, mivel egyesek szerint Pascal nem képvisel eléggé radikális vonalat. Puigdemont színre lépésével a pártvezető még nehezebb helyzetbe kerülhet. Pascal pozíciójának megingása különösen kényes időszakban következhet be, hiszen megkezdődött a visszaszámlálás a jövő májusi önkormányzati választásokig, amelyre Puigdemont alighanem új lehetőségként tekint. Addig egyébként is sok minden történhet, ami felkorbácsolhatja az érzelmeket Katalóniában. Ilyen esemény lehet például Puigdemont kiadatása, ami csak abban az esetben történhet meg, ha ismét kiadják ellene az európai elfogatóparancsot. Amennyiben valaha a spanyol igazságszolgáltatás elé kerül, valószínűsíthető, hogy Katalóniában ismét felizzanak az indulatok – véli a Barcelonai Egyetem oktatója. Arbós Marín szerint ez persze nem borítékolható, ám az biztos, hogy a jelenleg börtönben lévő függetlenségpárti katalán politikusok tárgyalásai októberben és novemberben megkezdődnek. „Érzelmileg nagyon kiélezett időszaknak nézünk elébe” – mondta a szakértő a Népszavának, aki úgy véli, ezzel párhuzamosan nőni fog a nyomás mind a katalán, mind pedig a madridi kormányon, hogy térjenek le arról az útról, amelyre pár hete léptek: a dialógus és a normalizáció útjáról. Annak ellenére ugyanis, hogy Quim Torra retorikájában a Puigdemont-féle radikális vonalat képviseli, a közelmúltban felállt katalán kormány látszólag „praktikus”, a párbeszéd irányába mutató politizálást folytat. „A katalán kormány mostani attitűdje közelebb áll az autonómiához, mint a Puigdemont által kezdett (radikális) politikához.”
2018.07.20 20:08