Bóta Gábor: A víz az úr

Publikálás dátuma
2018.04.14 09:05
KOMPLEX LÁTVÁNY - Nemcsak az artisták, a víz is része a produkciónak FOTÓK: URBÁN ÁDÁM
Fotó: /
A képre kattintva galéria nyílik!

A szökőkút nagy mágia, hosszú-hosszú ideig lehet bámulni a különböző alakzatokban, más-más magasságba, számtalan színnel fellövellő, és visszazuhanó vízsugarakat, melyeknek még a sebességük is változtatható. Ezt használja ki a Fővárosi Nagycirkusz új, szeptember első hetéig látható, Atlantic Flight című, Nagy cirkuszi utazás alcímű produkciója, amihez már a bejáratnál jó utazást kívánnak. Két éve már őrületes tetszést aratott lényegében ugyanez, vagy egy hasonló gépezet. Akkor jó néhány plusz előadást kellett betenni, a jelentősen megnövekedett közönségigény kielégítésére.

Egy nyolcvan tonnányi szerkezetről van szó, ami körülbelül hétszáz fúvókából áll, és háromszáz méter hosszú csőrendszer tartozik hozzá, no meg süllyesztő- és emelőrendszer: tényleg egy grandiózus méretű szökőkút. Működéséhez közel 11 ezer liter vízzel árasztották el a manézst, amit 27 Celsius fokon tartanak, hogy az artisták számára is megfelelő hőmérsékletű legyen.

Rögtön az első szám ízelítőt ad az impozáns látványból. A magyar Golden Pyramid erőemelő mutatványában arany csillámporral bekenve, dagadó izmokkal, egymáson egyensúlyozva hárman tornáznak, rendeződnek különböző formációkba, változó, izgalmas megvilágításban. Körülöttük pedig fellövell a víz, szintén pompázatos fényekben parádézva. Komplex, lenyűgöző a látvány, bár, mi tagadás, a víz némiképp elvonja a figyelmet az attrakcióról. Ez egyébként többször problémám, de hát végül is maga a víz is attrakció.

A kérdés az, hogy a különböző elemeket hogyan lehet egymáshoz passzítani, úgy összehozni, hogy ne kioltsák egymás hatását, hanem megsokszorozzák. A vízzel pedig mindenképpen érdemes kísérletezni, hiszen olyan őselem, ami kikerülhetetlen az élethez, mindannyiunknak folyamatos viszonyunk van hozzá. Csodálhatjuk, de akár félhetünk is tőle, a születésnek és a halálnak egyaránt jelképe lehet. Ez gyönyörűen mutatkozik meg Polunchukov Aleksandr, Lazarev Vitali és Shein Mikhail különleges gumiasztal számában. Iszonyú magasról ugranak le, majd pattannak vissza, közben bámulatos kunsztokat csinálnak a levegőben, meg-megállnak egy fal tetején, majd újra a mélybe vetik magukat. Kezdetben szárazon csinálják, aztán igencsak emelve a nehézségi fokozatot, zuhogni kezd rájuk a víz, egyhuzamban ömlik és ömlik. Bármikor elcsúszhatnának a gumiasztalon, már-már beleveszhetnének a vízsugárba, de keményen állják a sarat. Hős férfiaknak, végtelenül elszántaknak mutatkoznak, akik megküzdenek minden veszéllyel, ráadásul még attraktív is, amit csinálnak. Ebben az esetben a víz a szám szoros alkotóeleme, nem csupán körítése, vízzel való kísérletezéskor pontosan valami ilyesmire kellene törekedni. Ez a típusú gumiasztal-produkció amúgy nem újdonság, láthattuk már például a mi Recirquel nevű világot járó, kortárs cirkuszi formációnktól. Ők ebben a számban a játékosságra helyezik a hangsúlyt, olyan önfeledten ugrabugrálnak, mint vásott kölykök a kanapén, ez is mutatja, hogy szinte ugyanazon mutatványok zsánere mennyire eltérhet az artisták viselkedésmódjától. Vagyis nem csupán az ugrások mennyisége, minősége számít, hanem a hogyanja is, éppen ettől művészet a cirkusz. A víz beemelése az eszköztárba pedig tágítja a lehetőségeket.

Amúgy nem véletlenül kínálnak nekünk jó utazást a bejáratnál, hiszen az utóbbi években megszokhattuk, hogy valami közös tematikára fűzik fel az attrakciókat. Ezúttal ez a repülés, és a más-más országba való megérkezés, ahol látunk egy-egy jellegzetes mutatványt, majd tovább repülünk. Látjuk a repülőterek villódzó irányítótábláját, a konferanszié, Maka Gyula pilótának öltözött, hat sudár táncoslány stewardessnek. Hogy hol itt, hol ott teremhetünk a földgolyóbison, az álomszerű vízió, egy turistasrác álmában indul neki a nagy utazásnak, végül a fináléban fölébresztik a szereplők. Ő szolgál összekötő kapocsként a különböző számok között, Horváth Zoltánnak hívják, bohóctanszakos hallgató. Szimpatikus, kedves jelenség, de egyelőre nem elég erőteljes, csetlik-botlik, mégsem lehet igazán nevetni rajta. Többi osztálytársa is felváltva lehetőséget kap majd a műsorban, ami meglehetősen szép elképzelés. De ők nyilvánvalóan még csak bohócsegédek lehetnek, a bohócság igényli leginkább az érettséget a cirkuszi szakmában. Ide pedig szükség lenne egy vérbeli bohócra, mert a nagy technika miatt sok az átrendezés, Horváth törvényszerűen, és ez minden bizonnyal előre látható volt, kevéssé tudja kitölteni az üresjáratokat.

Amúgy az attrakciók között van több kiváló. Már a cirkuszfesztiválon elaléltam a Duo Foncoholics rúdszámától, csodás szerelmi kettős ez, egymásba simulva, gabalyodva, összeölelkezve, sugárzó arccal, valódi érzelmekkel, nehéz trükkökkel. A magasba tör Syulgina Marina és Pisarev Evgeni is levegőattrakciójukban, ők is szerelmesek, ha nem is olyan intenzíven, mint az előző páros. Átöltözős számukat némiképp tölteléknek érzem, de lehet, hogy bennem van a hiba. De illik a műsorba, amely sok tekintetben elmegy a mostanában nálunk elhanyagolt revü irányába.

Fölöttébb tetszik, ahogy Laura Urunova bánik az állataival. Érződik, hogy ez nem idomári, hanem partneri viszony. Színes papagájai pompázatosak, és még sokat is tudnak. Szívet melengető, ahogy végigszárnyalnak fölöttünk, majd landolnak Urunován, mintha a mamájuk lenne. A kutyái pedig okosak és szertelenül játékosak. Ügyes Serebrennikov Iurii zsonglőr, aki egy magaslaton, szűk, négyzetméternyi helyen, földre pattintgatva dobál nyolc kis lasztit. Tetszetősen összekomponált Axt Elizabeth és Bakalkina Mariia trapéz-, illetve úgynevezett tissue-száma, ami lengő anyagon tornázást jelent a magasban. Steven és Angela Pedersen jókora szeretettel bánnak két hatalmas oroszlánfókájukkal, akik ezt meg is hálálják. Természetesen ez az egyik legsikeresebb szám.

A második rész már szinte hagyományosan erősebb, mint az első. Összességében élvezetes, erős látványvilágú ez a vízzel teli cirkuszi utazás.

Szerző
2018.04.14 09:05

Cáfolja a józsefvárosi önkormányzatot az Auróra

Publikálás dátuma
2018.07.18 13:56

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A poszt törlését és helyreigazítást követelnek, szerintük több valótlan állítás is van a bejegyzésben.
A józsefvárosi önkormányzat honlapján hétfőn jelent meg egy közlemény arról, hogy a hatóság elrendelte a Marom Klub Kft. által üzemeltetett Auróra Kioszk és Auróra Kert, valamint a Corvin-tető Vendéglátóipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. által üzemeltetett Corvin Club üzlet bezárását. Az Auróra most a Facebook-oldalán közölte, hogy a bejegyzésben több valótlan állítás is szerepel. Ezeket három pontban foglalták össze: 1. Az Aurórát nem zárták be és nem tájékoztatták. A bejegyzés szerint az Aurórát üzemeltető Marom Klub Kft.-t a hatóság július 16-án felszólította, hogy igazolja „az általa birtokolt ingatlanok használatának jogcímét érvényes szerződéssel”. Az igazolásig a poszt szerint a hatóságok elrendelték az Auróra bezáratását. Ez nem igaz, a Marom Klub Kft. nem kapott ilyen felszólítást sem július 16-án, sem azóta. Ennek fényében az Auróra továbbra is rend szerint üzemel. Mi is értetlenül állunk előtte, hogy több mint 24 órával a bejegyzés megjelenése után sem tudtuk elérni az önkormányzatot, hivatalos értesítőt, határozatot pedig nem kézbesítettek. Ezért a bezáratás további részleteit nem tudjuk kommentálni” – szögezték le.
2. A tavalyi bezáratással szemben sikeres volt a fellebbezés. Az Auróra szerint valótlanul állítják, hogy „a kormányhivatal – a Marom Klub Kft. rosszhiszemű és jogsértő eljárása miatt – végül elutasította” a fellebbezésüket a bezáratással kapcsolatban. „Valójában ez épp fordítva történt: a kormányhivatal pont a bezáratást találta jogszerűtlennek. Az Auróra Kioszk ősz óta zavartalanul nyitva tart. Az Auróra Kertben lévő építmények mérete miatt a Kertet valóban bezáratták építésügyi okokból, tavaly óta ott nem üzemel vendéglátó egység. A bíróság még nem kötelezett minket a bontásra, a tárgyalást az építmények ügyében októberre halasztották. Ezek ismeretében a közbiztonsági érdekre való hivatkozás nem értelmezhető” – kommentálták. 3. A Marom nem vezette meg a hatóságokat és nem tettek ellenük feljelentést. A bejegyzésben szerepel, hogy a Marom Klub Kft. korábban büntetőjogi felelősségének tudatában az önkormányzat hatóságát félrevezette és megtévesztette. „Határozottan kijelentjük, hogy a Marom Klub Kft. a jozsefvaros.hu bejegyzésével ellentétben senkit nem tévesztett meg. A jozsefvaros.hu-n írottakkal ellentétben a Marom Klub Kft.-vel szemben feljelentés eddig nem történt” – közölte az Auróra.
Az Auróra arra szólította fel a jozsefvaros.hu szerkesztőit, hogy a posztot töröljék, és közöljenek helyreigazítást. Úgy tudják, a Corvin klub szintén nem kapott értesítést a bezáratásukról.
2018.07.18 13:56
Frissítve: 2018.07.18 14:04

A kórházi fertőzések adatait a Kúria segítségével titkolná továbbra is az EMMI

Publikálás dátuma
2018.07.18 13:49
Mi visszük a kórházba a szappant, nekünk is kell megtanítani a használatát
Fotó: Népszava/ Kállai Márton
Bár már hónapok óta ki kellene adni a kórházi fertőzésekről szóló adatsorokat, a tárca húzza az időt, most éppen a Kúriához fordult.
Hiába nyert pert a TASZ az EMMI ellen, és ezért kötelező lenne kiadniuk a kórházi fertőzések adatait, immár 3 hónapja nem történik semmi. A szaktárca az ügyben a Kúriához fordult, és a jogerős ítélet felülvizsgálatát kérte. A hírt a TASZ tette közzé a honlapján.  A civil jogvédők még április végén jogerősen pert az EMMI ellen, az Ítélőtábla úgy döntött, hogy ki kell adni, hogy melyik kórházban mennyi fertőzés történt. A TASZ mellett több száz kórházi fertőzésen átesett beteg, hozzátartozóik és a szakmai szervezetek is várták, hogy végre megérkezzenek az adatok. A minisztérium azonban ahelyett, hogy teljesítette volna az ítéletben foglaltakat és nyilvánossá tette volna az adatokat, a Kúriához fordult, egyúttal azt is kérve, hogy a Kúria döntéséig ne kelljen kiadniuk az adatokat – így nyertek néhány hónapot. A minisztérium arra hivatkozik, hogy a kért adatok személyes adatnak minősíthetők. Ez nyilvánvalóan alaptalan – állítja a TASZ közleményében. Szerintük ezek összesített, statisztikai adatok, amikből nem lehet visszakövetkeztetni az egyes betegekre. Ezzel az érvvel aligha tudják elérni, hogy a Kúria megfordítsa a korábbi jogerős döntést. Ez pedig csak egyet jelenthet: az EMMI időhúzásra játszik, abban érdekelt, hogy minél később legyenek kénytelenek kiadni az adatokat. Kásler Miklós, a humán tárca vezetője hivatalba lépése után az első intézkedések között jelentette be, hogy „harcot indít” a kórházi fertőzések ellen. Két hete meg is jelent egy jogszabály tervezet, amely egyebek mellett kockázat felmérést is előírna az új betegek felvételekor. Valamint külön összeget fordítanának az intézményekben a fertőzések megelőzését segítő eszközök vásárlására. Ez a jogszabály még nem lépett hatályba.  
Szerző
2018.07.18 13:49
Frissítve: 2018.07.18 13:50