Zuckerberg: az én adataimat is ellopták

Publikálás dátuma
2018.04.12 20:16
Fotó: AFP/Saul Loeb
Fotó: /
A Facebook-vezér második napi meghallgatása már keményebbnek bizonyult, sokszor csak azt tudta mondani, majd a munkatársai utánanéznek. Zuckerberg elkerülhetetlennek nevezte az internet szabályozását.

Mark Zuckerberg kongresszusi meghallgatásának első napján még megúszta a hozzá nem értő provokációkkal, a Képviselőház Kereskedelmi Bizottsága előtt azonban már komolyabb érvekkel találkozott. A legnagyobb visszhangot az a szerdai kijelentése kapta, hogy még az ő adatait is átadták a Cambridge Analyticának a 87 millió más felhasználóéval együtt. A CNN szerint nem tudta vagy akarta elárulni, mennyi adatot gyűjt a Facebook a felhasználóktól és az általuk látogatott helyekről. Eziránt sok szenátor érdeklődött, de a válasz mindannyiszor csak annyi volt, a munkatársai majd utánanéznek. A legközelebb akkor jutott az őszinte beismeréshez, amikor Kathy Castor kérdésére válaszolva elmondta, a Facebook akkor is gyűjtött adatokat, amikor a felhasználók nem is voltak bejelentkezve a platformra. A kérdés azért fontos, mert a Facebooknál tárolt adatok mennyisége a cég üzleti alapjának meghatározója: 40 milliárd dollár bevételük származik ugyanis évente abból, hogy a felhasználókról szerzett információkat felhasználva, célzott reklámlehetőségeket tudnak értékesíteni. Ha leállnának ezeknek az adatoknak a gyűjtésével, az aláásná a vállalat üzleti alapjait.

A meghallgatás alatt Zuckerberg mindannyiszor megpróbálta lerázni azokat a megjegyzéseket, miszerint a Facebook eladná az adatokat. Mint mondta, ők csak felhasználják a gyűjtött adatokat ahhoz, hogy célzott reklámokat tudjanak vetélytársaiknál jóval hatékonyabban közvetíteni. Ugyanakkor a Cambridge Analytica-botrány kirobbanását követően a közvéleményt és a képviselőket is egyre inkább foglalkoztatja a kérdés, hogyan bánik a Facebook az információkkal. Az, hogy Zuckerberg nem válaszolt egyértelműen arra, mire terjednek ki az adatok, amiket a Facebook gyűjt, azért érdekes, mert azok mindenki számára hozzáférhetők saját oldalának egyik menüpontjában.

Amikor Sara Ashley O'Brien a CNN egyik újságírója letöltötte 14 évre visszanyúló Facebook-tevékenységének adatait, meglepve vette észre, hogy sok egyéb személyes információ között elhunyt nagyanyjának egykori telefonszámát, miközben ő sohasem használta a közösségi oldalt.

Ugyanakkor új fiók létesítésekor, amikor elfogadjuk a feltételeket, megengedjük, hogy a Facebook adatokat gyűjtsön azokról a webhelyekről is, amelyeket meglátogatunk, beleértve az ott és a velük kapcsolatos helyeken végzett online tevékenységet is. Az, hogy ezekről Zuckerberg nem beszélt az lehet az oka, hogy nem akart erről felvilágosítást adni.

A Facebook vezér hajlandónak mutatkozott a "bizonyos fokú" szabályozás elfogadására. "Az internet fontossága világszerte erősödik, s úgy gondolom, hogy a szabályozás bizonyos formái elkerülhetetlenek" - fogalmazott a Facebook-vezető. Majd hozzátette, hogy bár a szabályozás szükséges, de nagyon kell vigyázni arra, hogy milyen lesz ez és hogyan alkalmazzák.

Az EU-ban már májusban életbe lép a digitális adatok gyűjtését, felhasználhatóságát szabályozó új törvény, amely a személyes adatok védelmének legátfogóbb szabályozása az internet születése óta, amely megadja a polgároknak a jogot, hogy megtudják, milyen adatokat tárolnak róluk és töröltethessék azokat. Úgy tűnik, azonban az amerikai kongresszus még messze van attól, hogy egy hasonlót elfogadjon.

Kétmilliárd dollárt bukhat
Kétmilliárd dollárral csökkenhet az éves árbevétele a Facebooknak a Cambridge Analytica botrány miatt, a facebookozók 15 százaléka emiatt fogta vissza facebookos tevékenységét - mondja Daniel Ives, a GBH Insights elemzője a NCBC beszámolja szerint. Miután a Facebook bevételeinek gyakorlatilag egésze hirdetésekből, reklámokból jön, ezért lehet maga a szolgáltatás ingyenes a felhasználónak. Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója szerint olyan új modellt hozhatnak létre, amelyben a reklámmentes (az adatokat ilyen célra egyáltalán nem használó) Facebookra elő lehet majd fizetni, ugyanakkor egy teljesen ingyenes verzió is mindig elérhető lesz azoknak, akik nem tudnának előfizetni a szolgáltatásra - írja a privatbankar.hu.
Szerző
2018.04.12 20:16

Uniós felszólítást kapott Putyin: vállalják a felelősséget a maláj gép lelövéséért

Publikálás dátuma
2018.07.17 21:48
A malájutasszállító orrészének maradványai. A közel 300 főt szállító gépet egy oroszbarát szakadárok ellenőrizte területről érte
Fotó: AFP/ Emmanuel Dunand
Kemény üzenetet küldött Oroszországnak Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője: felelősségvállalást kért a maláj utasszállító 2014-es tragédiája miatt, és felszólította az orosz kormányt, hogy vegyen részt a tettesek elszámoltatásában.
Oroszországnak, és főként Vlagyimir Putyin kormányának címzett üzenetet küldött kedden Federic  Mogherini a közel 300 főt szállító maláj utasszállító lelövésének negyedik évfordulóján. az uniós főképviselő kijelentette, az Európai Unió támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely előírja, hogy minden államnak együtt kell működnie a felelősök elszámoltathatóságára irányuló erőfeszítésekben.
Mogherini emlékeztetett, a katasztrófák vizsgálatában illetékes holland hatóság (biztonsági tanács) szerint Oroszországnak közvetlen felelőssége van a maláj légitársaság utasszállító repülőgépe négy évvel ezelőtti lelövésében - idézi közleményét az MTI.
Mint írta, a nemzetközi vizsgálócsoport megállapításai egyértelműen bizonyítják, hogy közvetlen kapcsolat van a repülőgép lelövésére használt BUK-rakétarendszer telepítése és az orosz hadsereg között. A maláj gép megsemmisítése helyrehozhatatlan szenvedést okozott, amely jóvátételt követel.
2014. július 17-én, a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépének pilótafülkéje mellett egy rakéta robbant tíz kilométeres magasságban Kelet-Ukrajna felett. Fémrészecskék ezrei fúrták át a Boeinget, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant. A négy évvel ezelőtti tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas, valamint a legénység életét veszette. Oroszország végig tagadta, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez – ugyanakkor a BUK-rakétarendszer kezelése olyan szakértelmet igényel, amit a szakadár katonák nem, csak egy csak egy kiképzett rakétás különítmény tudott biztosítani; ez pedig orosz közreműködésre utal.  
2018.07.17 21:48

Soros György: Túl sokat veszítek, túl sok helyen

Publikálás dátuma
2018.07.17 19:04
Soros György egy 2014-es, brüsszeli sajtóeseményen
Fotó: AFP/Nurphoto/ Wiktor Dabrowski
Az orbáni, putyini autokráciák hatékonyabbak, mint a nyílt társadalmak – mondta a Soros György a The New York Times-nak. A 87 éves üzletember, aki egykor dollárszázmilliókat költött Kelet-Európában a civil társadalom és a liberális társadalom erősítésére, most úgy érzi, ügye bukásra áll.
Soros György úgy érzi, elvein mára felülkerekedtek a nacionalizmusra, törzsi hiedelmekre építő autokráciák – az idős mágnás erről egy portrébeszélgetés során vallott a The New York Times újságírójának. Az egykori üzletember mára inkább filantróp gondolkodónak tekinti magát, és kissé zavarja is, hogy a média inkább gazdasági előrejelzéseire, mintsem társadalomkritikájára figyel. A szerző emlékeztet, Soros Györgyre leginkább Karl Popper nyitott társadalom-elmélete, liberális demokráciák iránti szimpátiája hatott, a pénzember pedig ezt a tézist próbálta a gyakorlatba is átültetni saját vagyonának segítségével.  
Hiába költött azonban a jelek szerint több száz millió dollárt a posztszovjet országok fejleszésére – így 440 millió dollárt magyar egészségügy és oktatás fellendítésére – most azt látja, hogy elveit már nem fogadják szívesen: Magyarország és Lengyelország is a putyini autokrácia útjára lépett, Donald Trump hatalomra jutásával pedig a Soros által legfontosabbnak tartott értékek az Egyesült Államokban is veszélybe kerültek.
Túl sok helyen veszítek túl sokat – jegyezte meg a beszélgetés során Soros György, aki annak sem örül, hogy ennyi ellenséget gyűjtött össze, de elvei mellett akkor is kitart. ha végül elbukik; harcának része, hogy vagyonának nagyobb részét, 18 milliárd dollárt a Nyílt Társadalom Alapítványoknak (OSF) adta, a  Mint mondta, csalódott a korábban Soros-ösztöndíjjal Angliában tanuló Orbán Viktorban is, aki fiatalként még demokratának látszott, az üzletember pedig ekkor még szívesen támogatta anyagilag pártját, a Fideszt is. 
Ehhez képest, ma Soros György a magyar kormánypárti propaganda főgonoszának számít – emlékeztet a lap. Mint hozzáteszik, Soros a jelen körülmények között nem is látogatna Magyarországra, amit most mérgező élménynek érezne; elhagyja Budapestet az O.S.F központi irodája is; pedig Soros 1994-ben, egy moldovai egyetemen még arról beszélt, azért önti a pénzt a magyar intézményrendszerbe, mert olyan olyan országgá fejlesztené Magyarországot, ahonnan másodjára már nem emigrálna, mint ahogy 1946-ban tette.
2018.07.17 19:04
Frissítve: 2018.07.17 19:10