Ata Kandó meséi

Publikálás dátuma
2018.04.13 07:46
Kilátás az Erebato folyóra - Yecuana - 1961-62
Fotó: /
Hiánypótló kiállítás nyílt Ata Kandó nemzetközi hírű magyar fényképész gyermekfotóiból a Deák17 Galériában.
Álom az erdőben című könyv borítója - 1982

Álom az erdőben című könyv borítója - 1982

Komolyan vette a gyerekeket a munkája során Ata Kandó, nemzetközi hírű fotóművész, legyen szó 56-os menekültekről, a saját gyermekeiről vagy más kultúrák fiataljairól. Az alkotóra a gyermekfotóival emlékezik meg a Deák17 Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Galéria, olyan képekkel, melyek a magyar közönség előtt kevésbé ismertek.

A tavaly 103 éves korában elhunyt Ata Kandó gyerekekhez való példaértékű hozzáállását a szüleinek köszönhette. Anyja, G. Beke Margit a skandináv irodalom fordításával vált ismertté, míg apja, Görög Imre, gimnáziumi tanár orosz klasszikusokat ültetett át magyarra, úgymint Gogol, Csehov és Gorkij műveit, de említésre méltó a két szülő közös Bűn és bűnhődés-fordítása is. Édesanyja két könyvet is írt lánya gyerekkoráról Ata könyve és Történetünk: Történelem címmel, melyekben a másfél éves gyermek fejlődéséről a századforduló pedagógiai szemléletének megfelelően számolt be. A lány eredetileg Görög Etelka néven született, de azt nem tudta helyesen kimondani, így Atának szólította magát, mely elnevezést később is megtartotta. Mivel a fiatal Ata szeretett alkotni, így szülei arra buzdították, hogy foglalkozzon művészettel. A lány Bortnyik Sándor grafikai magániskolájába, a Műhelybe iratkozott be, ahol megismerkedett későbbi férjével, Kandó Gyula festőművésszel.

Álom az erdőben című könyvből - Juliana Kandó

Álom az erdőben című könyvből - Juliana Kandó

A szerelmespár idővel Párizsba költözött, és a háború alatt három gyermekük született: fiúk, Thomas és egy ikerpár, Juliette és Madeleine. Ata Kandó később elvált Kandó Gyulától, majd második férjével a holland Ed van der Elksen fotógráfussal Párizsban, a Magnum Fotóügynökségnél ismerkedett össze.

Ata a három gyermekéről is számos képet készített, bevonva őket is a fotózás folyamatába. A leghíresebb fotók családi nyaralásokon születtek, melyek a Deák17 kiállítóterében is megtekinthetők. 1954-ben a svájci és osztrák Alpokban fotózta az Álom az erdőben című fotókönyvének képeit, melyeken gyermekei pánok és erdei tündérek alakjaikként tűntek fel. A misztikus hangulatú képekhez ráadásul az akkor 14 éves Thomas mesét is írt. Ugyancsak különleges hangulatot nyújt az Odüsszeia jeleneteit idéző Kalypso és Nausika című fotósorozata, melynek képei görög szigeteken készültek. A fotózás pedagógiai szempontból is példaértékűnek tekinthető, hisz általa ismerték meg a gyerekek az ókori mítosz történetét. A képeken a három fiatal a görög eposz szereplőinek bőrébe bújt: Thomas alakította Odüsszeuszt, míg a két lány a női hősöket, úgymint Kalüpszót, Nauszikát és Pallasz Athénét, de egyikük még a szárnyas sarujú Hermészt is eljátszotta.

Yecuana nagy testvér kismama szerepben - 1961

Yecuana nagy testvér kismama szerepben - 1961

A kiállításon megtekinthetők Ata egzotikus tájakon készített fotói is, ugyanis a művész életútja során Dél-Amerikában is megfordult. Venezuelában őslakos indiánokról készített fotókat, mely nagyban segítette a néprajz és az antropológia tudományát. Később a perui bálnavadászok munkáját örökítette meg fotóriportban, mellyel rámutatott az ember kizsákmányoló magatartására. Az utazásokból készült fotók később megjelentek a National Geographic-ban valamint a British Museum és magángyűjtők is vásároltak belőle.

A tárlaton szerepelnek az 1956-os menekültekről készült képei is, melyeken a gyermekek tekintetéből érződik a történelmi esemény tragikus volta. Ata Kandó 1956-ban Violette Cornelius holland fotóssal együtt az osztrák-magyar határra utazott, ahol megörökítette a hazát elhagyni kényszerülő tömegeket. A fotókból 1956 karácsonyára egy cím nélküli albumot adatott ki, melynek bevételét a menekülő magyar gyermekek számára ajánlották fel. – Éjjel-nappal talpon voltam, úgy éltem, mint a menekültek, a lábamon a cipő két hétig nem száradt meg és csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól. Több száz felvételt készítettem, folyamatosan küldtem őket a nyomdába – mesélte Ata Kandó 2017-ben.

Ed van der Elsken és Kandó Tamás - Bois d Saint Cloud - 1950

Ed van der Elsken és Kandó Tamás - Bois d Saint Cloud - 1950

A Deák17 Galériában megtekinthető kiállítás nemcsak a képanyag okán, de elrendezését tekintve is kiemelkedő. A kiállítótér falait a fekete-fehér képek mellett Ata Kandó fotókönyveinek felnagyított borítói díszítik, míg az egyes falakon az albumok képei jelennek meg vetítve. A képanyagon kívül továbbá egy, a művésznőről készült 2005-ös dokumentumfilm is látható. A kiállításon tehát minden adott, hogy megismerjünk olyan egy életművet, mely esztétikai és pedagógiai szempontból is kiemelkedő.

Infó:

Az Ata meséi című kiállítás június 2-ig tekinthető meg a Deák17 Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Galériában (Budapest, V. kerület, Deák Ferenc utca 17., I. emelet).

Nyitva tartás: kedd-péntek 9:00-17:00, szombat 9:00-13:00, vasárnap és hétfőn zárva.

2018.04.13 07:46

Nincs visszatérés

Publikálás dátuma
2018.07.17 18:24

Fotó: Népszava/ Szalmási Péter
A szabadságvágy és a döntések felelőssége a közös a Nóra II. rész és a Varsói melódia című darabokban. Az előbbit a Szentendrei Teátrumban, utóbbit a Hatszín Teátrumban mutatták be.
Az ötlet drámaírói részről remek. Vagyis folytatni Ibsen Nóráját, megnézni, mi is történik mondjuk tizenöt év múlva, miután Nóra becsukta maga mögött az ajtót és elhagyta családját. A fiatal amerikai szerző Lucas Hnath ezzel az egyszerű indítással kortalanná teszi a problémát, jobban mondva cselesen áthelyezi a mába. Még ha tizenöt évről is van szó a Szentendrei Teátrumban játszott Nóra II. részben a főhősnő abszolút mainak hat, a vívódásai is azok. Mit is kezd az ember a szabadsággal, egyáltalán lehet-e igazán szabad? Mi is a szabadság? Talán ez az esszenciája a felvetődő kérdéseknek, de azért is jó a dráma, mert ennél sokkal bonyolultabb. És van egy nagy találmánya. A szerző folyamatosan fordít, csavar egyet a nézőponton. Nem csak Nóra álláspontját ismerhetjük meg, hanem a volt a férjét, a házvezetőnőét, sőt, az egyik felnőtt gyerekéét is. Mindez élvezetesen dialógusban, élesen ütköztetve íródott meg. Ezért a darab vitán felül figyelemre méltó. Amikor már igazat adnánk Nórának, jön a másik szereplő, akinek szintén megvan a maga igazsága. Nóra, mint egy háborúban edződött, harcos, sikeres amazon tér vissza abba a házba, ahonnan elment, és szajkózza azokat az elveket, amelyekért megküzdött, amikben hisz. Csakhogy a másik félnek is megvan az ehhez hozzáfűzendő érvényes nézete, sőt megélt belső fájdalma, amit eddig nem volt kinek elmondania. És aztán eljutunk a hazugságig. Mi másig, ami mindent elront és megmérgez, párkapcsolatot, köz és magánéletet. Kiderül nem csak az egymásnak szánt hazugságok a veszélyesek, hanem azok is amelyekkel magunkat áltatjuk. A néven nem nevezett, ki nem beszélt folyamatokról, jelenségekről, vagy netán egyszerűnek tűnő érzésekről nem beszélve.
Miközben nagyszerű a darab, az előadás ritmusa néhol monotonná, egyhangúvá válik. Galgóczy Judit rendezése talán túlságosan is bízik a szövegben, vagy a színészekben, ezért szinte teljesen nélkülözi az akciót. A színészek ülnek, vagy állnak és beszélnek. A színházi szituációk valahogy hiányoznak. Miközben a szereposztás nem vitatható, a színészek élnek is bizalommal. Leginkább Kováts Adél, aki nagy meggyőződéssel áll ki ebben a szerepben is a nők jogaiért. Nóra sokszínűségét, szellemi pengeélét pontosan megmutatva. Csankó Zoltán az elhagyott Torvaldként leginkább későn eszmélő áldozat, aki nem bír szembenézni azzal a tükörrel, amit Nóra tart elé. Karakteres a másik két szereplő, Bodnár Erika házvezetőnőként és a felnőtt lányként László Lili.  A végén Nóra nem köt kompromisszumot, újra kilép azon a bizonyos ajtón egy boldogabb, szabadabb jövő reményében. Bízva abban, hogy azt még ő is megéri. Az egyszer választott útról nincs visszatérés.
Ez a megállapítás igaz Leonyid Zorin kétszereplős színművének, a Varsói melódiának a főhőseire is. A darabot évtizedekkel ezelőtt Törőcsik Mari és Sztankay István játszotta óriási sikerrel. A történetet a rendezők azóta is időről időre előveszik. Most Radnai Annamária fordításában Kocsis Gergely állította színpadra a Hatszín Teátrumban, ahonnan az előadás rövidesen nyári szabadtéri helyszínekre utazik. A történet egyszerű: romantikus szerelem szövődik a II. világháború után egy szovjet fiú és lengyel lány között a Szovjetunióban. A levegőben még ott van a háború tragikuma, a félelem, és az újrakezdés tétova bizonytalansága. A fiatalok viszont egyszer fiatalok, és a szerelemre sem kell sokat várni. A produkció legszebb néhány perce az, amikor a Zeneakadémia kakasülőjén véletlenül egymás mellé sodródott Helga (Tompos Kátya) és Viktor (Adorjáni Bálint) némán hallgatják Chopin muzsikáját. Csak a gesztusokat érzékeljük, ahogy egy dallam titkát megérti a zenekedvelő, úgy fedezi fel lassan egymást egy fiú és egy lány. Előbbi borász, utóbbi énekesnő szeretne lenni. Előttük áll az élet. Az egész élet. Ez egyszerre jelent nyomasztó és felszabadító érzést mindkettőjüknek. A zene aztán sok mindenen átsegít. Kezdeti félszegségen, tapasztalatlanságon. A történet környezete kissé már távoli, a nyelvezet, az ismerkedés ritmusa is idejétmúlt talán. A szerelem romantikája, a találkozás mindenek fölöttisége azonban még mindig időtálló. Csakhogy az idillbe belevág a politika. Azért ez sem ismeretlen dolog manapság, amikor magánéleteket változtat meg, befolyásol alapvetően a közvetlen közéleti közeg. Akkor Szovjetunióban nem házasodhattak idegen országbelivel. Ez a törvény Helgát és Viktort szétválasztja. Ezután pedig már nincs közös út, még akkor sem, ha a szerelem kitart, és találkoznak is tízévenként, de ez már nem ugyanaz, nem is lehet az. Valami elmúlt, és nem jön vissza sohasem. Mindenki változik, a szerelem plátóivá lesz, két élet elmegy egymás mellett. Még akkor is, amikor már törvény nem tiltja a házasságot. Az adott pillanat egyszerisége, amely két sorsot összehoz, sohasem jön vissza. Tompos Kátya érzékenyen és szenvedélyesen mutatja meg a lány állapotváltozásait. A reménytől a reménytelenségig. Nem mellesleg szépen énekel egy lengyel dalt. Adorjáni Bálint a szépfiú sablonjait le nem vetkőzve, közhelyesebben ábrázolja a fiút, akinek mintha igazi mélységei nem is lennének. Ha egyszer becsukjuk magunk után az ajtót, az már gyakran csak a vágyainkban nyílik ki. A mindent megszépítő nosztalgia mögött ott a zár.
2018.07.17 18:24

Kíméletlen részletesség

Publikálás dátuma
2018.07.17 16:15

Fotó: HBO/
Gillian Flynn a Holtodiglan című regényével lett nemzetközileg ismert krimiíró, a David Fincher rendezte filmadaptáció pedig egy csapásra sztárszerzők közé repítette. A HBO most első regényéből, az Éles tárgyakból készített minisorozatot. Méghozzá bravúrosan.
A 2006-ban megjelent Éles tárgyak sokban különbözik a Holtodiglan világától. Nem egy párkapcsolat viszonyrendszerét taglalja, mint a Holtodiglan, hanem egyetlen nőre fókuszál, akinek a harca a saját démonjaival legalább annyira életveszélyes folyamat, mint a bűnügy, amely körülveszi. Sőt, utóbbi talán másodlagos is. Ez remek drámai alapanyag volt a HBO-nak egy minisorozathoz, ahol ezt a műfajt nagyon magas színvonalon űzik.  A nagybetűs nő ebben a drámában a fiatal chicagói újságíró, Camille Preaker, aki épp végzett a néhány hónapos pszichiátriai kezelésével, amikor főszerkesztője visszaküldi szülővárosába, Missouri-beli Wind Gap nevű, mondjuk úgy, hogy zárt városkába, hogy az ott történt gyerekgyilkosságokról tudósítson. Csak, hát Camille fő problémája maga a gyermekkori környezet, amelynek traumatikus hatását csak az alkohol segítségével tudja túlélni. Ezt az expozíciót pedig igencsak mélyrehatóan ábrázolja Jan-Marc Vallée rendező: soha nem láttam ennyire kíméletlenül alapos ábrázolását az alkoholszenvedélynek. Camille-nek az élete nem mindig tudatos, vannak üresjáratok és kómában töltött időszakok, melynek következtében nem tudja mindig eldönteni mi a valóság és mi a képzelet szüleménye. Zavart lélekről van szó, akinek az esetében majd megtudjuk azt is miért vonzódik azokhoz a bizonyos éles tárgyakhoz. 
Amikor Camille visszaérkezik a családi környezetbe, megtudjuk, hogy évek óta alig beszélt neurotikus, hipochonder anyjával; tizenhárom éves, gyönyörű féltestvérét, a poros kisváros lakóit valamiképp a markában tartó Ammát pedig utoljára óvodásként látta, miközben a rejtélyes módon meghalt másik lánytervér folyamatosan kísérti. A kísérteties viktoriánus házban Camille-t megrohanják boldogtalan gyerekkor emlékei, és akaratlanul is azonosulni kezd a meggyilkolt kislányokkal. Miközben egyre mélyebbre rántják sötét múltjának démonai, és felszakadnak soha be nem gyógyult sebei, versenyfutásba kezd az idővel, hogy kiderítse, ki lehet a tettes. Ezt a sorozat nagyon komótosan teszi meg, nem rohan sehova, bőven időzik a kamera a részleteken, ezzel az atmoszferikusságot erősítve. Ami abszurd, hogy a tévés feldolgozás gálánsabb és gazdagabb, mint az irodalmi alapanyag, mintha csak minden oldalt adaptálni akartak volna, méghozzá úgy, hozzá is tesznek itt-ott. Ahol dramaturgiailag fontos és érdemes. Ennek következtében lett igazán nyomasztó és zaklató alkotás az Éles tárgyak, mert folyamatosan azt érezzük, hogy valami borzalmas fog történni, és szoríthatunk, hogy ekkor Camille legalább valamilyen szinten józan legyen. A forgatókönyv és a rendezés tehát példás és átgondolt, de ide sorolnám még a kitűnő színészvezetést. A Camille-t alakító Amy Adams esetében ugyan nem kell nagyon meglepődni, hogy patent alakítást nyújt, de egészen hatásos a jelenléte Patricia Clarksonnak, aki Camille anyját alakítja. Nincs rossz alakítás a produkcióban. Egyetlen egy veszélyforrást látok – ez viszont magából a koncepcióból fakad. Azok, akik a gyors nyomozós thrillert vártak, lehet, hogy csalódni fognak, mert itt bizony mélyre kell mennünk a katarzishoz.

Infó

Az Éles tárgyak feliratos verziója július 9-én indult az HBO GO-n és az HBO-n. A szinkronos változat sugárzására két héttel később, július 22-én kerül sor.  

Témák
sorozatHBO
2018.07.17 16:15