Evakuálások kezdődtek - Szíria újabb támadástól retteg

Publikálás dátuma
2018.04.13 07:32
Aleppóban sátortáborokban helyezik el a Dúmából és Gútából érkezett több ezer embert Fotó: AFP/Huseyin Nasir/Anadolu Agency
Fotó: /
Egyre veszélyesebbé válik a helyzet Szíriában, miután Donald Trump amerikai elnök szerdán, a Twitteren légicsapásokkal fenyegette meg Damaszkuszt.

António Guterres ENSZ-főtitkár felhívást intézett a világszervezet Biztonsági Tanácsa öt tagjához. Figyelmeztette őket, tegyenek meg mindent azért, hogy ne legyen még nagyobb baj. A portugál diplomata aggodalmát fejezte ki a BT megosztottsága miatt. „Folyamatosan nyomon követtem a grémiumban zajló fejleményeket és sajnálattal kellett megállapodnom, hogy a Biztonsági Tanács nem tudott megállapodásra jutni Szíria kérdésében” – közölte a világszervezet elnöke. Mint mondta, nem szabad elfelejtkezni arról, hogy az ENSZ célja véget vetni a szíriai nép szörnyű szenvedéseinek.

A BT keddi ülésén Oroszország a várakozásoknak megfelelően vétót emelt az Egyesült Államok által benyújtott határozati javaslat ellen, amelyben elítélték volna a damaszkuszi rezsimet a múlt heti - feltételezhetően - vegyifegyver-támadás miatt. A többiek megvétóztak viszont két orosz javaslatot. Az ENSZ BT csütörtökön, lapzártánk után is folytatta az egyeztetéseket Szíriáról.

Donald Trump elnök szerdán megtorlást helyezett kilátásba a vélelmezett vegyifegyver-támadás miatt, s óva intette a Bassár el-Aszad elnököt támogató Oroszországot. Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov is aggodalmát fejezte ki, hogy destabilizálódhat a helyzet az amúgy is törékeny régióban. Vaszilij Nebesszja, Oroszország ENSZ-nagykövete szerint „nagyon szomorú események előtt állhatunk”. Alekszander Szasszipkin, az ország libanoni külképviselet-vezetője pedig azt közölte, nemcsak az esetleges amerikai rakétákat semmisítik meg Szíria felett, hanem azokat az objektumokat is, ahonnan kilőtték azokat. Ez nyílt konfrontáció rémképét festi fel, s azt jelzi, valóban robbanás fenyeget. Ugyanakkor a Kreml tegnap azt közölte, hogy Szíria kapcsán megmaradtak a kommunikációs csatornák az Egyesült Államokkal.

Evakuálások Damaszkuszban
A brit kormány tegnap rendkívüli ülésen tárgyalt a szíriai konfliktusról. London tengeralattjárók készenlétbe helyezéséről döntött, lehetővé téve ezzel egy Szíriával szembeni légitámadást. Franciaország szintén támadást tervez, az erről szóló döntés a következő napokban születhet meg. Párizsban előzőleg azt közölték, a támadás nem Aszad szövetségesei ellen irányul. Damaszkuszban szinte kész tényként kezelik az amerikai légicsapást: több damaszkuszi épületből megkezdték az emberek evakuálását.

Később Sarah Sanders, fehér házi szóvivő megismételte: Washington szerint Aszad elnököt és Moszkvát is felelősség terheli a Dúma elleni támadásért. Hozzátette azonban, hogy még nem született végleges döntés egy Szíriával szembeni rakétatámadásról. Amerikai idő szerint szerda este Jim Mattis védelmi miniszter és a most a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) vezető külügyminiszter-jelölt, Mike Pompeo tárgyalt a Fehér Házban az esetleges további lépésekről. Utóbbi úgy vélte, kemény magatartást kell tanúsítani Oroszországgal szemben. Pompeo szenátusi meghallgatásán annak a véleményének adott hangot, hogy az oroszok agresszív fellépése Washington túl puha politikájának következménye. Utalt arra, az Egyesült Államok további lépéseket tervez az orosz kormányzattal szemben, egyebek mellett újabb orosz diplomatákat utasíthat ki. Pompeo szerint Trump nemzetbiztonsági stratégiájában joggal nevezték az Egyesült Államokra veszélyes államnak Oroszországot. Ugyanakkor azt is közölte, folytatni kell a „nehéz” diplomáciai lépéseket.

Trump szerda este Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott telefonbeszélgetést – közölték ankarai források. A közlemény szerint meghallgatták egymás álláspontját, részleteket azonban nem közöltek. Megbeszélésük annak fényében különösen érdekes, hogy a NATO-tag Ankara és Moszkva kapcsolata jelentősen javult az eltelt másfél évben.

Közben orosz közlések szerint a szíriai kormányerők teljes egészében bevették a lázadók főhadiszállását, Kelet-Gútát. A múlt héten feltételezhetően vegyifegyver-támadással sújtott Dúma városának egyik épületére kitűzték a szíriai kormány zászlaját. Jurij Jevtusenko orosz tábornok szerint ez azt jelenti, hogy a damaszkuszi kormány átvette az irányítást a régió felett. A képsorokat az orosz állami televízió mutatta be. Ebben ünneplő embereket lehetett látni. Jevtusenko, aki a szíriai felek megbékélését célzó orosz központ vezetője, kifejtette, ez jelentős esemény Szíria történelmében.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy az előző nap Dúmába küldött orosz katonai rendőrség megkezdte a járőrözést a városban. „Mától álltak munkába az orosz katonai rendőrség egységei” – hangzik a minisztérium közleménye, amelyet a RIA Novosztyi ismertetett. A dokumentum szerint „a jog és a rend betartását ellenőrzik”. Az elmúlt napokban több ezren hagyták el a korábban a lázadók által uralt várost. Dúma evakuálását orosz közvetítéssel szervezték meg.

Carter imádkozik
Jimmy Carter arra figyelmeztette utódát, nehogy katonai akciót indítson Szíria vagy a világ bármely más válságövezete ellen. A volt amerikai elnök szerint még egy kisebb katonai csapás is veszélyes lehet. Az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban úgy fogalmazott, imádkozik, hogy Donald Trump ne vezesse háborúba országukat, ne túlozza el és ne élezze ki azokat a kihívásokat, amelyek Észak-Koreával, Oroszországgal vagy Szíriával kapcsolatban felmerülnek. A 93 éves egykori demokrata párti elnök régóta bírálja utóda külpolitikáját. Azzal viszont egyetértett, hogy Trump hajlandó találkozni az észak-koreai vezetővel.

2018.04.13 07:32

Washingtontól Jeruzsálemig ível az illiberális románc

Publikálás dátuma
2018.07.20 20:15

Fotó: Facebook/Orbán Viktor/
Az Amerikai Zsidó Tanács döbbenten bírálta az Orbán-vizit idején elfogadott új izraeli nemzetállamtörvényt, a magyar miniszterelnöknek viszont csak dicsérő szavai voltak vendéglátója, Benjamin Netanjahu irányába.
A judaizmus szent helyét, a Nyugati Falat látogatta meg péntek reggel Orbán Viktor. Ez volt a kormányfő szerdán kezdődött hivatalos izraeli látogatásának záróprogramja. A falnál tett látogatásával olyan fontos vezetők nyomdokaiba lépett, mint Donald Trump amerikai elnök, Mike Pence alelnök vagy Vilmos herceg, a brit (2. számú) trónörökös. 
A Jerusalem Post izraeli konzervatív napilap beszámolója szerint a magyar miniszterelnököt fogadta a létesítmény alapítványának igazgatója, Mordechai Eliav, majd a nyugati fal rabbija, Shmuel Rabinowitz megáldotta, hogy a Síratófalba elhelyezett papírcetlire felírt kívánsága teljesüljön. Az alapítvány igazgatója a történelmi háttér ismertetése mellett arról is beszélt, mit jelent és mit jelentett mindig a világ zsidóságának Jeruzsálem, a rabbi pedig az áldás előtt elszavalta számára a 21. zsoltárt. Orbán Viktor elmondta, mennyire elbűvölték az előző két nap során látottak. A két nap viszont nagyon rövidnek bizonyult, szívesen visszatérne családjával egy hosszabb izraeli kirándulásra, számolt be Jerusalem Post. 
A konzervatív napilap azonban azt is kiemelte, hogy a migrációellenes magyar miniszterelnök megítélése „ellentmondásos”, és emlékeztetett arra, hogy az izraeli-magyar államközi kapcsolatok soha nem voltak ilyen jók. A tavaly július 19-én Budapestre látogató Benjamin Netanjahu volt az első izraeli kormányfő, aki az izraeli-magyar diplomáciai kapcsolatok felvétele óta Magyarországra látogatott, és Orbán Viktor az első magyar miniszterelnök, aki hivatalos látogatást tesz Izraelben. A magyar kormány feje ez alkalommal azt is előrebocsátotta, hogy 2019-ben, a diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulóját meg fogják ünnepelni. Hangsúlyozta azt is, örül, hogy mostani látogatása Izrael Állam létesítésének 70. évfordulóján került sorra. 
A magyar-izraeli kapcsolatok javulása valóban üdvözlendő tény, de ezen túlmenően több szépséghibája is van az Orbán-Netanjahu szövetségnek. Mindenekelőtt az, amit maga Orbán Viktor is hangsúlyozott a csütörtöki, Netanjahuval közösen tartott sajtótájékoztatón, hogy „azonosan látják a 21. század” nagy kérdéseit. Merthogy mindez elsősorban az Orbán Viktorral szemben kritikus izraeli média és civil szervezetek által is hangsúlyozott illiberális, a demokratikus alapelvekkel szembe menő nézetazonosságban, vagyis abban nyilvánul meg, hogy mindkét miniszterelnök tudatosan és következetesen próbálkozik a jogállam lebontásával saját országában. Az ellenzéki Haaretz értékelésében tovább ment, és a Washingtontól Jeruzsálemig ívelő illiberális románcról írt. 
Amint arról az Orbán-vizit kapcsán beszámoltunk már, csütörtök hajnalban fogadta el az izraeli törvényhozás azt a nemzetállamtörvényt, amelyet még izraeli ellenzékiek is az apartheid jelzővel illettek. Bár végső változatában a hazai és nemzetközi felháborodás következtében némiképp módosult a jogszabály legvitatottabb része, a kizárólagosan zsidó települések létesítését ösztönző passzus, számos olyan rendelkezése maradt, amely világszerte tiltakozást szült. Az Európai Unió, amely előzetesen is tiltakozott a diszkriminatív előírások miatt, többek között azért fejezte ki aggodalmát, mert a kétállamos megoldás ellehetetlenítését látja a törvényben az arab kisebbség jogainak csorbulása mellett. Tiltakozott az Amerikai Zsidó Tanács is: az ynetnews portál beszámolója szerint azt emelték ki, hogy ez a Netanjahu által is szorgalmazott törvény árt a zsidóságnak és Izraelnek egyaránt.
A környező országok közül elsőként Törökország állt ki a törvény ellen, többek között azt kifogásolva, hogy Jeruzsálemet a zsidó nép osztatlan fővárosaként határozza meg.
2018.07.20 20:15

Máris feltámadt a katalán függetlenség főnixmadara

Publikálás dátuma
2018.07.20 20:08

Fotó: AFP/ Tobias Schwarz
Új mozgalmat hirdetett Carles Puigdemont volt katalán vezető, aki a lapunknak nyilatkozó szakértők szerint ismét felkorbácsolhatja az érzelmeket a függetlenségpártiak körében.
Főnixmadarakat megszégyenítő gyorsasággal képes újjászületni Carles Puigdemont volt katalán vezető, akinek köszönhetően új erőre kaphat a függetlenségi mozgalom. A tavaly október 1-jei népszavazás és az elszakadás egyoldalú kikiáltása során betöltött szerepe miatt Spanyolországban egyebek között árulás, zendülés és hűtlen kezelés miatt körözött – és emiatt jelenleg külföldön élő – politikus a héten egy új mozgalmat jelentett be, a Crida Nacionalt. Az alapítók között van a mostani katalán elnök, Quim Torra, és a jelenleg börtönben ülő Jordi Sánchez aktivista is, akit a függetlenségi mozgalomban betöltött szerepe miatt csuktak le. Bár az egyik alapító – Puigdemont saját szavaival élve – önkéntes száműzetésben él, és így többnyire videóüzeneteken keresztül kommunikál a Katalóniában élő hívekkel, a másik pedig a börtönből küldött levelek útján, a jelek szerint nincs kudarcra ítélve a projekt. Sőt, a továbbra is független köztársaságról álmodók között kimondottan nagy népszerűségre tett szert az indulás óta eltelt pár napban. „Úgy tűnik, hogy a Crida erősen indul, máris sok ezren csatlakoztak hozzá... A tömegek egy részének Puigdemont továbbra is hiteles figura” – mondta lapunknak az MTA-KRTK Világgazdasági Intézetének főmunkatársa, Éltető Andrea Carles Puigdemontról, aki vezetőként tavaly igen kockázatos politikát folytatott, kiharcolva az egyoldalú függetlenséget, majd az otthoni káosznak hátat fordítva külföldre menekült, mondván, a börtönből nem tud harcolni az önálló Katalóniáért. Éltető szerint az általa alapított mozgalom célja valószínűleg az, hogy őszre párttá alakuljanak, bár a függetlenséget támogató párt már van, ilyen például a PDeCAT.   „Elképzelhető, hogy később egyesül ezzel a mozgalommal… a Crida Nacional célja épp az összes függetlenséget akaró erőnek az egyesítése lenne. De kérdés, hogy nem éppen a megosztottságot fogja-e növelni.... ezt még nem látni” – tette hozzá.
A héten tartott alapító gyűlésen és sajtótájékoztatón a Crida Nacional céljairól ennél sokkal többet nem is  lehetett megtudni. A felolvasott közleményben újra és újra a függetlenségi erők összefogásának szükségességét hangsúlyozták, s a végső célként a köztársaság megalakítását nevezték meg, „kizárólag békés és demokratikus” eszközökkel. A Népszavának nyilatkozó alkotmányjogász, Xavier Arbós Marín szerint Puigdemontnak lehet egy másik, nem kimondott célja is a Crida Nacionallal: radikálisabb irányba tolni a PDeCAT-ot. A Marta Pascal vezette independentista párton belül jó ideje ideológiai harc dúl, mivel egyesek szerint Pascal nem képvisel eléggé radikális vonalat. Puigdemont színre lépésével a pártvezető még nehezebb helyzetbe kerülhet. Pascal pozíciójának megingása különösen kényes időszakban következhet be, hiszen megkezdődött a visszaszámlálás a jövő májusi önkormányzati választásokig, amelyre Puigdemont alighanem új lehetőségként tekint. Addig egyébként is sok minden történhet, ami felkorbácsolhatja az érzelmeket Katalóniában. Ilyen esemény lehet például Puigdemont kiadatása, ami csak abban az esetben történhet meg, ha ismét kiadják ellene az európai elfogatóparancsot. Amennyiben valaha a spanyol igazságszolgáltatás elé kerül, valószínűsíthető, hogy Katalóniában ismét felizzanak az indulatok – véli a Barcelonai Egyetem oktatója. Arbós Marín szerint ez persze nem borítékolható, ám az biztos, hogy a jelenleg börtönben lévő függetlenségpárti katalán politikusok tárgyalásai októberben és novemberben megkezdődnek. „Érzelmileg nagyon kiélezett időszaknak nézünk elébe” – mondta a szakértő a Népszavának, aki úgy véli, ezzel párhuzamosan nőni fog a nyomás mind a katalán, mind pedig a madridi kormányon, hogy térjenek le arról az útról, amelyre pár hete léptek: a dialógus és a normalizáció útjáról. Annak ellenére ugyanis, hogy Quim Torra retorikájában a Puigdemont-féle radikális vonalat képviseli, a közelmúltban felállt katalán kormány látszólag „praktikus”, a párbeszéd irányába mutató politizálást folytat. „A katalán kormány mostani attitűdje közelebb áll az autonómiához, mint a Puigdemont által kezdett (radikális) politikához.”
2018.07.20 20:08