Nagy bajban a Tesla

Publikálás dátuma
2018.04.13 07:40
FOTÓ: AFP/WANG IUXIAN
Fotó: /
Meggyűlik az amerikai autógyár, a Tesla baja azzal az amerikai hatósággal, amely az önműködő autók által okozott baleseteket vizsgálja ki.

Március végén, Kalifornia államban történt az a baleset, amely pesszimistább jóslatok szerint akár padlóra küldheti a céget, mivel részvényei azóta valósággal zuhantak. Egy gépkocsi a Mountain View 101-es autópályán az elválasztófalnak csapódott, majd két másik gépkocsival ütközött. Ezután felgyulladt a Tesla Model X, a 38 éves sofőr életét vesztette. Az elhunyt családja pert indított Elon Musk vállalata ellen. Kiderült, hogy az Autopilot funkció be volt kapcsolva, így ismét felmerült a kérdés: elég biztonságosak-e a méregdrága önműködő gépkocsik.

Az esettel az amerikai közlekedésbiztonsági szervezet, az NTSB kezdett foglalkozni, amely elsősorban légikatasztrófák után szokott vizsgálódni. Bár a Tesla már hónapokkal korábban megállapodott a hivatallal abban, együttműködik minden baleset feltárásában, az NTSB csütörtökön este azt közölte, kizárja a tragédia felgöngyölítéséből az amerikai autógyárat. Igaz, előtte a Tesla is felmondta a megállapodást, ami arra utal, teljesen elmérgesedett a viszony Elon Musk vállalata és az NTSB között. Az autógyár erre bejelentette, panaszt emel a Kongresszusnál.

A vita abból fakad, hogy a Tesla információkat tett közzé a vizsgálatról, miközben a megállapodás szerint ezt nem lett volna szabad. A cég azt közölte, hogy a sofőr idézte elő a tragédiát, egyértelműen ez derült ki a megállapításokból. A hivatalos közlemény szerint a sofőr az ütközés előtt kapcsolta át önvezető módba az autóját, a becsapódás előtt hosszú másodpercekig nem fogta a kormányt. A cég azt is elárulta, hogy a baleset előtt a sofőrnek 5 másodperc, illetve 150 méter állt rendelkezésére, hogy észrevegye a betontömböt és elkerülje a balesetet. A család azonban nem fogadta el a magyarázatot, szerintük a navigációs rendszer hibája idézte elő a tragédiát, mert az önvezérlő oldalra húzott.

A közlekedési hatóság erre bejelentette: a Tesla törvénytelenül hozott nyilvánosságra információkat. Ez pedig „hamis következtetésekhez” vezethet – állapította meg az NTSB. A Tesla azzal replikázott, a megállapodás teljesíthetetlen követeléseket tartalmaz, mert ez azt is jelenti, hogy több mint egy évig semmiféle információt sem közölhetnek az autopilótáról. Elon Musk pedig annak a véleményének adott hangot, hogy az NTSB csak a szenzációhajhászással van elfoglalva, s nem a biztonsági kérdésekkel törődik.

A Teslának azonban nem ez az egyedüli gondja. A cég nagy reménységének tartott Model 3 előállítása ugyanis a vártnál lassabban halad, így azok, akik már előjegyezték, 6-9 hónapos késéssel juthatnak hozzá, ami aligha tesz jót a vállalat hitelének. Elon Musk azt közölte, aggodalomra semmi ok, mindenki hozzájut a kocsijához, s a több százezernyi előrendelésből csak néhányat kellett törölni.

Szerző
Témák
Tesla
2018.04.13 07:40

Uniós felszólítást kapott Putyin: vállalják a felelősséget a maláj gép lelövéséért

Publikálás dátuma
2018.07.17 21:48
A malájutasszállító orrészének maradványai. A közel 300 főt szállító gépet egy oroszbarát szakadárok ellenőrizte területről érte
Fotó: AFP/ Emmanuel Dunand
Kemény üzenetet küldött Oroszországnak Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője: felelősségvállalást kért a maláj utasszállító 2014-es tragédiája miatt, és felszólította az orosz kormányt, hogy vegyen részt a tettesek elszámoltatásában.
Oroszországnak, és főként Vlagyimir Putyin kormányának címzett üzenetet küldött kedden Federic  Mogherini a közel 300 főt szállító maláj utasszállító lelövésének negyedik évfordulóján. az uniós főképviselő kijelentette, az Európai Unió támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely előírja, hogy minden államnak együtt kell működnie a felelősök elszámoltathatóságára irányuló erőfeszítésekben.
Mogherini emlékeztetett, a katasztrófák vizsgálatában illetékes holland hatóság (biztonsági tanács) szerint Oroszországnak közvetlen felelőssége van a maláj légitársaság utasszállító repülőgépe négy évvel ezelőtti lelövésében - idézi közleményét az MTI.
Mint írta, a nemzetközi vizsgálócsoport megállapításai egyértelműen bizonyítják, hogy közvetlen kapcsolat van a repülőgép lelövésére használt BUK-rakétarendszer telepítése és az orosz hadsereg között. A maláj gép megsemmisítése helyrehozhatatlan szenvedést okozott, amely jóvátételt követel.
2014. július 17-én, a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépének pilótafülkéje mellett egy rakéta robbant tíz kilométeres magasságban Kelet-Ukrajna felett. Fémrészecskék ezrei fúrták át a Boeinget, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant. A négy évvel ezelőtti tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas, valamint a legénység életét veszette. Oroszország végig tagadta, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez – ugyanakkor a BUK-rakétarendszer kezelése olyan szakértelmet igényel, amit a szakadár katonák nem, csak egy csak egy kiképzett rakétás különítmény tudott biztosítani; ez pedig orosz közreműködésre utal.  
2018.07.17 21:48

Látszatmegoldás a kamupártok ellen, valódi akadály a plakátolók elé

Publikálás dátuma
2018.07.17 20:50

Fotó: MTI/ MAlogh Zoltán
A pártok képviselőjelöltjeinek is felelősséget kell vállalniuk a kampánytámogatás visszafizetéséért – döntött a parlament, de ez biztos nem hatja meg a csak a pénzre hajtó kamupártokat. A valódi ellenzéknek viszont tényleg fájhat a vadplakátolás betiltása vagy az aláírásgyűjtés szigorítása.
Választási szabályok módosításáról döntött kedden a parlament. A Gulyás Gergely, Bajkai István, Zsigmond Barna Pál, Kocsis Máté és Németh Szilárd fideszes képviselők által benyújtott javaslatot 134 igen és 34 nem szavazattal fogadták el a honatyák.
A kormánypárti politikusokon kívül Ritter Imre német nemzetiségi képviselő támogatta a javaslatot, a jobbikosok nem voksoltak, míg az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd nemmel szavazott. Ez annak fényében nem meglepő, hogy a módosítás még nehezebb helyzetbe hozhatja az ellenzéki pártokat. Betiltják például a vadplakátolást, így a pártok vagy óriásplakátokon, vagy az önkormányzatok által kihelyezett felületeken hirdethetnek, minden más plakát törvényellenes lesz. Az ellenzéki pártok komoly bajba kerülhetnek, hiszen legtöbben már most is vadplakátokon hirdettek, mert vagy nem kaptak óriásplakát-felületet, vagy nem tudták ezeket megfizetni. Ugyancsak kihívás elé állítja a nem hatalmon lévőket az is, hogy mostantól nem gyűjthető aláírás a tulajdonos engedélye nélkül „a közforgalom számára nyitva álló magánterületen”. Itt érdemes megemlíteni, hogy a Momentum korábban a Kúriához fordult amiatt, hogy gyűjthet-e ajánlásokat a Tesco előtt. Bár a testület úgy döntött gyűjthetnek, a jövőben ez tilos lesz. 
Hárommilliárd forinttal tűntek el
A javaslatot benyújtó kormánypárti képviselők újra nekifutottak a kamupártok kivégzésének. A jövőben nemcsak a párt vezető tisztségviselőinek, hanem a párt listás és egyéni képviselőjelöltjeinek is felelősséget kell vállalniuk a kampánytámogatás visszafizetéséért. A módosítást azt is előírja, hogy az a párt, amely az előző országgyűlési választásokon nem számolt el az állami kampánytámogatással, nem tarthat igényt újabbra. Ez annak fényében különösen indokolt, hogy az áprilisi voksoláson 16 párt nem érte el az egyszázalékos küszöböt, amely miatt vissza kell fizetniük a támogatást. Csupán hárman, az Együtt, a MIÉP és a Munkáspárt fizette vissza a pénzt, a többi érintett szervezet általában elérhetetlenné vált, és így  nagyjából három milliárd forint hiányt okoztak a Magyar Államkincstárnak. Fontosabb változás még, hogy megszűnik az a gyakorlat, amely szerint a szavazatszámláló bizottság tagjainak 40 nappal a választás előtt esküt kell tenniük, mostantól elég lesz három nappal előtte is. Így a vártnál nagyobb átjelentkezés esetén több szavazatszámláló állhat munkába. Nem lesz kötelező egy légtérben tartózkodni az összes szavazatszámlálónak. Vagyis ha túl sokan állnak sorba, ki lehet nyitni egy másik termet is a szavazáshoz. 

Lenne megoldás, de nem akarják

A Political Capital választási szakértője, László Róbert korábban hasonló állásponton volt, mint most az ellenzéki pártok többsége. – A forgatókönyv változatlan: megjelenik egy kampányfinanszírozási törvényt módosító kormánypárti javaslat, ami nyomokban előremutató elemet tartalmaz, de a probléma gyökerét véletlenül sem oldják meg. Hiába közismert a megoldás 2013 októbere óta. Ez László Róbert és a Transparency International Magyarország szerint is az lenne, hogy az egyéni jelöltekhez hasonlóan a pártoknak is csak kincstári kártyán folyósítsák a támogatást, ahogy a jelöltekre vonatkozó beszámolási szigort sem terjesztik ki a pártokra. – Ha ezek nem valósulnak meg, továbbra is biztosak lehetünk benne, hogy 2022-ben is nyúlni fogják a közpénzmilliárdokat a kamupártok – vélekedett a szakértő.

Nem hatotta meg a tiltakozás a kétharmadot

Hiába a hazai és nemzetközi tiltakozási hullám a Magyar Tudományos Akadémia költségvetési támogatását áthelyezték Palkovics László újonnan felállt minisztériuma alá. Az Országgyűlés 134 igen, 58 ellenében szavazta meg a kormánypárti törvénymódosítást. A szakképzés is bekerült az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá.
A parlament megszavazta azt a kormánypárti javaslatot is, amely a képviselői fizetésemelésről szólt. A kormánypártiakon kívül az összes jobbikos és öt szocialista képviselő is igennel voksolt. – Menjetek nyaralni, addig legalább nem sok kárt okoztok. A fagylalttal vigyázzatok. Azt nyalni kell.. – reagálta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a Facebookon.

2018.07.17 20:50