Senkik a téren

Köszönjük Pető és Bodonyi képviselőknek, valamint az egész váci Fidesznek. Nem tudom, hányan mentek volna el tüntetni szombaton, ha ők nem gajdolják a választás éjszakáján, hogy "Egyszerűen senkik vagytok, hej, hej". Valószínűleg ugyanígy hömpölygött volna a tömeg nélkülük is - de hogy egy erős képpel, egy érzelemteli jelszóval szegényebbek lettünk volna, az egészen biztos.

Senki vagyok - így mutatkozott be a sok tízezer embert megmozgató Kossuth téri téri demonstráció minden szónoka, és ezt érezte alighanem mindenki, aki ott préselődött órákon át a sokaságban. A temérdek fiatal, a sok-sok idős, a babakocsit toló anyák, a gyerekek kezét szorongató apák, mindenki, akit összekötött a friss trauma: hogy sokan is voltunk, elegünk is van, és mindent megtettünk, ami rajtunk múlt, de mégsem változott semmi. Orbán Viktornak már megint kétharmada van. Felemelhet vagy eltiporhat aktuális kedve szerint, mi, 50,4 százaléknyian nem számítunk egy porszemnyit sem. Senkik vagyunk.

Innen nézve a szombati tüntetés elérte a célját. Jó érzés volt látni, mennyien vagyunk, megnyugtató volt érezni, hogy még az árpádsávos zászló is képes békésen lengedezni az EU-lobogó mellett, és üdítő volt a fiatalos, civil hang, meg az a néhány vizuális gyomros, amit a kivetítőkön pergő képek vittek be a pöffeszkedő, bornírt rezsimnek. Az öröm azonban azonnal szorongást is szül, hiszen tudjuk, mit nem akarunk, azt is, hogy mit igen, de fogalmunk sincs, hogy mindezt hogyan lehetne elérni.

Új választást! - skandálta a tömeg a színpadon állók biztatására, de azt egyenként mindenki tudta, hogy ezekkel a szabályokkal csak ugyanezt az eredményt lehet elérni. Alapvetően kell megváltoznia az ellenzék stratégiájának, és az "új választásra" most kell elkezdeni a felkészülést. Négy év nyomasztóan hosszú idő, de hogy milyen rövid tud lenni, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az utolsó esztendő szerencsétlenkedése és kapkodása.

Az emberek megmutatták, mit akarnak: senkiből végre ismét valakivé válni a saját hazájukban. De ennél többet ők nem tehetnek.

2018.04.16 08:11

Kifütyülték a golfozó Trumpot és a Monty Python sztárja flegma bunkónak nevezte

Publikálás dátuma
2018.07.14 19:32
Trump int a golfpálya mellett tüntetőknek, ők füttyel válaszolnak
Fotó: AFP/ Andy Buchanan
Hangos fújolás mellett ütögetett Donald Trump a skóciai Turnberryben, egy aktivista sárkányrepülős mutatvánnyal heccelte az amerikai elnököt.
Tüntetők adtak füttykoncertet Trump elnöknek, aki skóciai Turnberry luxushotelben szállt meg nagy-britanniai látogatása során. Donald Trump szombaton stábjával golfozott a szálló parkjában, a demonstrálók pedig bekiabálással, dudaszóval jelezték nemtetszésüket, írja honlapján a BBC.
A tucatnyi tiltakozót rendőrök sorfala választotta el a golfpálya határától, egy közeli magaslesről pedig mesterlövészek is figyelték az eseményeket. Az amerikai elnök figyelmét ennél merészebb módszerekkel is próbálták felkelteni: a Greenpeace egyik aktivistája motoros sárkányrepülőn repült be szálló felé (ahol egyébként repülési tilalmat rendeltek el Trump vendégeskedése idejére) és egy zászlóval üzent Trumpnak: „well below par – jóval az elvárt szint alatt", értékelte az amerikai vezető képességeit.
Eközben Edinburgh-ban közel tízezren (a szervezők szerint 60 ezren) tüntettek Trump látogatása és többek között a mexikói bevándorló családokat szétszakító rendelkezései ellen – de ezrek tüntettek a glasgow-i György téren is. Az amerikai elnök hétfőn Skóciából utazik tovább, hogy személyesen találkozzon Vlagyimir Putyinnal; az európai vezetők aggodalommal várják a találkozót, ismerve Donald Trump gyors és kiszámíthatatlan döntéseit.
2018.07.14 19:32

A véres tüntetések után a nélkülözés fenyegeti Nicaraguát

Publikálás dátuma
2018.07.07 10:30

Fotó: AFP/
Egyelőre semmilyen jel nem mutat arra, hogy az április óta tartó kormányellenes tüntetések abbamaradnak, pedig a krízis a lakosság közel ötödét szegénységbe taszíthatja.
A Hotel Mukulban olyan filmsztárok szálltak meg egykor, mint Morgan Freeman vagy Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones. A Csendes-óceán partján fekvő luxusszálloda azonban most kong az ürességtől, ezért a közelmúltban arra kényszerült a tulajdonos, hogy ideiglenesen bezárja kapuit. „A krízis... az egész országban drámai hatást gyakorolt a vendéglátóiparra. Mukul sem képez kivételt a helyzet alól” – olvasható a szálloda weboldalára feltöltött közleményben. Az április közepe óta tartó politikai krízis mostanra a gazdaságot is magával rántotta – mutatott rá beszámolójában az AFP. A kormányellenes tüntetések közel három hónapja robbantak ki, miután a baloldali kormány szociális reformot jelentett be, amely egyebek között a nyugdíjak drasztikus csökkentését is magában foglalta. Az intézkedés azonnal ellenállást váltott ki, dühös emberek követelték az elnöktől, Daniel Ortegától, hogy vonja vissza a reformot. Az államfő végül visszatáncolt és eleget tett a követelésnek, ám addigra már késő volt: az emberek a távozását követelték. A fővárosban, és az ország más területein is polgárháborús hangulat alakult ki.
Az utcai demonstrációkat a biztonsági erők és a kormányhoz lojális fegyveres csoportok erővel próbálták meg elfojtani. A lövöldözések mindennapossá váltak. Becslések szerint 220-250 ember vesztette életét. Többségük tüntető volt, de akadtak olyan áldozatok is, akik épp rossz időben sétáltak el rossz helyen. A nemzetközi közösséget sokkolta, amikor kiderült, hogy a halottak között kiskorúak is vannak.  A krízis azonban – amelyet az egyház közvetítésével próbálnak rendezni, eddig kevés sikerrel – nem csupán az utcán követel áldozatokat. Szakértők szerint az egyébként is gyenge lábakon álló gazdaság teljesen megrogyott.  Amint arra a Hotel Mukul honlapján publikált őszinte és nyers közlemény utal, az ország egyik fő bevételi forrását jelentő turizmus van a legnagyobb válságban. Az utazók csak az elmúlt évtizedben kezdték igazán felfedezni maguknak a közép-amerikai országot, amely mindig is a legszegényebb régiós nemzetek közé tartozott. Az elmúlt időszakban azonban több mint egymillió turista látogatott el Nicaraguába évente. A nagy érdeklődés számos belföldi és külföldi befektetőt vonzott, egymás után adták át a szállodákat a tengerparton. Az elmúlt hetekben azonban mintegy 200 ember vesztette el az állását. Ahogy az utcákon polgárháborús jelenetek bontakoztak ki, úgy zártak be nem csak a szállodák, de az éttermek, bárok és boltok is. A Nicaraguai Központi Bank szerint a növekedés – a korábban becsült 4,9 százalék helyett – csupán egy százalék lesz idén. A Nicaraguai Alapítvány a Gazdasági és Társadalmi Fejlődésért nevű agytröszt frissen publikált jelentése szerint amennyiben nem oldódik meg a helyzet mihamarabb, a válság 1,3 millió embert taszíthat szegénységbe a 6,2 millió lakosú országban. „A szívem megszakad, hogy el kell küldenem a régóta itt dolgozó munkaerőt” – nyilatkozta a francia hírügynökségnek egy műanyagüzem tulajdonosa, aki fizetést sem tud már adni az alkalmazottainak. Mint mondta, a cége még az 1972-es földrengést is túlélte. Kérdéses, hogy a mostani, politikai földrengést átvészeli-e.

Fellázadtak a diákok is

A Nemzeti Műszaki Egyetem nem is olyan rég még az előadásoktól volt hangos, most azonban az ott élő diákoktól. Sok fiatal költözött be ugyanis a managuai intézménybe, ahol elbarikádozták magukat. „Jobb nekünk itt. Sokkal nagyobb biztonságban érezzük magunkat, mint az utcán vagy akár a saját otthonunkban, ahova értünk tudnak jönni, elrabolnak vagy megölnek” – mondta az AP hírügynökség helyszíni tudósítójának John Cerna. A diák tudja mit beszél, hiszen bal halántékán még mindig látszik a sebhely, amelyet elmondása szerint egy az arcát súroló golyó okozott.  A fiatalok aktívan részt vettek a közel három hónapja tartó utcai megmozdulásokban: az utakat megbénító, kormányellenes tiltakozók jó része diák. A vezetés azonban gyakran hivatkozik rájuk bűnözőkként, akik ellen fel kell lépni, ha akadályozzák a forgalmat. Pedig hagyományosan a diákok között sok volt a baloldali, ám mostanra kiábrándultak Daniel Ortegából, s ők is azt követelik az elnöktől, hogy mondjon le. Vannak azonban Ortegához hű csoportok – ilyen a Sandinista Ifjúság –, ezek jelenleg harcban állnak az olyan csalódott fiatalokkal, mint a Nemzeti Műszaki Egyetem diákjai. A kifejezés nem túlzás: legutóbb június 7-én támadtak az egyetemre kormánypárti fiatalok, a fegyveres összecsapásban egy fiatal életét vesztette. 

2018.07.07 10:30
Frissítve: 2018.07.08 20:28