Kisállatgyűjtés helyett szemétszedésre buzdít a Budakeszi Vadaspark

Publikálás dátuma
2018.04.17 12:10
Illusztráció: Facebook/Budakeszi Vadaspark
Fotó: /
A Budakeszi Vadaspark szakemberei arra kérik a természetjárókat, hogy ne szedjék össze a fűben csendesen várakozó, „árvának” vagy „magukra hagyottnak” vélt kisállatokat. A csöppségek ugyanis legtöbbször nem szorulnak segítségre, sőt összeszedésük könnyen az állat pusztulásához vezethet – olvasható a Budakeszi Vadaspark honlapján és Facebook-oldalán.

A tavasz beköszöntével és a természet újjászületésével az „erdei bölcsődék” is egyre népesebbé válnak, így túrázás, kirándulás során mind gyakrabban lehet kis vadállatokra bukkanni. A Budakeszi Vadaspark munkatársainál épp a napokban adtak le egy erdőben „talált” kis vadmalacot, egy nyestkölyköt és egy kismókust, de a vadonban talált őzgida, madárfióka, vagy kis sün sem ritka ilyenkor. Az újszülötteket jelenleg édesanyjuk helyett a vadaspark munkatársai nevelgetik és kecsketejjel táplálják, ami jócskán eltér a természet rendjétől, ezért a szakemberek azt kérik, ne szedjük össze az árvának hitt kisállatokat.

Arra is kérik a természetjárókat, hogy az áprilistól júniusig tartó időszakban fokozott éberséggel járjanak, hiszen ilyenkor születnek többek között a madárfiókák, a kis sünök és az őzgidák is. A gondoskodó édesanya távollétében a jóhiszemű állatrajongóknak könnyen megeshet a szívük a fűben csendesen várakozó, „árvának” vagy „magukra hagyottnak” vélt kicsinyeken, akiket első felindulásból előszeretettel simogatnak, pátyolgatnak, netalántán haza is visznek. A kisállat „elhagyatottságának” megítélése azonban a tapasztalt és kompetens állatgondozó szakember feladata, hiszen ezek a csöppségek legtöbbször nem szorulnak segítségre, sőt, összeszedésük könnyen az állat pusztulásához vezethet.

Az őzeknél és a szarvasoknál például az anya csak rövid időre hagyja magára a gidát, emberi beavatkozást (óvatlan simogatást, ölbe vételt) követően, az idegen szag miatt előfordulhat, hogy végleg elhagyja kicsinyét, így az éhen hal.

A mókusok az erdők világán túl kifejezetten kedvelik a zsúfoltabb városi környezetet is: nagyobb parkokban akár többedmagukkal is képviseltetik magukat. Azonban ha emberi közelséget éreznek, a fák aljánál keresnek menedéket és rejtőzködő üzemmódjuk során elesettnek, elhagyatottnak tűnhetnek, ezért sokan megsajnálják őket és segíteni szeretnének rajtuk.

A csíkos vadmalacok esetében biztosak lehetünk abban, hogy az utódjait harciasan, felbőszülve óvó koca mindig a közelükben van, vagyis már csak ezért sem bölcs dolog megközelíteni, vagy kézbe venni a csöppségeket.

Szerző
2018.04.17 12:10

Hörcsögök és kutyák - így drágul a nyaralásod

Publikálás dátuma
2018.07.14 09:15

Fotó: Shutterstock/
Ha valaki kisállatot tart - legyen szó macskáról vagy kaméleonról - az duplán fizet szállásköltséget.
Akinek házi kedvence van, annak bizony a nyaralása is drágább: akkor is, ha itthon hagyja a jószágot, és akkor is ha nem. A portfolio.hu körbenézett, milyen lehetőségek állnak a a gazdák rendelkezésére, és arra jutott: amennyiben az elhelyezésért is fizetnünk kell, az átlagosan 10-12, egyes esetekben akár 15 százalékkal is emelkedhet egy nyaralás összköltsége.
Panziókban kutyákat egy hétre 14 és 25 ezer forint közötti összegért helyezhet el szűken számolva 7 napra a tulajdonos - az olcsóbb helyeken csak őrzik az ebeket, a klasszabb panziókban egész nap foglalkoznak velük. A macskatarifa szolidabb: 12 és 16 ezer forint között mozog egy héttel számolva, az árat befolyásolhatja az is, hogy a gazda viszi-e az élelmet, vagy panzió biztosítja a kosztot.
De nem csak kutyánkat, macskánkat küldhetik "nyaralni" a gazdák, több panzió fogad be kígyót-békát, szinte mindent, ami kisebb testű: nyílméregbékát, gabonasiklót, bármilyen kígyót, tengerimalacot, hörcsögöt, nyulat, madarat. A napi lakbér 500 forint körül mozog.
2018.07.14 09:15
Frissítve: 2018.07.14 09:16