Választottunk - Csalódás után, építkezés előtt

Publikálás dátuma
2018.04.17 07:02
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: /
A 2002-es parlamenti választás után még Moszkva feliratra ragasztották át felháborodott fideszesek Pécs helységnévtábláját, a mostani voksoláson viszont kiderült, az eltelt bő másfél évtized alaposan megváltoztatta a pártpreferenciákat vidéken. Ahol a kormánypártok jelenleg utcahosszal verik az ellenzéki formációkat, s a laikus számára lehetetlennek tűnik, hogy ezen a helyzeten belátható időn belül változtatni lehet, vagyis a „narancsvidéken” dolgozó pártok helyi képviselői szerint belátható időn belül is van esély, hogy megszólítsák a választókat.

– Óriási volt a csalódottság a szervezetben a vasárnapi eredmény után – mondta Pintér Attila, az MSZP kaposvári elnöke. – A tagság mindenkit hibáztatott, a kormányt, a választási rendszert, a szemérmetlen propagandát, de ugyanúgy az ellenzéket is az elmaradt koordináció miatt. Viszont a választási adatok fel is ébresztették az embereket, nagyon sokan jöttek a héten, hogy segítenének, dolgoznának, mert ez így nem mehet tovább.

A szocialista politikus szerint a legfontosabb feladat a bázisépítés, meg kell találniuk azokat az embereket a falvakban, akiknek segítségével a mindennapi életben jelen lehet az MSZP a kistelepüléseken.

– Kiderült, óriási erre az igény – ismerte el Pintér Attila, aki hozzátette, ehhez pénzre van szükségük a vidéki szervezeteknek, ennek hiányában ugyanis elképzelhetetlen a tartós jelenlét. – Összességében bizakodó vagyok, hiszen - bár újra kell építeni és pozicionálni a pártot -, a társadalmi támogatottság, az alap még adott. Az utolsó órában vagyunk, de még sokan akadnak, akikre támaszkodhatunk, s az is látható, Magyarországon komoly igény mutatkozik egy európai típusú szociáldemokrata pártra.

Hasonlóképpen a hálózatépítésben látja a jövőt Ander Balázs, a Jobbik barcsi elnöke, aki a párt listájáról ismét bejutott a parlamentbe. - Az elmúlt nyolc évben a kormány éppenséggel pont a falvakkal nem foglalkozott semmit, ennek ellenére a beágyazottságának köszönhetően ott nyerte meg a voksolást – jelentette ki a jobbikos politikus, akit nem a kormánypártok sikere, hanem a kétharmados győzelem sokkolt. – Az is kiderült, ha helyben nincsenek támogatói valakinek, hiába járja folyamatosan a falvakat, s hiába szólal fel az érdekükben a parlamentben, nincs eredménye. A somogyi 2-es körzet 77 településéből úgy másfél tucatban van alapszervezetünk, ezt mindenképpen bővíteni kell. Olyan embereket kell találni, akik képesek rámutatni az adott falu legnagyobb problémáira, de az elsődleges feladat a humán fejlesztés, ugyanis az állami propagandagépezet üzeneteit csak helyi, ismert, elfogadott emberekkel lehet kompenzálni.

A kistérségi jelenlét fontosságát hangsúlyozta Felder Frigyes, az LMP kaposvári elnöke is, aki szerint azonban nemcsak a helyi szervezeteknek, hanem az országos politikusoknak is rendszeresen meg kell jelenniük a vidéki emberek előtt.

- Óriási hiba volt, hogy ezt eddig nem tettük meg – magyarázta -, ám most itt a lehetőség, hogy tényleg országosan felépítsük a pártot. Nagy lehetőség előtt állunk, hiszen míg a baloldal rengeteg voksot veszített, addig az LMP százezerrel többet kapott, mint négy éve.

Felder Frigyes hozzátette, vasárnap este ürességet érzett, s meglehetősen kiakadtak a párt helyi tagjai és szimpatizánsai is, ám a hét második felére a letargiát érezhető tenni akarás váltotta fel.

– Az emberek rájöttek, mekkora a baj, s szerencsére most már tenni is hajlandók lennének a változásért – állította. – Egyértelműen látszik, megváltozott a hozzáállás, mind többen döbbennek rá, nem várhatják, hogy mások megoldják helyettük a problémáikat.

Kaposváron ellenzéki körökben tényleg komolyan veszik, hogy sokkal aktívabbnak kell lenniük. Információink szerint formálódik egy mozgalom, mely pártok felett állva képviselné a nem kormánypárti helyiek érdekeit, céljait, s a gumiégető elleni tiltakozáshoz hasonlóan képes lenne megszólítani, aktivizálni a Fidesz-KDNP politikáját elutasító választókat. Ahogyan az egyik szervező mondta: ott lesznek minden utcában, lakótelepi házban, nagyobb munkahelyeken, s folyamatosan jelen lesznek a város életében, hogy rámutassanak a problémákra.

- Szomorú vagyok, talán ez a legjobb szó arra, amit most érzek - mondta Varga Gergő, a DK Észak-Kelet magyarországi koordinátora, az ózdi körzet vesztes országgyűlési képviselőjelöltje. Szavai szerint vidéken kevés információ jutott el az emberekhez, s mivel a napi túlélésre koncentrálnak, a rendszer nyomasztó mivolta, a szabadságjogok szűkülése szinte meg sem érinti őket. Ráadásul a mostanra kiteljesedett helytartói rendszer iszonyatos függőséget teremtett a helyi kiskirályok és a hivatali alkalmazottak, közmunkások között, sokan félelemből nem mernek szembemenni ezzel. - Nem véletlen, hogy az ellenzéki pártok vért izzadva tudtak csak delegáltakat küldeni egy-egy szavazókörbe, mert egy három-négyszáz lelkes kis faluban már senki nem meri felvállalni, hogy az „ellenség embere”. Ez borzasztó, és a demokráciára nézve sem jelent semmi jót - mondta a fiatal politikus, aki hozzátette: elcsüggedni ennek ellenére nem fog, a kampánya alatt rengeteg pozitív visszajelzést kapott, s nagyon sok elégedetlen emberrel találkozott. Pártjának több mint tízezer aktív és pártoló tagja van, az a cél, hogy számuk növekedjen. Hálózatot szerveznek, ott akarnak lenni a legkisebb faluban is, ha nem párttagokkal, akkor olyan emberekkel, akik beszélgetnek egymással, s elmondják a helybélieknek azt a valóságot, amit a közmédiából tájékozódva nem tudnak megismerni.

Köteles László, Komlóska polgármestere, az Új Kezdet és az LMP jelöltje vesztett ugyan a zempléni körzetben, ám büszke arra, hogy egyéni támogatottsága a pártlistás eredményekhez képest magas volt. Hatezren voksoltak rá, szavai szerint olyan „tisztalátású és a világot helyes oldalról szemlélő” állampolgárok, akiket nem tudott megszédíteni a kormánypropaganda.

- Sok városban és nagyobb faluban már nem a Fidesz győzött – jegyezte meg. - Az a dolgunk, hogy a megfélemlített kicsi falvakban is ott legyünk, s beszéljünk az emberekkel, akik nem tudnak a világról tájékozódni. S van még egy óriási tanulsága a mostani eredménynek. Az, hogy nem a választások alatt, hanem jóval azok előtt kell megkötni a párszövetségeket, hogy ne aprózzuk szét az erőinket, s mindenki arra a körzetre tudjon koncentrálni, ahol valóban győzni tud.

2018.04.17 07:02